Jeugdopleiding RBC gaat samenwerking aan met Feyenoord

Gepost door:ForzaRbc // 2014-04-07 00:00:00 // 3038 keer bekeken

Vandaag om 18.30 uur speelt RBC U11 in het Herstaco Stadion een oefenduel tegen een jeugdselectie van Feyenoord. De wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de lancering van een samenwerking tussen beide clubs. Na afloop, omstreeks 19.45 uur, zal de samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend.

Beide clubs waren reeds maanden in gesprek over een mogelijke samenwerking op het gebied van jeugdopleiding. Begin februari stond de deal op losse schroeven, omdat RBC er als gevolg van ruimtegebrek niet in leek te slagen teams toe te voegen aan de onderkant van de opleiding. Op dit moment stromen talentvolle voetballertjes pas op relatief late leeftijd in. Uiteindelijk wisten de Roosendalers met flink puzzelen toch ruimte te creren om vanaf komend seizoen met een U10 (E1) te starten, wat niet alleen voor RBC zelf maar ook voor Feyenoord een belangrijke doorbraak was.

De samenwerking helpt Feyenoord het talent in de regio West-Brabant beter in kaart te brengen en stelt de Rotterdammers ook in staat om de regelgeving omtrent het vastleggen van buitenlandse (in dit geval Belgische) talenten te omzeilen. De regels van de FIFA schrijven namelijk voor dat een buitenlandse transfer binnen de EU voor spelers onder de 16 jaar alleen mogelijk is indien het talent binnen vijftig kilometer van de nationale grens woont en de buitenlandse club binnen vijftig kilometer van diezelfde grens is gevestigd. Feyenoord zou zo talentvolle Belgische voetballertjes kunnen onderbrengen bij RBC, om ze vervolgens op zestienjarige leeftijd naar Rotterdam te halen.

RBC op haar beurt profiteert van de bij Feyenoord aanwezige kennis en kunde. De zogeheten Feyenoord Academy werd de afgelopen vier jaar onderscheiden met de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland. Daarnaast zou de instroom van nieuw talent de jeugdopleiding als geheel naar een hoger niveau kunnen tillen, waarvan op termijn ook het eerste elftal van de oranje-witten profijt kan hebben.

Banden Feyenoord en RBC
Na het faillissement van RBC Roosendaal in 2011 werden twee talentvolle voetballers uit de Roosendaalse opleiding opgenomen in de voetbalschool van Feyenoord. Randy Elst en Bart Nieuwkoop ontwikkelden zich goed in Rotterdam en spelen inmiddels in de A1 onder leiding van trainer Roy Makaay. Vorige week kreeg tweedejaars A-junior Elst te horen dat er voor hem helaas geen profcontract in zit. Hij mag uitkijken naar een andere club. Feyenoord gaat wel graag door met eerstejaars A-junior Nieuwkoop. De middenvelder scoorde dit seizoen al negen goals en kan binnenkort een contractvoorstel tegemoet zien.

Ook het technisch kader van de Feyenoord Academy kent een belangrijk RBC-gehalte. Damin Hertog is er immers hoofd jeugdopleiding, terwijl Edwin de Graaf die gedurende zijn actieve carrire voor beide clubs in actie kwam de C2 traint. Hertog is zelf een product uit de Feyenoord-opleiding, maar haalde er nooit het eerste elftal. Via Excelsior kwam hij bij RBC terecht, waar hij in twee periodes meer dan honderd wedstrijden speelde en tevens twee keer promotie naar de eredivisie afdwong. Na zijn voetballoopbaan trainde Hertog de amateurs van Excelsior Maassluis en in 2011 nam hij de A1 van Feyenoord onder zijn hoede. Twee succesvolle jaren later werd hij benoemd tot hoofd jeugdopleiding, als opvolger van de alom geprezen Stanley Brard. Hertog, die onlangs werd toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal, functioneert naar behoren en kan zijn eenjarige contract met een jaar verlengen. In mei 2013 gaf Hertog op uitnodiging van RBC een training aan de pupillen van de club. RBC hintte toen al op een mogelijke samenwerking tussen beide clubs. Wie weet waar de contacten met Feyenoord in de toekomst heen kunnen leiden?, was een opvallende zin in het verslagje van de zogeheten Masterclass.

Behalve in de jeugdopleiding lopen ook in de medische staf van Feyenoord veel personen met een RBC-verleden rond. Ren Dannenburg, tussen 1998 en 2006 fysiotherapeut bij RBC, is nu cordinator van de medische staf van de Rotterdammers en Marijn Ewijk, die vanaf 2007 twee jaar de fysio van RBC was, is nu de manueel therapeut van Feyenoord. Daarnaast is voormalig RBC-voetballer Marcel Cas al jarenlang revalidatietrainer in De Kuip.

Dennis Willigers & Dave Kerstens




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd