Rooie Jos?

Gepost door:Remy // 2011-07-24 00:00:00 // 4549 keer bekeken

Hij kwam binnen als een grote meneer, hij vertrok langs de achterdeur. 37 Wedstrijden gespeeld, vier rode kaarten, tweemaal op non-actief gesteld. RBC en Jos Fortes Rodriguez, het was geen gelukkig huwelijk

Tien seizoenen lang speelt Jos Fortes Rodriguez in het eerste van AZ. De geboren Spanjaard wordt er publiekslieveling en aanvoerder. In december 2004 komt er een kink in de kabel. De verdediger botst met trainer Co Adriaanse als hij voor de wedstrijd tegen FC Twente weigert op de tribune plaats te nemen. De markante oefenmeester zet Fortes uit zijn selectie.
Hij is weer welkom als hij zijn vertrouwen in mij uitspreekt. Niet met jij, maar met u. Ik ben de baas. Fortes laat dit na en een breuk is onvermijdbaar. De speler zelf: Ik heb de blunder gemaakt dat ik Adriaanse heb vertrouwd. AZ laat hem transfervrij gaan. Met zijn voetbalcarrire zal het nooit meer goed komen.

Er is interesse van RKC en De Graafschap, maar Fortes Rodriguez kiest voor RBC. Voorzitter Jan Pollemans gaat bij hem op bezoek om de transfer te regelen. De routinier krijgt een maandsalaris van naar verluidt 18.000 euro en een contract voor een halfjaar, met een door hemzelf te lichten optie voor nog twee seizoenen. Het eerste relletje is geboren: De Graafschap is woest, omdat Fortes afspraken met die club geschonden zou hebben. De Superboeren waren in een ver gevorderd stadium om hem te contracteren, toen hij plots bij RBC tekende.

RBC denkt een absolute topspeler binnengehaald te hebben, maar komt bedrogen uit. Fortes speelt niet sterk, haalt de vreemdste capriolen uit en is zijn zelfbeheersing totaal verloren. In februari 2005 lijkt hij tegen PSV zijn eerste rode kaart te pakken, als hij met reeds geel op zak in komt glijden op Mark van Bommel. Scheidsrechter Van der Hilst heeft het gele karton al vast, maar PSVs aanvoerder brengt de arbiter op andere gedachten. Een sympathiek gebaar van Van Bommel, aan het einde van een krankzinnige wedstrijd. De Eindhovenaren leiden dan al met 4-1, mede door het benutten van twee van de vier (!) door Van der Hilst toegekende strafschoppen. Overigens is slechts n van de elfmeters terecht: overtreding van Fortes Rodriguez

Ruim een maand later is de eerste rode prent dan toch binnen. In de wedstrijd tegen concurrent De Graafschap geeft hij Richard Roelofsen een klap met zijn elleboog: drie duels schorsing. RBC is nog niet zeker van lijfsbehoud in de eredivisie, maar Fortes maakt alvast gebruik van de optie in zijn contract. Beide partijen zitten nog tot medio 2007 aan elkaar vast.

Dat hij weg moest bij AZ zit hem nog steeds niet lekker. Ik ben daar natuurlijk doodziek van. Ik woon nu voor het eerst op mezelf, in Rotterdam. Het is echt wennen. Maar ik kan beter in m'n eentje in Rotterdam zitten dan alleen in Roosendaal. Dan ga ik naar de balken in het plafond kijken, en zoek ik een stuk touw. Ik zit niet lekker in m'n vel. Die mensen van RBC hebben me binnengehaald onder het mom van 'met die Fortes komt alles wel goed'. Maar ik kan het niet waarmaken. Helemaal eenzaam blijft Fortes niet. Hij haalt de roddelbladen als de nieuwste nieuwe liefde van Ellemieke Vermolen.

Binnen de krijtlijnen blijft het aanmodderen. In de nacompetitie slaat hij Volendam-speler Jeroen Ketting tegen de grond. RBC houdt het schikkingsvoorstel van zes duels uitsluiting in beraad, zodat het tegen Telstar nog over de routinier kan beschikken. In Velsen incasseert hij zijn tweede gele kaart van de nacompetitie. Wr een duel erbij, zeven wedstrijden schorsing in totaal.

In het dramatische seizoen 2005/2006 eist Fortes Rodriguez opnieuw een negatieve hoofdrol op. Heracles-uit, Fortes valt in. Na twee minuten kan hij alweer vertrekken. Twee vliegende tackles, waarvan de laatste door scheidsrechter Temmink met geel wordt bestraft. Fortes protesteert en krijgt een tweede gele prent. Even later doet hij in de catacomben zijn verhaal voor de camera van Talpa.
Jij bent toch ook een kneus, zei ik tegen Temmink. Waarom doe je dit nou? Toen kreeg ik rood. Terwijl ik het heel rustig zei. Ik schreeuwde niet eens. Hij kon toch begrijpen dat ik gretig was? Ik zat me te verbijten op de bank. We lieten ons de kaas van het brood eten en ik wilde voorop gaan in de strijd.

Ik durf alles te zeggen hoor, het maakt me niets uit. Weet je wat ik denk? Dat Temmink problemen thuis heeft. Misschien heeft zijn vrouw vanmorgen gezegd dat ze van hem wil scheiden. Dat is zielig voor hem, dus begrijp ik wel dat hij zo doet. Als je echt goed naar hem kijkt, heeft hij licht iets van het Down-syndroom. Dat meen ik echt. Dus ik heb er respect voor dat hij het zo ver heeft weten te schoppen als scheidsrechter. De uitspraken van Fortes zorgen voor de nodige commotie. De website van RBC gaat offline omdat de server overbelast is. De club zet de verdediger meteen op non-actief, maar houdt het uiteindelijk op een officile waarschuwing en een boete. De KNVB doet er drie duels schorsing bij.

In RBCs laatste wedstrijd op het hoogste niveau gaat Fortes Rodriguez opnieuw door het lint. Hij plant een elleboog in het gezicht van Pierre van Hooijdonk, gevolgd door een vuistslag. Arbiter Blom geeft direct rood en een strafschop tegen. De tuchtcommissie bestraft ook deze actie met drie wedstrijden. RBC stelt hem wederom op non-actief. Het schijnt dat de club hiervoor al met de 34-jarige Fortes in gesprek was over ontbinding van zijn contract. De besprekingen zullen alleen maar heftiger worden, kondigt voorzitter Jan Pollemans aan. Dit leek wel een bokspresentatie. Bij Fortes zal wel iets los zitten, anders doe je zoiets niet. Ik had niet verwacht dat hij zo dom zou zijn.

Eind mei 2006 wordt eindelijk overeenstemming bereikt over de voorwaarden van contractontbinding. RBC is blij dat het van Jos Fortes Rodriguez is verlost. De Spanjaard zou bij de degradatie uit de eredivisie geen salaris hoeven in te leveren en drukte zodoende zwaar op de begroting. Bovendien heeft de club grote moeite met de door de speler aangerichte imagoschade.

Fortes beindigt zijn actieve carrire in het betaalde voetbal. In interviews kijkt hij soms nog terug op de bewogen anderhalf jaar bij RBC. Goeie mensen zijn het daar. Aan hen lag het niet. Ik heb het zelf verkloot, simpel. Ik heb er een zooitje van gemaakt. Als ik terugkijk op dat laatste jaar, dan denk ik 'jongen, jongen, jongen, dat heb je net goed gedaan.' Ik schaam me er wel eens voor. Maar ja, we doen allemaal wel eens gekke dingen. Tegenwoordig is Fortes Rodriguez scout voor AZ.


Bijlage:
- Hoegaat het met Jos Fortes Rodriguez? (2007, week 33)




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd