Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Iedereen is de weg kwijt (1)

Gepost door:Remy // 2011-03-17 00:00:00 // 3321 keer bekeken

Het is de mens eigen om het verleden wat te romantiseren. Vroeger was alles beter. De eerste helft van het huidige seizoen vormde daarop een uitzondering. Er werden niet meer punten gehaald dan een jaar eerder en ook de klassering op de ranglijst was niet beter. De ploeg die vorig seizoen als elfde eindigde ging echter het collectieve geheugen in als kleurloos. Het huidige team, dat ook ergens bovenaan het rechterrijtje bivakkeerde, kreeg complimenten. Voor de bezieling, voor het veldspel. Er stond een enthousiaste groep op het veld. Misschien kwam het omdat de meeste punten nu in eigen huis werden behaald, of omdat het verwachtingspatroon wat lager was dan andere jaren.

Ook de sponsors wisten de prestaties op waarde te schatten. De selectie werd getrakteerd op een trainingskamp naar Turkije. Voor het eerst in jaren ging de club tijdens de winterstop naar het buitenland. Er hing zowaar een voorzichtige zweem van positivisme rond RBC. Aan de Turkse Rivira spraken de spelers met elkaar af de kloof met de linkerkolom van het klassement te dichten en om plaatsing voor de play-offs te strijden. Tien duels en vijf punten later hoeft er niet meer naar boven gekeken te worden. De ogen lijken nu vooral gericht op de resultaten van Fortuna Sittard en Almere City FC. Iedereen is de weg kwijt. En ook de technische staf deelt in de malaise.

Mels van Driel had zich voor de winter geweldig teruggeknokt. Na bijna een jaar op een zijspoor te hebben gestaan, was hij daar ineens weer. Aan de zijde van Cees Toet, in het centrum van de verdediging. Degelijk, verstandig en goed voor gevaarlijke spelhervattingen. Na de winterstop had hij tegen Almere, ondanks de winst, niet zijn beste dag. Ook in de duels die volgden was zijn spel slordig. Bij het debuut van Dean Gorr tegen Helmond Sport veroorzaakte Van Driel een penalty en daarna werd hij buiten de basis gelaten. Enigszins te begrijpen.

Zijn vervanger was de 17-jarige Ruben Hollemans. Het beleid van Gorr? Waarschijnlijk niet. De jeugdige Hollemans was onder het duo Eric Hellemons/Peter van Vossen al enkele wedstrijden aan de aftrap verschenen. Naast Van Driel, met Toet als rechtsachter, bij afwezigheid van de vaste backs. Natuurlijk, talent verdient een kans. De reis naar Turkije was voor Hollemans een beloning geweest voor zijn goede spel bij de A-junioren. Nu maakte hij ineens zijn debuut op Het Kasteel, waar Yannick Lodders verpieterde op de bank. De 20-jarige Belg had tegen Almere zijn eerste minuut in het betaalde voetbal gespeeld. In die minuut kon hij niet veel verkeerd doen. Hij gaf wel de assist voor de 4-2. Lodders leek dichter tegen de basis aan te staan, maar kwam sindsdien niet meer van de bank. Na dit seizoen loopt zijn contract af. De kans is groot dat zijn profcarrire welgeteld een minuut heeft geduurd.

Hoewel het wellicht niet de meest logische zet was om Hollemans voor de leeuwen te gooien, viel die keuze nog te verdedigen. Wat goed is, komt immers snel. De jonge Zeeuw probeerde zijn taak zo goed mogelijk te vervullen. Hij hield zich knap staande tegen een sterke spits als Marnix Kolder, gaf zo nu en dan een foutieve inspeelpass, maar maakte verder geen grove fouten. RBC pakte echter geen punten meer en er ontstond een roep om Van Driel. Een paar minuten voor rust in de wedstrijd tegen MVV kwam RBC uit een counter op achterstand. Er ging van alles mis bij dat doelpunt, maar de treffer viel Hollemans geenszins aan te rekenen. Toch werd Van Driel direct van de bank gestuurd. Wat was dat? Een uiting van frustratie vanuit de dugout? Bezweek de technische staf aan de druk van een groepje toeschouwers? Meteen na de pauze kwam Van Driel in het veld, Hollemans bleef in de kleedkamer achter. Het kwam over alsof het jongetje van 17 werd geslachtofferd voor een tegengoal die zijn fout niet was. Tellen die andere vijf wedstrijden in de basis dan nog? Is dit de manier om talent te brengen? Het had ook anders gekund. Voor de wedstrijd al. Mels heeft na zijn vormdip weer goed getraind en is met zijn ervaring belangrijk voor het team. Ik had het volkomen begrepen.

Het is niet de eerste miskleun van de technische leiding. Wie herinnert zich nog het in de spits opstellen van Marcel van der Sloot? De technicus was als n van de weinigen in staat om een medespeler te lanceren, maar nu moest hij zelf achter de lange ballen van zijn teamgenoten aan. Met zijn gebrek aan snelheid en (ondanks zijn lengte) beperkte kopkracht werd dat geen succes. Later kwam Sloot zelfs op de bank terecht, al was dat onder het bewind van Fuat apa.

Mits hij zijn diploma haalt, is Eric Hellemons volgend seizoen ook officieel de eindverantwoordelijke. Ik heb er mijn bedenkingen bij. Zijn analyses zijn helder en ik geloof graag dat er door zijn speulers op de training keihard wordt gewerkt. Dat betaalt zich echter niet uit op het veld. De lijn in het spel was er wel, maar lijkt weer verdwenen. Waarom zou het volgend seizoen anders zijn? Op deze manier valt er geen eer te behalen aan de trainersjob. Een trainer is een passant. Nog even, en ook Eric Hellemons wordt het. En geluk: geld om een trainer te ontslaan is er cht niet meer bij RBC. Een vertrek via de achterdeur blijft echter tot de mogelijkheden behoren. Het kan nog jaren duren, maar dat moment komt. Een clubicoon wordt een passant. Moeten we dat wel willen?

Dave Kerstens




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd