Jaaroverzicht 2016

Gepost door:ForzaRbc // 2017-01-02 00:00:00 // 2783 keer bekeken

Voor RBC stond 2016 bol van de spanning. Er werd verlengd met hoofdtrainer Martijn van Galen, om daar in april op terug te komen. Van Galen mocht het veld ruimen vlak voor de nacompetitie. RBC werd uit het stadion gezet, maar kreeg in juni te horen ook komend seizoen welkom te zijn in het Herstaco Stadion. RBC was tevens dichtbij promotie, heel dichtbij zelfs. Het was de Roosendalers echter ook dit jaar niet gegund. In het seizoen 2016/2017 is RBC wederom actief in de vierde klasse. We blikken met u terug op een veelbewogen jaar.  

Januari

Waar andere amateurclubs inmiddels duidelijkheid hebben of de huidig hoofdtrainer wel of niet blijft zit het RBC-bestuur nog in dubio. Hoofdcoach Martijn van Galen heeft nog geen beslissing genomen. "We hebben half december een gesprek gehad, waarbij we allebei de intentie hebben uitgesproken om door te gaan," zo stelde bestuurslid technische zaken John Vette tegenover RBCFans.nl.  Van Galen wil echter wachten tot begin februari. "Ik vind dat niet laat," zo laat hij weten. "De andere trainers maken het steeds vroeger. Ik vind dat onbegrijpelijk. De spelerscarrousel komt toch pas in mei echt op gang. Dus dat argument gaat zeker niet op. Het gaat ook om de eerste drie wedstrijden na de winterstop. De uitslagen tegen Grenswachters, Noordhoek en SC Gastel bepalen grotendeels ons seizoen."

Het RBC-bestuur heeft promotie naar de derde klasse inmiddels als prioriteit nummer n op de agenda gezet. Met promotie naar de derde klasse lijkt een extra seizoen in het Herstaco Stadion een zekerheid. "Het wil echter niet zeggen als we niet promoveren dat we niet meer in het stadion kunnen spelen," zo stelde Rien Luijckx van het RBC-bestuur. "Moeilijk wordt het wel. Het blijf vierde klasse, we merken dat er vanuit sponsoren gewoon geen animo is. Met promotie naar de derde klasse hopen we dat het dan wel aantrekt, al weten we dat natuurlijk ook niet. Toezeggingen hebben we allerminst."

Wedstrijden
RBC hervat de competitie met een thuisduel tegen Noordhoek. Het duel tegen Grenswachters, dat een week eerder zou plaatsvinden, gaat niet door. Danny Verstijlen kopt RBC langs de subtopper uit de vierde klasse B, waardoor de Roosendalers druk blijven houden op koploper Victoria03 houden. In de oefencampagne kruist RBC ook de degens met NAC Breda. Het eerste elftal is niet opgewassen tegen de club uit de Jupiler League. Oud RBC wint haar duel echter wel tegen Oud NAC.

6 januari, RBC NAC Breda 0-10 (oefenwedstrijd)
9 januari, Oud RBC Oud NAC Breda 6-1 (oefenwedstrijd)
10 januari, RBC Cluzona 3-3 (oefenwedstrijd)
16 januari, De Fendert RBC 1-6 (oefenwedstrijd)
24 januari, RBC VVR 2-2 (oefenwedstrijd)
31 januari, RBC Noordhoek 2-1 

Februari

Hoofdcoach Martijn van Galen is ook komend seizoen de eindverantwoordelijke van het eerste elftal. John Vette, bestuurslid techniche zaken van RBC, is zeer tevreden met het aanblijven van Van Galen: "Onlangs hebben we met elkaar gesproken over volgend seizoen. Martijn was positief over het verloop van zijn eerste seizoen bij RBC. Niet over de start uiteraard, maar wel over het vervolg. Ook het bestuur heeft een positieve indruk over de gevoerde opstelling, teamgeest, manier van coachen, betrokkenheid en acceptatie door de spelersgroep. Wij juichen zijn aanblijven dan ook zeer zeker toe," zo vertelde hij aan RBCvoetbal.nl.

RBC krijgt er in februari nog een speler bij. Youssef Mossati komt over van RFC de Lige. Overtuigen kan de speler uit Brussel allerminst. Er wordt daarom al snel afscheid van hem genomen door de technische staf. 

Wedstrijden
Na het gelijkspel van Victoria03 tegen RKVV METO ligt de weg naar het kampioenschap open. Na maandenlange achtervolging is de eerste plaats eindelijk binnen handbereik. RBC verspeelt de twee punten achterstand echter in het uitduel met SC Gastel. Ondanks het verlies wint RBC de volgende wedstrijden in de competitie wel. 

14 februari, SC Gastel RBC 1-0
16 februari, RBC Achtmaal 3-0 (oefenwedstrijd)
21 februari, NSV RBC 1-3
28 februari, Grenswachters RBC 0-4

Maart

Voor het eerst trainen bij het eerste elftal spelers van RBC U19 mee die volgend seizoen de overstap moeten maken naar de senioren. Centrumverdediger Joey Tak en aanvaller Jovanni van Nijnatten. Zij trainen om de week mee. De spelerscarrousel draait inmiddels op volle toeren. Waar in december 2015 al de komst van Nicky vromans bekend werd gemaakt, moeten RBC-supporters in maart echter vernemen dat de linksback kiest voor SC Kruisland. RBC-doelman Thierry Aarts wordt benaderd door  oud-RBC coach Erwin van der Woerdt om naar Prinsenland te komen, maar de goalie bedankt vriendelijk. 

RBC verliest eind maart nog wel een speler. Andries Tolenaars mist motivatie om langer aan te blijven als selectiespeler. Remko van der Kruyssen is wel weer inzetbaar voor hoofdcoach Martijn van Galen. Hij moest herstellen van een voedselvergiftiging. De eerste seizoenshelft stond voor hem in het teken van een schouderblessure.

Wedstrijden
RBC komt maart goed door. Alle wedstrijden worden met ruime cijfers gewonnen. Een oefenduel tegen vv Zwaluwe gaat echter wel verloren met 3-0. Na het verlies slaat aanvoerder Lars de Voogd met de deur van de kleedkamer. De eerste tekenen dat er iets niet goed zit lijken zichtbaar te worden. 

6 maart, RBC ODIO 5-1
13 maart, WVV64 RBC 0-4
20 maart, RBC Zeeland Sport 6-1
25 maart, vv Zwaluwe RBC 3-0 (oefenwedstrijd)

April

RBC zit weer eens in financile problemen. Stadioneigenaar Paul Hermsen heeft de huur niet ontvangen en heeft per direct het stadion gesloten voor de Roosendaalse club. Een vergadering brengt geen uitkomst. Via BN de Stem laat Hermsen weten geen vertrouwen meer te hebben in de club. Enkele dagen later brengt RBC een persbericht uit waarin het aangeeft het stadion te gaan verlaten in verband met dat de stadioneigenaar niet bereid is een nieuw huurcontract te tekenen.

Net als de RBC-aanhang is bekomen van de berichtgeving over het stadion brengt RBC ook nog het nieuws van de ontslagen hoofdcoach Martijn van Galen naar buiten. Opnieuw komt de club in een negatieve setting naar voren. RBC U19-hoofdcoach Danny Mathijssen neemt de vacante positie over. De supportersvereniging en RBCFans.nl schrijven gezamenlijk een open brief gericht aan het RBC-bestuur. Een antwoord komt er nooit. 

Wedstrijden
Naast alle commotie voetbalt het eerste elftal gewoon door. RBC verspeelt het kampioenschap op bezoek bij BVV63. De andere twee competitiewedstrijden worden wel gewonnen. Nieuwbakken coach Mathijssen weet zijn eerste wedstrijd simpel te winnen op bezoek bij SC Welberg.

3 april, BVV63 RBC 2-2
10 april, RBC SVC 4-1
SC Welberg RBC 0-4

Mei

RBC maakt in mei de eerste speler bekend die volgend seizoen voor de Roosendalers komt spelen. Thom van Unen verlaat Cluzona voor de oranje-witten. Een kampioenschap zit er niet meer in voor het elftal van hoofdcoach Danny Mathijssen. De pijnlijke conclusie is dat de titel in de eerste vier wedstrijden van het seizoen verspeeld is. Het gewonnen duel tegen de latere kampioen Victoria03 kan daar niets meer aan veranderen. RBC moet zich gaan richten op de nacompetitie.

In de allerlaatste competitiewedstrijd kan RBC de derde periodetitel winnen in Hoogerheide. De enige concurrent is SC Gastel. De Roosendalers hebben echter helemaal geen trek in die periodetitel. De derde periodetitel brengt de ploeg van Mathijssen richting Breda waar het sterke Bavel de Roosendaalse club staat op te wachten. De tweede periodetitel, die gewonnen is door kampioen Victoria03, wordt ook verdeeld tussen RBC en SC Gastel. 

Mathijssen besluit het merendeel van zijn sterke spelers aan de kant te laten. Danny Verstijlen en Tim Eggly zijn richting Sportpark Albano gestuurd om de verrichtingen van SC Gastel nauwlettend in de gaten te houden. Om te zorgen dat RBC gemakkelijk de stand in de gaten kan houden tussen Victoria03 en SC Gastel worden de shirts vergeten door de technische staf. Deze shirts liggen echter de gehele tijd al in een auto op het sportpark van RKVV METO te wachten. RBC begint met een half uur voorsprong aan het duel ten opzichte van SC Gastel. Veel jonge RBC U19-spelers maken hun opwachting tegen RKVV METO. Ondanks dat RBC een extreem laag tempo hanteert is de thuisploeg helemaal niet bij machte om het RBC moeilijk te maken. De Roosendalers komen zelfs op voorsprong door een eigen doelpunt. Mike Schalk schiet vlak voor de rust nog een pegel op de paal. In de rust wordt nogmaals de vraag gesteld aan de selectie welke periodetitel er gewonnen dient te worden om de derde klasse te behalen. Er wordt gekozen voor de tweede periodetitel. RBC verliest het duel met 6-2, maar in Oudenbosch maken ze het helemaal bont. De scheidsrechter wordt in het complot betrokken en last meer dan een half uur pauze in. Waar RBC eerst een half uur voorsprong had heeft het nu tien minuten achterstand. SC Gastel-trainer Peter Kepers roept op om alles door te laten gaan. De club uit Gastel verliest het duel met 10-1. RBC is alsnog veroordeelt om de derde periodetitel in handen te nemen.

Wedstrijden
Op de wedstrijd tegen RKVV METO na wint RBC haar competitiewedstrijden. De ploeg van hoofdcoach Danny Mathijssen maakt zich op voor de nacompetitie. In de halve finale treft RBC vv Clinge. Het thuisduel wordt met 2-0 gewonnen. In het uitduel wordt doordeweeks ook flink uitgehaald en daarmee bereikt RBC de finale tegen het gevreesde Bavel. Door de overwinning moet RBC meteen het weekend aantreden in en tegen de club uit het gelijknamige dorp. Na een veelbelovend begin kan RBC conditioneel niet meer mee in de tweede helft. De Roosendalers mogen van geluk spreken dat twee doelpunten worden afgekeurd na buitenspel. RBC moet in eigen huis alles op alles zetten om de derde klasse te bereiken. 
 
1 mei, RBC Victoria03 1-0
8 mei, RBC HSC28 3-1
15 mei, RKVV METO RBC 6-2
24 mei, RBC Clinge 2-0 (nacompetitie)
27 mei, Clinge RBC 2-8 (nacompetitie)
29 mei, vv Bavel RBC 1-0 (nacompetitie)

Juni

RBC blijft vierdeklasser. De Roosendalers komen niet verder dan een gelijkspel tegen Bavel. Ondanks het verlies worden er wel flink wat nieuwe namen bekend voor het nieuwe seizoen. Na Thom van Unen worden er nog twee spelersnamen bekend die het eerste elftal van RBC komen versterken. Grigor Sahakjan en Mamadi Sidibe komen naar De Stadionclub toe. Ook Dennis Wilting, Ramon krijnen en Roel van der Veen trekken komend seizoen het RBC-shirt aan. Andrej Numanovic en Andreas Dalampekis bewandelen de andere weg. Zij nemen afscheid van de club. Vlak voor het sluiten van de transferdeadline besluit ook Papito Puril RBC te verlaten. Anwar Tarfit wordt enkele uren voor het definitief sluiten van de transfermarkt binnen gehaald. Tarfit had eerder besloten richting RKVV Roosendaal te gaan, maar besluit op het laatste moment alsnog naar RBC te komen. 

De trainingen in de voorbereiding op het seizoen 2016/2017 starten al begin juli en tevens wordt het nieuws bekend dat RBC toch in het Herstaco Stadion mag blijven spelen. 

Wedstrijden
RBC speelt de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tegen vv Bavel. Zo dichtbij de derde klasse was RBC nog nooit. De Roosendalers overrompelen de club uit Bavel, die in het geheel niets heeft te vertellen. Ondanks de vele kansen moet RBC op voorsprong komen via een vrije trap van de vertrekkende Tim Eggly. De Roosendaalse club beukt onder aanvoering van Gino Pieter op de deur van de derde klasse, maar krijgt het slot echter niet open. Bavel maakt twee minuten voor tijd gelijk. Voor het vierde jaar op rij is RBC veroordeelt tot het spelen van voetbal in de vierde klasse.

5 juni, RBC Bavel 1-1 (nacompetitie)

Juli

Op 1 juli wordt bekend dat RBC opnieuw actief zal zijn in de vierde klasse B en begint in september gelijk met een stadsderby. Titelkandidaat RSC Alliance is de eerste tegenstander. Ook de bekerindeling wordt bekend. SC Gastel, De Fendert en Oranje Blauw14 zijn de tegenstanders. In juli staan daarnaast nog twee oefenduels op het programma alvorens het eerste elftal enkele weken vrijaf krijgt. 

Wedstrijden
RBC speelt op het terrein van RKVV Rimboe twee oefenduels. Tegen zaterdag vierdeklasser Olympia60 winnen de Roosendalers moeizaam. Tegen zaterdag tweedeklasser GDC gaat het een stuk beter en sluit het juli af met een gelijkspel.

16 juli, RBC olympia60 4-3 (oefenwedstrijd)
19 juli, RBC GDC 2-2 (oefenwedstrijd)

Augustus

Na een tussenpauze van enkele weken staat RBC op 9 augustus weer op het trainingsveld. In tegenstelling tot juli worden de trainingen vanaf augustus weer afgewerkt in het Herstaco stadion. Er staat nog een oefenduel op het programma alvorens de Roosendalers beginnen aan het bekertoernooi. Kevin van Andel is weer fit genoeg om deel te nemen aan de groepstrainingen na een kniekwetsuur die hij opliep aan het eind van vorig seizoen. 

Wedstrijden
RBC speelt in augustus nog een oefenduel tegen zondag derdeklasser SV Nevelo om eind augustus het bekertoernooi af te werken. Alle wedstrijden in augustus worden gewonnen. Het laatste bekerduel tegen Oranje-Blauw14 wordt gestaakt in de rust, omdat de bezoekende ploeg niet verder wil voetballen. De ruststand wordt uiteindelijk de eindstand. RBC lijkt klaar voor de competitie. 

14 augustus RBC SV Nevelo 2-0 (oefenwedstrijd)
21 augustus SC Gastel RBC 3-4 (bekerduel)
23 augustus RBC De Fendert 7-0 (bekerduel)
28 augustus RBC Oranje-Blauw14 9-0 (bekerduel)

September

RBC moet na de eerste competitiewedstrijd al afscheid nemen van Mamadi Sidibe, Grigor Sahakjan en Roel van der Veen. Het niet voldoen van de contributie zou de reden zijn dat het drietal stopt.  Joey Tak zakt in het openingsduel met RSC Alliance in elkaar. De centrumverdediger staat twee dagen later echter alweer op het trainingsveld. In het bekertoernooi rolt zondag derdeklasser vv Steenbergen ui t de koker.

Wedstrijden
RBC begint de competitie slecht. Het belangrijke uitduel tegen RSC Alliance wordt verloren. De oranje-witten moeten net als de afgelopen twee jaar vanaf dag een de achtervolging in. De ploeg van hoofdcoach Mathijssen weet echter alle overige wedstrijden te winnen in september.

4 september, RSC Alliance RBC 3-1
11 september, RBC Noordhoek 2-1
18 september, RBC DEVO 6-0
25 september, Achtmaal RBC 0-1
27 september, RBC Tholense Boys 4-2 (oefenduel)

Oktober

Ter verbetering van de voetbalacademie van RBC wordt bekend dat de club certificaten gaat uitgeven. Het geld zou nodig zijn om eventuele financile tegenslagen het hoofd te kunnen bieden. Er wordt geen woord gerept over het eerste elftal dat al enkele jaren op het niveau vierde klasse acteert. De achterban begint zich weer te roeren in de discussie van wie de club nu eigenlijk is.

Na de drie spelers die vertrekken moet RBC het ook enkele weken zonder Ramon Krijnen stellen. De linksback loopt een gekneusde enkel op bij het zaalvoetbal. Kevin van Andel blijft sukkelen met blessures. Was het eerst zijn knie, nu heeft hij last van zijn hamstrings. In de weken die volgen zal blijken dat de buitenspeler niets ernstigs mankeert.

Wedstrijden
RBC krijgt voor het eerst in twee jaar tijd de koppositie in handen van de vierde klasse B. Door een thuisoverwinning op SVC is de eerste plek een feit. Die positie deelt het nog wel met het goed presterende RKVV METO. Een week later staat RBC voor het eerst sinds haar heroprichting alleen aan kop in de vierde klasse. RBC wint al haar competitiewedstrijden in oktober, maar wordt wel uit het bekertoernooi gekegeld. RBC komt in de tweede helft tegen gastheer Steenbergen goed weg en verlaat het toernooi met een 3-0 nederlaag. De Roosendalers spoelen die nederlaag een week later weg door de eerste periodetitel in Hoogerheide te pakken. 

2 oktober RBC SVC 3-0
9 oktober NSV RBC 0-3
16 oktober RBC ODIO 3-1
23 oktober Steenbergen RBC 3-0 (bekerduel)
30 oktober, RKVV METO RBC 1-4

November

De rubberkorrels in het kunstgras worden onder de loep genomen door SGS Search, nadat bekend wordt dat de rubberkorrels kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. De uitslag wordt over drie weken bekend gemaakt. In de jeugdopleiding verliest RBC een trainer. RBC O12-coach Ramon Krijnen wordt overgenomen door NAC Breda. Na de winterstop zal de huidige linksback van het eerste elftal NAC Breda O11 onder zijn hoede gaan nemen. Kevin van Andel raakt weer licht geblesseerd. In het duel met DIOZ laat hij zich snel wisselen, nadat hij opnieuw zijn hamstring voelt.

Wedstrijden
RBC dendert door in de competitie. Waar de Roosendalers in het begin van de competitie nog moeilijk het net kunnen vinden is daar in november geen sprake meer van. RBC scoort veelvuldig. En niet alleen dat, ook het voetbal gaat met sprongen vooruit.

6 november, RBC DIOZ 5-0
13 november, BVV63 RBC 0-6
17 november, RBC DIA 2-2 (oefenwedstrijd)
27 november, RBC Lepelstraatse Boys 8-1

December

RBC wil op de lange termijn nog steeds professioneel voetbal spelen. Dat laat RBC-voorzitter Jos Hermsen desgevraagd aan Omroep Brabant weten. Na de winterstop kan RBC weer een nieuwe speler verwelkomen. Helemaal nieuw is hij niet, want Redouan el Allaoui speelde al vier seizoenen voor de oranje-witten. In het oefenduel met DVO60 maakt hij onder het toeziend oog van enkele tientallen RBC-supporters zijn rentree in het RBC-shirt. 

Het eerste elftal van RBC staat ook volgend jaar onder de eindverantwoordelijkheid van huidig hoofdcoach Danny Mathijssen. "Danny heeft zowel in de jeugd als nu bij het 1e elftal laten zien dat hij een team beter kan laten voetballen. Daarnaast is Danny een echte winnaar en daaraan heeft RBC juist heel veel behoefte. Ik heb er vertrouwen in dat Danny kan bijdragen aan onze sprong voorwaarts!, zo laat voorzitter Jos Hermsen weten tegenover RBCVoetbal.nl. Naast El Alllaoui worden ook RBC O19-spelers Jari Voeten, Sebastien Verhulst en Zajko Skobalj toegevoegd aan het eerste elftal.

Wedstrijden
RBC kroont zich in december tot winterkampioen. In het thuisduel met Schijf kent het geen enkele problemen, maar op bezoek bij HSC28 in Heerle maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Uiteindelijk beslist Anwar Tarfit het duel. Hij was dit seizoen al goed voor veertien treffers. 

4 december, RBC Schijf 6-3
11 december, HSC28 RBC 1-2




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd