Is de eerste periodetitel haalbaar voor RBC?

Absoluut!

68%
Mwah, ben nog niet onder de indruk

30%
Nee

2%

Stemmen: 88

Speler van de week

Naam:
Tayeb Lakbir
Leeftijd
20
Positie:
Aanvaller

Interviews
Meest recente interviews

"Gebrek aan ruimte blijft een probleem"

Gepost door:ForzaRbc // 2017-11-03 20:06:36 // 6750 keer bekeken

De jeugdopleiding van RBC timmert flink aan de weg. Dit seizoen is de club actief met vijf jeugdteams en dat is zeker niet het eindstation. Met de groei van het aantal elftallen doemt echter wel een aanzienlijk probleem op: één veld is niet voldoende om al die ploegen meerdere keren per week te laten trainen. RBCFans.nl sprak met de betrokkenen over de accommodatieproblematiek en de toekomstplannen.

 

RBC gaat komend seizoen starten met in ieder geval één compleet nieuw jeugdteam in de B-categorie: RBC U17. Maandag 27 januari werd gestart met de selectietraining voor dit nieuwe opleidingsteam. Er hadden zich voor deze training 51 gegadigden aangemeld. “Er kwamen er maar 31 van opdagen. Gelukkig maar, want 51 was eigenlijk te veel”,  zo legt Noud Bominaar, die in het bestuur het takenpakket jeugd in zijn portefeuille heeft, uit. “Bij diegenen die wel kwamen zaten weer een aantal talenten. Tevens waren er spelers die vroeger in de opleiding van RBC Roosendaal gespeeld hebben en graag naar ons toe komen.”

 

Ruimtegebrek

De interesse van zowel jeugdspelers als de ouders om in de opleiding van RBC te worden opgenomen is immens groot. Om de haverklap komen ouders met zoon of zonen informeren bij RBC met de vraag of hun kroost bij RBC kan komen voetballen. Met toenemende  uitbreiding van de jeugdopleiding vormt zich wel een probleem. RBC heeft namelijk een gebrek aan ruimte. “Dat is nog steeds een probleem waar we tegenaan hikken. We hebben weer geïnformeerd bij de Roosendaalse verenigingen, maar allen zijn afwijzend. Alleen Aleco staat open voor een gesprek, maar de gesprekken  hebben we voorlopig vanwege de financiën voor ons uitgeschoven.” De gemeente gaf in de raadsvergadering in mei 2011 aan, toen RBC Roosendaal om een garantstelling van een miljoen euro vroeg, dat het zich vooral op de breedtesport richt. RBC hoort nu ook tot die categorie, maar ook de gemeente Roosendaal houdt zich afzijdig: “We praten er wel mee, maar die sturen ons constant weer door naar die clubs.” Maar die terreinen van die clubs, die huren ze toch van de gemeente? “Ja, dat klopt. Maar die clubs geven constant aan dat ze geen velden ter beschikking hebben en dat het continu bezet is.”

 

RBCFans.nl sprak wethouder Toine Theunis, die het takenpakket ‘sport’ in zijn portefeuille heeft zitten. Theunis geeft echter een andere lezing: “RBC heeft net als elke andere sportvereniging recht op gemeentelijke sportaccommodaties tegen dezelfde maatschappelijke tarieven. Het probleem is dat de velden en kleedkamers zijn verhuurd aan de verenigingen. Ik heb geen enkel rechtsmiddel om deze overeenkomsten open te breken. Dat moet toch in onderling overleg. RBC moet ook vroegtijdig een visie op middellange termijn op tafel leggen.” Heeft RBC dan geen visie op de middellange termijn neergelegd, en wat moet die visie precies inhouden? “Tot nu toe was mij bekend dat RBC traint en speelt in het stadion en bij Rimboe. Zeer recent heeft men mij benaderd voor trainingscapaciteit op Vierhoeven of Hulsdonk. Dat is erg laat gelet op het feit dat de overeenkomsten voor komend seizoen (over enkele maanden) al zijn afgesloten.” Is het een miskleun van het RBC-bestuur dat ze zo laat hebben gereageerd, terwijl ze al twee jaar weten dat ze extra accommodatieruimte nodig hebben? “Mijn contacten met het bestuur zijn goed en ik vind het capabele mensen die ook nog vrijwilligers zijn. Een behoefte aan veld- en kleedkamer capaciteit moet wel wat eerder duidelijk worden. Het is natuurlijk geen miskleun van het bestuur. Daarvoor ken ik ze te goed. Men wil liever in Roosendaal trainen dan in Wouwse Plantage natuurlijk, maar dat kost wel wat tijd.”

 

Extra teams

Doordat RBC ook komend seizoen geen extra accommodatieruimte in Roosendaal heeft weten te vinden zit de Roosendaalse club met haar jeugdopleiding in een lastig parket en moeten er keuzes worden gemaakt. Zo wil de voetbalopleiding dat er een elftal U9 en een U10 komt. “Die beslissing ligt nog bij het bestuur”, zo zegt Bominaar. “Dat is nog helemaal niet zeker of dat door gaat, daarom wordt er nu gewacht met eventuele instuiven voor deze leeftijdscategorie. Het is namelijk wel belangrijk dat die leeftijdscategorieën er komen. Anders moeten we spelers straks weer bij andere clubs vandaan gaan halen. Bij die clubs hebben ze net weer (nieuwe) vrienden gemaakt, en dan kan het een aantal jaar duren voordat zo iemand de overstap maakt naar RBC. Alleen voor die extra teams kom je toch weer uit bij het gebrek aan ruimte.” Ook het RBC-bestuur moet prioriteiten stellen. RBC is en blijft de komende jaren nog steeds een club in opbouw. En met het gebrek aan ruimte wordt er door het RBC-bestuur op dit moment gekeken waar de prioriteit nu ligt. Ligt die bij de jongste leeftijdscategorie of de aansluiting met het eerste elftal? Met die vraag worstelen zij op dit moment.

 

Ondanks de problemen met accommodatieruimte in Roosendaal is er nog steeds een samenwerking met Rimboe, dat ligt inderdaad buiten de stad, maar vormt dat een probleem? “Niet voor RBC, maar wel voor de jonge leeftijdscategorieën. Voor de wat ouderen, de B- en straks ook de A-jeugd, is dat veel minder het geval , maar voor de jongste spelers vormt dat mogelijk wel een obstakel. Die ouders moeten er toch weer iedere keer heen rijden, en de jeugdopleiding traint erg vaak. Het zou een reden kunnen zijn om niet voor RBC te kiezen.” Het is eigenlijk net te ver? “Ja, daarom zijn we ook constant aan het proberen om toch extra accommodatieruimte te krijgen hier in Roosendaal. Buiten de velden die op dit moment gehuurd worden door andere amateurverenigingen kijken we ook rond naar andere accommodatieruimtes in Roosendaal, bijvoorbeeld het Red Band Sportpark.”

 

Aansluiting met eerste elftal

Naast Bominaar, die uitleg gaf over de jeugdopleiding, schuift ook adviseur van de jeugdopleiding en tevens assistent-trainer van het eerste elftal Gommy Nooijens aan om te praten over de aansluiting met het eerste elftal: “We beginnen volgend jaar met een elftal U17. Het is eigenlijk vanaf volgend jaar al de bedoeling dat de aansluiting met het eerste elftal gemaakt gaat worden. Dat betekent dat de jeugdspelers die in dat elftal erg goed presteren bijvoorbeeld mee gaan trainen met het eerste elftal en op de bank mogen plaatsnemen bij wedstrijden. Het jaar erop starten we met een elftal U19.” Er komt geen U16 of U18? “Nee, er moeten prioriteiten gesteld worden. Op dit moment zitten we met een gebrek aan ruimte dus slaan we telkens een leeftijdscategorie over.” Momenteel staat het eerste elftal niet op een plaats die recht geeft op de nacompetitie en op dit moment zou RBC komend seizoen gewoon weer in de Vierde Klasse spelen. Is dat een probleem met jeugdspelers die wel een hoog niveau hebben? “Het streven is nu om binnen twee jaar in de Derde Klasse te spelen. En wij kunnen een jeugdspeler die de leeftijdscategorie heeft om in een eerste elftal te spelen niet tegenhouden als deze kiest voor een Eersteklasser, Hoofdklasser of misschien wel Topklasser. Die jongens gaan studeren, komen in een grote stad terecht en daar zitten dat soort clubs. Die hebben financieel wat te bieden en dan kunnen ze besluiten om voor die club uit te komen.” Daar is geen oplossing voor? “Nee.” Er is geen enkele mogelijkheid om zo’n speler binnen boord te houden? “Nee, alleen dat de jeugdspelers die er aan komen en de jeugdopleiding hier gevolgd hebben interesse hebben om hier in het stadion te spelen in het eerste elftal. Daar hebben we gewoon geen vat op. We kunnen op dit moment gewoon geen eerste elftal aan de jeugdspelers voorschotelen dat op een hoog amateurniveau speelt, daar valt gewoon niets aan te doen op dit moment. Het enige is om de komende jaren te promoveren met het eerste elftal.”

 

De doelstelling de komende jaren met de jeugdopleiding is om uiteindelijk in het eerste elftal met 75% eigen opgeleide spelers te gaan spelen. Of die doelstelling haalbaar is moet de komende jaren gaan blijken. Een gebrek aan ruimte blijft in ieder geval een groot probleem.
Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd