Voorbeschouwing RBC-BV Veendam

Gepost door:Remy // 2010-02-25 00:00:00 // 2761 keer bekeken

RBC speelt vrijdagavond de tweede thuiswedstrijd in vijf dagen tijd. BV Veendam, dat door de vele afgelastingen na de winterstop pas drie keer in actie kwam, is de tegenstander. De ploeg van trainer Joop Gall won voor het laatst op 11 december.

De sportieve prestaties lijken momenteel echter van ondergeschikt belang voor Veendam. De club verkeert in zware financile problemen en heeft onder andere flinke schulden bij de Belastingdienst. Veendam probeert via de rechter zon 1,4 miljoen op te eisen van geldschieter en voormalig bestuurslid Jans Norder, om zo in ieder geval het lopende seizoen af te kunnen maken. Het miljoenencontract zou echter bedoeld zijn geweest om de begroting sluitend te maken en zo een licentie van de KNVB veilig te stellen. Beide partijen hadden niet de intentie het contract uit te voeren, aldus Norder. Veendam ontkent dit en spande een kort geding aan, wat niet-ontvankelijk werd verklaard omdat slechts twee van de vier bestuursleden achter dit besluit stonden. Inmiddels zijn de andere twee bestuursleden vervangen en donderdag stonden beide partijen wederom voor de rechter. De uitspraak volgt op 4 maart.

Gerard Wiekens heeft besloten niet meer voor zijn club in actie te komen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in de zaak tussen BV Veendam en Norder. De speler zegt zo aangeslagen te zijn dat hij niet in staat is te spelen. Wiekens vindt de omgang van de club met de oud-bestuurder en suikeroom buiten alle proporties.

Vorige speelronde
Veendam kwam op 5 februari voor het laatst in actie. Op bezoek bij FC Den Bosch werd het 2-2. Matusiwa opende de score voor de thuisploeg, maar een kwartier later trok De Leeuw de stand alweer gelijk. Net voor het rustsignaal was het toch weer Den Bosch dat een voorsprong nam door een doelpunt van Van Moorsel. In de tweede helft passeerde Den Bosch-verdediger Martha zijn eigen doelman, waardoor Veendam, dat liefst vijf gele kaarten pakte, alsnog een punt mee nam naar Groningen.

In een, met name voor rust, belabberde wedstrijd zag RBC de bezoekers uit Sittard een voorsprong nemen. Na rust probeerde RBC het duel te kantelen, maar aanvankelijk zonder succes. Een keurig ingeschoten vrije trap van Sjaak Polak brak de ban voor de Roosendalers, die enkele minuten later afstand namen van Fortuna, toen Sjoerd Ars de bal langs doelman Wintjens poeierde.

Vorige ontmoeting
Eerder dit seizoen hielden beide ploegen elkaar in Veendam in evenwicht. RBC, dat fel van start ging, kwam vlak voor rust verdiend op voorsprong. Cees Toet en Sjoerd Ars gleden beiden naar een vrije trap van Tjaronn Chery en de bal belandde achter doelman Van der Vlag. Het was lastig te zien wie van de twee de bal als laatste raakte, maar het belangrijkste was dat RBC met een voorsprong kon gaan rusten. Overigens zou Ars de goal uiteindelijk op zijn naam krijgen. Na de pauze waren er kansjes over en weer, maar doelpunten bleven uit. Na een uur spelen kreeg Melvin de Leeuw een gele kaart voor een onnodige overtreding aan de zijlijn. Tien minuten later kon hij zelfs vertrekken met een tweede gele prent, toen hij de bal wegschopte nadat scheidsrechter Ben Haverkort een vrije trap toekende aan de thuisploeg. Niet veel later maakte zijn naamgenoot, Veendam-speler Michael de Leeuw, de 1-1. Rechtsback Cijntje stoomde mee op, werd geen strobreed in de weggelegd door Cuco Martina en gaf de bal voor. De Leeuw torende boven Maarten Boddaert uit en kopte de bal binnen. In het restant van de wedstrijd had RBC het nog knap lastig met de Veendammers, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Ex-spelers
BV Veendam verraste vorig jaar vriend en vijand door Sjaak Polak voor drie jaar vast te leggen. In zijn eerste seizoen scoorde hij zes keer, maar toch wilden de Groningers niet met hem verder. Rini Coolen kende Polak nog van hun gezamenlijke tijd bij FC Twente en nam contact op. Zodoende huurt RBC de routinier dit seizoen van Veendam. Polak is inmiddels terug na een buikspierblessure en is de vaste linksback in het elftal van Coolen.

RBC Roosendaal-BV Veendam
Datum: 26 februari 2010
Tijd: 20:00 uur
Plaats: MariFlex Stadion
Scheidsrechter: Cairo
Assistent-scheidsrechters: Slot en Van Zuilen
Vierde official: Kayis




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd