Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

De Dolf Roks-soap

Gepost door:Remy // 2011-08-18 00:00:00 // 3942 keer bekeken

Door de jaren heen hebben zich heel wat soaps afgespeeld bij RBC. Met name in de eredivisiejaren gebeurden zo nu en dan wonderlijke dingen, waarbij de voetbalwereld met verbazing keek naar dat kleine clubje, verdwaald tussen de grote jongens. Totaal uitgerangeerde voetballers die op basis van hun naam werden binnengehaald en vervolgens amper of zelfs helemaal niet meer aan de bak kwamen. Spelers die bij meerdere clubs contracten ondertekenden, spelers op non-actief. Dat trainers worden ontslagen is niet zo abnormaal, maar als dezelfde persoon in iets meer dan een maand tijd tweemaal wordt weggestuurd Ja, dan is dat een soap.

Het is 29 november 2005. RBC draait vierkant en heeft al meerdere blamerende nederlagen geleden. Drie punten uit dertien wedstrijden is de schrale oogst, een troosteloze laatste plaats het gevolg. Voorzitter Jan Pollemans vindt dat er iets moet gebeuren. Trainer Dolf Roks, die pas vanaf april 2005 werkzaam is bij RBC, wordt ontslagen. De Zeeuw neemt afscheid van zijn spelers, maar wordt nog diezelfde dag opnieuw aangesteld bij de club. Pollemans: We hebben aangegeven dat we niet verder wilden. Technisch directeur Rob Meppelink zou tijdelijk zijn taken overnemen. De spelers hebben daarop unaniem gezegd dat zij in gebreke zijn gebleven. Daarop heb ik het besluit teruggedraaid. Laat ze nu maar aantonen dat ik het mis had. Roks aanvaardt de gebeurtenissen. Als de spelersgroep zo achter je staat, loop je dus niet de deur uit. Normaal zie je in zo'n situatie toch dat de helft denkt: nieuwe trainer, nieuwe kansen. Ik ben een emotioneel mens, het heeft me geraakt.

Tegelijkertijd beseft Roks dat zijn trainerschap bij RBC nog steeds aan een zijden draadje hangt. Maar het gaat erom dat spelers en technische staf nog vertrouwen in elkaar hebben. Ik hoef de voorzitter niet in de spits te zetten. Ik vind trouwens dat hij met het terugdraaien van zijn besluit wel toont dat-ie ballen heeft. Pollemans is duidelijk: Het kan natuurlijk niet lang meer zo doorgaan. De spelers hebben nu gezegd dat het niet aan de trainer ligt. Nou ja, als zij dat zeggen krijgen ze nu de kans te laten zien dat het beter kan. En dat moet snel gebeuren, anders volgen er alsnog maatregelen. Ontslag voor Roks? Ik kan moeilijk twintig spelers ontslaan. Een dag later doet interim-directrice Mascha Simons, oorspronkelijk persvoorlichtster, een opmerkelijke uitspraak. Ze bevestigt dat Robert Maaskant, een week eerder ontslagen bij Willem II, op een lijstje staat om eventueel de taken van Roks over te nemen, als die alsnog moet vertrekken.

De eerstvolgende wedstrijd is thuis tegen Feyenoord, dat K2 in de gelederen heeft. Voor RBC bleek dat seizoen zelfs het bekerduel tegen Gemert te lastig, maar dit lijkt helemaal een onmogelijke opgave. Na twee minuten schiet Paul Kpaka RBC zowaar op 1-0 en een kwartier later kopt Tyrone Loran de tweede treffer binnen. De ommekeer lijkt daar. Zou het iets doen van Pollemans dan toch de gewenste uitwerking hebben? Vijf minuten later scoren de bezoekers de aansluitingstreffer en twintig minuten voor tijd wordt het 2-2. RBC sleept vervolgens het gelijkspel over de streep. Een knappe prestatie, maar met het punt schieten de Roosendalers bar weinig op. Bovendien wordt de opleving gevolgd door vier (nagenoeg kansloze) nederlagen.

Ondertussen wordt RBC in verband gebracht met Mark Wotte. De trainer heeft zich, zo blijkt achteraf, via zijn vriend Rob Meppelink bij RBC aangeboden. De dagen van Roks lijken geteld. In de winterstop, op 3 januari 2006, komt inderdaad een einde aan de samenwerking. Op zijn vakantieadres krijgt Roks te horen dat hij wordt ontslagen, terwijl hem voor zijn vertrek nog versterkingen zijn toegezegd.
Dan ga je er van uit dat jij degene bent die met de spelers aan de slag gaat. Aan de andere kant besef je dat als je maar vier punten uit achttien wedstrijden hebt ze een stok gaan zoeken waarmee ze je slaan.

Meteen duikt de naam van Robert Maaskant weer op. Ik ga in elk geval praten, zegt die, want ik mis het enorm dat ik niet meer op het veld sta. Ik weet dat er nog meerdere kandidaten zijn, maar het lijkt me dat ik eerste keus ben. Het is natuurlijk ook RBC. Dat is voor mij toch wat anders dan als bijvoorbeeld Heracles onderaan had gestaan met vier punten en mij als trainer wilde hebben. Een dag later tekent Maaskant een contract voor anderhalf jaar.

Dolf Roks hield het nog geen jaar vol bij RBC. Twee keer ontslagen in 36 dagen, zijn opvolger stond al klaar. Net zoals hij zelf al door zijn vriend Rob Meppelink was opgehaald bij de amateurs van Kloetinge, nog voordat zijn voorganger Jan van Dijk op de hoogte werd gesteld van zijn ontslag. Ook toen verliep de wisseling van de wacht niet op een nette manier. Bijgaand de rubriek Tien vragen aan uit Voetbal International in april 2005 met aan het woord Jan van Dijk. Voor Dolf Roks betekende zijn ontslag bij RBC overigens het einde van zijn carrire in het betaalde voetbal. De voormalig coach van Sparta is nog steeds mede-eigenaar van de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ), die hij in 2004 samen met de broers Dennis en Grard de Nooijer oprichtte.


Tien vragen aan Jan van Dijk, Voetbal International april 2005
Jan van Dijk (48) kreeg vorige week voor de tweede keer in zijn loopbaan ontslag. De ex-trainer van RBC Roosendaal heeft geen idee waarom. Dit is superonterecht.

U heeft het ontslag bij RBC Roosendaal een aantal dagen laten bezinken. Hoe kijkt u er nu tegenaan?
Ik ben er nog steeds enorm verbaasd over. Over de tegenvallende resultaten heb ik de afgelopen periode wekelijks gesprekken gevoerd met voorzitter Jan Pollemans, interim-directeur Mascha Simons en technisch manager Rob Meppelink. In die overleggen namen we steeds alles onder de loep en we waren het eens over de oorzaken. Wekelijks is wederzijds het vertrouwen uitgesproken, des te verbazingwekkender is daarom wat nu is gebeurd. Als ze nu van tevoren hadden gezegd: Je moet nu punten halen anders is het gebeurd, had ik ergens rekening mee kunnen houden.


U bent meer verbaasd dan teleurgesteld?
Inderdaad, temeer omdat het moment zo vreemd is. We hadden de nacompetitie al aanvaard. Ik zou de ploeg daarop mentaal voorbereiden. We waren ermee bezig de ploeg als een eenheid te laten functioneren. Dat was best een karwei, want we hebben dit seizoen slechts drie weken met een volledige selectie kunnen trainen. Dan zegt de clubleiding dat in de winterstop versterkingen zijn gehaald. Dat klopt ook wel, maar dat neemt niet weg dat ik in mijn laatste wedstrijd tegen FC Groningen zes basisspelers miste. Dat kunnen de voorzitter, interim-directeur en technisch manager toch k zien? Met alle respect voor Dolf Roks of welke andere trainer dan ook, maar gaat een trainerswissel daar nu ineens voor een verschrikkelijke kentering zorgen? Speelt RBC vanaf nu ineens de pannen van het dak? Daar geloof ik niet in.


Hoe heeft de spelersgroep gereageerd?
Er zijn altijd wel enkele wisselspelers ontevreden met de trainer, maar de grote groep is verbaasd, boos en teleurgesteld. Als de spelersgroep er zo over denkt, gaan ze voor de nieuwe trainer dan ineens door het vuur en zijn ze supergemotiveerd? Ik heb daarover mijn twijfels.


Welke verklaring heeft de clubleiding aangegeven voor uw ontslag?
We moeten iets doen. Dat zei de voorzitter. Ik zei: Dan kun je ook een kop koffie pakken of een sigaret opsteken. Dan doe je ook iets. Wat kan ik met zon reden? Daarover heb ik verder ook niet meer gediscussieerd, dat is zinloos. Ik heb wel aangegeven dat ik het niet zag aankomen en nooit een aanwijzing heb gehad. We hebben steeds samen gezocht naar activiteiten om de boel op de rails te krijgen. Voor de wedstrijd bij FC Groningen zijn we drie dagen in trainingskamp geweest. Een dag voor de wedstrijd hebben we een duurloop gedaan en zijn we gaan klootschieten vanuit een huifkar. Daar was Rob Meppelink ook bij. Als hij dan vindt dat ik bepaalde dingen verkeerd doe, kan hij dat op n van die dagen toch aangeven?

De buitenwereld was bovendien eerder op de hoogte dan u.
Ik heb het via VI moeten horen en dat vind ik een heel problematische zaak. Mascha Simons heeft vervolgens van alle kanten ontkend. Ze heeft in jullie blad inderdaad niet rechtstreeks mijn ontslag aangekondigd. Als je zegt dat je de trainerspositie sterk onder de loep neemt, is dat voor de media natuurlijk een simpel optelsommetje. Ze had niets moeten zeggen f mij eerst moeten inlichten. Een uur later belde Jan Pollemans ineens of ik langs kon komen. Toen zei ik: Als het gaat over wat ik vermoed, kan dat ook wel via de telefoon. Ik vind Pollemans een fantastische man, Simons een prima vrouw en aan Meppelink heb ik nooit getwijfeld, maar in dit geval hebben ze niet netjes gehandeld.


De nieuwe trainer stond bovendien al te trappelen.
Roks bleek al op maandagavond aangetrokken te zijn. Toen had ik nog helemaal niet gehoord dat ik was ontslagen. Roks kan niet eens meteen het veld op, de club is nog besmet. RBC moet er eerst met mij uitkomen. De code is dat je het met de vorige trainer eerst netjes afwikkelt alvorens de opvolger voor de groep te zetten.


Wat is volgens u de reden voor de dreigende degradatie?
Als je naar het budget kijkt, is de zestiende plaats niet eens zo vreemd. RBC heeft vorig seizoen boven zijn kunnen gepresteerd. Als zon ploeg dan voor negentig procent bij elkaar blijft, leefde bij mij de gedachte dat dezelfde klassering haalbaar zou zijn. Robert Maaskant heeft fantastisch gepresteerd met dit team, maar ook het maximale eruit gezogen. Zowel mentaal als fysiek. Dat zie je wel aan de blessureproblemen van dit seizoen. Daarmee zoek ik geen excuses, maar constateer ik alleen feiten die aangeven dat handhaving een heftig karwei is.


Kunt u zichzelf iets verwijten?
Absoluut niet. Destijds bij Roda JC (waar Van Dijk in september 2001 werd ontslagen, red.) ben ik niet goed omgegaan met bepaalde situaties, maar dat speelde nu helemaal niet. Ik voel mezelf absoluut niet schuldig. Uiteindelijk komt zon tweede tik om de oren hard aan. Voor mijn cv is dit niet goed, daar staat toch gewoon dat ik twee keer ontslagen ben. Je wordt niet ontslagen omdat je bovenin staat, Co Adriaanse uitgezonderd. Deze maatregel stoort me dan ook enorm. Het is superonterecht. Het doet me goed dat ik ben gebeld door veel familie, vrienden en collegas, maar uiteindelijk neemt dat de negatieve gedachte niet weg. Geluk bij een ongeluk is dat het nog drie maanden duurt voordat de voorbereiding op de nieuwe competitie start. Dan zijn er nog wat opties. Go Ahead Eagles, Emmen en wellicht FC Den Bosch zoeken nog een trainer. Los van de vraag of ze in mij zijn genteresseerd, is het tijdstip van ontslag gunstiger dan over twee maanden.


De technisch manager Rob Meppelink moet bij RBC de lange termijn bewaken. Mede hij ontslaat u en gaat vervolgens zlf voor de groep staan als interim-trainer en straks als assistent van Roks. Is Meppelink nog geloofwaardig?
Dat is op zijn minst vreemd, maar daar wil ik verder niet op reageren.


Buiten dat promoveert persvoorlichter Mascha Simons ineens tot interim-directeur en is de gang van zaken rond uw ontslag slordig. Komt RBC op u over als een amateurclub?
RBC is een club die telkens stappen moet maken. Ze zijn voortdurend bezig de structuur te verbeteren. Nu breiden ze het stadion uit, als een club uit zijn voegen groeit moet je ook capabele mensen aantrekken. Het afgelopen jaar hebben ze alleen maar mensen ontslagen. Directeur Alex de Coninck, elftalleider Leo van Campenhout en nu de trainer/coach.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd