RBC en de nacompetitie

Gepost door:Dennis // 2022-06-10 15:09:32 // 1203 keer bekeken

Sinds de doorstart van RBC in het amateurvoetbal na het faillissement in 2011 heeft het eerste elftal vier maal aan de nacompetitie voor promotie deelgenomen. Vier maal wist men het niet redden. Slechts eenmaal werd de finale gehaald. De overige drie deelnames eindigden in de eerste ronde. Bij drie van de vier nacompetities had RBC wel degelijk kans om als winnaar uit de strijd te komen.

RBC vs RCS 2015
In het seizoen 2014/2015 strijdt RBC lang met vv Steenbergen om het kampioenschap in de vierde klasse B. De Roosendalers verspelen zo nu en dan punten, waar Steenbergen wel continue de winst weet te pakken. RBC is veroordeeld tot de nacompetitie. De ploeg van toenmalig hoofdtrainer Erwin van der Woerdt start in de halve finale tegen de Zeeuwse derdeklasser RSC, dat voor behoud speelt. Er is nog iets opvallends aan RCS. Zij gaan het jaar erop namelijk naar de zaterdag.

RBC opent het tweeluik in Zeeland en weet de wedstrijd met 2-4 te winnen. In de blessuretijd moeten de oranje-witten nog een tegentreffer toestaan, wat uiteindelijk cruciaal zou blijken bij het thuisduel. Door de overwinning lijkt het behalen van de finale een formaliteit. Met een ruime voorsprong en de wetenschap dat er voor RCS niets meer op het spel staat doet de euforie op een goede afloop groeien.

Die goede afloop lijkt er ook te komen, aangezien RBC in de eerste helft nog op voorsprong komt door een doelpunt van Mike Alderson. Vlak voor rust komt RCS weer op gelijke hoogte. De Zeeuwen hadden daarvoor al legio kansen gekregen om de score verder uit te breiden. In de rust gaat het vervolgens mis bij RBC. Een woordenwisseling en handgemeen – de rust duurt ook veel langer dan de gebruikelijke vijftien minuten – leidt ertoe dat er angst in de ploeg is geslopen. Die angst wordt meteen uitgebuit door RCS en binnen een mum van tijd staan zij op een 1-3 voorsprong. De stand is daarmee weer gelijk getrokken: 5-5. Beide ploegen scoren vervolgens niet meer binnen de negentig minuten en een verlenging en/of strafschoppen moeten een winnaar aanwijzen. In die verlenging scoort RCS 1-4. In de tweede verlenging schiet Alderson via de vingertoppen van de doelman nog op de lat, maar er is geen promotie voor RBC dit jaar. RCS wint uiteindelijk de nacompetitie om in het tweeluik met SC Gastel ook als winnaar uit de bus te komen. Het ticket van de derde klasse gaat daardoor uiteindelijk naar Woenselse Boys.

RBC vs Bavel 2016
In het seizoen 2015/2016 doet RBC een nieuwe poging om uit de vierde klasse te komen. Na een slechte start in de competitie moet het weer in de achtervolging, ditmaal zit het koploper Victoria’03 op de hielen. Ondanks de vele overwinningen weet de club uit Oudenbosch RBC voor te blijven. De Roosendalers moeten het opnieuw via de nacompetitie proberen. In de laatste competitiewedstrijd probeert de ploeg van trainer/coach Danny Mathijssen – die als vervanger van Martijn van Galen is aangesteld – een andere nacompetitieplek te verkrijgen om Bavel te kunnen ontlopen. Er wordt later begonnen tegen RKVV METO in de hoop dat SC Gastel wint van Victoria’03 of met miniem verschil verliest. De club uit Oud Gastel krijgt gedurende het duel lucht van de situatie in Hoogerheide en besluit om Victoria’03 geen strobreed in de weg te leggen. De club uit Oudenbosch wint met dubbele cijfers. RBC komt daardoor in het schema van Bavel terecht.

RBC start in de halve finale als eerst tegen Clinge. De Roosendalers winnen thuis met 2-0 en uit wordt het maar liefst 2-8. RBC moet dan tegen Bavel, dat een week rust heeft gehad. Zij hoefden namelijk geen halve finale te spelen. De ploeg van Mathijssen daarentegen heeft er dan al twee duels in de week opzitten en de heenwedstrijd in Bavel is de derde wedstrijd in die week. RBC is in de eerste helft beter, maar de tank is ver leeg na zestig minuten en uiteindelijk weet de thuisploeg het duel met 1-0 te winnen.

Gino Pieter, Jari Voeten en Papito PuriëlGino Pieter, Papito Puriël en Jari Voeten balen dat opnieuw een kans niet verzilverd wordt.

Een week later kan RBC promotie afdwingen. Dan moet het wel met twee goals verschil winnen van Bavel. De Roosendaalse ploeg begint furieus aan het duel. Aanvallers Papito Puriël en Kevin van Andel krijgen meerdere kansen alleen voor de doelman om het duel al snel in Roosendaals voordeel te beslechten. Die goal valt echter niet. Die komt pas in de tweede helft als Tim Eggly een vrije trap binnen weet te schieten. RBC drukt daarna flink door onder leiding van Gino Pieter op het middenveld. Het tweede doelpunt valt echter niet, en onder de hoge temperaturen eist de grote inspanning haar tol. Het elftal moet temporiseren en dat wordt RBC uiteindelijk fataal. Bavel maakt dankbaar gebruik van de gaten en uit een van de counters scoort het in de slotfase de gelijkmaker. Opnieuw promoveert RBC niet. Bavel blijft derdeklasser en zou het jaar erop kampioen van 3B worden. Opvallend: SC Gastel promoveert wél.

Unitas’30 vs RBC 2018
RBC weet in 2017 te promoveren van de vierde klasse naar de derde klasse door middel van een kampioenschap. RBC wil in het seizoen 2017/2018 meedoen om het kampioenschap, maar vecht vanaf het begin tegen degradatie. Pas op de voorlaatste speelronde – als het op bezoek gaat bij Hontenisse – weet het zich veilig te spelen. Het is tevens ook de enige uitoverwinning (0-4) dat seizoen. In de laatste wedstrijd verliest RBC van Hoeven (1-2), maar weet het zich als vervangend periodekampioen wel te plaatsen als nummer negen voor de nacompetitie. In tegenstelling tot de voorgaande nacompetities, gaat deze nacompetitie slechts over één duel. Voor de verliezer is het seizoen meteen klaar.

RBC moet het opnemen tegen Unitas’30 uit Etten-Leur. Op een bomvol sportpark heeft de Roosendaalse ploeg wat mankementen. Verdedigend is het erg broos en Gino Pieter’s been is helemaal ingepakt. De eerste helft lijkt vooral een schaakwedstrijd. Beide ploegen gaven elkaar niet veel toe. Dat veranderde direct na de start van de tweede helft als oud-RBC’er Papito Puriël de score namens Unitas’30 opent met een bekeken schuiver. De Roosendaalse ploeg schrikt wakker en weet de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Randy Elst slalomt op de achterlijn en wordt neergelegd. Anwar Tarfit schiet de toegekende strafschop raak. Niet veel later scoort Elst zelf na een goede pass van Mujib Yaqoubi. Jovanni Van Nijnatten doet een kleine tien minuten later er nog een schepje bovenop door er 1-3 van te maken. Het degradatiespook lijkt zich steeds meer meester te maken van de thuisploeg. Vijf minuten later is het weer 2-3 na een doelpunt van Witting. Tarfit schiet RBC tien minuten voor tijd in veilig haven door er 2-4 van te maken, althans dat lijkt zo. Vijf minuten voor tijd gaat de ingevallen Jari Voeten de fout in door een aanvaller van Unitas’30 neer te leggen in het strafschopgebied. Unitas’30 komt op 3-4 en stuurt ook Jordy Bollaart mee naar voren – die dit duel vrij opvallend achterin stond. In de slotfase wordt het ook nog 4-4 na een scrimmage. Het wordt verlengen.

In die verlenging komt de thuisploeg op een 5-4 voorsprong. In de eerste verlenging komt RBC weer langszij nadat Jari Voeten met een spectaculaire omhaal de stand weer gelijk trekt. Doelman Thierry Aarts moet in de tweede verlenging nog een goede redding verrichten op een inzet van Papito Puriël. In de slotfase van de tweede verlenging schiet Tarfit op de onderkant van de lat en Yaqoubi ziet zijn volley van dichtbij gekeerd worden door de doelman. De stand blijft 5-5, er moeten strafschoppen genomen worden. RBC kwam gedurende de strafschoppenreeks twee maal op voorsprong, doelman Aarts wist twee strafschoppen te pakken. Het bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn. Van Nijnatten, Joey Tak en Lars de Voogd wisten hun penalty niet te verzilveren.  Unitas’30 zou de nacompetitie winnen en het jaar erop kampioen van 2E worden.

WSC vs RBC 2019
De laatste nacompetitie die RBC speelde was in het seizoen 2018/2019. De Roosendalers leken het gehele seizoen de topfavoriet voor de titel en met nog negen duels te spelen had RBC een voorsprong van negen punten op de concurrentie, die ook nog tegen elkaar in actie zou gaan komen. Het gaat echter mis in Steenbergen en RBC krijgt strafpunten toebedeeld. De Roosendalers weten in die negen duels geen overwinning meer te behalen. RBC eindigt uiteindelijk derde en moet via de nacompetitie promotie afdwingen. Er zijn geblesseerden, maar ook spelers die niet meer komen opdagen. Er wordt een beroep gedaan op Lars de Voogd om naar Waalwijk af te reizen, ook Jelte Pal – nu spelend voor Willem II – gaat mee richting WSC.

Lars de Voogd en Gino de KlerkLars de Voogd en Gino de Klerk in duel met een speler van WSC. *Foto: Mige Fotografie

Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht gedurende de eerste twintig minuten, maar de eerste echte aanval van de thuisploeg leverde meteen een goal op. Niet veel later kreeg WSC een strafschop die de stand naar 2-0 bracht. In de tweede helft wist RBC snel de aansluitingstreffer te maken. Tarfit schoot een toegekende strafschop binnen. De Roosendaalse ploeg drong aan, maar kreeg de gelijkmaker niet op het scorebord. Onder de hete zon vloeien de krachten weg en in de slotfase krijgt WSC meerdere kansen om het definitief af te maken. Doelman Barry Knook weet met meerdere reddingen de stand op 2-1 te houden, maar moet na een toegekende strafschop ook capituleren: 3-1. WSC zou uiteindelijk de nacompetitie winnen en is tot de dag van vandaag nog altijd tweedeklasser.