Voetbalmuseum: Doodsteek of uitdaging voor de toekomst?

Gepost door:Remy // 2013-11-23 00:00:00 // 3634 keer bekeken

De C1, inmiddels uitkomend in de tweede divisie, wil beginnen met de training onder leiding van Danny Mathijssen. Helaas zal het nog een kwartiertje gaan duren voor de training kan beginnen, want Japie de Stoelenmatter van vv Klazienaveen D8 wil zijn doe activiteit op het veld van het Herstacostadion afmaken. Jammer voor RBC Dit zou zomaar kunnen gebeuren, het voetbalmuseum komt naar Roosendaal. Met de invulling van alle lege ruimtes in het stadion de doodsteek voor de ambities van RBC.

Maar durf anders en gewaagd te denken. Bij een voetbalmuseum horen echte voetbalactiviteiten, laten zien aan Japie hoe trainingen op niveau betaald voetbal eraan toegaan. Dus een BVO in het stadion/museum. Nog 10 jaar wachten? Nee, in de nieuwe situatie is het zeer de vraag of de toekomst van RBC helaas niet op het Red Band sportpark ligt. Iets waarbij we wel moeten realiseren dat het sportpark aan de Buijenstraat ooit tijdens de aanleg van De Luiten onderdak bood aan RBC, met andere woorden: oude zooi.

Durf anders te denken. De eerste divisie bestaat uit zestien clubs en vier pilotclubs. De mogelijkheid dat er clubs omvallen is aanwezig, zelfs in de Eredivisie is er nog wel het een en ander dat zomaar out of business kan gaan. De vraag is of FC Oss en vooral Achilles aan willen blijven modderen in de n na hoogste klasse. Maar ook een klasse met 21 clubs zal niemand afschrikken. Dus wat bedoel ik te zeggen? Het uithangbord voor het museum is een club op niveau die met de naam op het shirt door Nederland trekt in een bus met daarop uiteraard bezoek het voetbalmuseum in Roosendaal.

Een betaaldvoetbalwaardige selectie is binnen een paar weken wel in elkaar te draaien. Uiteraard, geleerd uit het recente verleden blijft er een amateurtak van RBC in leven en zo mogelijk op niveau. Het stadiongedeelte van het museum kan dienst doen bij jeugdinterlands van de KNVB, Jacco Theunisse kan met zijn KNVB-kantoor naar de Borchwerf verhuizen, centrale jeugdtrainingen In Zeeland wordt bij JVOZ jeugd opgeleid, maar een vangnet voor talenten die geen onderdak vinden bij de BVOs is er nauwelijks. Ook daar ligt een mogelijkheid, verhuis de hele kliek naar Roosendaal en schuif de handen ineen (Dolf, gooi het oud zeer overboord). RBC als eerste divisieclub een sluitstuk voor de Zuidwest-Nederlandse net-niet talenten. De gemeente zit met gronden (Wubben) waar bodemsanering plaats zal moeten vinden, kunstgras erover en voetballen en trainen kan er dus perfect.

Dit klinkt misschien als luchtfietserij van een fantast, maar in sommige gedachten zitten wel mogelijkheden en wie weet wat er door anderen nog aan toegevoegd kan worden. In ieder geval moeten er wel mensen opstaan die de uitdaging aandurven, zich ervoor in willen zetten en de juiste contacten hebben, zowel binnen als buiten RBC. RBC is een naam en geniet de sympathie, het is aan de club om daar de juiste contacten mee aan te boren. Bedenk dat we decennialang betaald voetbal hebben kunnen spelen in Roosendaal, dat is op twee jaar niet volledig uit het beeld verdwenen of absoluut onmogelijk geworden. Maar het is wel tijd om groter te kunnen, willen en durven denken. Mogelijkheden dienen zich altijd aan, als je ze maar wil zien. Dat je dan op je bek kunt gaan is voor lief te nemen, doe het voor de club en het is toegestaan. En Japie uit Klazienaveen vergaapt zich aan een training van een eerste divisieclub met profs die hij in het weekend op de TV ziet en misschien wel in het stadion van FC Emmen, zijn ze daar ook blij met het museum

 

Arthur Verbraak




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd