Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

74%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

26%

Stemmen: 27

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Dossier RBC stadion: het telraam van B&W

Gepost door:Remy // 2012-05-06 00:00:00 // 3584 keer bekeken

Maandenlang was het een publiek geheim dat in Roosendaal plannen bestonden om het RBC stadion om te toveren tot wielerbaan. Nu is de wens voor de realisatie van Sportpodium Roosendaal geopenbaard en toegelicht. Een en ander bezorgde ons een nare smaak in de mond. RBCfans.nl dook nog eens in de archieven en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies. Over de rekensommetjes van het gemeentebestuur.

In deze economisch onzekere tijden was het volgens de gemeente Roosendaal onverantwoord om geld uit te trekken voor de redding van RBC Roosendaal. De stad stond immers voor de grootste bezuinigingsoperatie uit de geschiedenis. Krap een jaar later wordt er geld beschikbaar gesteld om te investeren in een megalomaan project met een minstens zo onzekere toekomst. Wie het begrijpt mag het zeggen.

Het verkrijgen van het stadion kostte de gemeente 4 miljoen euro. De verbouwing tot velodroom vergt een additionele 5 miljoen. Het Sportplan Brabant 2016 biedt echter mogelijkheden, zoals in de businesscase wordt aangehaald. De maximale subsidie van de provincie bedraagt 2 miljoen. Als we ervan uitgaan dat de maximale subsidie wordt verkregen, dan vraagt het project alsnog een investering van 3 miljoen euro.

Daarnaast bestaat nu nog een gat in de jaarlijkse begroting van 285.000 euro. Wij mogen hierbij hopelijk aannemen dat de 180.000 euro die het stadion de gemeente nu jaarlijks kost (financieringslasten en onderhoud) al aan de kostenkant van deze begrotingis meegenomen. Deze kosten blijven immers (tenminste grotendeels) bestaan. De financieringskosten op de lening die is aangegaan om het stadion te kopen verdwijnen niet met de komst van het Sportpodium. En ook deze nieuwe hal zal onderhoud vergen. De realisatie van de wielerbaan zal dus jaarlijks tot een extra tekort leiden van ruim een ton.

Het argument van wethouder Toine Theunis: Als je niets doet, zijn de kosten ook nog 180.000 euro per jaar. Hier maakt de volksvertegenwoordiger een klassieke fout. De kosten van 180.000 euro zijn een gevolg van de in het verleden gemaakte beslissing om het stadion te kopen. Hier kan nu weinig meer aan veranderd worden. Los daarvan moet bezien worden of een project in de toekomst winstgevend kan zijn. Dit blijkt niet het geval, jaarlijks wordt ruim een ton op het Sportpodium verloren. Een wethouder van Financin zou beter moeten weten. Dontt throw good money after bad!

Theunis probeert nu onder andere in overleg met ondernemers het gat in de begroting te verkleinen. We verwachten niet dat het wielrennen bakken met geld binnen gaat brengen, concludeert hij zelf al. Laat staan dat de investering van 3 miljoen euro ooit wordt terugverdiend.

Laten we ons nu proberen neer te leggen bij de beslissing van de gemeenteraad op 30 mei 2011, toen iedere vorm van steun aan RBC werd afgewezen. Ook daarna had het immers nog anders kunnen lopen. Zo had Roosendaal er in februari van dit jaar voor kunnen kiezen het bod op het stadion van vastgoedondernemer Gerard van der Horst te accepteren. Daarmee zou een deel van de 4 miljoen euro aan hypotheekverplichtingen zijn gerecupereerd. Het stadion is onlangs getaxeerd op 1,75 miljoen. Die taxatie kent overigens ook weer een eigen verhaal, waarover later meer. We gaan er voorzichtigheidshalve vanuit dat Van der Horsts bod gelijk was aan deze waardeschatting (hoewel de geruchten gaan dat het bod richting de 3 miljoen ging). De gemeente had dan een verlies geleden van 2,25 miljoen euro op het drama RBC. Fors weliswaar, maar niets in verhouding met het tekort waar Roosendaal zich nu in werkt. De 4 miljoen om het stadion te verkrijgen en de investering van 3 miljoen (mits de maximale provinciale subsidie wordt toegekend) zorgen al voor een totaal van 7 miljoen euro. Neem daarbij een dreigend exploitatietekort en de financile sof openbaart zich.

In de businesscase vinden wij tevens een knap staaltje creatief boekhouden, wat er nogmaals op duidt dat het college van burgemeester en wethouders nog liever vandaag dan morgen de eerste steen van het Sportpodium gelegd ziet worden. Naast het stadion bevindt zich een grote parkeerplaats. Met de komst van de passerelle en een Q-park parkeerterrein voor NS-klanten wordt, naar alle verwachting, betaald parkeren ingevoerd. De opbrengsten uit betaald parkeren op straat komen ten goede van de gemeentelijke exploitatie. Uiteraard zal het Sportpodium bezoekers trekken en mogen parkeeropbrengsten hieruit worden opgenomen in de begroting. Daarnaast wordt inkomen gegenereerd uit treinreizigers die de zogenaamde P+R voorziening gebruiken, wat ten goede komt aan de gemeentekas. Nu komt het echter: Indien het parkeerterrein wordt afgesloten met een slagboom, kunnen de opbrengsten aan het complex toegekend worden.

Tot slot nog een aardigheidje wat betreft de taxatie van het stadion. Tijdens de voor RBC desastreus verlopen raadsvergadering op 30 mei 2011 vroeg Arwen van Gestel (VLP) zich af wat de taxatiewaarde van het stadion (waarover OZB betaald werd) op dat moment was. Deze zou 7 miljoen euro bedragen, het dubbele van de toenmalige garantstelling. Theunis zei daarop meermaals bij RBC te hebben aangekaart dat zij bezwaar moest aantekenen tegen een te hoge OZB. De werkelijke waarde zou op 3,9 miljoen euro liggen. Nu blijkt het stadion en de grond niet meer dan 1,75 miljoen waard. RBC Roosendaal werd (overigens terecht) gegoochel met cijfers verweten. Tja

De onbegrijpelijke fout om extra verliezen te lijden omdat niets doen ook geld kost en het schuiven met parkeergelden om de komst van een Sportpodium te verantwoorden plaatsen Theunis uitspraken in een geheel ander perspectief. Roosendaal alleen genteresseerd in een wielerbaan als die nergens anders is te realiseren? Daarnaast had Roosendaal al lang van deze kwestie verlost kunnen zijn als het stadion was verkocht aan Van der Horst en men een beperkt verlies had genomen. Behoud van de grondpositie in de Spoorzone blijkt het gemeentebestuur veel waard




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd