Recht vanuit mijn RBC-hart

Gepost door:Remy // 2011-05-08 00:00:00 // 3102 keer bekeken

Er zijn betaald voetbalorganisaties in slechts 33 gemeentes in Nederland. En laat Roosendaal daar nu bij horen! Andere steden zouden een moord plegen om in dat selecte groepje te horen! Hoe anders is dat in onze stad.

Een aantal mensen in Roosendaal beroept zich steeds op het feit dat de gemeente zoveel doet en gedaan heeft voor RBC. De politiek zou nu eindelijk eens duidelijk moeten maken dat er geen cent aan de club geschonken is! Ze staan alleen garant voor een (inderdaad) flink bedrag, dat ze zullen moeten ophoesten indien de club failliet gaat. Waarom werken ze dan niet eens een keer echt mee om de problemen op financieel vlak bij RBC voor eens en altijd op te lossen?

Er wordt vaak gesuggereerd dat spelers zoveel verdienen. Dat is simpelweg te ontkennen: RBC heeft een spelersbudget van 6 ton; dat is zowat het laagste van alle bvo's in de Jupiler League. Dus grote salarissen worden hier echt niet betaald.

Mensen die negatief ten opzichte van RBC staan, realiseren zich niet dat deze club de naamsbekendheid van de stad Roosendaal in heel Nederland vergroot. Veel mensen in het land associren RBC meteen met Roosendaal. Wat of wie of welke organisatie doet dit ook? Juist: alleen RBC is ht uithangbord van Roosendaal.

De Stichting RBC Buiten de Lijnen is al jaren actief op sociaal maatschappelijk gebied: ziekenhuisbezoeken, zieke kinderen bij een thuiswedstrijd ontvangen, activiteiten ontplooien voor gehandicapte kinderen, clinics geven bij amateurverenigingen en op scholen, activiteiten op het Cruyffcourt organiseren, mee helpen bij het weer op het juiste spoor zien te brengen van mensen die "afgedwaald" zijn enz. In andere gemeentes wordt daar subsidie voor gegeven!

Mensen zeggen: "Ik heb niks met voetbal, dus wil ik ook niet dat mijn belastinggeld daar naar toe gaat." Prima. Ik ga niet vaak naar de schouwburg, maar daar gaat mijn belastinggeld al jaren naar toe. Vooropgesteld: ik ben blij dat onze De Kring bij de top 10 van beste schouwburgen in Nederland staat en ik gun het de bezoekers van dit theater van harte. Maar waarom wordt de schouwburg al vele tientallen jaren zwaar gesubsidieerd? Ik heb uit betrouwbare politieke bronnen vernomen dat er minstens 1 miljoen euro(!) per jaar naar De Kring gaat. Maar omdat er op minimaal nog 3 andere plaatsen in de gemeentebegroting geld wordt uitgetrokken voor de schouwburg, zal dit bedrag nog hoger liggen! Dit seizoen hebben ze 65.000 bezoekers getrokken (een record). Per bezoeker betekent dat 15 euro gemeenschapsgeld; in het verleden met minder bezoekers lag dat bedrag per bezoeker dus hoger. En dat jaar na jaar! RBC trok in de eredivisie 90.000 toeschouwers, want 18x uitverkocht. Nu is de belangstelling minder, maar vrijdag 6 mei heeft aangetoond dat er nog wel degelijk een heel groot potentieel sluimerend aanwezig is. Als we het toeschouwergemiddelde van de laatste 10 jaar eens heel voorzichtig op 3.000 bezoekers stellen en de gemeente zou RBC nu eens een keer hetzelfde bedrag schenken dat ze ook per bezoeker aan De Kring kwijt zijn, dan zou RBC 450.000 euro tegemoet kunnen zien. Dat zou betekenen dat de financile problemen voor een groot gedeelte opgelost zouden zijn. Dan kan RBC verder en loopt de gemeente minder kans dat bij een eventueel faillissement de garantstelling echt in geld omgezet moet worden.

Ik geef ook niets om zwemmen, maar ook van mijn belastinggeld wordt zwembad De Stok in leven gehouden. Er zijn veel mensen die geen abonnement op de bibliotheek hebben en toch wordt ook die instelling zwaar gesubsidieerd. Hoeveel mensen zijn er niet tegen het nieuwe stadskantoor? En toch drijft de politiek zijn zin door en komt dat gebouw er tegen een veel hoger bedrag dan nu wordt aangenomen!

Er zou in Nederland n beleid moeten komen voor gemeentes met een bvo binnen de stadsgrenzen. Nu zet Maastricht gewoon een kruis door een schuld van MVV van 1,7 miljoen. In Breda heeft de gemeente de afgelopen 10 jaar minstens 75(!) miljoen euro genvesteerd in NAC. Tilburg en Waalwijk hebben respectievelijk Willem II en RKC geholpen; FC Den Bosch kan op de gemeente rekenen om de schuld van dit seizoen op te lossen. En dit rijtje kan gemakkelijk nog veel langer gemaakt worden.

"Een bvo is een bedrijf; ze moeten de eigen broek maar ophouden!" Prima, maar dan geldt dit voor alle clubs! RBC heeft het nu afgelopen seizoen afgesloten met een klein tekort, veroorzaakt door o.a. het feit dat ze vanwege het kunstgrasveld wel konden/moesten spelen op zeer koude winteravonden (dus weinig publiek en weinig inkomsten uit de horeca), terwijl andere wedstrijden werden afgelast. Maar omdat schulden uit het verleden de club blijven achtervolgen, is RBC in grote problemen gekomen. En de club RBC wil dat nu voor eens en altijd definitief oplossen. En echte geldinjectie van de gemeente n het geld van een aantal investeerders kan de club er in n klap bovenop helpen. En het kan: zie Veendam, dat een jaar geleden failliet was en nu in de play-offs gaat spelen. Of kijk naar RKC: anderhalf jaar geleden zouden ze hun laatste wedstrijd spelen en nu zijn ze gepromoveerd naar de eredivisie. Dit moet toch in Roosendaal ook kunnen? Een gezonde bvo die een rol van betekenis gaat spelen in het linkerrijtje van de Jupiler League en daardoor de naam Roosendaal vele malen per week in allerlei media doet opduiken! En daar mag best wat gemeenschapsgeld tegenover staan.

Eigenlijk had ik dit artikel als volgt moeten beginnen: Bedankt supporters! Wat hebben jullie voor een fantastische ambiance gezorgd bij misschien wel de belangrijkste wedstrijd in het bestaan van onze club! Het oranje rookgordijn, de spandoeken, de niet aflatende stroom yells, liederen en aanmoedigingen hebben er zeker toe bijgedragen dat het jonge elftal -ondanks de grote druk die er op deze wedstrijd stond en ondanks de krampverschijnselen- kon blijven knokken voor het ultieme doel: handhaving in de Jupiler League. Ik zit altijd aan de lange zijde en zelfs daar kwam het nu helemaal los! Deze sfeer zou er eigenlijk elke thuiswedstrijd moeten hangen. Dan zal het voor elke tegenstander een loodzware opdracht worden om in Roosendaal te gaan winnen: het kunstgrasveld n een imponerende sfeer (in positieve zin) zullen ons eigen team vleugels geven. Het kan niet zo zijn dat alles van de gemeente zou moeten komen; ook sponsoren n ons eigen Legioen moeten samen voorkomen dat we ooit nog eens in een vergelijkbare situatie als dit seizoen terecht komen. Mijn voorstel: koop zo snel mogelijk een seizoenkaart. Het moet toch kunnen om enkele duizenden seizoenkaarten aan de man te brengen? Lekker om de 2 weken aan Roosendaal-promotion doen en de club naar een hoger plan brengen. Ik kijk er naar uit; jullie ook?

Geschreven door RBC for ever




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd