Ben jij er komend jaar weer bij?

Absoluut!

47%
Zo af en toe

28%
Nee

25%

Stemmen: 137

Speler van de week

Naam:
Marouane Hamdoune
Leeftijd
31
Positie:
Basisspeler

Interviews
Meest recente interviews

Jeugdopleiding floreert; volgend seizoen vijf teams

Gepost door:ForzaRbc // 2013-04-19 00:00:00 // 3030 keer bekeken

Afgelopen woensdagmiddag hield RBC een voetbalinstuif voor spelers onder de elf jaar. Een E-elftal lag helemaal niet in het verschiet, maar nadat steeds meer vragen ontstonden over een mogelijk E-elftal besloot RBC om toch een voetbalinstuif te organiseren. Vijftien van de achttien spelers zijn komen opdagen. Dat is een behoorlijk aantal, zo opent Noud Bominaar.

In de kantine staan Pierre van Oosterhout en Vincent van Son achter de bar. Echt veel talent daarvoor hebben ze niet, al hebben de ouders van de spelertjes er begrip voor. Op de tafel liggen enkele sheets met informatie voor de ouders. Trainingen vinden plaats bij Rimboe of in het stadion volgend jaar. Zekerheid over het binnenhalen van het stadion is er nog niet. We weten nog niets. Wel weten we dat het bod van Hermsen serieus is genomen door de gemeente Roosendaal, zo stelt Van Oosterhout. Op de papieren wordt ook duidelijk dat de D2 blijft bestaan en dat er een C2 komt. Daarmee verschijnt de jeugdopleiding van RBC komend seizoen met vijf jeugdelftallen aan de aftrap. Bominaar spreekt liever niet van een C2. Het is gewoon een elftal onder de veertien jaar, net zoals de C1 er eentje is voor onder de vijftien jaar. De C2 is niet minder dan de C1, ze zijn alleen wat jonger. Natuurlijk, als een speler die eigenlijk qua leeftijd in de C2 hoort door zijn talent al mee kan met de C1, dan wordt hij overgeheveld. De C2 wordt een geheel nieuw elftal, de C1 wordt aangevuld met spelers van de D1.

Bij die D1 spelen twee jongens die een uitnodiging van NAC Breda hebben gekregen om in de jeugdopleiding van de Bredase club opgenomen te worden. Het is nog niet zeker of zij gaan hoor. Bij ons staan ze ook gewoon onder professionele begeleiding. Daarnaast komt onze vroegere ditiste weer terug. Het krijgt steeds meer vorm, zo vertelt Bominaar.

De D1 van RBC begon in de Eerste Klasse, maar de tegenstand was minimaal. Al snel werd door de KNVB besloten om het team van Bus in de Hoofdklasse te laten instromen. Na enkele verliespartijen staat het nu bovenaan met medekoploper Kloetinge D1. Ze pakken aan het eind van het seizoen mogelijk de titel. Ook staan ze in de bekerfinale. Twee prijzen in een klap zou fantastisch in het eerste jaar zijn. De D2 had het heel erg moeilijk in het begin van het seizoen in de Tweede Klasse. Zij vielen vooral op door grote nederlagen. RBC-voorzitter Jos Hermsen liet op de Algemene Ledenvergadering zelfs weten dat het misschien beter is dat de D2 degradeert. Ook Van Oosterhout zag het somber in: De wedstrijd tegen Halsteren D2 in het begin van het seizoen ging kansloos verloren (0-5 red.). Ik hield mijn hart vast, zo wanhoopte hij. Later in het seizoen moesten ze naar Halsteren toe en waren de rollen omgedraaid. Een pluim voor die jongens. Trainer/coach Mark Koops wist binnen een half jaar een flinke progressie te boeken met zijn jongens. Het boekte na de winterstop zelfs vier overwinningen op rij en heeft nog kans om op plek zeven te eindigen.

Ondertussen zijn de spelertjes op het veld bezig met oefeningen en het afwerken op doel onder begeleiding van assistent-trainer Gommy Nooijens en D1-trainer Ruben Bus. Het toekomstige E1-elftal gaat meteen op een hoog niveau van start: We weten nog niet precies voor welke klasse wij ze gaan inschrijven. Dat kan Topklasse of Hoofdklasse zijn. Ligt ook een beetje aan de KNVB. Die gaan de spelers matchen met een bepaald niveau en dan weten we waar we instromen.

Even later staan een aantal ouders binnen te kijken naar de grote poster met alle spelersprofielen van de jeugdopleiding erbij. In het tijdperk van RBC Roosendaal hingen in de Bert Viel Lounge alle fotos van de jeugdtalenten van de club naast elkaar. Bovenaan stond de toepasselijke naam Wall of Future. Nu is deze opgehangen in de kantine van RKVV Rimboe. Bij een groot aantal spelers staan een of meerdere sponsoren onder de foto. Sommigen hebben meerdere sponsoren, omdat bijvoorbeeld de ouders een ZZP-bedrijf hebben, of meerdere mensen in de familie een bedrijf runnen. Degenen die geen sponsor achter hun naam hebben staan zijn ons evenveel waard als degenen die er n of meerdere hebben, zo zegt Bominaar.


De 'Wall of Future' wordt volgend jaaruitgebreid met drie extra teams. * Foto: RBCvoetbal.nl


Buiten de vijftien spelers komen er nog meerdere talenten richting RBC. Er komen afvallers van Willem II en NAC Breda onze kant op. Die mensen weten ons gewoon te vinden. Ook een speler die al vijf jaar in Belgi woont en volgend jaar weer naar Nederland komt wordt aan een jeugdselectie toegevoegd.

Ook Eric Lankers is tevreden over de jeugdopleiding en alle mensen die erbij betrokken zijn. Wat ik positief vind is dat de jeugdopleiding de nadruk legt op ontwikkeling. We zijn een prestatieve club, dat betekent soms hard, maar door de nadruk te leggen op ontwikkeling van iedere individuele speler, zorgt dat ervoor dat iedere speler bijleert. Open en eerlijk communiceren hoort daar ook bij. Ook spelers die afvallen, zijn toch positief over RBC. Dat moeten we zo houden. Bij de BVOs ligt vooral de nadruk op presteren.

Ook Noud Bominaar zelf krijgt een pluim van Lankers: De jeugd is echt zijn ding. Doet hij gewoon goed. Hij bewaakt ook dat beleid waarin ontwikkelen centraal staat. Hoe meer teams en hoe meer trainers erbij komen, hoe meer risico op verschillende opvattingen en werkwijzes. Daarom is het goed dat iemand de clubcultuur bewaakt, zo besluit hij.

Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd