Jaaroverzicht 2006

Gepost door:Remy // 2006-12-29 00:00:00 // 3717 keer bekeken

Degraderen uit de eredivisie met slechts negen punten, om vervolgens te eindigen als winterkampioen in de eerste divisie. De terugkeer van Maaskant, de financile problemen, het bouwen aan een nieuw en jong elftal, de soaps rond Sillah en Fortes Rodriguez, een snelheidsrecord en een periodetitel, knieproblemen en een plots vertrekkende commercieel directeur. Het gebeurde allemaal in 2006. RBCfans.nl zette alles voor u op een rij.

Januari

Op 3 januari wordt Dolf Roks ontslagen als trainer/coach van RBC. Onder de 43-jarige trainer heeft RBC nog geen wedstrijd gewonnen in de eredivisie. Eind november 2005 wordt Roks ook al op non-actief gesteld, maar dan draait voorzitter Jan Pollemans op voorspraak van de spelersgroep zijn beslissing terug.

Een dag later bevestigt RBC de terugkeer van Robert Maaskant. De oefenmeester zet zijn handtekening onder een contract dat hem voor 1,5 jaar aan de club verbindt. Jurriaan van Poelje en Eric Hellemons worden zijn assistenten. Enkele dagen hierna keren ook commercieel manager Hans van der Ende en de dan 37 jaar oude aanvaller Henk Vos terug op het oude nest.

De verdedigers Humphrey Rudge en Karim Touzani komen daarentegen niet naar Roosendaal. Rudge claimt een principe-akkoord, maar dit wordt door voorzitter Jan Pollemans ontkend. Maaskant geeft de voorkeur namelijk aan Touzani. RBC en FC Twente, de werkgever van Touzani, zijn het al eens over een uitleenbeurt, maar de speler zelf besluit af te zien van een overgang.

RBC lost in januari tevens een deel van haar financile problemen op. De club krijgt van alle crediteuren uitstel van betaling. Enkele geldschieters hebben openstaande rekeningen zelfs kwijtgescholden. De volgende stap moet een positief antwoord van de politiek zijn. In de raadsvergadering van donderdag 26 januari komt opnieuw aan de orde of de gemeente de garantstelling wil verhogen van 3,2 miljoen euro naar 3,8 miljoen. Daar gaat de club tenminste van uit. Het onderwerp wordt echter van de agenda gehaald. De garantstelling voor RBC wordt eerst besproken in het college van B&W en de commissie Bestuur.

Het college van B&W wil de gemeenteraad voorstellen om de bestaande garantstelling te verhogen met 850.000 euro. Hiermee zou RBC een liquiditeitstekort van 1,7 miljoen kunnen opvangen. Een meerderheid van de Roosendaalse gemeenteraad voelt echter niets voor deze oplossing. Opmerkelijk is dat de belangrijke coalitiepartijen het niet eens zijn met hun eigen wethouder. RBC dringt ondertussen aan op een extra raadsvergadering begin februari, omdat anders nieuwe afspraken met schuldeisers niet kunnen worden nagekomen en de kans bestaat dat die een faillissement zullen aanvragen. Krant BN/DeStem maakt uit geheime stukken op dat de schuld inmiddels is opgelopen tot 2,4 miljoen euro. Als de gemeente niets doet, is het afgelopen met het betaalde voetbal in Roosendaal.

Wedstrijden
Ook sportief gezien gaat het slecht met de club. De terugkeer van Robert Maaskant levert vooralsnog alleen een gelijkspel op bij RKC Waalwijk. Later blijkt dit het enige punt te zijn dat behaald wordt in een uitwedstrijd.

8 januari, RBC Roosendaal-BSC 4-1 (oefenwedstrijd)
14 januari, RKC Waalwijk-RBC Roosendaal 1-1
21 januari, RBC Roosendaal-Heracles Almelo 1-2
28 januari, RBC Roosendaal-SC Heerenveen 0-2


Februari

Op maandag 13 februari wordt een extra raadsvergadering ingelast. In het weekend hiervoor vindt RBC een sponsor, die bereid is het bestaande begrotingstekort van circa anderhalve ton te financieren. Door deze meevaller gaat een ruime meerderheid van de raad akkoord met het verhogen van de garantstelling met zeven ton, alleen het CDA stemt tegen. Door het besluit van de gemeenteraad kan RBC een lening afsluiten bij de Bank van Nederlandse Gemeenten en de liquiditeitsproblemen structureel oplossen. De club is gered!

Een aantal dagen later krijgt RBC echter wederom met tegenslag te maken. Door het slechte weer waaien de 'hulplichtmasten' om. Nadat de club een boete krijgt van de licentiecommissie, omdat de lichtinstallatie niet over de minimale bedrijfswaarde van 800 lux beschikt, plaatst RBC extra lichtmasten op steigers. Later worden reclamedoeken aan de stellages gehangen, die bij een windvlaag zoveel wind vangen, dat ze de hele steigers en noodverlichting mee omver trekken. Het dak van het stadion, stoeltjes en reclameborden raken beschadigd.

Wedstrijden
In februari wordt de hoop op het ontlopen van directe degradatie uit de eredivisie opgegeven. Even later boekt RBC wl de enige competitiezege in het seizoen 2005/2006, thuis tegen NEC. Voorafgaand aan dit duel wordt Arjan Ebbinge toegezongen en krijgt hij van beide supportersgroepen verschillende cadeaus overhandigd. Bovendien hebben zowel de supporters van NEC als RBC spandoeken gemaakt, om Arjan en zijn vrouw Claudia een hart onder de riem te steken na zijn zware blessure.

3 februari, Willem II-RBC Roosendaal 3-1
7 februari, RBC Roosendaal-AZ Alkmaar 0-5
12 februari, RBC Roosendaal-FC Groningen 1-2
19 februari, AFC Ajax-RBC Roosendaal 6-0
24 februari, RBC Roosendaal-NEC Nijmegen 2-0


Maart

Nadat iedereen zich heeft neergelegd bij degradatie, probeert RBC zo snel mogelijk een team op de been te brengen, dat moet strijden om het kampioenschap in de eerste divisie. In maart worden de eerste stappen in de goede richting gezet met het contracteren van spits Laurens ten Heuvel en middenvelder Sven Delanoy. Verder bereikt de club een overeenkomst met Melvin Fleur. De verbintenis van de linksback wordt met drie jaar verlengd. Ook Frits Paap blijft in Roosendaal. De optie in zijn contract wordt gelicht, waardoor de Zeeuw vastligt tot de zomer van 2008. De versterkingen volgen zich nu in rap tempo op. Vleugelspits Hans Denissen en verdediger Benny Kerstens zijn de volgenden. Bovendien wordt de nieuwe doelstelling van de club bekend gemaakt: RBC moet binnen twee jaar terug naar de eredivisie.

Er ontstaat een soap rond Ebou Sillah. ADO Den Haag meent een mondelinge overeenkomst te hebben bereikt met de Gambiaan en zijn zaakwaarnemer Edwin Gorter. Sillah heeft echter geen zin meer in een overgang naar de residentieclub en wil zelfs nog met RBC praten over eventuele contractverlenging. Bovendien blijkt niet Gorter, maar Willy Hox zijn agent te zijn. Gorter is furieus en geeft zijn visie van het verhaal. 'Sillah heeft een aanbieding gekregen uit Dubai, nadat hij akkoord was gegaan met Den Haag. En daar zit ook meneer Hox niet tussen, maar een derde zaakwaarnemer. Nu wil hij weg.' ADO Den Haag kondigt stappen aan.

Wedstrijden
RBC weet alleen aan de wedstrijd tegen FC Twente een puntje over te houden. Hiertegenover staan twee forse nederlagen in uitwedstrijden. Club en supporters verlangen naar het volgende seizoen in de eerste divisie.

4 maart, NAC Breda-RBC Roosendaal 2-1
12 maart, Vitesse-RBC Roosendaal 5-1
19 maart, RBC Roosendaal-FC Twente 1-1
25 maart, Roda JC-RBC Roosendaal 5-1


April

Na de verloren thuiswedstrijd tegen PSV is RBC definitief gedegradeerd. Dit is geen verrassing meer en daarom komt het ook niet zo hard aan. Het overlijden van Maarten Berg doet dat wl. Maarten loopt met enkele vrienden over de Havendijk richting het centrum als ze hem, tijdens een plaspauze, uit het oog verliezen. Het stoffelijk overschot van de 25-jarige aanhanger van PSV uit Veldhoven wordt drie dagen na de wedstrijd gevonden in de Vliet.

RBC bouwt ondertussen verder aan het nieuwe elftal. Routinier Robert Molenaar verlengt zijn contract met n jaar, evenals Danny Guijt. Kees Kwakman komt over van FC Volendam. De verdediger tekent voor drie jaar. De Finse spits Njazi Kuqi wordt overigens afgetest, ondanks zijn doelpunt in de oefenwedstrijd tegen FC Antwerp.

Daarnaast wordt Jos Fortes Rodriguez door RBC op non-actief gesteld. De verdediger kreeg vier rode kaarten in 1,5 jaar in Roosendaalse dienst. Bovendien zou hij als enige speler in de selectie geen salaris in hoeven te leveren bij degradatie. Beide partijen blijven in gesprek over ontbinding van het contract.

Overigens tekent Ebou Sillah een driejarig contract bij het Belgische FC Brussels. ADO Den Haag zegt een arbitragezaak in gang te willen zetten.

Wedstrijden
Degradatie is een feit. RBC sluit de competitie af met vier nederlagen. Aan het eind van de rit staan de Roosendalers laatste, met negen punten uit 34 wedstrijden.

1 april, RBC Roosendaal-PSV Eindhoven 1-2
8 april, Sparta Rotterdam-RBC Roosendaal 5-0
12 april, RBC Roosendaal-ADO Den Haag 1-2
16 april, Feyenoord-RBC Roosendaal 2-0
25 april, FC Antwerp-RBC Roosendaal 0-1 (oefenwedstrijd)


Mei

De selectie waarmee RBC een gooi naar de titel wil doen in de eerste divisie krijgt steeds meer gestalte. Peter Jungschlger kan bijtekenen bij ADO Den Haag en naar verluidt heeft Feyenoord interesse, maar hij kiest voor RBC. Club en speler komen een contract voor drie seizoenen overeen. Rechtsback Gerry Koning is na Kees Kwakman de tweede versterking uit Volendam. Benjamin Martha komt van de amateurs van DOTO, terwijl spits Henk Vos besluit op amateurbasis bij RBC te blijven. Doelman Erwin Friebel zet zijn handtekening onder een contract voor maar liefst vijf jaar.

Er wordt nog iets ondertekend in de maand mei, namelijk de ontbindingsovereenkomst tussen RBC en Jos Fortes Rodriguez. Het contract van Fortes, dat nog zou doorlopen tot medio 2007, wordt ontbonden, omdat het salaris van de speler op de begroting drukt. Tevens heeft hij 'imagoschade' aangericht.

Wedstrijden
RBC speelt nog n oefenduel, voordat iedereen met vakantie gaat. In Waalwijk wordt verloren door twee benutte strafschoppen.

2 mei, RKC Waalwijk-RBC Roosendaal 2-0 (oefenwedstrijd)


Juni

Richie Basoski zal het volgende seizoen meetrainen met de eerste selectie. Zijn wedstrijden zal hij vooral spelen in Jong RBC. Hetzelfde geldt voor de nieuwelingen Sjoerd Schrier, Eric Atuahene en Sjack van Rijsbergen. Zij krijgen geen contract, maar een onkostenregeling. Trainer Robert Maaskant hoopt met deze nieuwe tactiek eventuele blessuregolven beter te kunnen opvangen.

