Ben jij er volgend seizoen weer bij?

Natuurlijk!

38%
Ik kijk het nog even aan

2%
Af en toe

6%
Ik denk het niet

54%

Stemmen: 110

Speler van de week

Naam:
Brian Kruf
Leeftijd
29
Positie:
Spits

Interviews
Meest recente interviews

Een bijzonder verhaal: Vliegenier in het Midden-Oosten

Gepost door:Dennis // 2021-11-09 16:20:22 // 1179 keer bekeken

RBC plaatste zich een kleine twee maanden geleden vrij gemakkelijk voor de volgende ronde van de beker. De Roosendaalse ploeg won het eerdere duel met FC Axel (4-0) en moest op 18 september alleen nog afrekenen met Arnemuiden, al was een kleine nederlaag ook voldoende.

Bij het betreden van het sportpark valt vooral op dat op de dijk koeien staan te grazen, die – erg komisch – tijdens de wedstrijd weglopen en gedurende de rust weer terugkeren. Het is amateurvoetbal in haar puurste vorm. Halverwege de eerste helft valt iemand aan de overkant op die vanaf de tribune aankomt wandelen. Een grote man met een zonnebril op. “Zie jij die persoon aan de overkant?,” zo vraagt Dennis Willigers van RBCFans.nl aan Michael van der Aa van de Supportersvereniging RBC. “Die lijkt wel heel veel op Martijn van Oevelen, toch?” “Dat zou toch gek zijn? Die woont toch in het Midden-Oosten en werkt als piloot? Ik kijk wel even op Facebook. Ja, er staat dat ie in Doha woont,” zo stelt Michael. “Hmm ja, wat kom je dan doen in Arnemuiden, toch?” Beide blijven af en toe kijken, aangezien de man de afslag heeft genomen richting het doel, dat op dat moment door de doelman van Arnemuiden wordt verdedigd. Beide kunnen nog steeds niet met zekerheid zeggen of het hem wel of niet is. Ook nadat hij het doel voorbij is gelopen en steeds dichterbij komt blijft twijfel ontstaan. “Volgens mij is het ‘m hoor,” zo stelt Dennis. “Weet je wat, we stoppen met kijken. Want we hebben nu al zo vaak naar deze persoon gekeken, het wordt nu echt creepy. Als ie naast ons komt staan weten we het zeker,” zo zegt Michael.

Niet veel later komt de man erbij staan. “Hé gasten, jullie hier ook?” “Ja, haha. Ik zei tegen Michael toen je net kwam aanlopen aan de overkant dat ik dacht dat jij het was. Maar we wisten, nadat je het doel was gepasseerd, nog steeds niet of je het nu wel of niet was. Ben je verdwaald?” “Haha, nee! Ik heb twee weken vrij, eindelijk. Ik heb het vliegtuig naar Nederland genomen en zag dat RBC moest spelen in Arnemuiden. Ik heb de auto gepakt en ben hier naartoe gereden vanuit Steenbergen.” Dat is wel even geleden zeg! “Ja, klopt. Ik denk wel zo’n twee jaar.” Heb je nog wel werk als piloot? “Ja, gelukkig wel. Er moesten wel wat mensen uit door de coronacrisis. het was deels willekeur. Tijdens de coronacrisis heb ik vooral vrachtvliegtuigen gevlogen. Nu doe ik ook weer meer passagiersvluchten. Maar het is super druk en had dus geen tijd om terug naar Nederland te komen. Nu had ik vrij en ik ben een weekje hier om ouders en familie te zien. Volgende week ga ik nog even  een weekje naar Barcelona.”

RBC is flink vernieuwd dit seizoen, maar Van Oevelen kent wel enkele spelers. “Bierkens ken ik. Die heb ik een paar keer bij Halsteren gezien. Die vond ik toen echt goed. En Kenny van der Weg natuurlijk. Die ken ik uit zijn tijd bij NAC Breda van tv en de artikelen in de krant. Maar die is wel wat aangekomen. Ach, wat loop ik te zeuren, ik mag daar helemaal niets over zeggen met die buik van mij, haha! Die linksback van ons had het wel wat lastig toen ik aan de overkant stond. Wie is dat?” “Dat is Marouane Hamdoune.” “Owhja, die ken ik wel. Die speelde al eerder voor RBC toch? En scoort regelmatig?” “Ja, klopt!” En die zeven? “Giovanni Moerland, komt ook van Halsteren net als Bierkens.” “Ja, die legt ze wel lekker neer overal.”

Van Oevelen is jarenlang fan van RBC. Hij helpt mee met het schilderen van spandoeken en staat regelmatig op de VoltaSide de ploeg aan te moedigen. Hij is er tevens bij in het uitvak van Excelsior in 2007 als RBC Roosendaal het ticket naar de Eredivisie van het jaar erop naar de thuisploeg ziet gaan. Vier jaar later is betaald voetbal klaar in Roosendaal. Hij is er nog steeds teleurgesteld over. “Het had allemaal niet gehoeven. Echt. Ik ben nog steeds enorm teleurgesteld en er een beetje boos over. Ik ben blij om te zien dat het project RBC goed lijkt opgepakt en gun iedereen die RBC een warm hart toedraagt al het succes van de wereld, maar ben nog steeds van mening dat de stad/gemeente Roosendaal het niet verdient een succesvolle club te hebben zoals in het verleden, na het laten vallen van RBC door de gemeente in de periode van het faillissement. Den Bosch kreeg een kwijtschelding van 1,7 miljoen en PSV verkocht de grond voor 48 miljoen aan de gemeente Eindhoven. Wij kregen niet eens een garantstelling! Misschien is dit teveel onderbuik gevoel uit het verleden, maar ik zou haast zeggen: laat de club zich zo weinig mogelijk associëren met de gemeente Roosendaal.” Hij is echter wel blij met de ontwikkeling van RBC. “Ja, leuk om te zien. Of ze echt de Divisies gaan halen is nog maar de vraag als je ziet hoelang ze over het bereiken van de tweede klasse hebben gedaan, maar met dit materiaal moet je toch wel kunnen promoveren zou je zeggen. Jullie zitten veel korter op de bal natuurlijk, maar door het verleden ben ik iets voorzichtiger.”

Na de rust blijft het nog een tijdje 0-0, al hoopt Van Oevelen dat RBC er nog een paar maakt. “Ik hoop wel dat ze nog gaan scoren hoor, anders krijg ik dat thuis weer te horen. Mijn pa verklaarde me voor gek dat ik hier naartoe afreisde. Die was vroeger sponsor, maar heeft de zaak grotendeels verkocht en voor hem is het afgesloten. Mijn moeder begreep het. RBC zit gewoon in mijn hart, als ik kan dan ben ik er.” Hoe is dat voor zijn buitenlandse vriendin, begreep die het? “Ja, ik zei dat ik naar de voetbal ging. Naar RBC. Toen vroeg ze: “What is RBC?” Toen moest ik wel even uitleggen hoe het zat en dat het met vroeger te maken had. Of ze het echt begreep weet ik niet, maar goed leg maar eens aan iemand uit dat je ruim drie kwartier gaat rijden ergens naartoe om een voetbalwedstrijd tussen de koeien te zien, haha!”

Even later schiet Jaimy van der Weg zijn eerste doelpunt voor RBC binnen en niet veel later beslissen de jonkies van RBC het duel definitief. Vooral Imran Echambit laat zich gelden met twee goals. Vlak voor ons ontdoet hij zich op de zijlijn van zijn directe tegenstander om van net buiten de zestien raak te schieten. “Zo, die zat er goed in zeg. Zag je die voetbeweging net? Goede speler zeg!” De wedstrijd eindigt uiteindelijk in een 4-1 overwinning. De week erop is de stadsderby tegen Roosendaal. “Daar kan ik helaas niet bij zijn. Ik hoop uiteraard dat ze winnen!”

Door de winst plaatst RBC zich voor de tweede ronde van de districtsbeker van de KNVB. Bij het behalen van de halve finale dit jaar mag RBC komend jaar meedoen aan de voorrondes van het KNVB Beker-toernooi en maakt de Roosendaalse club – hoe klein die kans ook is – kans op het behalen van Europees voetbal. Voor de verre reizen zoekt RBC nog een piloot, ben je beschikbaar? “Als alles volgens plan verloopt ben ik niet van plan om snel terug te keren naar Nederland, maar tegen die tijd dat RBC Europees voetbal speelt zou het natuurlijk geweldig zijn als ik in dienst van RBC de club en supporters kan vliegen naar mooie uitwedstrijden! Niet echt realistisch natuurlijk, maar dromen mag altijd. Laten we hopen dat RBC in ieder geval op termijn weer kan terugkeren waar het thuishoort.”

RBC begint aanstaande woensdagavond aan de tweede ronde van de districtsbeker. Tegenstander is dan zondag derdeklasser RCD uit Dordrecht. Het duel wordt gespeeld bij NSV, in verband met dat de lichtinstallatie in het Atik Stadion niet toereikend is voor het spelen van een officieel duel.
Reacties

Ad P

2021-11-08 19:47:57

Heerlijk verhaal. En zo herkenbaar. Zou ook reizen om  mijn cluppie te zien.

Anti-076

2021-11-08 22:02:13

De helft van het iconische duo Tienuz en Tielen. Mooie vent, leuk verhaal. Een 'echte' dus, dat hij het nog zo goed bijhoudt. Leuk om te lezen.

Ouwegetrouwe

2021-11-08 22:22:35

Martijn, een voorbeeld van rbc leeft en samen hogerop ineen

Adje

2021-11-08 22:31:23

Schitterende gozer vond ik hem altijd. Kwam vroeger nog eens naar me toe, toe ik de voorspelcompetitie deed,  een boom van 'n gast, al zijn dat in mijn geval de meesten wel , . Kon ook wel 'n feestje maken op de tribune ook. Was 'n echte RBCer.

Heeft in het begin van zijn carriere voor Ryan Air gevlogen, ik weet niet bij welke maatschappij hij nu zt. Leuk dat hij RBC nog steeds volgt. 

Dennis

2021-11-09 07:06:46

Vond het ook heel bijzonder dat ie er was. Op afstand de club volgen is toch lastig, zeker als je zo ver weg zit. Met wie moet je er daar over praten? Niemand interesseert het voor de rest wat. Dan ben je volgens mij ook een 'echte' als je voor jezelf besluit ik ga gewoon kijken en het maakt me niet uit wie er wel of niet is: ik kom om het eerste elftal van RBC in actie te zien.

Twaalf/dertien jaar geleden was ie nog bezig met de vliegopleiding, ook toen was er al weinig werk te vinden; toch fijn dat het allemaal gelukt is.

De foto is de wedstrijd RBC - Excelsior in mei 2007, 1-1. @Anti-076 Tielen in het blauwe shirt met z'n handen in z'n nek, 'Tienuz' staat er een plek naast met zwart/blauwe shawl. Tielen heb ik een aantal jaar geleden ook nog gesproken bij Steenbergen, ook hij hoopt 'later' weer op de vrijdag- of zaterdagavond een wedstrijd van RBC mee te pikken. Ik denk dat er stiekem best veel supporters rondlopen met die gedachte. We gaan mooie jaren tegemoet.

EricK

2021-11-10 21:02:35

Mooi verhaal  Doet me denken aan toen ik vanuit Londen RBC moest volgen. Distance makes the heart grow fonder.