Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Jaaroverzicht 2011

Gepost door:Remy // 2011-12-29 00:00:00 // 3613 keer bekeken

RBC begon vol goede moed aan 2011, maar het draaide uit op een dramatisch jaar. Geheel onverwacht raakte de club in degradatiezorgen verzeild. De sportieve doodsstrijd werd gewonnen, maar achter de schermen ging het mis. De financile problemen bleken onoverkomelijk. Met een ultieme reddingsoperatie en een doorstartpoging op hoofdklasseniveau werd de hoop bij supporters telkens levend gehouden, maar keer op keer kregen zij een nieuwe mokerslag te verwerken. RBCfans.nl neemt u nog n keer mee langs de hoofdzakelijk rampzalige gebeurtenissen. We kunnen echter afsluiten met een positieve noot: RBC komt terug. Tot volgend jaar!

Januari

Enkele dagen voor de jaarwisseling is RBC na het plotse vertrek van Fuat apa naar het Turkse Kasimpasa opnieuw zonder hoofdtrainer komen te zitten. De club dient een dispensatieverzoek in bij de KNVB om het lopende seizoen af te maken met de ongediplomeerde Eric Hellemons als coach. Hellemons verwacht in mei zijn papieren te halen en is al eerder overeengekomen dat hij vanaf het volgende seizoen hoofdtrainer wordt. In Zeist is men echter niet onder de indruk van het verzoek, dat mede op financile gronden werd ingediend. RBC moet binnen vier weken na de eerstvolgende gespeelde wedstrijd een gediplomeerde trainer in dienst hebben, anders verlangt de KNVB een plan van aanpak voor de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester. Later zouden eventueel een publieke waarschuwing en puntenaftrek aan de orde kunnen komen.

Er meldt zich een opvallende kandidaat om apa op te volgen: Jean-Marie Pfaff. De voormalige topkeeper beschikt al ruim tien jaar over een trainerslicentie. Ik wil dat clubke uit Roosendaal wel naar een hoger plan tillen, aldus de Belg. Een aantal sponsors zou bereid zijn het contract van Pfaff te bekostigen. Dit wordt overigens ontkend door algemeen directeur Jeffrey Kooistra, die tevens aangeeft dat Pfaff geen kandidaat is. Vijf andere trainers die zich hebben gemeld zijn dat wl. Kooistra stelt de RBC-fans gerust: Wij hebben tijdig een nieuwe coach. Aan het einde van de maand wordt Dean Gorr aangesteld als hoofdtrainer voor de rest van het seizoen. Het is zijn eerste klus als eindverantwoordelijke. Gorr ziet de vier maanden bij RBC als een mooie kans om ervaring op te doen en zegt de lijn van Hellemons en Peter van Vossen te willen voortzetten.

Marcel van der Sloot verlaat RBC alweer na een half seizoen en maakt de competitie af bij FC Dordrecht. De middenvelder was op amateurbasis actief in Roosendaal en kan zodoende per direct en transfervrij overstappen. Ook Charlie van den Ouweland vertrekt. Hij richt zich op zijn eigen bedrijf en gaat ondertussen op zoek naar een club waar hij een volwaardig profcontract kan tekenen. Joey Brock heeft zich in de eerste seizoenshelft in de kijker gespeeld bij meerdere eredivisieclubs en het Belgische Lierse SK. De linksback maakt echter het seizoen af bij RBC.

De Roosendalers hebben op hun beurt interesse in FC Utrecht-aanvaller Erixon Danso, maar van een transfer komt het niet. Toch vinden nog enkele mutaties in de selectie plaats. De clubloze middenvelder Iderlindo Moreno Freire komt op amateurbasis, evenals aanvaller Vlatko Lazic, die enkele maanden eerder zijn contract bij FC Dordrecht liet ontbinden in verband met een gebrek aan speelminuten. De defensief ingestelde middenvelder Junior Livramento wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Willem II.

Wedstrijden
RBC bereidt zich in Turkije voor op de tweede seizoenshelft. Sponsors hebben een trainingskamp in Antalya mogelijk gemaakt, omdat de selectie hen voor de winter een positief gevoel heeft gegeven. Hoewel de drie oefenduels verloren gaan, spreekt de technische staf van een geslaagde week. A-junioren Sander Kruis en Ruben Hollemans krijgen in Turkije geregeld speeltijd en sluiten zich na terugkomst in Nederland als stagiair aan bij de eerste ploeg. Proefspeler Akif Metin weet daarentegen niet te overtuigen. In de laatste oefenwedstrijd maakt Felino Jardim zijn rentree na een kleine drie maanden blessureleed. RBC hervat de competitie met een knotsgek duel tegen Almere City FC, dat ondanks een vroege rode kaart met een 0-2 voorsprong gaat rusten. Mede dankzij een hattrick van Ralf Seuntjens weten de Roosendalers de achterstand nog om te buigen. Op Het Kasteel van Sparta maakt Hollemans zijn debuut in de Jupiler League. Ongelukkigerwijs kopt de verdediger in de laatste minuut in eigen doel.

4 januari, Gaziantep BB RBC Roosendaal 2-0 (oefenwedstrijd)
6 januari, Gungoren Belediyespor RBC Roosendaal 3-1 (oefenwedstrijd)
8 januari, TKi Tavsanli Linyitspor RBC Roosendaal 4-1 (oefenwedstrijd)
17 januari, RBC Roosendaal Almere City FC 4-2
21 januari, RBC Roosendaal FC Volendam 0-2
24 januari, FC Eindhoven RBC Roosendaal 1-0
28 januari, Sparta Rotterdam RBC Roosendaal 4-1


Februari

De maand begint goed voor Erwin Nuytinck. De 17-jarige middenvelder mag met Oranje onder 17 naar Griekenland voor een oefenduel met de Griekse leeftijdsgenotenen komt een halfuur in actie. Een week later krijgt het talent echter een tegenvaller te verwerken, als in de wedstrijd tegen Helmond Sport tot twee keer toe zijn schouder uit de kom schiet. Uitgerekte schouderbanden zijn de oorzaak. De banden moeten operatief worden ingekort, waardoor Nuytinck drie maanden uit de roulatie is. Zijn seizoen is voorbij.

Er ontstaat een relletje rond Ralf Seuntjens. De spits meldt op Twitter dat hij een zwaar auto-ongeluk heeft gehad en enkele maanden moet revalideren. Een vriend van Seuntjens blijkt het verhaal verzonnen te hebben en de RBCer heeft de naar eigen zeggen misplaatste grap meegespeeld. Seuntjens legt de situatie uit aan de technische staf en stopt uit eigen beweging met twitteren. Daarmee is de kous af.

Wedstrijden
In eigen huis deelt RBC de punten, maar buiten Roosendaal wordt wederom tweemaal verloren. De ploeg van Dean Gorr, die op bezoek bij Helmond Sport debuteert met een nederlaag, zakt langzaam weg op de ranglijst. Junior Livramento wordt voor drie duels geschorst, waarvan n voorwaardelijk. Hij krijgt een directe rode kaart voor een overtreding op Helmond-speler Danil Guijo-Velasco.

4 februari, RBC Roosendaal BV Veendam 0-0
11 februari, Helmond Sport RBC Roosendaal 3-1
18 februari, RBC Roosendaal sc Cambuur 2-2
25 februari, FC Den Bosch RBC Roosendaal 4-0


Maart

RBC richt het vizier stilaan op het volgende seizoen. De optie in het contract van Cuco Martina wordt gelicht, in tegenstelling tot de opties in de verbintenissen van Cees Toet, Maarten Boddaert en Felino Jardim. Ook Mels van Driel en Melvin de Leeuw krijgen te horen dat hun aflopende contract voorlopig niet wordt verlengd. Zowel sportieve als financile redenen liggen hieraan ten grondslag. Voor De Leeuw is direct veel belangstelling uit zowel de eredivisie als de Jupiler League. Bij RBC trainen enkele amateurspelers mee in de hoop een contract voor het seizoen 2011/2012 los te weken. Assistent-trainer Peter van Vossen meldt dat hij dan niet meer voor RBC zal werken. Hij zegt gevoelsmatig klaar te zijn in Roosendaal.

In het thuisduel tegen MVV valt Ralf Seuntjens uit met een enkelkwetsuur. Uit een scan blijkt dat zijn enkelbanden zijn ingescheurd, waardoor hij de rest van het seizoen niet meer in actie komt. Ook Iderlindo Moreno Freire, al sinds eind januari aan de kant, heeft nog maanden nodig om te herstellen van een enkelblessure.

Eind maart blijkt RBC opnieuw in financile problemen te zijn gekomen. In oktober 2010 kwam de club met de gemeente Roosendaal nog een betalingsregeling overeen voor een opgelopen schuld. Deze was ontstaan door een betalingsachterstand op de hypothecaire lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Deze gelden werden destijds door de BNG gend bij de gemeente Roosendaal, die garant staat voor de lening. Algemeen directeur Jeffrey Kooistra geeft toe dat RBC meteen dit jaar al problemen heeft om zich aan de regeling met de gemeente te houden. Oude leningen hangen als molenstenen om de nek van de club en brengen de liquiditeit in gevaar. RBC kan niet meer aan al zijn betalingsverplichtingen voldoen, waardoor onder meer salarissen te laat worden uitbetaald. De club blijkt al in februari bij de gemeente te hebben aangegeven dat vanwege tegenvallende sponsorinkomsten en recettes een tekort op de begroting van 400.000 euro dreigt. Op korte termijn is eenzelfde bedrag benodigd om de problemen het hoofd te bieden. Voor een structurele oplossing is een miljoen euro noodzakelijk, zo becijfert de gemeentelijke toetsingscommissie. Daarvan is inmiddels zes ton door sponsors toegezegd, mits de club er in slaagt ook de resterende vier ton binnen te harken. Kooistra hoopt dat geld los te krijgen bij het bedrijfsleven.

Wedstrijden
RBC lijkt in een vrije val terecht te zijn gekomen. Zelfs de carnavalswedstrijd, waarin de Roosendalers normaliter goed presteren, wordt met 1-3 verloren van FC Emmen. In het MariFlex Stadion heeft de thuisploeg, ook tegen MVV, het betere van het spel, maar worden de kansen onbenut gelaten. Het enige resultaat wordt nota bene geboekt op bezoek bij de koploper in de Jupiler League. Opnieuw weet RBC het doel niet te vinden, maar met een zeer defensieve opstelling wordt ook FC Zwolle het scoren belet. Sander Kruis maakt in deze wedstrijd zijn debuut in het profvoetbal.

4 maart, RBC Roosendaal FC Emmen 1-3
11 maart, RBC Roosendaal MVV 0-2
18 maart, FC Zwolle RBC Roosendaal 0-0


April

Jeffrey Kooistra probeert uit alle macht de financile malaise bij RBC op te lossen. Er worden zelfs orinterende gesprekken gevoerd met externe financiers die de club zouden kunnen opkopen. Wethouder Theunis, die dagelijks contact onderhoudt met RBC, toont zich somber over een goede afloop en stelt dat de gemeente op alles is voorbereid.
We hebben een meer dan compleet draaiboek klaar liggen en dat is ook niet prettig om te zeggen. Kooistra baalt ondertussen van de vele suggestieve verhalen. We hebben de voorbije anderhalf jaar enorme stappen gezet. RBC is nu volledig in balans. Onze inkomsten zijn dit seizoen vier ton minder dan begroot, maar onze uitgaven ook. De problemen zijn puur een erfenis van het verleden. De supportersvereniging zamelt geld in om staatsloten te kopen. RBC heeft het geluk duidelijk niet aan haar zijde. De 159 loten brengen een schamele duizend euro op.

RBC maakt bij de KNVB kenbaar dat het wil gaan deelnemen aan de eredivisie voor vrouwen. Voorwaarde is dat het mannenteam zich handhaaft in de Jupiler League. Het staat vast de RBC een dameselftal niet zelf kan bekostigen, dat zullen sponsors moet doen. Een samenwerking met het vrouwenteam van voetbalvereniging Smerdiek ligt voor de hand. Net als RBC wordt die club gesponsord door MariFlex.
De komst van een vrouwenteam maakt deel uit van een reddingsplan voor RBC, zegt Ruud Cogels, directeur van het bedrijf.

De politieke partij VLP dient een interpellatieverzoek in voor de gemeenteraadsvergadering van 21 april. Onderwerp is het functioneren van het presidium (club van fractievoorzitters). In dit politieke orgaan is in maart de situatie van RBC besproken, waarbij geheimhoudingsplicht werd opgelegd. Desondanks trad Jeroen van den Beemt (VVD) met informatie naar buiten, wat mogelijk de reddingsoperatie van RBC heeft gefrustreerd. De club roept supporters op de vergadering bij te wonen om het draagvlak van de club aan te tonen. De publieke tribune kleurt oranje.

Ondertussen eist de KNVB dat RBC voor 29 april aantoont dat het over voldoende liquide middelen beschikt om het seizoen af te maken. Er blijkt nu zeven ton nodig te zijn. Tegen beter weten in wordt de gemeente gevraagd om een bankgarantie voor dat bedrag. De kwestie moet worden behandeld tijdens een debat over door te voeren bezuinigingen. De raad beslist unaniem dat de gemeente niet meer garant zal staan. Kooistra:
We hebben er alles aan gedaan om het vlot te trekken, maar als je dan geen hulp krijgt, is het einde van RBC Roosendaal in zicht. Treurig maar waar. Een dag later heeft de algemeen directeur goede hoop dat RBC toch op tijd de benodigde stukken bij de KNVB kan inleveren. Enkele partijen die in het verleden tevergeefs zijn benaderd, willen alsnog iets doen nu de nood hoog is. In een officile mededeling laat de club vervolgens weten dat het tijdig een onderbouwde liquiditeitsprognose heeft ingediend. Daarnaast wordt benadrukt dat de licentiecommissie met deze eis een deadline die in het plan van aanpak op 30 juni stond ruim twee maanden naar voren heeft gehaald. Tevens komt naar buiten dat de voetbalbond RBC enkele weken eerder al wilde bestraffen voor de slechte liquiditeitspositie. De club heeft beroep aangetekend tegen een sanctie van drie strafpunten.

Melvin de Leeuw verbindt zijn toekomst aan sc Cambuur, terwijl Mels van Driel in hoofdklasser ASWH een nieuwe club vindt. Eric Hellemons praat met Willem II over de functie van hoofd opleidingen, maar van een akkoord is geen sprake. De Kruislander gaat er zelf vanuit dat hij het volgende seizoen hoofdtrainer wordt bij RBC, hoewel die reeds gemaakte afspraak nog niet is bezegeld met een contract.

Wedstrijden
Ook op het veld wordt de situatie steeds penibeler. RBC wordt geteisterd door blessures en schorsingen. In Deventer moeten de jongelingen Ruben Hollemans en Sander Kruis beiden met een directe rode kaart van het veld. Hollemans moet n duel brommen, Kruis krijgt een schorsing opgelegd van drie wedstrijden, waarvan n voorwaardelijk. Tegen Telstar loopt ook Roel de Graaff tegen een rode prent aan. Nog voor de rust krijgt hij gele kaarten voor het wegtrappen van de bal en het maken van een schwalbe net over de middenlijn. Dit onprofessionele gedrag is voor RBC reden De Graaff te verbannen van trainingen en wedstrijden.

De twee ploegen die de oranje-witten nog onder zich houden op de ranglijst, Fortuna Sittard en Almere City FC, beginnen ondertussen meer en meer punten te sprokkelen. Een directe confrontatie met de Limburgers draait uit op een nederlaag. Ook dit duel beindigt RBC in ondertal. Doelman Arjan Christianen wordt weggezonden en hoort vier wedstrijden schorsing (n voorwaardelijk) eisen. Na enige aarzeling besluit RBC het schikkingsvoorstel te accepteren.

De club roept op het team te steunen tijdens het cruciale duel tegen AGOVV. Op initiatief van het bedrijfsleven mag iedereen die in het oranje is gekleed gratis plaatsnemen op de publieke tribunes. De Apeldoorners moeten na vier minuten verder met tien man, maar nemen desondanks een 0-2 voorsprong. Na een barslechte eerste helft weet RBC onder aanvoering van de twaalfde man alsnog een punt uit het vuur te slepen. Een week later laat RBC zich afslachten bij RKC, dat op titelkoers ligt.

4 april, Go Ahead Eagles RBC Roosendaal 2-0
8 april, RBC Roosendaal Telstar 1-1
15 april, Fortuna Sittard RBC Roosendaal 2-0
22 april, RBC Roosendaal AGOVV Apeldoorn 2-2
29 april, RKC Waalwijk RBC Roosendaal 7-0


Mei

RBC is er niet in geslaagd de 1,3 miljoen euro bijeen te krijgen die de licentiecommissie van de KNVB eist als kasgeld om het lopende seizoen af te maken. Directeur Jeffrey Kooistra bevestigt dit, maar zegt tevens dat in het opgestelde plan van aanpak een onderbouwing is opgenomen die de licentiecommissie ervan moet overtuigen dat de club over twee maanden wel over de 1,3 miljoen (waarvan zes ton reeds is toegezegd) aan liquide middelen beschikt. Als de commissie niet akkoord gaat met deze onderbouwing volgt puntenaftrek.

Twee dagen voor de laatste wedstrijd van het seizoen krijgt RBC inderdaad drie punten in mindering. Deze sancties zijn het gevolg van het niet voldoen aan een tweetal normstellingen, verbonden aan het voor RBC geldende plan van aanpak, waaraan op 1 maart 2011 moest zijn voldaan, meldt de KNVB. Het gaat hierbij om de sanctie waartegen de club eerder (naar nu blijkt tevergeefs) in beroep was gegaan. In een later stadium zal de voetbalbond uitspraak doen over het al dan niet accepteren van de eind april ingediende liquiditeitsprognose.

RBC weet degradatie te ontlopen en na deze Great Escape hoopt men op een reactie vanuit de politiek of het bedrijfsleven. Je ziet dat op zon belangrijk moment allerlei krachten loskomen. Daar moeten we nu de vruchten van plukken, aldus Maurice Beijsens, voorzitter van het stichtingsbestuur. Kooistra krijgt de begroting voor het volgende seizoen sluitend, maar houdt daarbij het tekort van 1,3 miljoen buiten die begroting, om zo inzichtelijk te maken dat de club nu wl gezond leeft. Om het liquiditeitsprobleem op te lossen heeft RBC nog zeven ton nodig.

Omdat RBC er niet in slaagt de hypotheekverplichtingen van ruim 55.000 euro te voldoen, claimt de BNG dit bedrag bij de gemeente Roosendaal, die zo weer schuldeiser wordt van de club. Er wordt een nieuw voorstel aan de gemeente voor een betalingsregeling uitgewerkt. De rondgang bij het bedrijfsleven om geld los te krijgen verloopt allesbehalve voorspoedig. De helft van de sponsors die gezamenlijk zes ton hadden toegezegd, is zelfs teruggekrabbeld. RBC vraagt de gemeente Roosendaal garant te staan voor een lening van een miljoen euro. Indien het voorstel wordt afgewezen kan niet aan een faillissementsaanvraag worden ontkomen.

Op 30 mei wordt het verzoek van RBC behandeld in de gemeenteraad, maar op voorhand ziet het er niet goed uit voor de Roosendaalse BVO. Wethouder Theunis geeft aan een garantstelling niet te zien zitten en verschillende politieke partijen laten weten dat zij onder geen enkele voorwaarde met het voorstel zullen instemmen. In het regionale dagblad verschijnt een paginagrote open brief, waarin het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad worden verzocht de twaalfde man te zijn en het voortbestaan van RBC Roosendaal te garanderen. Tevens wordt de maatschappelijke waarde van de club benadrukt. Het mag niet baten. De gemeenteraad wijst iedere vorm van steun aan RBC af. Een tweetal moties van de VLP (het verhogen van de garantstelling met een miljoen euro en aankoop van het stadion) worden met een ruime meerderheid verworpen. Alleen de vijf leden van de VLP stemmen voor. Dit was ons laatste redmiddel, reageert Kooistra. Als er binnen een dag of twee dagen niemand opstaat om ons te helpen, dan is het gewoon voorbij.

Al vroeg in de maand meldt FC Den Bosch dat het Ralf Seuntjens, ondanks een doorlopend contract, transfervrij overneemt. Later wordt bekend dat Arie Treffers, zaakwaarnemer van de spits, in ruil hiervoor een schuld van RBC kwijtscheldt. Seuntjens verkiest FC Den Bosch boven Willem II en NAC. De Bosschenaren hopen ook Joey Brock vast te leggen. In zijn contract bij RBC is een gelimiteerde transfersom opgenomen van 170.000 euro. De Roosendalers zijn bereid genoegen te nemen met 90.000 euro, maar als FC Den Bosch niet verder wil gaan dan 40.000 ketst de transfer af. Later verkast de linksback alsnog (transfervrij) naar Den Bosch. Vermoedelijk heeft een sponsor een schuld van RBC laten varen.

Wedstrijden
Door de puntenstraf van de licentiecommissie komt RBC met nog n duel te gaan op de laatste plaats van de ranglijst terecht. Alleen winst in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht volstaat en daarnaast is handhaving van RBC afhankelijk van de resultaten van Fortuna Sittard en Almere City FC. Wederom krijgt iedere in het oranje geklede supporter gratis toegang tot het stadion. Deze actie wordt gewijzigd op last van de burgemeester, die het duel aanmerkt als risicowedstrijd. Kaarten zijn alleen overdag en op vertoon van legitimatie n-op-n verkrijgbaar. Desondanks worden alle beschikbare tickets vergeven. Op de wedstrijddag zelf dient een kort geding van FC Dordrecht tegen de KNVB, waarin de club probeert om de drie strafpunten, die ook de Schapenkoppen kregen opgelegd, ongedaan te laten maken. Dordrecht verliest de zaak, waarmee ook hun kansen op plaatsing voor de play-offs zijn verkeken.

Op andere velden komen RBCs concurrenten al snel op achterstand, waarna Pepijn Veerman de thuisploeg op voorsprong brengt. Al snel wordt de stand gelijk getrokken en kort na rust komt FC Dordrecht zelfs op 1-2. RBC zet zich direct over de tegenslag heen en maakt een miraculeuze comeback. Een heldenrol is daarbij weggelegd voor Melvin de Leeuw. De aanvaller volleert de gelijkmaker binnen, dwingt vervolgens een strafschop af en schiet deze onberispelijk raak: 3-2! Als Dordrecht-spits Erik Quekel de bal twee minuten voor tijd op de lat krult, lijkt het RBC eindelijk eens mee te zitten. Almere City FC verliest van FC Den Bosch en degradeert naar de topklasse. RBC eindigt op de zeventiende plaats met 26 punten uit 34 wedstrijden. Op de Borchwerf in Roosendaal barst een gigantisch feest los. De sportieve horde voor lijfsbehoud is genomen

6 mei, RBC Roosendaal FC Dordrecht 3-2


Juni

Op 1 juni komt het bericht dat de aandeelhoudersvergadering van de NV RBC Roosendaal de avond tevoren heeft besloten om het faillissement aan te vragen, nadat advocaat Hans van Oijen aan het stichtingsbestuur, de Raad van Commissarissen en de directie heeft duidelijk gemaakt dat er geen mogelijkheden meer liggen. De aanvraag zal 6 juni worden ingediend en verwacht wordt dat het faillissement op 7 juni wordt uitgesproken. Een emotionele Jeffrey Kooistra spreekt het personeel toe. Hoewel de faillissementsaanvraag niet als een donderslag bij heldere hemel komt, is de verslagenheid groot bij personeel, (voormalig) spelers en trainers en supporters. Op het moment dat het toch verteld wordt, komt dat heel erg hard binnen, zo verwoordt Eric Hellemons het gevoel.

Een dag later komt een groep sponsors bijeen in het bijzijn van crisismanager Ad van Alebeek, die eerder in die rol bij meerdere clubs een geslaagde reddingspoging heeft ondernomen. De geldschieters proberen een miljoen euro te verzamelen, om RBC zo alsnog in leven te houden. Advocaat Van Oijen waakt ervoor valse hoop te wekken. Ik geloof het pas als het geld op mijn rekening staat. Verder wordt binnen de club alvast nagedacht over een eventuele doorstart op amateurniveau. Volgens de regels van de KNVB mag een profclub na een faillissement instromen in de hoofdklasse. Dan moet wel uiterlijk 15 juni een amateurselectie zijn samengesteld.

De groep sponsors zwijgt over hun plannen, maar volgens spelersmakelaar Arie Treffers zijn onder meer ondernemer John Heijnen en voormalig RBC-voorzitter Jan Pollemans erbij betrokken. Treffers legt de groep een plan voor waarbij RBC met NAC een West-Brabantse voetbalholding zou moeten vormen onder n directie. Beide clubs zouden moet blijven bestaan, waarbij RBC als het ware het tweede elftal vormt van de Bredanaars. Van Alebeek benadrukt dat er vooral snel geld op tafel moet komen. Omdat de schulden met de dag blijven oplopen is Van Oijen van mening dat er 1,6 miljoen euro nodig is om RBC echt levensvatbaar te krijgen. Ondertussen meldt zich een tweede partij bij de advocaat, die RBC met een financile injectie wil redden van de ondergang. Van Oijen blijft echter sceptisch. Ik heb nog geen enkel concreet plan gezien en al helemaal geen geld.

Tegen de verwachtingen in wordt op 6 juni geen faillissementsaanvraag ingediend, maar een verzoek om surseance van betaling. Dit verzoek wordt ingewilligd door de Bredase rechtbank. Toine Jacobs wordt aangesteld als bewindvoerder. De surseance biedt wat meer tijd voor de sponsorinitiatieven die gaande zijn, al geeft de bewindvoerder RBC nog hooguit twee dagen. De groep rond Van Alebeek blijft in overleg en vraagt geduld. De tweede partij is inmiddels alweer afgehaakt. Jacobs: Dat bedrijf wilde met veel te weinig geld over de brug komen n eiste een contrabankgarantie.Daar hadden we helemaal niks aan.

Op woensdag 8 juni om half drie s middags wordt RBC Roosendaal dan toch failliet verklaard door de rechtbank van Breda. Bewindvoerder Jacobs wordt nu benoemd tot curator. Van Alebeek reageert verrast en teleurgesteld, omdat volgens hem de investeerders heel erg dichtbij waren. De groep had zestig procent van het streefbedrag (gaandeweg bijgesteld naar 1,3 miljoen) bij elkaar. Volgens advocaat Van Oijen is het faillissement onomkeerbaar. De bewindvoerder had een faillissement aan kunnen vragen of de directie had de surseance van betaling kunnen omzetten naar een faillissement. Ik was er vanuit gegaan dat het eerst het geval was. Nu blijkt dat de club zelf de aanvraag heeft ingediend. Dat betekent glashard dat een beroep niet mogelijk is. Van Alebeek: Er zijn zeker nog partijen die verder hadden willen praten, maar we zijn ingehaald door de tijd.

Het stichtingsbestuur stort zich op een doorstart in de hoofdklasse, waarvoor RBC nog een week de tijd heeft. Eric Hellemons wordt bereid gevonden om ook op amateurniveau als hoofdtrainer van de club aan de slag te gaan. Mister RBC keert zelfs vervroegd terug van een vakantie in Turkije om in recordtijd een selectie samen te stellen. Voormalig RBCers Sjoerd Schrier en Jeroen van Wetten geven als eersten hun ja-woord. Maarten Boddaert en Matthew Lentink blijven bij RBC en de voormalige beloften Eric Lankers, Thomas van den Houten en Mitchell van der Stappen keren terug. Verder wordt de selectie aangevuld met goede amateurs uit de regio en oud-profs. Sommige spelers melden zichzelf aan bij Hellemons. Onder hen Rob Penders, maar hij komt na een gesprek met de clubleiding van NAC tot de conclusie dat zijn werk bij die club niet te combineren is met voetballen bij RBC. Hellemons laat zich niet uit het veld slaan en heeft binnen enkele dagen een zestienkoppige selectie op de been.

Woensdag 15 juni krijgt iedereen die RBC een warm hart toedraagt echter wederom een zware klap te verwerken, n die bij velen nog harder aankomt dan het faillissement. RBC maakt gn doorstart, wat het definitieve einde van de club betekent. Henk Claassens, secretaris van het stichtingsbestuur, geeft tekst en uitleg. Een voorwaarde was dat bij een doorstart de succesvolle jeugdopleiding zou kunnen blijven bestaan. De Halsterse zakenman John Heijnen zegde anderhalve ton per jaar toe voor de voetbalopleiding. De kosten voor het totale plaatje konden echter niet gedekt worden, ondanks de medewerking van enkele loyale sponsors. Naar verluidt had RBC een half miljoen euro nodig. Claassens: We kwamen bij een realistisch scenario ongeveer de helft te kort. Tonnen dus. Daarnaast kon de gemeente geen toezeggingen doen over eventueel gebruik van het stadion, omdat dat nog onder de curator viel. Het door de gemeente aangeboden alternatief, Vierhoeven, zou waarschijnlijk niet voldoen aan de door de KNVB gestelde kwaliteit- en representativiteiteisen. Het is ons niet gelukt. SORRY!

Binnen een uur nadat het faillissement is uitgesproken melden zich al twee voetbalclubs om het kunstgrasveld uit het MariFlex Stadion over te nemen. En van die clubs is FC Den Bosch. Wat er met het veld gaat gebeuren is echter onduidelijk. Leverancier Dick Nootenboom en de curator zijn het daarover oneens. De gemeente Roosendaal overweegt tijdelijk ambtenaren te huisvesten in het stadion. Een dag nadat ook de doorstart wordt afgeblazen verhuist een volledig jeugdteam naar NAC. Jeugdtrainer Edwin Spitters onderneemt een poging om alle jeugdteams over te hevelen. Hoewel de Bredanaars niet onsympathiek tegenover het voorstel staan, gaat dit niet door.

Eric Hellemons vindt onderdak in Turkije. Hij gaat als assistent van Fuat apa aan de slag bij Genlerbirligi. Jordy Zuidam tekent bij topklasser Katwijk, Sander Kruis verkiest Sparta boven NAC en Erwin Nuytinck krijgt een driejarig contract bij eredivisionist Excelsior. Ruben Hollemans gaat naar Jong NAC, terwijl Pepijn Veerman bij Helmond Sport terecht kan. HSC21 (topklasse) is de nieuwe club van doelman Melvin Koetsier en Cees Toet verbindt zich aan Almere City FC, dat de plaats van RBC in de Jupiler League inneemt.


Juli

Cuco Martina maakt promotie naar de eredivisie. De multifunctionele speler verdient tijdens een proefperiode een driejarig contract bij promovendus RKC. Arjan Christianen mag na een geslaagde test aansluiten bij de selectie van Willem II. De Belgische tweede klasse wordt het werkterrein van Ken van Mierlo (Lommel United) en Wesley Pollemans (Antwerp FC).


Augustus

De gemeente Roosendaal en projectontwikkelaar MaVer voeren een haalbaarheidsstudie uit naar de bouw van een evenementencomplex in de stad. Mogelijk wordt het RBC-stadion bij het plan betrokken. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad vier miljoen euro te reserveren voor de mogelijke aankoop van het stadion. Verder wordt de RBC-enclave bij FC Den Bosch uitgebreid met Maarten Boddaert.


September

Een groep onder aanvoering van Noud Bominaar en Theo Kras blijkt al snel na de afgeblazen doorstart aan de slag te zijn gegaan om te onderzoeken hoe de club kan terugkeren in het voetbal. Desnoods in de vijfde klasse, al hoopt men op een zo hoog mogelijk niveau te mogen instromen. Een verzoek tot indeling in de hoofdklasse wordt door de KNVB afgewezen. De zaak wordt vervolgens voorgelegd aan de reglementencommissie van de voetbalbond. Leden uit de groep die een doorstart onderzoekt nemen de zetels van het oude stichtingsbestuur over.


Oktober

Er wordt een online petitie gestart voor een doorstart in de hoofdklasse, welke het draagvlak van RBC moet aantonen. Binnen een mum van tijd wordt de petitie ruim 2300 keer ondertekend. De reglementencommissie van de KNVB stelt dat RBC bij een doorstart in de vijfde klasse moet worden ingedeeld. De stichting RBC overweegt een rechtszaak aan te spannen, maar gaat voorlopig uit van de vijfde klasse. Men is druk bezig met de wederopbouw en begint met het benaderen van potentile sponsoren.


November

De stichting roept supporters op lid te worden van de vereniging. Er zijn vijftig leden nodig om de club aan te melden bij de KNVB. Het duurt niet lang voordat dit aantal wordt gehaald. Niemand minder dan Robert Maaskant wordt als vijftigste lid op de ledenlijst gezet.


December

Op vrijdag 2 december wordt bij notaris Timmers in Wouw de vereniging RBC, zonder toevoeging Roosendaal, (her)opgericht. Jos Hermsen wordt voorzitter van de club en Eric Hellemons wordt bestuurslid technische zaken. De grote initiator achter de doorstart, Noud Bominaar, gaat de rol van secretaris vervullen, terwijl Martin Vos als bestuurslid commercile zaken voor een sponsorbestand moet zorgen. Eric Lankers krijgt algemene en juridische zaken in zijn portefeuille en is daarnaast vicevoorzitter. De nieuwe penningmeester is Stefan Vogelaars.

Er vindt een oprichtingsavond plaats, waarbij ondermeer een tiental ambassadeurs wordt voorgesteld: Eric Hellemons, Gerrie Voets, Kees Vermunt, Robert Maaskant, Henk Vos, Henk van de Ven, Pierre van Hooijdonk, Pierre van Hal, Jan van Gorp en Rob Penders. Daarnaast ontvouwt het bestuur haar toekomstplannen. RBC probeert op de achtergrond nog een plaats in de hoofdklasse af te dwingen, maar gaat voorlopig uit van indeling in de vijfde klasse. De ambitie is om snel op te schuiven in de rangen van het amateurvoetbal. RBC zal starten met drie seniorenelftallen (waaronder n supportersteam) en vier jeugdploegen (C1, D1, D2 en E1). Voor wat betreft de invulling van het eerste elftal zal men zich vooral gaan richten op voormalig A- en B-junioren van RBC. De senioren gaan hun trainingen afwerken op sportpark Vierhoeven. Het tweede en derde zullen wedstrijden spelen op het terrein van DVO, waar ook de jeugdploegen gaan trainen en spelen. Het eerstel elftal van RBC speelt haar thuiswedstrijden op het veld van RKVV Roosendaal. De geslaagde oprichtingsavond wordt afgesloten met een speech van Robert Maaskant. RBC leeft!




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd