Making of: sfeeractie 'De waarzegster'

Gepost door:Dennis // 2023-04-03 22:33:38 // 759 keer bekeken

Voorafgaand aan het duel in de topper tegen Antibarbari (4-3 winst) werd een sfeeractie gehouden, ook wel tifo-actie genoemd. Deze actie werd uitgevoerd door de VoltaSide Fanatics, die na jarenlang afwezigheid opnieuw begonnen zijn. De hoofdact was een drie bij vijf meter doek met een waarzegster die in de glazenbol RBC ziet en een voorspelling doet dat deze club de eerste klasse gaat bereiken. De actie werd ondersteund met streamer shooters in oranje en wit, fakkels, oranje-wit-oranje vlaggen en banners (spandoek op stokken).

Het ontwerp was al weken voor het duel bekend en was in eerste instantie gesitueerd voor de wedstrijd tegen Cluzona. Er werden afspraken gemaakt met Stadionmanager Pim Felius over het gebruik van een ruimte binnen het Atik Stadion. 

Tifo-actie RBC waarzegster uittekenenAls eerste diende het ontwerp uitgetekend te worden via de hulp van een beamer. 

 

Uitgetekend doek tifo actie RBCNa ruim een uur is het doek uitgetekend en kan het verven beginnen!

Verven tifo actie RBCDe eerste avond verven is de maandag, zes dagen voor het duel met Antibarbari. 

Het doek dat ontworpen is, is het tot nu toe meest gedetailleerde doek dat ooit ontworpen is binnen de sfeergroep van RBC. Bij Karwei worden verschillende kleurtesters gehaald om te kijken welke goed genoeg zijn. Zo valt voor de huid van de waarzegster de keuze op 'schemerroze'. Het resultaat op de tweede avond wordt zowel met opluchting als gejuich begroet over het doek dat steeds meer begint te leven.

Tifo actie waarzegster RBCAan het eind van de maandagavond was men de verfgroep vergeten, waardoor Pim Felius Jan van Dongen moest bellen om de drie RBC-aanhangers uit de ruimte te halen, zonder dat het alarm zou afgaan. Zoals Felius aan de telefoon aangaf: "Anders gaat het helemaal mis." Het kwam uiteindelijk goed en op woensdagavond verfden men verder. Op het doek worden de glazenbol, neus, mond en de ogen nog open gelaten voor overleg. 

Tifo-actie waarzegsterOp donderdagavond wordt er verder gewerkt met twee man om de restanten af te maken en worden er aanpassingen gedaan aan het origineel. Zo worden de sterren - die eigenlijk grijs waren afgebeeld - okergeel gemaakt. "Vraag een kind om een ster te tekenen en hij maakt deze geel, toch?" "Ja, inderdaad." Ja, daar kon weinig tegen ingebracht worden. De ogen worden nog open gelaten als laatste, want ogen kunnen het maken of breken.

Tifo actie waarzegster RBCOp dezelfde avond wordt na overleg met de rest van de groep per WhatsApp besloten om de ogen tóch vanavond al te doen. Immers wordt er ook nog verwacht om er eerste klasse onder te schrijven.

Tifo actie RBCOp vrijdagavond wordt de laatste hand gelegd op het doek dat uiteindelijk tijdens de spelersopkomst getoond gaat worden. Er wordt gekozen voor '1e klasse' in plaats van 'eerste klasse'. Na een aantal keer het lettertype aangepast te hebben wordt voor bovenstaande gekozen.

Op zondagochtend rond 11:00 uur dient het doek nog vast gemaakt te worden aan de kabels die aan OC hangen. Opnieuw wordt er naar Karwei gereden om een PVC-buis te halen, waar aan de bovenkant - in het doek is een gleuf aangebracht - doorheen kan. De PVC-buis wordt door de gleuf van het doek heen gedaan en deze wordt met duck-tape vastgemaakt, zodat deze niet kan verschuiven. Twee touwen zijn genoeg om het doek vast te houden. Ook hier wordt tape voor gebruikt, zodat het touw niet los kan geraken van de PVC-buis. En dan om 14:30 uur het moment waar al weken naartoe is geleefd. De opkomst van RBC - Antibarbari.

Tifo Actie RBC - AntibarbariDe waarzegster sprak om 14:30 uur haar voorspelling uit voor dit seizoen. RBC zette een grote stap die middag om die voorspelling binnen enkele weken te laten uitkomen. 

De week voorafgaand van RBC tegen Antibarbari is er druk gewerkt in verschillende samenstellingen om het doek af te krijgen. Op de werkavonden waren er zowel supporters van de Volta Side Fanatics in het betaald voetbal-tijdperk als de nieuwe groep en kwam er op onder andere woensdagavond ook hulp van een supporter die voor de eerste keer meehielp aan een actie en een hele toffe avond had. De actie en de uitslag leidde uiteindelijk tot het viral gaan op onder andere TikTok. 

De VoltaSide Fanatics hebben de smaak te pakken en willen graag meer sfeeracties organiseren, maar bovenal in ieder geval de Oosttribune zoveel mogelijk volhangen met doeken, net zoals in het verleden. Er wordt nu al druk gewerkt aan nieuwe ontwerpen. De groep wil zich graag uitbreiden en zal dan ook binnenkort een oproep plaatsen, zodat RBC-supporters die dit ook prachtig vinden om zich aan te melden om mee te denken en te helpen bij het ontwerpen, uittekenen, verven en organiseren van acties. Maar bovenal wil de sfeergroep graag weten: Wat vond jij van de actie?




Reacties

Kalsdonk

2023-04-01 18:12:59

Hopelijk sluiten steeds meer mensen aan zodat we nog meer maar vooral ook grotere acties kunnen organiseren!

Boegieman

2023-04-01 18:28:02

Mooi en super gedaan 

klasse werk 

Jeroen

2023-04-02 13:19:17

Super!!!

Mr.RBC

2023-04-03 10:44:25

Bedankt voor deze Tifo en het inkijkje in de totstandkoming ervan, hopelijk volgen er nog vele mooie