Pollemans: "Degradatie uit Eredivisie kan funest zijn voor je bedrijfsvoering"

Gepost door:ForzaRbc // 2014-03-18 00:00:00 // 2811 keer bekeken

De degradant uit de Eredivisie dit seizoen wordt misschien wel de beste ooit. De slechtste degradant aller tijden uit de Eredivisie is nog altijd RBC. In het seizoen 2005/2006 pakte RBC Roosendaal slechts negen punten, waarvanzes gelijke spelen en een overwinning.

RBC verbaasde vriend en vijand in het seizoen 1999/2000 door als nummer zes van de Eerste Divisie te promoveren naar de Eredivisie via de nacompetitie. De Roosendalers degradeerden direct, maar het jaar erop kon de club weer via de nacompetitie een plaats in de hoogste Nederlandse voetbalafdeling bemachtigen. RBC hield het daarna vier jaar op rij vol, maar in 2006 degradeerde het uiteindelijk kansloos. "RBC bleef het seizoen ervoor via nacompetitie in de Eredivisie en daardoor wisten we pas heel laat in welke divisie we uitkwamen", legt toenmalig trainer Dolf Roks uit tegenover Sp!ts. "We hadden geen geld en tijd om vier weken na de play-offs een volwaardig Eredivisieteam te vormen. Van een optimale seizoensvoorbereiding was dus geen sprake."

RBC had het laatste seizoen in de Eredivisie vooral veel huurspelers, een bij elkaar geraapt elftal. "We hadden bijvoorbeeld twee verdedigers, Robert Molenaar en Jos Fortes Rodriquez. De n was gewend behoudend te spelen en de ander speelde liever 1-op-1. Daarnaast hadden we veel huurspelers en geen gedegen jeugdopleiding. Zonder geld is het dan lastig om een elftal te formeren waarvan alle neuzen dezelfde kant op staan."

Toenmalig RBC Roosendaal-voorzitter Jan Pollemans had nooit het idee dat de club kon uitgroeien tot een stabiele Eredivisieclub: "RBC was een Jupiler League-club en dat we vier jaar achter elkaar op het hoogste niveau speelden, was een unicum. Ons spelersmateriaal was niet goed genoeg; als je de middelen niet hebt om dat te versterken, kun je de spelers moeilijk de schuld geven van de slechte prestaties", geeft hij toe. "Over het algemeen was dat seizoen erg vervelend, omdat je overal drie punten weg gaf als een soort Sinterklaas. We werden overal met open armen ontvangen", lacht de supermarkteigenaar.

Volgens Pollemanswaren de krachtverschillen tussen de Eredivisie en de Jupiler League in 2006 veel groter dan nu het geval is. "Destijds had Ajax bijvoorbeeld zestig spelers in de selectie zitten. Veel van zulke spelers verspreiden zich nu over de wat mindere teams in de competitie. Cambuur heeft bijvoorbeeld Marcel Ritzmaier en Jody Lukoki gehuurd van topploegen."

Degradatie naar de Jupiler League kan een ramp zijn voor de club. "Als je er geen rekening mee houdt, kan degradatie funest zijn voor je bedrijfsvoering. Je inkomsten gaan met miljoenen achteruit, maar je zit nog met dure contracten. Dan moet je saneren, maar dat is bijna onmogelijk. Een overbruggingsperiode met financile steun, zoals in Engeland, zou een goed idee zijn", zo legt Pollemans uit.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd