Jordy Bollaart: “Unitas’30 - RBC was zo’n bizarre wedstrijd”

Gepost door:Dennis // 2022-12-12 19:19:08 // 1054 keer bekeken

Aankomend weekend staat Unitas’30 – RBC op het programma. We blikken elke dag terug op dat duel van vierenhalfjaar geleden en kijken vooruit naar zondag. Dat doen we zowel vanuit Unitas’30 als RBC. We trappen af met Unitas’30, met Jordy Bollaart. 

Bollaart is jarenlang spits geweest bij Unitas’30 en wist met die club uiteindelijk de Vierde Divisie te bereiken. De club uit Etten-Leur promoveerde in het seizoen 2016/2017 naar de tweede klasse. In het seizoen 17/18 moet het echter vechten voor degradatie in die klasse. Stond Unitas’30 niet te laag op de ranglijst? “We zijn het jaar daarvoor gepromoveerd van de derde naar de tweede klasse. Er kwamen een aantal jeugdspelers bij die ingepast moesten worden. We kregen tevens een nieuwe trainer: Kees de Rooij. Dat seizoen wilden we graag druk naar voren geven. We hadden veel pech, zo stonden we regelmatig met 1-0 voor en werd het in de laatste minuut nog gelijk of verloren we het duel nog. Veel ballen op de paal of lat. Het geluk zat niet echt mee dat seizoen. We stonden eigenlijk te laag, maar zoals ze zeggen: de prijzen worden aan het eind verdeeld. De nacompetitie om erin te blijven is er daar eentje van, en ik denk dat het daar voor ons allemaal samen komt.”

Opvallend tijdens dat duel is dat Bollaart voorin niet te bekennen is. Hij is namelijk achterin opgesteld. Waarom werd daarvoor gekozen? “Dat had een reden. Er waren een aantal blessures, en ik heb in de jeugd bij Willem II centraal in de verdediging gespeeld. Daarna ben ik naar de jeugd van Zwaluwen gegaan, wat een lager niveau toen was. Ik kwam al snel op het middenveld terecht en maakte makkelijk goals. Toen ben ik uiteindelijk naar de spitspositie gegroeid. Kees de Rooij wist dat. Hij stelde me het gehele seizoen op in de spits, maar alleen die wedstrijd tegen RBC begon ik achterin.”

De eerste helft is vooral een tactisch steekspel. Gescoord wordt er niet, Randy Elst is in het eerste bedrijf dichtbij met een inzet die voorlangs gaat. Maar veel noemenswaardige momenten zijn er niet. Het is Papito Puriël die de ban breekt vlak na rust. Met een rake schuiver verschalk hij doelman Thierry Aarts. RBC maakt er daarna snel drie, waaronder goals van huidig RBC-spelers Anwar Tarfit en Elst. Wat gebeurt er op dat moment met de ploeg vanuit Unitas’30? “Dan gaat er van alles door je hoofd. Mentaal ben je al gedegradeerd.” Jij gaat aan het eind van het duel naar voren, om nog iets aan de achterstand te doen. Is dit de redding van de thuisploeg geweest? “Het was alles of niets. Dit was nog een laatste mogelijkheid om er iets aan te doen. Het staat op dat moment 2-4, en het kan ook zo maar 2-5 worden. We namen veel risico, maar er moest iets gebeuren.”

Jovanni van Nijnatten scoort tegen Unitas'30
Jovanni van Nijnatten zet RBC na 63 minuten voetbal op 1-3. RBC lijkt in veilige haven. 

Unitas’30 komt terug tot 4-4. In de reguliere tijd veroorzaakt de ingevallen Jari Voeten een strafschop, wat de 3-4 inleidde en uiteindelijk de opmaat was naar de 4-4 en verlenging. In de eerste verlenging komt de club uit Etten-Leur op voorsprong, 4-5. Niet veel later maakt Voeten via fantastische omhaal de 5-5. Tarfit raakt in de tweede verlenging de onderkant van de lat, terwijl aan de andere kant Puriël nog gevaarlijk is voor de thuisploeg. Er moeten penalty’s aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. Unitas’30 mist er twee van de eerst drie genomen strafschoppen. Komt daar het seizoen samen voor Unitas’30, na al dat ongeluk? “Ja, we hebben veel geluk gehad. Het gehele seizoen niet, maar in die wedstrijd wel. En die penaltyreeks was een loterij. We mistten van de eerste drie genomen strafschoppen er twee. Normaal verlies je dan. Maar we wonnen ‘m uiteindelijk. Daarna speelde we tegen TSC, die we ook met penalty’s versloegen. En daarna versloegen we SVSSS met 8-0 en bleven we erin.” SVSSS is ook geen favoriet onder RBC-supporters. Die club wist afgelopen jaargang RBC uit de nacompetitie te knikkeren.

De geel-zwarten pakken het seizoen erop meteen het kampioenschap, en met een tussenpauze in de eerste klasse wordt ook daar het kampioenschap gepakt. “Het niveau bij Unitas’30 is echt heel goed. De O23, waar ik coach van ben, traint samen met het eerste elftal. Er komen nog steeds veel jeugdspelers door. Bijvoorbeeld Tobias Ernst heeft de O19 overgeslagen en zou eigenlijk in de O23 starten, maar zit nu bij het eerste en scoorde afgelopen weekend. Wel moet ik erbij zeggen – buiten zijn goede kwaliteiten - dat dit mede komt door een blessure van de vaste spits. “

Aankomende zondag staat er een nieuwe clash te wachten tussen deze twee clubs. Hoe serieus neemt Unitas’30 de wedstrijd? “Heel erg serieus, we willen zo ver mogelijk komen. We tikken een goed niveau aan, en wonnen afgelopen weekend met 2-0 van nummer twee Kampong. Het zit gewoon in de groep.” Hoe wordt RBC ingeschaald? “Een van de trainers is gaan kijken. RBC heeft wel een goede spits, en de aanvoerder van Halsteren die ze over hebben genomen, Perry Bierkens: Ja, het is bekend dat ze een goed elftal hebben. Het kan twee kanten op gaan.” Speelt die 5-5 nog een rol van vijf jaar terug? “Nee, dat niet. In de tussentijd is er veel gebeurd. Unitas’30 is tweemaal kampioen geworden. Het zijn vooral die dingen die blijven hangen. Natuurlijk was het een belangrijk duel. Het heeft gezorgd dat we in de tweede klasse bleven en daar werd het begin gelegd voor het kampioenschap het jaar erop. En het was een mooie pot voetbal, dat sowieso. RBC staat momenteel bovenaan in de tweede klasse, heeft een goed elftal en het wordt een spannende wedstrijd komend weekend. RBC moet het niveau aankunnen wat in de Vierde Divisie gespeeld wordt. We gaan het zien zondag.”




Reacties

Willempie

2022-12-13 18:00:56

Mooi wat jullie doen in aanloop naar de wedstrijd 

RBCdeLuiten

2022-12-13 18:13:06

Leuk artikel!

EricK

2022-12-14 11:55:05

Goed artikel dit Dennis, en top dat Bollaart mee wil werken! Kan me herinneren dat hij toen idd centraal achterin stond en later doorschoof. Goeie voetballer. 

Echt ziek wat voor content jij produceert 

Hup RBC