RBC in Suriname (3)

Gepost door:Remy // 2011-10-03 00:00:00 // 4323 keer bekeken

In september 2000 nam RBC deel aan het zogenaamde Vierhoekstoernooi in Suriname. Ontwikkelingshulp, gekoppeld aan een trainingskamp met drie oefenwedstrijden. Supporter Arthur Verbraak was erbij, legde de trip vast op de gevoelige plaat en deed verslag van de duels tegen SVB, Robin Hood en Transvaal. Vandaag het laatste van drie delen uit zijn persoonlijke archief over RBCs reis naar Suriname.

Transvaal RBC
De laatste wedstrijd van het vierhoekstoernooi is door het verloop ook meteen de finale. De mogelijkheid dat 3 clubs op 6 punten eindigen is zeer waarschijnlijk. De stand voor RBC Transvaal en na Robin Hood JC SVB (1-0):

Transvaal2-6(5-2) +3
Robin Hood 3-6(5-4) +1
RBC2-3(4-3) +1
JC SVB3-0(1-6)-5

Om het toernooi dus te winnen moet RBC met twee goals verschil winnen van Transvaal. Al na 2 minuten staat RBC met 1-0 voor, passje van Hertog op Cas met een van zn bekende rushes en afgeven op Henk Vos en simpel binnentikken. In de 5e minuut zet de thuisclub de toon, een smerige tackle van achter op Cas door Tjunaton, slechts geel als beloning. Na 13 minuten krijgt RBC zijn zoveelste corner, uiteraard genomen door Cales. Een schijnbeweging van Van der Woerdt stelt Vos in staat om vallend in te koppen. Riga springt opzij en de goal is open. RBC op 2-0 en dat is voldoende.

Meteen na de aftrap verliest Transvaal de bal aan Bakboord en weer zon smerige twee benen gestrekt tackle. Nu is Freeman de dader en weer ontvangt hij slechts geel. Het zal letterlijk een heet avondje worden. In de 25e minuut gooide het publiek een fles naar de RBC dug-out, op het moment dat de speaker het publiek tot de orde roept scoorde RBC de 3-0. Een vrije trap van Erwin van der Woerdt wordt door Vos voor de voeten van Hertog gekopt en die schiet vervolgens keihard binnen. Na amper 25 minuten is de buit binnen. De aanstaande vernedering van de veelvoudig Surinaams kampoen lijkt ze te veel aan het worden en ze schakelen over op lange ballen en nog grover spel.

In de 33e minuut mag Transvaal een vrije trap nemen op zon 25 meter van de goal van RBC, ten koste van een corner brengt Van Nieuwenhuijzen redding. Het uitverdedigen van de corner verloopt niet helemaal volgens het boekje waardoor Rinaldo Lupson in balbezit komt, voorzet tussen de benen van Van der Woerdt en Kejansie tikt binnen. Spits Kejansie is een gastspeler die in de competitie uitkomt voor Inter Moengoetapoe. Het Surinaams publiek raakt weer eens door het dolle en Transvaal doet er nog een schepje bovenop. In de 41e minuut maakt Asabigi een forse overtreding op Cales, vrije trap RBC. Slecht verdedigend werk bij Transvaal, balbezit Keller die net op het moment dat hij wil schieten onderuit geschoffeld wordt, penalty! Koud kunstje voor Henk Vos, 4-1. En sommige Transvalers storten ter aarde. En ding is zeker, RBC wint de beker.

Op slag van rust ontstaat het eerste grote incident. Ingooi Freeman tot bij Zinhagel die zich tussen twee RBCers door wil wurmen maar onderuit gaat, opstaat en Hertog langs achter neerhaalt. Scheidsrechter Kia heeft niet de juiste drive en geeft geen kaarten. RBC haalt de rust zonder verdere kleerscheuren. Na de rust lijkt uitspelen en vooral uitkijken het parool, alleen de tegenstander ziet dat iets anders. In de 49e minuut maakt doelman Tempo buiten de zestien hands en ook nu geeft Kia geen kaartwerk. Vos schiet net naast. Even later gaat de doorgebroken Vos onvrijwillig naar de grond en Kia doet niets. Uit de tegenaanval krijgt Zinhagel de bal voorbij Van Nieuwenhuijzen maar Van der Woerdt redt op de doellijn. Transvaal krijgt drie corners op een rij en ziet kansen om nog iets terug te doen. Dus komt er aan de andere kant ruimte voor RBC dat al counterend gevaar sticht zoals in de 55e minuut. Voorzet Van Galen op Brunswijk, die terug kopt naar Vos en diens halve omhaal gaat via de doelman over de achterlijn.

In de 61e minuut verliest Zinhagel de bal en zichzelf in het strafschopgebied van RBC.Keller kopt weg en Patta slaat Keller in het gezicht. Nu waren de mangos rijp, het loopt helemaal uit de hand. RBC loopt van het veld en komt ondanks de nadrukkelijke wens van de organisatie niet terug. Een paar jaar eerder ging Transvaal Roda JC een zelfde weg maar de Limburgers keerden wel terug, RBC niet. Onder escorte van Ronnie Brunswijk himself ging de RBC-selectie en begeleiding en die ene supporter terug naar het hotel, zonder beker

Scorebord RBC in Suriname
01-10-2000

Transvaal RBC1-4(1-4)
(gestaakt na 62 minuten)

Doelpunten:
2.0-1Vos
13.0-2Vos
25.0-3Vos
33.1-3Kejansie
41.1-4Hertog

Scheidsrechter: Kia
Toeschouwers:2500

Transvaal: Tempo; Winter, Amelo, Lupson, Asabigi; Simson, Freeman, Mac Donald; Zinhagel, Kejansi en Sufrain

RBC:Van Nieuwenhuijzen; Cas, Keller, Van der Woerdt, Bakboord; Brunswijk, Mustapha, Hertog; Vos, Van Galen (56. Heerkens) en Cales (58. Taks)

Andere wedstrijd: JC SVB Robin Hood 0-1 (0-0)
Eindstand:
1RBC3-6(8-4)
2Robin Hood3-6(5-4)
3Transvaal3-6(6-6)
4JC SVB3-0(1-6)


Boottochtje. Van links naar rechts: die ene supporter die erbij was, Mustapha Riga, Erwin van der Woerdt, Ben Steffen (destijds fotograaf van BN/De Stem), Pascal Heije en Winston Bakboord




Vechten aan boord






Onduidelijke blessure


Duidelijke blessure


Uitleggen waarom RBC in de kleedkamer blijft


De beker ging niet mee naar huis, maar het plaatje dus wel




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd