Robert Braber nieuwe hoofdcoach van RBC, tevreden?

Absoluut!

43%
Moet het eerst nog zien

4%
Nee, had graag een ander gezien

53%

Stemmen: 596

Speler van de week

Naam:
Anass el Gamali
Leeftijd
26
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Nieuwe aflevering van Podcast de Luiten: Het RBC-leven van Noud Bominaar

Gepost door:Dennis // 2020-11-24 08:58:24 // 2848 keer bekeken

Wie RBC zegt, zegt Noud Bominaar. Al meer dan vijftig jaar spant hij zich als vrijwilliger in en Floyd en Eric spraken hierover met hem.

In de eerste aflevering vertelt Noud over het begin van zijn periode bij RBC en hoe hij decennia geleden al de basis legde voor de jeugdopleiding van RBC, die later hoog aangeschreven stond. Tussendoor kwam ook Arthur Verbraak even langs met een kleine verrassing!

In de tweede aflevering praten ze verder over allerlei zaken en vertelt Noud een aangrijpend verhaal over hoe hij bij het faillissement van de BVO zijn levenswerk, de jeugdopleiding, in rook op zag gaan. Plus: meer info over hoe men aan een mooie replica van het affiche Ajax v RBC kan komen!

De eerste aflevering is te luisteren via hier.

De tweede aflevering is via deze link te beluisteren.
Reacties

Adje

2020-11-28 11:44:54

Noud Bominaar, op de achtergrond een enorme kracht binnen RBC, die veel meer respect zou moeten verdienen dan hij nu krijgt, misschien ook wel van mij, wie weet. Zonder hem al al die anderen die zich na het faillissement hebben ingezet zou er nu geen RBC meer zijn, en ook dat hing zoals deze podcast het aangeeft, aan een zijden draadje.

Van de verhalen over vroeger bleef mij alleen de tijd van de Luiten bij. Als manneke van 10 jaar in de jaren 60, keek in via het trappenhuis in de flats aan de Voltaweg, op de 2e verdieping via het raam naar de wedstrijden van RBC als wij bij een tante van ons die daar woonde op bezoek waren. De Voltaside was toen nog niet overkapt waardoor je vanuit die positie een geweldig zicht op het veld had. RBC trok toen al veel toeschouwers. De Zwaanhoef tribune bestond niet en aan de overkant van de volta stond je steevast in de striemende kou, daar had je totaal geen beschutting vanwege de open ruimte door de velden die erachter lagen.

Na het opheffen van de 2e divisie door de KNVB in de jaren 70 kwam RBC in het amateurvoetbal terecht, en wat mij altijd bijgebleven is dat alle voormalige 2e divisie clubs instroomden in de 1e klasse , wat destijds het hoogst haalbaar was in het amateurvoetbal, maar dat RBC samen met het Bredase Baronie een doorstart moesten maken in de 2e klasse, waar RBC met nagenoeg hetzelfde elftal als waar ze mee in de 2e divisie speelde, meteen doorstootte naar de 1e klasse. Toen kon dat want die spelers kwamen allemaal uit de omgeving en hadden iets met de club. Nu ligt dat wel anders. Wanneer nu iemand 2x reserve staat is hij weg, Weinigen hebben heden ten dage nog n binding met n club.

Het siert Noud dat hij geen overtogen woord zegt over het ontstaan van het faillissement. Goed hij geeft aan dat de gemeente Roosendaal weinig medewerking verleende aan het behoud van de club, terwijl Noud verdomde goed wist waar de oorzaak van alle ellende lang, binnen de eigen organisatie. Er waren mensen binnen de club die in de jaren dat RBC in de ere divisie speelde, alle realiteit uit het oog verloren. Er werden dingen gedaan die financieel onverantwoord waren en dat enkel en alleen maar om bij de grote jongens uit het betaalde voetbal te kunnen horen.

Toen was daar de herstart, in een zaaltje ergens op de bloemenmarkt of de molenstraat, ik ben de naam van die tent vergeten, maar wat was het er druk, veel drukker dan verwacht, met een geweldige powerpoint presentatie van Noud Bominaar, over hoe het zou gaan worden in de toekomst, en wat voor mooie club RBC zou gaan worden voor HAAR SUPPORTERS. Er werd eenvrijwillige bijdrage gevraagd van 75 euro om een bescheiden startkapitaal te verkrijgen en werkelijk bijna iedereen gaf daar gehoor aan terwijl het nog helemaal niet zeker was dat het zou gaan lukken, maar de plannen van Noud sprak iedereen enorm aan. Jammer genoeg liep het anders. RBC vervreemde weer net zo hard van haar supporters als dat ze ze binnenhaalde. Dat lag niet aan Bominaar maar aan het totale beleid van de club. RBC wilde weer hoog van de toren blazen waar n beetje bescheidenheid meer op zijn plaats zou zijn geweest.

De rest van het verhaal weten we, het is geen gemakkelijke weg die RBC nu bewandeld, het gaat met vallen en opstaan en tot nu toe lukt het redelijk, de jeugdopleiding het paradepaardje van Noud doet met meer dan goed, jammer genoeg levert het veel te weinig rendement op voor de club. Jongens die het 1e elftal halen zijn binnen no-time weer weg, in dat opzicht schieten we er zeer weinig mee op.

Noud gaat het wat rustger aan doen, ik kan het me niet voorstellen, RBC is zijn leven zolang hij het in goede gezondheid vol kan houden, bestaat de term rustiger aan doen voor hem niet, misschien wel voor de buitenwereld, maar Noud Bominaar is RBC en RBC is Noud Bominaar, en daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen, ook al ben je het niet altijd eens met hem. RBC moet dergelijke mensen koesteren, die vind je als club niet veel meer. 

Ad P

2020-11-28 17:26:41

Noud is ook een Mister RBC

Ger van der Hoeven

2020-11-28 20:59:11

Adje,

Ik ben het helemaal met je eens wat betreft Noud Bominaar.

Het trappenhuis op de 2e verdieping, waar jij net als ik overigens, in je jeugd naar RBC hebt gekeken was in een flat aan de Voltastraat en niet de Voltaweg.

Adje

2020-11-28 22:12:09

Dat bedoelde ik ook Ger. 

Ouwegetrouwe

2020-11-29 14:23:21

kijk mensen wat hij zegt in de podcast en wat ik hier lees is misschien de reden dat ik richting Noud altijd met een oranje bril reageer. idd zonder hem was er geen RBC meer geweest. ik ben bevooroordeeld dat weet ik maar ook wel heel terecht denk ik. dit soort mensen zijn een sieraad voor de club. en dat rustig aan doen, Adje jij kent hem ook te goed daarvoor....y)

IvoZ

2020-12-01 09:34:17

Mooi betoog van Adje. Ik herinner me ook de wandelingen naar de Luiten, de geur van shag en sigaretten op de tribune, het galmende brakke geluidssysteem en een clubje dat in thuiswedstrijden verdomd lastig was om te verslaan.Af en toe een stuntje tot de grootste en meest onverwachte stunt ooit: promotie naar de eredivisie, 2x zelfs. Maar ook een club die naast zijn schoenen ging lopen in die periode. Jammer, want beide beentjes op de grond houden, dat is wel typisch Roosendaals. 

Het zijn nu zware tijden voor alle amateurclubs, amper inkomensten en de kosten lopen door. De vraag is of ook dit seizoen uitgespeeld kan worden, en hoe. Alleen de jeugd mag nu trainen, verder ligt alles stil. 

Ik hoop dat RBC overeind blijft, en de andere clubs ook natuurlijk, maar het gaat nog zwaar worden. We horen weinig vanuit de club, dat is wel jammer. Ook in deze periode moet je "de boel bij elkaar houden". 

Maar dank voor de podcasts, altijd leuk om naar te luisteren. 

Ger van der Hoeven

2020-12-01 21:20:12

Wat mij heel erg is bijgebleven uit "die goeie ouwe tijd": de geur van die stenen pisbakken.

Ouwegetrouwe

2020-12-02 09:26:03

@Ger, toen de Zwaanoeftribune werd gebouwd wilde ik eigenlijk de oud Roosendaalse zwart wit geschilderde pisbak tot een stedelijk museum laten verklaren. helaas waren er geen medestanders in de Roosendaalse politiek. Jammer want denk je aan de stadions als de Alkmaarderhout en het stadion van Haarlem dan denk je toch vooral aan de plasgoten. een iconisch stuk geschiedenis dat verdween uit het landschap