Ook versterkt RBC zich met de Franse vleugelaanvallers Edouard Duplan en Kevin Diaz. Beiden tekenen een contract voor n jaar, met een driejarige optie. Met de komst van de enige twee niet-Nederlandssprekenden is de selectie voor het nieuwe seizoen rond.

Wedstrijden
Het eerste oefenduel wordt gespeeld op 8 juli. De competitie begint op 11 augustus.


Juli

Op 3 juli staat de eerste training op het programma. Ook Arjan Ebbinge is van de partij. Vanwege de extreme hitte wordt de eerste weken een tropenrooster aangehouden op sportpark Vierhoeven. De 23-jarige Sebastian Hermans (hangende rechterspits) krijgt de kans zich te bewijzen, maar de ex-speler van Club Brugge wordt niet goed genoeg bevonden en gaat uiteindelijk naar het Belgische Deinze. Ook de Australische spits Mark McVeigh wordt afgetest. Hij traint mee als RBC vijf dagen in Kortgene (Zeeland) verblijft voor een trainingskamp.

RBC presenteert tevens de nieuwe shirts van het merk Hummel. Mulix ICT is de nieuwe hoofdsponsor. Ook de logo's van Super de Boer, Egelie en Tamoil zullen op het tenue prijken.

Tyrone Loran wint een arbitragezaak tegen RBC. De rechter beslist dat het contract van de verdediger niet deugt. De club moet Loran nu doorbetalen op eredivisieniveau. Wel zullen genteresseerde clubs de door RBC gevraagde transfersom moeten betalen. Loran baalt. Eredivisieclub Excelsior heeft belangstelling, maar wil geen transfersom betalen.

Wedstrijden
RBC maakt indruk tijdens het oefenprogramma. Hoogtepunt is de 3-1 overwinning op NAC Breda. Bovendien winnen de Roosendalers het Waaslandtoernooi en het Spanjaardsgattoernooi. De eerste prijzen zijn binnen!

8 juli, HSC28-RBC Roosendaal 1-11 (oefenwedstrijd)
15 juli, FC Omniworld-RBC Roosendaal 0-2 (oefenwedstrijd)
19 juli, SSV65-RBC Roosendaal 0-4 (oefenwedstrijd)
22 juli, RBC Roosendaal-KVW Hamme 2-1 (oefenwedstrijd)
22 juli, RBC Roosendaal-KSK Beveren 2-0 (oefenwedstrijd)
28 juli, RBC Roosendaal-FC Sankt Pauli 3-1 (oefenwedstrijd)
30 juli, RBC Roosendaal-NAC Breda 3-1 (oefenwedstrijd)


Augustus

Per 1 augustus is Peter den Otter hoofd voetbalopleiding. Hij blijft daarnaast assistent- en keeperstrainer van de eerste selectie. Den Otter is de opvolger van Jurriaan van Poelje, die als jeugdtrainer en analist aan RBC verbonden blijft.

Het competitieseizoen begint slecht voor Kevin Diaz. Door slechte communicatie met zijn vorige club uit Frankrijk, is de linksbuiten nog niet speelgerechtigd. Diaz mist hierdoor de eerste competitiewedstrijd tegen TOP Oss en een duel van Jong RBC.

Beter nieuws is er voor Arjan Ebbinge. De verdediger, die in november 2005 in coma raakt na een ongelukkige botsing met Utrecht-verdediger Tim Cornelisse, maakt zijn rentree in de wedstrijd tegen FC Eindhoven.

Wedstrijden
De oefenwedstrijd tegen Willem II maakt onderdeel uit van de Open Avond, die RBC organiseert voor haar supporters. Het duel eindigt in 2-2, waardoor RBC de voorbereiding afsluit met een ongeslagen status. De start van de competitie is redelijk tot goed. Alleen het gelijkspel tegen Eindhoven (na een 0-2 voorsprong) is teleurstellend.

1 augustus, RBC Roosendaal-De Jonge Spartaan 11-0 (oefenwedstrijd)
4 augustus, RBC Roosendaal-Willem II 2-2 (oefenwedstrijd)
11 augustus, RBC Roosendaal-TOP Oss 3-1
18 augustus, FC Eindhoven-RBC Roosendaal 2-2
21 augustus, RBC Roosendaal-FC Volendam 1-1
25 augustus, RBC Roosendaal-Helmond Sport 5-0


September

Paul de Lange heeft nog steeds last van de knieblessure die hij tegen FC Eindhoven opliep. De middenvelder ondergaat daarom een MRI-scan, die echter geen duidelijkheid brengt.

De Fransman Edouard Duplan maakt veel indruk in zijn eerste maanden bij RBC. Hij wordt enkele malen verkozen tot Man of the Match en de eenzijdige optie in zijn contract wordt gelicht, waardoor Duplan tot 2010 onder contract ligt bij RBC.

Nick de Jong, de 18-jarige A1-keeper, zit enkele malen op de bank bij het eerste elftal. Tweede doelman Rodney Ubbergen moet namelijk vier duels missen door een schorsing. Hij krijgt een rode kaart nadat hij op de vuist is gegaan met een tegenstander in een wedstrijd van Jong RBC. De uitsluiting telt ook voor duels van het eerste elftal.

De KNVB wil ook Henk Vos schorsen, voor vier duels, waarvan n voorwaardelijk. Na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zou de spits hebben gespuugd naar Marco Parnela. Vos accepteert het schikkingsvoorstel niet. Als na een zitting in Zeist dezelfde straf wordt uitgesproken, gaat Vos in beroep. RBC is woedend op Go Ahead Eagles. Robert Maaskant beweert dat Eagles-trainer Mike Snoei na afloop tegen Loran heeft geroepen 'je moeder is een mongool'. Voor spreekkoren aan het adres van Maaskant krijgt de club uit Deventer eind oktober nog een onvoorwaardelijke boete van 5000 euro.

Wedstrijden
RBC draait goed. De ploeg van Maaskant wint van concurrent De Graafschap en laat alleen bij Go Ahead Eagles punten liggen. Bovendien wordt de volgende ronde in het bekertoernooi bereikt.

1 september, FC Zwolle-RBC Roosendaal 1-2
8 september, Go Ahead Eagles-RBC Roosendaal 1-1
15 september, RBC Roosendaal-HFC Haarlem 2-0
19 september, RBC Roosendaal-Helmond Sport 3-1 (bekerwedstrijd)
22 september, De Graafschap-RBC Roosendaal 0-1
29 september, FC Omniworld-RBC Roosendaal 1-4


Oktober

De commissie van beroep handhaaft de straf voor Henk Vos. De spits zal drie duels moeten missen. De routinier overweegt de burgerrechter in te schakelen, maar ziet hiervan af.

Paul de Lange moet na weken van looptraining en onderzoeken een kijkoperatie ondergaan. Het is niet bekend wat de pijn in zijn knie veroorzaakt en er is geen vooruitgang zichtbaar. De middenvelder hoopt na de jaarwisseling weer inzetbaar te zijn.

In oktober maakt RBC de komst van een nieuwe algemeen directeur bekend. Manfred Laros, afkomstig van Sparta Rotterdam, treedt per 1 januari in dienst. Hij is de opvolger van Mascha Simons, die sinds januari 2005 op interim-basis als algemeen directeur werkt.

Wedstrijden
De maand oktober verloopt voor RBC overwegend positief. Tegen VVV-Venlo boekt de club een snelheidsrecord: drie goals in n minuut en 43 seconden. Nooit eerder wordt er, in eerste- en eredivisie, zo snel achter elkaar drie keer gescoord. In ieder geval niet sinds 1988, want van voor die tijd zijn er geen betrouwbare gegevens over dat soort statistieken. Daarnaast wint RBC de tweede periode, na de zege op Cambuur. Het is de eerste periodetitel voor de Roosendaalse club sinds 1988. Wel lijdt RBC de eerste nederlaag van het seizoen 2006/2007 (inclusief oefen- en bekerduels).

6 oktober, RBC Roosendaal-VVV-Venlo 3-1
13 oktober, AGOVV Apeldoorn-RBC Roosendaal 0-3
20 oktober, RBC Roosendaal-Cambuur Leeuwarden 2-0
23 oktober, FC Den Bosch-RBC Roosendaal 2-1
27 oktober, RBC Roosendaal-MVV 4-1


November

Na Paul de Lange moet ook Robert Molenaar een kijkoperatie aan het kniegewricht ondergaan. De verdediger verstapt zich in de wedstrijd tegen FC Emmen. Bij de operatie wordt een stukje meniscus uit Molenaar's rechterknie gehaald. 'Dat stuk meniscus lag de verkeerde kant op. Logisch dat ik daar last van had en dit eruit moest', is de reactie van de 37-jarige Molenaar. Ook de routinier kan pas in 2007 weer in actie komen.

Wedstrijden
Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Dordrecht wordt Henk Vos gehuldigd vanwege zijn 500 competitieduels in het betaalde voetbal. Nou ja, '500 en een beetje'. Bij RBC ging men er namelijk van uit dat de spits tegen BV Veendam zijn 500e wedstrijd had gespeeld. Volgens de statistieken van Infostrada staat hij echter op 528, Voetbal International houdt het bij 526. Verder stoot RBC door naar de vierde ronde van de KNVB Beker.

3 november, FC Emmen-RBC Roosendaal 2-2
7 november, RBC Roosendaal-FC Eindhoven 4-0 (bekerwedstrijd)
10 november, RBC Roosendaal-Fortuna Sittard 2-0
17 november, BV Veendam-RBC Roosendaal 1-1
24 november, RBC Roosendaal-FC Dordrecht 3-2


December

In december wordt RBC regelmatig genoemd in de media. Zo wordt trainer/coach Robert Maaskant in verband gebracht met RKC en ADO Den Haag. RBC-voorzitter Jan Pollemans voert de druk op, door zich te laten ontvallen dat kampioen worden 'een must' is. Indien de club niet promoveert, wordt er namelijk niet over verlenging van Maaskant's contract gesproken. Hij is veel te duur voor een club in de eerste divisie. Er duiken steeds meer geruchten op over rechtervleugelaanvaller Edouard Duplan. Onder andere AZ en Roda JC zouden de Fransman volgen. Dat er scouts van verschillende clubs meermaals op de tribune hebben gezeten is een feit.

Voor een andere vleugelspeler, Hans Denissen, eindigt het jaar in mineur. De linksbuiten raakt geblesseerd in de wedstrijd tegen Stormvogels Telstar. De kwetsuur lijkt mee te vallen en het is de bedoeling dat Denissen gewoon speelt tegen AGOVV. In de warming-up voor dat duel gaat het echter weer mis. De Tilburger moet een kijkoperatie ondergaan, waaruit blijkt dat hij zijn voorste kruisband bijna volledig heeft afgescheurd. Voor Denissen is dit seizoen voorbij.

Hans van der Ende vertrekt per 1 januari bij RBC. De commercieel manager neemt zelf ontslag. De laatste weken van december maakt Van der Ende gebruik van nog resterende vakantiedagen. 'Ik heb een fijne tijd gehad bij RBC en heb geen spijt van mijn terugkeer, al is die niet geworden wat ik me ervan had voorgesteld.' Van der Ende heeft vervolgens een gesprek met NAC Breda. Volgens BN/DeStem hopen NAC en Van der Ende op korte termijn overeenstemming te bereiken.

Wedstrijden
RBC speelt weergaloos voetbal tegen AGOVV op een slecht bespeelbare grasmat. Een week later wordt echter verloren van het laaggeklasseerde Cambuur Leeuwarden. Door een knappe overwinning op FC Den Bosch sluit RBC het jaar toch af als winterkampioen.

1 december, Stormvogels Telstar-RBC Roosendaal 2-4
8 december, RBC Roosendaal-AGOVV Apeldoorn 5-1
15 december, Cambuur Leeuwarden-RBC Roosendaal 2-1
20 december, RBC Roosendaal-FC Den Bosch 2-0




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd