Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Jaaroverzicht 2012

Gepost door:Remy // 2012-12-31 00:00:00 // 3397 keer bekeken

Het rampjaar 2011 eindigde positief: RBC zou terugkeren op de velden. Er wordt inderdaad weer gevoetbald, maar de doorstart kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De plannen die werden gepresenteerd tijdens de oprichtingsavond moesten vrijwel allemaal worden omgegooid. Met minder teams, andere speel- en trainingslocaties en een nieuw bestuur kon RBC dan toch aan de aftrap verschijnen. Uitgerekend op de honderdste verjaardag van de club werd de eerste wedstrijd van het nieuwe RBC in winst omgezet. RBCfans.nl neemt u mee langs de belangrijkste gebeurtenissen van 2012.

Januari

Nadat de KNVB enkele verzoeken tot instroming in de hoofdklasse heeft afgewezen, besluit het heropgerichte RBC te berusten in de beslissing van de voetbalbond. Het bestuur wil RBCs startkapitaaltje niet verspillen aan proceskosten mocht een rechtszaak verloren gaan. In overleg met sponsors en supporters besluit RBC zich in te schrijven voor het zondagvoetbal, wat inhoudt dat het in de vijfde klasse moet beginnen. Op deze speeldag liggen meer streekderbys in het verschiet, naast het feit dat RBC van oudsher een zondagsvereniging is.

Verder wordt overeenstemming bereikt met Erwin van der Woerdt voor de functie van hoofdtrainer. De voormalig supporter, selectiespeler en verzorger van RBC tekent voor twee jaar. Van der Woerdt trainde het tweede team van Kloetinge en gaat bij RBC voor het eerst aan de slag als coach van een eerste elftal.
We hebben de kans geschiedenis te schrijven en RBC weer onder de aandacht te brengen. Als oud-speler wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen, vermeldt de coach bij zijn aanstelling.


Februari

Curator Bart van Logtestijn laat desgevraagd weten te onderhandelen over de verkoop van het stadion dat in het verleden door RBC werd bespeeld. Al snel duikt het gerucht op dat de Fijnaartse vastgoedondernemer Gerard van der Horst van zins is het stadion te kopen. Van der Horst bevestigt een bod te hebben uitgebracht. Het is RBC zelf dat me op het idee heeft gebracht. Ik zou die club, ook als amateurvereniging, daar voorlopig graag onderdak bieden. Maar ik ben geen filantroop natuurlijk en heb wel meer plannen met het stadion op het gebied van horeca en evenementen. Volgens wethouder Toine Theunis is het bod van de ondernemer echter verre van toereikend. Daarnaast geeft Theunis aan dat alles onder de 3,8 miljoen (het bedrag aan hypotheekschuld en andere lasten die verbonden zijn aan het stadion) onbespreekbaar is. De gemeente zal dan het hypotheekrecht opeisen.

Enkele dagen later wordt duidelijk dat het stadion in handen van de gemeente Roosendaal zal komen. Over de hoogte van het aankoopbedrag worden geen mededelingen gedaan. Veel verandert er niet, aldus wethouder Theunis. We verruilen de schuld voor bezit en zullen er alles aan doen om het stadion zodanig te exploiteren dat we de te betalen rente tegen de huuropbrengst kunnen wegstrepen.

Daarnaast wordt de eerste speler voor het nieuwe RBC vastgelegd. Eric Lankers, ook voormalig selectiespeler en huidig bestuurslid algemene en technische zaken, zal met zijn ervaring een belangrijke rol gaan spelen in de jonge selectie die de club voor ogen heeft.


Maart

RBC voegt zes spelers toe aan de selectie. Middenvelder Ivo Vergouwen, voormalig speler van Jong RBC, komt over van stadsgenoot Alliance. Hij neemt zijn ploeggenoten Nicky Maas (rechtsback), Dennis Voermans (centrale verdediger) en Maarten Hack (doelman) mee. Ook linksback Glenn van Meer en aanvaller Paul Janssen zeggen hun komst naar RBC toe. Zij kwamen in hun jeugd uit voor respectievelijk Verbroedering Geel en ADO Den Haag.


April

Het hangt al tijden in de lucht, maar naar nu blijkt heeft de gemeente Roosendaal inderdaad plannen uitgewerkt om op de plaats van het RBC stadion een overdekte wielerbaan te realiseren. De voorzijde van het stadion, met tribunes, bijgebouwen, kleedkamers en het restaurant, zal behouden blijven voor dit zogenaamde Sportpodium. De rest van het stadion moet worden verruild voor een overdekte hal van 55 bij 90 meter, met daarin een wielerbaan van 250 meter. Op het middenterrein zou de organisatie van velerlei grote sportevenementen mogelijk zijn. De bouw zou zon vijf miljoen euro gaan kosten, terwijl de provinciale subsidie maximaal twee miljoen bedraagt. Bovendien zit er nog een gat van een paar ton in de seizoensexploitatie. Maar als dit doorgaat, dan is dit zonder meer een verrijking, ontstaan uit het drama RBC, aldus wethouder Theunis.

Ondertussen bereikt RBC een overeenkomst met een kledingsponsor. Patrick zal gedurende drie jaar kleding en materialen leveren. Verder wordt Gommy Nooijens gecontracteerd als assistent-trainer van het eerste elftal. De geboren Roosendaler was eerder betrokken bij de jeugdopleiding van RBC. Ook wordt de selectie verder uitgebreid met vier spelers die uit enthousiasme over de doorstart van RBC zelf contact hebben opgenomen met de club. Spits Mark van der Wegen zal bij RBC herenigd worden met enkele vrienden waarmee hij in het verleden bij Alliance speelde. Hij komt nu over van eersteklasser Longa. Doelman Arthur van den Broek maakt de overstap van Hoeven en linkshalf Krijn van den Burgt is afkomstig van BSC. Jorik Meesters heeft als keeper een verleden bij (de jeugd van) RBC, FC Dordrecht en Baronie en wil uitvinden waar zijn plafond ligt als veldspeler. Tot slot ontvangen clubmensen Martien Deijkers en Noud Bominaar uit handen van de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer een lintje voor hun jarenlange, vrijwillige inzet voor RBC.


Mei

De gemeente Roosendaal wordt definitief eigenaar van het stadion van RBC. De koopsom van 1,75 miljoen euro (gelijk aan de laatste taxatiewaarde) wordt verrekend met het geld dat de gemeente nog tegoed heeft van het failliete RBC Roosendaal (4,2 miljoen euro). Voor de gemeente resteert dus nog een vordering van bijna 2,5 miljoen. Ook de inventaris wordt door de gemeente gekocht, maar hiervoor wordt geen koopprijs genoemd. Het RBC-erfgoed zoals trofeen en fotos wordt aan het nieuwe RBC beloofd.

Bij RBC wordt hard gewerkt om de selectie rond te krijgen. De club strikt liefst negen nieuwe spelers. Roland de Leeuw (de jongere broer van ex-RBCer Melvin) komt van FC Bergen en het jeugdige drietal Anouar el Khassim (aanvaller), Redouane el Allaoui (aanvaller) en Zakaria ben Slimane (middenvelder) verruilt MOC voor RBC. Verder wordt de aanval versterkt met Wiebe de Kok (vv De Fendert) en Nick Smit (BSC). Laatstgenoemde speelde in de jeugd voor onder meer Vitesse en FC Zwolle. De Belg David van Kiel is een linksbenige verdediger die in de zaal speelt bij het Vlaamse Solona Ranst. Middenvelder Edgar Wong was eerder actief voor NAC en Baronie en rechtsback Arman Grigorian speelde in zijn jeugd voor Alliance. De eerder gepresenteerde Glenn van Meer en Paul Janssen besluiten alsnog af te zien van een overgang naar RBC. Verder worden trainingsinstuiven georganiseerd om jeugdspelers te werven.


Juni

Kort voor de deadline van 15 juni, de dag waarop RBC aan een aantal voorwaarden moet voldoen om voor een licentie in aanmerking te komen, staat de gehele doorstart op losse schroeven. De verstandhouding met de overige clubs in Roosendaal, verenigd in de Roosendaalse Voetbal Federatie, blijkt slecht. Deze clubs zijn niet meer bereid hun accommodatie met RBC te delen. RBC wordt verweten jeugdspelers te ronselen bij de andere Roosendaalse amateurverenigingen. De club zelf weerspreekt dit en benadrukt dat spelers zichzelf aandienen bij RBC. Vanwege alle onzekerheid trekken enkele spelers hun overschrijving in, waardoor ook de eis van ten minste vijftig spelende leden nog een probleem kan gaan vormen.

De oplossing wordt buiten de eigen stad gezocht en gevonden. RKVV Rimboe uit Wouwse Plantage heeft na de bekendmaking van de doorstart zelf met RBC contact opgenomen. Het bestuur van de heropgerichte club gaf in eerste instantie de voorkeur aan locaties binnen de eigen stadsgrenzen, maar kan nu alsnog terugvallen op Rimboe. Binnen korte tijd worden de onderhandelingen afgerond en op de valreep kan RBC aan alle eisen van de KNVB voldoen om van start te gaan.

Als RBC de definitieve selectie bekend maakt blijkt dat Hack, Van den Burgt, Meesters en De Leeuw zijn afgehaakt. Gelijktijdig presenteert RBC vier nieuwe selectiespelers. Keeper Jelte van Son komt van SVC, linksback Jesse Verbraak verlaat RKVV Roosendaal voor RBC en ook Jol van Meer (DVO) en de clubloze Miel van Ginneken worden aan de selectie toegevoegd. Daarnaast is trainer Erwin van der Woerdt speelgerechtigd. RBC wordt door de KNVB ingedeeld in de vijfde klasse C, met onder meer Rimboe als tegenstander. Tevens worden twee D-teams ingeschreven. De D1 wordt door de voetbalbond ingedeeld in de eerste klasse, de D2 in de tweede klasse. Ook de jeugd zal op het terrein van Rimboe gaan spelen en trainen.


Juli

RBC meldt klaar te zijn voor de start. In de hectische afgelopen periode blijken zich heel wat bestuurswisselingen te hebben voorgedaan. Jos Hermsen blijft voorzitter, maar alle overige posities worden opnieuw ingevuld. Paul Kuipers wordt secretaris, Cees de Jong penningmeester en Frank Hermans wordt verantwoordelijk voor commercile zaken. Later zal Jos Hack nog aansluiten als vicevoorzitter.

Op 22 juli leidt Erwin van der Woerdt de eerste training van het nieuwe RBC. Zon tachtig supporters onthalen de spelers op deze vroege zondagmorgen met vuurwerk en spandoeken. De eerste training vindt overigens ook plaats in Wouwse Plantage, hoewel het aanvankelijk de bedoeling is dat het eerste elftal gaat trainen op het terrein van Aleco. Op het laatste moment is RBC echter ook daar niet meer welkom. FC Moerstraten biedt uitkomst. Het eerste van RBC zal de rest van het seizoen de trainingen afwerken op sportpark De Dreef.

Wedstrijden
De eerste wedstrijd van de heropgerichte club wordt uitgerekend gespeeld op de honderdste verjaardag van RBC. In de tweede helft buigen de oranje-witten een achterstand tegen derdeklasser MOC om in een 1-2 overwinning. Ivo Vergouwen en Anouar el Khassim scoren de goals.

31 juli, MOC17 RBC 1-2 (oefenwedstrijd)


Augustus

Voorafgaand aan de eerste officile wedstrijd sinds de doorstart wordt een historische fietstocht georganiseerd. Onder tropische omstandigheden nemen enkele tientallen supporters deel aan de tocht die hen langs belangrijke locaties uit de honderdjarige clubhistorie leidt. Zo wordt in de Kalsdonksestraat stilgestaan bij de plaats waar in 1912 de voorloper van RBC is opgericht onder de naam Excelsior en verder worden onder meer alle speellocaties aangedaan. De dag wordt afgesloten met een feestavond.

Wedstrijden
De oefenwedstrijden tegen hoger geklasseerde teams worden door het compleet nieuwe team van RBC met wisselende resultaten afgesloten. Daarna volgen drie wedstrijden in het toernooi om de districtsbeker. Het eerste officile duel van RBC is uitgerekend tegen het zaterdagteam van gastheer Rimboe. Wiebe de Kok noteert het eerste doelpunt en RBC wint overtuigend. Ook het door Henk Vos getrainde Kogelvangers wordt met ruime cijfers aan de kant gezet, waarna een gelijkspel tegen Steenbergen genoeg is om de poulefase te overleven. 

 4 augustus, vv Hoeven RBC 4-1 (oefenwedstrijd)
12 augustus, vv Noordhoek RBC 1-5 (oefenwedstrijd)
14 augustus, vv Klundert RBC 2-0 (oefenwedstrijd)
18 augustus, Rimboe (zat.) RBC 0-7 (bekerwedstrijd)
21 augustus, RBC Kogelvangers 6-2 (bekerwedstrijd)
26 augustus, vv Steenbergen RBC 2-2 (bekerwedstrijd)


September

Trainer Erwin van der Woerdt loopt er niet voor weg dat alle ogen in de vijfde klasse op RBC zullen zijn gericht. Er kan maar n doelstelling zijn en dat is het kampioenschap. Overigens zullen aan het einde van het seizoen de drie bovenste ploegen promoveren. Tijdens de eerste algemene ledenvergadering meldt het bestuur dat Sandor Popovics is benaderd voor een functie van technisch adviseur. De voormalig hoofdscout (en kortstondig hoofdcoach) bedankt echter.

De jeugdopleiding boekt direct successen. RBCs D1 wordt na vijf ruime zeges door de KNVB uit de eerste klasse gehaald en in de hoofdklasse geplaatst. Ook nodigt de voetbalbond D1-doelman Barry Knook uit voor een duel in het kader van het Jeugdplan Nederland.

Wedstrijden
RBC maakt geen fouten in de eerste competitiewedstrijden, al komen de overwinningen soms met moeite tot stand. Na de zege op bezoek bij Welberg gaat de ploeg van Van der Woerdt alleen aan kop in het klassement. Een domper is de op het oog ernstige blessure die aanvoerder Eric Lankers oploopt tegen DEVO. Hij moet na afloop door zijn teamgenoten richting de kleedkamer gedragen worden.

 2 september, WDS19 RBC 4-6
 4 september, vv Wernhout RBC 3-2 (oefenwedstrijd)
 9 september, RBC TPO 3-0
16 september, RBC DIOZ 3-2
18 september, sc Kruisland RBC 1-2 (oefenwedstrijd)
23 september, sc Welberg RBC 0-1
30 september, RBC DEVO 5-1


Oktober

Eric Lankers blijkt tegen DEVO een knieband te hebben gescheurd en er bestaan zorgen over de staat van de kruisband. Na enkele onderzoeken komt aan het licht dat RBCs aanvoerder inderdaad de kruisband van zijn linkerknie heeft afgescheurd. Lankers zal negen maanden moeten revalideren en kan de rest van het seizoen niet meer in actie komen. In zijn eerste periode bij RBC kreeg hij al eens te maken met dezelfde blessure aan dezelfde knie en Lankers betwijfelt of het verstandig is volgend jaar nog aan de aftrap te verschijnen.

Een foto van het voormalige RBC stadion (inmiddels ontdaan van het kunstgrasveld) in verval doet veel stof opwaaien en is aanleiding voor een artikel in Voetbal International. Het weekblad besteedt liefst vier paginas aan de staat van het stadion en de doorstart als vijfdeklasser.

Wedstrijden
Door de zege tegen ZBC is RBC na zeven van de acht wedstrijden al verzekerd van de eerste periodetitel. Twee dagen later wordt RBC wel direct uit de Omroep Brabant Cup (een nieuw toernooi) geknikkerd door derdeklasser Victoria uit Oudenbosch. De oranje-witten herstellen zich vervolgens met een knappe overwinning in het toernooi om de districtsbeker. Ondanks een penalty tegen en een rode kaart voor Wiebe de Kok aan het einde van de eerste helft weet RBC Clinge te verslaan met 0-3.

 2 oktober, sc Gastel RBC 3-3 (oefenwedstrijd)
 7 oktober, PCP RBC 0-2
14 oktober, RBC ZBC97 6-1
16 oktober, Victoria03 RBC 4-2 (Omroep Brabant Cup)
21 oktober, vv Clinge RBC 0-3 (bekerwedstrijd)
28 oktober, Rimboe RBC 2-5


November

Erwin van der Woerdt wordt door de KNVB voor n wedstrijd geschorst als trainer en is daarnaast veroordeeld tot het betalen van een geldboete. Dit als gevolg van een akkefietje tijdens de wedstrijd tegen SVC, waarvoor de coach een rode kaart ontvangt. David van Kiel kreeg een duw van de trainer van SVC, omdat hij stond mee te luisteren naar de tactische aanwijzingen die hun spits doorkreeg. David mocht daar gewoon staan. De scheidsrechter had niks gezien, maar David kreeg wel een waarschuwing, legt de trainer uit. Ik vroeg de scheidsrechter of dat zomaar kon, een speler wegduwen. Daarna heb ik hem alleen gezegd je hebt het niet gezien, ga nu maar weer fluiten. En dat was schijnbaar teveel. Overigens zit Van der Woerdt de volgende wedstrijd, als wisselspeler, gewoon op de bank.

Het D1-team begint na een korte aanpassingsperiode zijn draai te vinden in de hoofdklasse. De progressie die de opleidingsploegen en de spelers individueel boeken komt nog eens tot uiting als Assim Said wordt uitgenodigd voor een serie proeftrainingen bij NAC Breda.

Wedstrijden
Op de tiende speeldag verliest RBC voor het eerst punten in de vijfde klasse C. Nummer twee OMC trakteert de ploeg meteen op een fikse nederlaag en nadert tot op twee punten in de rangschikking. Mark van der Wegen krijgt in deze wedstrijd een directe rode kaart en moet drie duels toekijken. Daarnaast wordt RBC uitgeschakeld in het toernooi om de districtsbeker, al ontvangt het wel veel complimenten voor het duel tegen Vlissingen. De Zeeuwse eersteklasser wordt goed partij geboden, maar na een spannende pot trekt RBC aan het kortste eind.

 4 november, RBC SVC 3-1
11 november, OMC RBC 4-1
18 november, RBC Val Aan 6-0
25 november, vc Vlissingen RBC 3-2 (bekerwedstrijd)


December

Er gaat een streep door het gehele project Stadsoevers van de gemeente Roosendaal. Dit houdt onder meer in dat er definitief geen evenementenhal zal verrijzen naast het voormalige RBC stadion. Wethouder Theunis wil het stadion zelf nu zo snel mogelijk verhuren of verkopen.
In de verhuur zo'n tienduizend euro per maand, want dat betalen we momenteel als aflossing. Of verkopen voor 1,7 miljoen euro, want dat is nog de boekwaarde op dit object, nadat we er in 2011 2,3 miljoen af hebben gehaald. Overigens, als er 1,5 miljoen wordt geboden, kunnen we natuurlijk altijd praten

Eric Lankers wordt met succes geopereerd aan zijn geblesseerde knie. Bij de ingreep wordt de meniscus gehecht en wordt een nieuwe knieband geplaatst.

Wedstrijden
In het eerste weekend van december wordt het thuisduel tegen WDS afgelast, omdat het veld op het sportpark van Rimboe onbespeelbaar is geworden als gevolg van aanhoudende regenval. Een week later wordt opnieuw niet gespeeld. De KNVB besluit alle amateurwedstrijden af te gelasten na de tragische dood van een grensrechter. De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen uit Almere wordt bij de wedstrijd Buitenboys B3 Nieuw Sloten B1 onder meer tegen zijn hoofd getrapt door jongens van vijftien en zestien jaar oud. Een dag later komt de grensrechter in het ziekenhuis te overlijden.

Als de wedstrijd tegen WDS wordt ingehaald laat RBC voor de tweede maal dit seizoen punten liggen. Desondanks gaat de ploeg van trainer Erwin van der Woerdt als koploper de winterstop in. De voorsprong op runner-up OMC bedraagt zes punten, maar de Dordtenaren hebben nog een duel tegoed en beschikken bovendien over een beter doelsaldo.

 6 december, DSE RBC 1-6 (oefenwedstrijd)
16 december, RBC WDS19 2-2




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd