Ben jij er volgend seizoen weer bij?

Natuurlijk!

38%
Ik kijk het nog even aan

2%
Af en toe

6%
Ik denk het niet

54%

Stemmen: 110

Speler van de week

Naam:
Brian Kruf
Leeftijd
29
Positie:
Spits

Interviews
Meest recente interviews

Riyad Khidar: van jeugdspeler tot volwaardig lid eerste elftal

Gepost door:Dennis // 2021-12-24 11:14:29 // 808 keer bekeken

Riyad Khidar draagt al sinds de geboorte van voetbalvereniging Roosendaal Boys Combinatie het oranje-wit-blauwe tenue. In 2012 streek hij neer bij RBC, dat een herstart maakte na het faillissement in 2011 en haar wedstrijden ging spelen op de sportvelden van RKVV Rimboe. Hij begon bij RBC U12, op dat moment het jongste elftal. Hij doorliep de gehele jeugdopleiding en mocht vanaf 2018 al een aantal keer meedoen met het eerste elftal. Veelal als nood, door blessures of schorsingen, maar naarmate de tijd vorderde kreeg Khidar ook steeds meer basisplaatsen toegekend. Sinds dit jaar is hij officieel eerste elftalspeler. Vanaf zijn komst bij RBC heeft hij de kenmerkende lange krullen. “Ik heb wel eens overwogen om het eraf te halen, maar aan de andere kant maakt het mij wel eigen.”

In 2011 zijn een aantal mensen met een RBC-hart druk bezig om gestalte te geven aan de wedergeboorte van de club. Naast een eerste elftal worden ook twee jeugdteams ingeschreven bij de KNVB: de U13 en U12. Voor die elftallen organiseert RBC talentendagen. “Via via ben ik in contact gekomen met RBC en nam ik deel aan de talentendagen. Ik heb meerdere trainingen gevolgd en op basis daarvan werd ik opgenomen in de jeugdselectie. Ik was toen nog tweedejaars E, maar RBC had alleen een D-selectie. Toen ben ik doorgeschoven naar RBC D2 (U12). Al vroeg in het seizoen stapte ik over naar de D1 (U13).” Bij de U13, die toen onder leiding stond van trainer Ruben Busé, wordt alles gewonnen in de Hoofdklasse. “De U13 begon in de eerste klasse, maar maakte al snel de overstap naar de Hoofdklasse. We hadden toen nog een achterstand op de rest, omdat die clubs onderling al wedstrijden hadden gespeeld tegen elkaar. Die achterstand hebben we gedurende het jaar ingehaald. Op de laatste wedstrijddag werd bepaald wie er kampioen zou worden. Wij wonnen en onze directe concurrent Kloetinge D1 verloor. Ook in de beker stonden we in de finale tegenover elkaar. Na een gelijke stand moesten we penalty’s nemen. Niemand mistte, en het leek erop dat er een tweede ronde penalties genomen moest worden, maar toen stopte onze keeper de inzet van een speler van Kloetinge. Toen was de ontlading groot. Het was een prachtig seizoen.”

Riyad Khidar speler U13Een jonge Riyad Khidar met de KNVB districtsbeker in zijn handen. Op het sportcomplex van Heinkenszand wordt Kloetinge na een zenuwslopende penaltyserie verslagen.

In de jeugd staat Khidar met verschillen RBC-jeugdelftallen regelmatig tegenover BVO’s. Zo speelt hij met RBC U13 tegen PSV D2 (2-0 uit en 1-5 thuis verlies), maar ook jeugdelftallen van Willem II, Brabant United en NAC Breda passeren de revue. “De wedstrijden tegen NAC Breda steken er toch bovenuit. Tegen BVO’s zijn sowieso speciale wedstrijden, het heeft toch iets extra’s; zeker als je het kan omzetten in een overwinning. Het is eigenlijk altijd een standaard scenario. Ze beginnen vaak met een B-elftal, de reserves. De eerste helft gaat vaak gelijk op, in de tweede helft komt een ander elftal erin die het afmaakt. Het grote verschil is dat zij in topconditie zijn, fysiek sterk en technisch erg goed. Ze hebben drie keepers en geen gebrek aan spelers. De concurrentiestrijd is daardoor groot en dat maakt dit soort teams extra sterk.”

Riyad Khidar 2Het succesvolle RBC U13 mag na een aantal succesvolle wedstrijden in de eerste klasse overstappen naar de hoofdklasse. Het elftal van hoofdtrainer Ruben Busé weet in het eerste jaar na de heroprichting beslag te leggen op de titel in de hoofdklasse en ook de beker gaat mee richting Roosendaal.

In de jaren die verstrijken komt het eerste elftal steeds dichterbij, maar een doel wordt het nimmer. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik het eerste elftal moest halen. Ik heb het allemaal op mij af laten komen. In de eerste plaats ben ik hier voor mijzelf, om zelf beter te worden, zelf stappen te maken. De tijd is snel gegaan, voordat ik het wist kreeg ik een uitnodiging om mee te doen vanwege blessures.” Hoe werd je opgenomen in de groep toen je er net bijkwam in het eerste? “Ik werd prima in de groep opgenomen, helemaal in het begin. Toen ik er net bijkwam werd ik snel door de oudere spelers op sleeptouw genomen, ze geven je tips en coachen positief. In de jeugd was dit ook wel zo, maar bij het eerste is dat toch anders. Ik ervaar het als heel positief, het is ook goed voor je zelfvertrouwen. In het begin had ik nog wel wat zenuwen voor een wedstrijd op zondag, maar tijdens de warming up focus ik mij op de wedstrijd met maar een doel: mijn verdedigende taken uitvoeren.” Zenuwen niet, maar een ritueel voorafgaand aan een duel misschien? “Nee, die heb ik niet. Je hebt natuurlijk spelers zoals een keeper bijvoorbeeld die altijd voor het duel nog even de lat aantikt.” 

Riyad Khidar 3Elftalfoto van RBC U19 in het Atik Stadion, Riyad Khidar staat rechts van de keeper. Midden, achter de doelman staat de vader van Riyad, Hisham Khidar. #SamenHogerop

Khidar staat normaal gesproken centraal achterin, maar op die positie is hij niet begonnen in de jeugdopleiding. Hij wordt bij de U12 en de U13 vooral ingezet als rechtsback. Pas vanaf de C-jeugd wordt hij centraal achterin gezet. “Als centrale verdediger heb je overzicht over het gehele veld. Je bent een derde oog voor een middenvelder. Coachende skills zijn daardoor heel belangrijk. Zo kan ik een middenvelder van ons coachen als een speler van de tegenpartij uit zijn rug loopt. De opbouw van achteruit is erg belangrijk. Als het daar al niet lukt, krijg je een lastige wedstrijd. Je moet kopsterk zijn, duels winnen. Snelheid is een handig iets om te hebben en een goede trap voor in balbezit.” In de tussentijd heeft Khidar veel verschillende aanvallers tegenover zich gehad. Vooral snelle spelers blijven altijd een uitdaging. “Een aanvaller is altijd in het voordeel, omdat deze een paar meter voorsprong heeft bij een actie. Ik ben niet de snelste en positionering is voor mij daardoor heel belangrijk. Ik moet mij verder ontwikkelen om deze aanvallers telkens de baas te kunnen zijn. Ik moet nog werken aan mijn snelheid, conditie en fitheid. Fysiek moet ik ook nog sterker worden.”

In de voorbereiding op dit seizoen speelt Khidar regelmatig mee in de vele oefenduels die RBC afwerkt. Onder andere een wedstrijd tegen Willem II O21 (4-1 verlies) zit er tussen, maar voordat het seizoen begint voor het elftal van trainer/coach Robert Braber is Khidar vertrokken naar Frankrijk, Parijs. “Ik studeer International business aan de Hogeschool in Rotterdam. De studie is in het Engels en ik heb ook Frans. Door de coronacrisis zijn veel studenten uit het buitenland die in Nederland een studie aan de Hogeschool Rotterdam volgen afgevallen. Er is nog een kleine hardcore groep over. Voor deze studie moet je een stage afwerken in het buitenland.” Khidar komt niet zomaar ergens terecht. Hij weet het om een plek te bemachtigen bij het grote Elektronica bedrijf Fnac (Fédération Nationale d'Achats des Cadres). Fnac is marktleider in Frankrijk en kocht in juni 2016 ook de Darty Groep over in een biedingsoorlog met Conforama (De IKEA van Frankrijk). Het Belgische Vandenborre hoort ook bij de groep en tot 2020 was het nu weer Nederlandse BCC onderdeel van de FNAC-Darty. Met een omzet van ruim vier miljard euro is het een van de grootste retailbedrijven in Europa. “Door mijn studie van het Frans ben ik via via in contact gekomen met Fnac. Ik ben onderdeel van de afdeling Marketplace België, maar volg mijn stage op het hoofdkantoor van Fnac in Parijs. Het hoofdkantoor ligt in het zuiden van de stad.” In Nederland kennen we Fnac niet. “Nee, grappig dat jij het wel kent.” Zie je ze stap naar Nederland ooit maken? “Bol.com is de absolute marktleider in Nederland en erg sterk. Daarom duurde het ook zo lang dat Amazon de stap zette naar de Nederlandse markt. Het is een erg sterk bedrijf en een goede marketplace.” Een marketplace is een online webwinkel die zijn webshop open zet voor andere bedrijven om hun waar te kunnen verkopen tegen een overeengekomen commissiebedrag. Wat is je rol binnen het team? “Het is nog een jonge marketplace, een paar jaar oud. We zijn momenteel met z’n vieren. Ik heb contact met bedrijven die hun producen aanbieden bij ons en help hen om problemen op te lossen, maar ook voor klanten. We hebben namelijk niet alleen maar eerlijke verkopers op ons platform. We hebben nog een business developer in ons team, die houdt zich bezig met het aantrekken van nieuwe verkopers. De marketplace is ideaal, omdat het een toevoeging is op bestaand assortiment, maar ook kunnen zij plekken van ons innemen als wij even uit voorraad zijn. Zo kan je toch de producten blijven leveren aan klanten. Uiteindelijk draait alles om service en snelle levering. We trekken nu veel verkopers uit Azië aan.” Doordat hij nu in Frankrijk is leert hij de taal ook sneller. “Ik zit nu op het niveau B1 of B2. Het is zeker beter geworden, ik kan het goed begrijpen en mijn vocabulaire en grammatica zijn vooruit gegaan. Ik kan een gesprek prima volgen en voeren.”

Riyad Khidar eerste elftalRiyad Khidar in actie voor het eerste elftal in het openingsduel tegen Bavel in september 2020. RBC komt na een achterstand in de tweede helft op voorsprong, maar verliest de wedstrijd uiteindelijk met 2-3.

Eind januari keert Khidar weer terug naar Nederland, omdat de stage bij Fnac er dan opzit. Dat betekent dat hij ook weer aansluit bij het elftal van Braber. RBC begon goed aan de competitie en won de eerste vijf duels. Daarna werd er twee keer gelijk gespeeld en eenmaal verloren. Tussentijds moesten ook nog drie spelers noodgedwongen de club verlaten. Hoe volgde hij de afgelopen periode? “We hebben een geweldige start gehad. Ik wordt op de hoogte gehouden door mijn vader. Hij vind het ook leuk om wedstrijden van RBC te kijken, zo kreeg ik een live verslag over de wedstrijden. Via de websites van RBC kon ik ook teruglezen hoe het ging. Ik hou de stand bij, ook van de andere elftallen. Het was super om te zien dat het zo goed ging, jammer dat het voor de winterstop dan toch mis gaat. Het begon bij Uno Animo die punten afsnoepte, het verlies tegen TSC en wat er daarna is gebeurd. Erg spijtig allemaal. We moeten er na de winterstop tegenaan gaan. Er zijn nog genoeg wedstrijden en mogelijkheden. Ik denk dat we nog steeds een stap naar boven kunnen zetten en om de eerste plek meedoen.” Na de winterstop keert Khidar terug en heeft Braber een extra verdediger tot zijn beschikking. Ook Karim Didi (nieuw) en Anwar Tarfit (eerste seizoenshelft geblesseerd)  sluiten aan. Ver weg van het Atik Stadion was Khidar vooral op zichzelf aangewezen om fit te blijven. Is dat gelukt? “Ik heb zeker mijn best gedaan en niet stil gezeten. Ik verblijf op een wooncomplex met een sportschool. Conditioneel probeer ik het bij te houden en doe ik ook krachtoefeningen om in vorm te blijven. Zodra ik terug ben moet ik weer wedstrijdfit worden en een plek veroveren binnen de selectie.”

Na eind januari volgt nog een vierde jaar aan de Hogeschool Rotterdam. Wat gaat de maatschappelijke toekomst brengen? “Ik denk er veel over na wat ik wil gaan doen. Misschien neem ik een tussenjaar om daarna door te studeren. Werken in het buitenland is een optie, maar in wat voor branche dat weet ik nog niet. Marketplaces zijn heel populair nu, maar ik weet nog niet of ik mij daar verder in wil ontwikkelen. Ik wil de wereld nog ontdekken, ik ben nog jong en heb genoeg tijd.” Bij Shopping Tomorrow zoeken ze elk jaar experts voor hun zogenoemde expertgroepen, er is ook een expertgroep ‘Hoe start je een marketplace?’, daarin zitten tegenwoordig werknemers van marketplaces zoals fonQ, Blokker, VidaXL, Kleertjes.com en Bol.com. Iemand van Fnac erbij zou een prima aanvulling zijn, toch? “Ik kan ze ongetwijfeld helpen met bepaalde vragen, haha!”
Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd