RBC in Suriname (2)

Gepost door:Remy // 2011-09-07 00:00:00 // 4612 keer bekeken

In september 2000 nam RBC deel aan het zogenaamde Vierhoekstoernooi in Suriname. Ontwikkelingshulp, gekoppeld aan een trainingskamp met drie oefenwedstrijden. Supporter Arthur Verbraak was erbij, legde de trip vast op de gevoelige plaat en deed verslag van de duels tegen SVB, Robin Hood en Transvaal. Vandaag het tweede van drie delen uit zijn persoonlijke archief over RBCs reis naar Suriname.

Robin Hood RBC
Na de opening tegen het combinatie elftal stond Robin Hood met opgestroopte mouwen te wachten om die bakras (blanken) een lesje te leren. Samen met Transvaal is Robin Hood van oudsher de top van het Surinaamse voetbal, hoewel de laatste jaren ook SNL (legerploeg, voorheen bekend als MVV waar ooit Andr Kamperveen, Michael Kruyin en Humphrey Mijnals speelden) het goed doet. Robin Hood dus. In 1976 kregen de rood-groenen de Meer stil, tijdens een oefenwedstrijd stonden de Surinamers met 1-3 voor tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen in de 97e (!) minuut met 4-3 door de winnende goal van Ruud Geels. Later tijdens die tournee won Robin Hood van NEC (0-1) en Haarlem (1-3), tegen Elinkwijk en FC den Haag werd gelijk gespeeld, en Feyenoord was met 3-1 te sterk.

RBC had wat spelers rust gegeven en trad daarom niet met de sterkste opstelling aan. Om het toernooi te winnen is winst noodzakelijk aangezien Transvaal zijn tweede wedstrijd had gewonnen. Het eerste kansje was na 10 minuten voor Kooistra, maar zijn schot was een prooi voor doelman Blokland. Drie minuten later gaf Riga een goede voorzet op Kuiper, maar ook zijn voorzet was een prooi voor de doelman. In de 21e minuut het eerste gevaar van Robin Hood, een vrije trap van Grootfaam zorgde voor problemen bij Van Nieuwenhuijzen en ook de daaropvolgende kopbal bleef met kunst- en vliegwerk voor de lijn. De tweede rebound wordt door Panka hoog over geschoten. In de 37e minuut duikt Kinsiani alleen op voor Van Nieuwenhuijzen maar ten koste van een hoekschop overleefde RBC ook dit gevaar, en haalde het met 0-0 de rust.

Na de rust leek RBC wakker geschrokken en dat resulteerde al snel in de eerste kans, voorzet van Riga en Van Galen die iets te slap inkopt. In de 49e minuut gaat Riga op avontuur, bereikt de achterlijn en zet voor op de meegekomen Brunswijk die met de hulp van een Surinaams been binnenschiet. Even later komt RBC goed weg, een vrije trap van Grootfaam op Panka die wat handigheidjes laat zien en maar net naast schiet. Daarna doet RBC het rustig aan, houdt de tegenstander van de goal en koestert de voorsprong. De wedstrijd dreigt uit te gaan als een nachtkaars, totdat in de 84e minuut Bakboord een ingooi wegkopt, volgens scheidsrechter Budel met zijn arm en het is binnen de zestien, dus een penalty. Een prooi voor Malcolm Weibolt, Robin Hood komt op 1-1. Het Kamperveenstadion staat in vuur en vlam. Bij RBC is het beste eraf en de thuisclub zet nog maar eens aan en echt in de laatste seconde valt de beslissing. Ingooi Dos Santos op Grootfaam, afgeven op Feller die speelt de bal door de benen van Van Nieuwenhuijzen en rondt zelf af. 2-1. RBC gaat af!

Scorebord RBC in Suriname
29-09-2000

Robin Hood RBC2-1(0-0)

Doelpunten:
49.0-1Brunswijk
84.1-1Weibolt
90.2-1Huur

Scheidsrechter: Budel
Toeschouwers:1400

Robin Hood: Blokland; Jap-a-Joe, Riedewald (61. Huur), Dos Santos, Kemble (75. Alberg); Grootfaam, Maserno (61. Feller), Vlijter, Panka; Kinsiani en Weibolt

RBC:Van Nieuwenhuijzen; Taks, Keller, Kuiper (31. Stassin), Brunswijk (56. Bakboord); Heerkens (76. Hertog), Mustapha, Kortland; Van Galen, Kooistra en Cales

Andere wedstrijd: JC SVB Transvaal 0-0 (0-2)
Tussenstand:
1Transvaal2-6(5-2)
2RBC2-3(4-3)
3Robin Hood2-3(4-4)
4JC SVB2-0(1-5)


Trainingsclinic door Robert Maaskant






Tijd voor het goede doel: voetbalkleding schenken










Stoelen van De Luiten in het Brunswijk Stadion




Ronnie en Marvin Brunswijk (nee, geen familie)




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd