Kooistra: 'Ik heb drie maanden nodig gehad om bij te komen'

Gepost door:ForzaRbc // 2012-10-25 00:00:00 // 3228 keer bekeken

In BN De Stem valt vandaag een groot interview te lezen met Jeffrey Kooistra. De voormalig algemeen directeur van RBC Roosendaal blikt terug op zijn periode bij de Roosendaalse club.

''Ik heb klanten in Roosendaal overgehouden aan die tijd dat ik er werkte. Dat is mooi. En ze vertellen me allemaal hetzelfde verhaal, hoe triest het boeltje er wel bij ligt. Hopen zand, metershoog onkruid, onderkomen zooi. Ik wil dat niet zien, ik kan dat niet zien, het zou me emotioneel te zeer aangrijpen."

Kooistra is op de hoogte van het nieuwe RBC. "Ja, ik weet dat ze de eerste periodetitel in de vijfde klasse hebben gepakt. Maar de betrokkenheid is uiteraard niet meer wat het geweest is. Dat kan ook niet. Al heb ik nog contact met Noud Bominaar en Jan Pollemans."

De voormalig voetballer van RBC Roosendaal is nu zelfstandig ondernemer. Samen met een vriend runt hij sinds oktober 2011 een bedrijfje dat koffie verkoopt. Verder probeert hij ook kunstgrasvelden aan de man te brengen en is hij scout bij de Engelse club Brighton & Hove Albion, een club dat bovenaan het Championship staat. Bij Tweedeklasser WNG uit Waardenburg is hij voetbaltrainer en elke zondagochtend speelt hij nog in het vierde van Quick. "Ik ben zeven dagen per week bezig. En het is goed zo."

Hoe anders was dat na het uitgesproken faillissement. "Ik heb drie maanden nodig gehad om weer een beetje mens te worden," zo legt hij uit. "Ik zat thuis, klaar, opgebrand na een enorm hectische periode. Het frustrerende was dat je maandenlang voortdurend het maximale van jezelf eiste, maar niets in eigen hand had. Alles overkwam je, overgeleverd aan anderen. Kijk, als je zelf iets verkloot, weet je wie de schuldige is. Maar dat was niet aan de orde. Moeilijk ook om precies te beschrijven wat zo'n periode met je doet. Die constante onzekerheid, niet weten wat de dag van morgen brengt. De machteloosheid zoog me helemaal leeg."

"Het kostte me veel meer tijd dan verwacht te accepteren dat het voorbij was, dat ik los moet laten en me los moest weken uit een denkwereld waarin de club en het belang van de club RBC voortdurend centraal stonden."

Begin oktober startte hij samen met Rene ter Borg een nieuwe bedrijf. "Je zit aan een tafel wat te brainstormen en dan komt er zoiets uit. We zitten nog volop in de opbouwfase, maar ik klaag niet. Het grote verschil met RBC is de factor 'zelf alles in eigen hand hebben.' Door hard werken bereik je wat. Hard werken deed ik in Roosendaal ook, maar het leverde uiteindelijk niets op."

Kooistra zit er nog steeds mee in de maag dat hij in het begin niet direct de echte (rode) cijfers te zien kreeg. "Toen dat wel het geval was, restte ons slechts de opties keihard te bezuinigen en op zoek gaan naar geld. We liepen ook in, van dik 1,2 miljoen naar 7 ton. Maar daarna konden we het niet langer alleen, hadden we hulp van de gemeente keihard nodig."

De Roosendaalse raad weigerde op 30 mei 2011 echter om een garantie van een miljoen euro af te dekken. Op 8 juni wer het faillissement uitgesproken. Kooistra vindt het nog altijd een blunder van de gemeente Roosendaal om RBC keihard te laten vallen. "De maatschappelijke waarde die RBC voor de gemeenschap Roosendaal vertegenwoordigde, lag vele malen hoger. We vroegen trouwens niet om geld, we vroegen om ons tijdelijk uit de brand te helpen. We voerden frequent overleg met de gemeente, we wilden gemeentelijke deskundigheid naast ons om samen oplossingen te bedenken."

Toch liet de raad geen spaan heel van RBC op die beslissende avond. "Voor die weigerachtige houding kan ik slechts een reden bedenken. Een joker kun je maar een keer uitspelen en RBC had dat al een keer gedaan."

Dat de gemeente (verkeerd) gokte op de mogelijke komst van een wielerbaan en RBC om die reden kapot liet gaan, kan Kooistra niet verleiden tot een reactie. "Ik ken die details niet, daar weet ik te weinig vanaf."

"Maar het doet me nog wel steeds pijn als ik zie hoe noodlijdende clubs geholpen worden. Emmen, Almere. Waarom kan daar wel wat in Roosendaal niet kon? Natuurlijk is RBC niet verdwenen uit mijn gedachten. Telkens als ik bij klanten in Roosendaal kom, komt het weer bovendrijven. Dat gevoel van waarom moest de club kapot? Het drama zal om die reden altijd een litteken blijven."




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd