RBC op finishlijn van de KNVB Beker

Gepost door:Dennis // 2024-03-31 12:48:37 // 978 keer bekeken

Het eerste elftal van RBC hoeft nog maar één stap te zetten en het heeft een ticket binnen voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker komend seizoen. Het toernooi waar ook alle profclubs van Nederland meedoen. Een vleugje van hoe het vroeger was. Daarvoor moet het nog een 'kleine' barrière overbruggen: in Heerjansdam winnen.

De kwartfinale van de districtsbeker van RBC start maandagmiddag om 14:30 uur tegen Heerjansdam, dat momenteel in de Vierde Divisie in actie komt. Tot nu toe heeft RBC louter overwinningen behaald tegen Vierde Divisie-clubs. Zo won het in de voorbereiding van LRC Leerdam (2-3), Wittenhorst (1-2) en Unitas'30 (5-2). Daar voegde RBC vlak voor de winterstop nog een extra winstpartij aan toe door andermaal Unitas'30 met 3-0 te verslaan, ditmaal was het een officieel duel: de derde ronde van de beker. 

Dat het menens is, dat is iedereen wel duidelijk. Niet alleen bij RBC, maar ook bij Heerjansdam. RBC kan rekenen op twee bussen vol RBC-supporters en daarnaast gaan een veelvoud aan auto's die kant op. Heerjansdam heeft daar regels voor opgesteld. Dat zorgde voor kritiek, en niet alleen van de fanatieke aanhang. Het geeft maar aan welke belangen op het spel staan. Dat RBC in ieder geval een twaalfde man kan verwachten, zo ver is wel duidelijk. En laat één duidelijk zijn: het kan rekenen op betaald voetbal, emotionele, hartstochtelijke fans die RBC naar voren gaan duwen.

Jelte Pal juicht na zijn goal tegen TSC
Jelte Pal juicht na zijn doelpunt in het bekerduel met TSC (6-1 winst). Foto: Marina Popova (copyright)

Dan naar het sportieve aspect. Heerjansdam kwam afgelopen zaterdag nog in actie tegen LRC Leerdam. Het werd 1-1, en de club uit Zuid-Holland is momenteel verwikkelt in een flinke degradatiestrijd. Is dat een bijkomend voordeel? Mogelijk wel, RBC heeft een week kunnen trainen en rustig naar het duel kunnen werken. De ploeg van hoofdtrainer Mark Klippel is niet volledig maandag. Is dat een probleem? Nee, want gedurende het jaar zijn er meer blessures geweest. Sietse Sebregts en Vincent van Hoof waren er lang niet bij, die zijn inmiddels enkele wedstrijden weer terug. Van Hoof luisterde dat op met een kopgoal en vrije trap die er direct inging. Assim Said is eveneens weer aanwezig, en met zijn befaamde ingooien een groot gevaar voor de defensie van Heerjansdam. Jordi Ewanena - vorige week nog absent - is maandag present. Doelman Matthias Deleij, een tijd uitgeschakeld met een handblessure, is inzetbaar. 

Daarentegen staan ook enkele absenties. Marwin Reuvers is niet inzetbaar maandag vanwege een lieskwetstuur. Emile Linkers, de joker die Klippel al vaker succesvol inzette (Erp uit en Almkerk uit leverde beide de winst op door de inbreng van Linkers) is uitgeschakeld door een hamstringkwetsuur. Anass el Gamali lijkt het niet te halen, omdat het bedrijf Johnson & Johnson hem verplicht te werken. Sander Wirix liep een gele kaart op in het vorige duel met TSC (6-1 winst) en is fysiek wel inzetbaar, maar mag door de opgelopen gele kaart van de KNVB niet deelnemen. De absenties zijn vervelend, maar gedurende het seizoen was dit vaker het geval. Dat is onoverkomelijk. Er is nog een dark horse, die maandag niet voor een volledig duel, maar wel in de tweede helft inzetbaar is. Zé Lucas. De geboren Braziliaan wist vorig jaar in het duel tegen Vierde Divisie-club Halsteren de winnende binnen te schieten. Hij maakte de afgelopen twee duels minuten, en wist tegen EFC de derde treffer voor zijn rekening te nemen.

Jens Wirix in duel met EFC
Jens Wirix in duel met EFC met zijn kenmerkende speelstijl. Zowel voetballend als verbaal aanwezig. Foto: Marina Popova (copyright)

Hoofdtrainer Klippel heeft er een hele week over na kunnen denken hoe aankomende maandag het maximale uit de aanwezige groep spelers gehaald kan worden. "Met de kwartfinale tegen Heerjansdam hebben we aanstaande maandag een mooie en tevens grote uitdaging en zullen we top moeten zijn om de volgende ronde te bereiken en ons te plaatsen voor het KNVB-bekertoernooi," zo stelt hij.

"Dit doen we zonder de nog geblesseerde Marwin Reuvers en Emile Linkers, de geschorste Sander Wirix en mogelijk afwezige Annas el Gamali (werk). Voor de selectie zijn dit soort wedstrijden, aangezien we tegen een ploeg spelen die een klasse hoger speelt, er veel supporters verwacht worden en het ergens om gaat, mooi om te spelen. Wij voelen ons dan ook enorm gesteund door de twee supportersbussen die mee komen en alle andere supporters die de weg naar Heerjansdam weten te vinden. We hopen en verwachten daarbij dat zij ons op een positieve manier steunen en als team zullen we er alles aan doen om alle RBC’ers een mooie middag te bezorgen."

Mohammad Scoort tegen EFC
Mohammad viert zijn treffer tegen EFC, kan hij maandag de RBC-supporters opnieuw in extase brengen? Foto: Marina Popova (copyright)

RBC en Heerjansdam ontmoeten elkaar om 14:30 uur op Sportpark De Molenwei. De winnaar plaatst zich voor de halve finale, waar het Vierde Divisie-club Achilles Veen treft, en pakt het een ticket voor het hoofdtoernooi voor de eerste kwalificatieronde die op 10 of 11 augustus 2024 gaat plaatsvinden. 

Vermoedelijke opstelling RBC: De Weert; Said, Bierkens (c), Van Hoof, Ewanena; Tiago, Boudzra, J. Wirix; Pal, De Bonte, Mohammad

Foto's: Marina Popova
Reacties

Patje

2024-04-01 01:24:11

Zin in 

RBCdeLuiten

2024-04-01 08:49:35

Come on boys!