Aftrap zonder RBC

Gepost door:Nieuwkomer // 2011-08-05 00:00:00 // 3058 keer bekeken

Vanavond om klokslag acht uur wordt in de Jupiler League afgetrapt zonder RBC Roosendaal."En dat doet heel veel pijn", zeggen Carla en Henk Claassens die een dag voor het begin van de Jupiler League nog eens rond het stadion lopen. "We keken vanuit een hoek het stadion in. Het volle zonlicht scheen op de hoofdtribune. Man, je kunt zo beginnen."

Er wordt dus niet begonnen in het nog maar elf jaar oude stadion met 5.000 zitplaatsen. Nu niet, wellicht nooit meer. "Weet je wanneer de meeste pijn komt", zegt Carla Claassens. "Als je vrijdagavond naar teletekst kijkt, naar de uitslagen. En dan zie je RBC er niet meer tussenstaan." Henk: "Zie je MVV-Almere City staan. Dat had natuurlijk MVV-RBC moeten zijn."

Tot de laatste snik hebben ze gestreden om het bijna honderd jaar oude RBC overeind te houden. Met de Stichting RBC Roosendaal, met sponsors, met algemeen directeur Jeffrey Kooistra die naast de hoop op redding vele kilo's verloor. Niet iedereen wil meer reageren. De pijn is er nog, natuurlijk. Hevige pijn. "Maar wat moet ik zeggen?", vraagt oud-voorzitter Jan Pollemans. "Ik heb geen behoefte om te reageren. Iedereen heeft het zo gewild. Dan moet iedereen dat maar accepteren en verder niet mekkeren."

Carla en Henk Claassens zijn net terug van vakantie. "We planden onze vakantie altijd zo dat we terug waren vr de open dag van RBC. Jaren zo gedaan. Dat is nu niet meer nodig." Shirtjes, vaantjes en petjes zijn ook niet meer nodig. In een vitrine bij de hoofdingang liggen er nog een paar. En op het parkeerterrein staan helaas overbodig geworden bordjes met daarop de tekst Op wedstrijddagen voor hoofdsponsor.

"Ik denk niet dat ik vrijdagavond naar de samenvattingen van de Jupilerwedstrijden kijk", zegt supporter Arthur Verbraak eerlijk. "Dat kan ik voorlopig niet opbrengen." Hoeft hij niet te kijken naar de oud-RBC-spelers die nu bij de vroegere concurrenten spelen. Joey Brock en Ralf Seuntjens bij FC Den Bosch, Pepijn Veerman bij Helmond Sport om maar wat te noemen. En niet te vergeten Cees Toet die uitgerekend naar Almere City vertrok. Verbraak: "Ach, het voetbal boeit me nu minder. Iemand zei eens tegen mij: ga je toch lekker naar een andere club kijken. Maar als je veertig jaar een club volgt, werkt dat zo niet."

Bij het Mariflex-stadion is het doodstil. Geen bal te doen. Sponsor Ruud Kogels van Mariflex is uitgeweken naar Rotterdam en zit zondag op Spangen als Sparta tegen Fortuna de competitie opent. "Man, doet me pijn. Natuurlijk. RBC is toch een stukje van mij geworden. Maar ja, zo gaan die dingen. Nu Sparta, dat wel. Van mijn eigen stadion naar het Kasteel. Kon slechter." Wat er met dat stadion in Roosendaal gaat gebeuren, niemand die het al weet. "Geen nieuws", zegt curator Toine Jacobs voor de eerste vraag gesteld is. Hij heeft het razend druk met de afwikkeling van het faillissement. Belangstellenden voor het stadion mogen zich nog altijd melden. Jacobs: "Er zijn wel duizend mogelijkheden." Meest voor de hand liggend is dat de gemeente Roosendaal, de belangrijkste hypotheekhouder, eigenaar van het stadion wordt. En dan? Huisvesting voor ambtenaren zoals een hardnekkig gerucht wil? Of toch een wielerbaan?

Arthur Verbraak wil het niet eens weten. "Als we nu over RBC praten, praten we in het verleden. Weet je nog, toen. Nou, dan schieten de tranen in mijn ogen."

Bron: BN/De Stem




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd