Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Jaaroverzicht 2009

Gepost door:Remy // 2009-12-29 00:00:00 // 3373 keer bekeken

Voor het eerst sinds het kalenderjaar 2004 werd de hoofdtrainer niet ontslagen. Het is een noemenswaardig feitje, maar verder valt er weinig positiefs te melden over het afgelopen jaar. Dat RBC de zorgelijke categorie 1 van de licentiecommissie verliet, bleek weinig waard. Financile perikelen staken keihard de kop op. Ook op het sportieve vlak waren de hoogtepunten schaars. Voordat we de ellende hopelijk voorgoed achter ons kunnen laten, blikt RBCfans.nl nog n keer terug op het jaar 2009.

Januari

Jan Pollemans treedt terug als voorzitter van de raad van commissarissen en wordt de nieuwe algemeen directeur van RBC. Hij is daarmee de opvolger van Manfred Laros, die op 1 oktober 2008 vertrokken is. De functiewisseling komt vooral voort uit juridische overwegingen. Als directeur kan Pollemans openlijk de belangen van de club behartigen, terwijl hij als lid van de rvc gebonden was aan verschillende wettelijke voorschriften. Pollemans blijft zich als vrijwilliger voor RBC inzetten. Hij kan meteen op zoek naar een andere hoofd- en shirtsponsor, want Roem van Yerseke maakt bekend na het lopende seizoen te stoppen. De kredietcrisis zou ten grondslag liggen aan de beslissing.

John Schot heeft in een half jaar tijd voldoende indruk gemaakt om contractverlenging af te dwingen. De middenvelder tekent tot medio 2011, met een door de club te lichten optie voor nog een jaar. Het amateurcontract van Pascal Heije wordt omgezet in een volwaardige verbintenis tot het einde van het seizoen. Ook Melvin de Leeuw wordt langer aan de club gebonden. Het talent, op amateurbasis actief voor RBC, komt een contract overeen voor het seizoen 2009/2010. RBC heeft een optie op een extra seizoen. Sven Delanoy heeft nog niets van de club vernomen over mogelijke verlenging van zijn aflopende contract en vraagt duidelijkheid. De Belg zegt bovendien open te staan voor een nieuw avontuur.

RBC grijpt de transferperiode aan om de selectie te versterken. Aanvaller Gregory Nelson, voormalig jeugdinternational en beste B-junior van Nederland, wordt gehuurd van AZ. Jordan Remacle komt op huurbasis over van RKC. De aanvaller tekent tevens een verbintenis voor het seizoen 2009/2010, met een optie voor nog een seizoen. Daarnaast klopt RBC bij Sparta aan voor een tijdelijke overgang van de linksbenige verdediger Maciej Wilusz. De Kasteelclub heeft al eerder aangegeven dat de Pool in aanmerking komt voor een uitleenbeurt. Aanvankelijk lijkt Wilusz te duur voor RBC, maar enkele dagen later wordt toch overeenstemming bereikt met de Rotterdammers. Tijdens zijn eerste training in Roosendaal raakt de verdediger echter geblesseerd aan zijn knie, waar hij eerder ook al problemen mee heeft gehad. Het huurcontract wordt daarop per direct ontbonden. RBC doet bij Vitesse navraag naar de beschikbaarheid van Cees Keizer, maar de middenvelder wordt uiteindelijk verhuurd aan FC Zwolle.

Wedstrijden
In verband met de weersomstandigheden moet RBC heel wat schuiven met de twee geplande oefenduels. De velden van Smerdiek en MOC blijken onbespeelbaar, waardoor wordt uitgeweken naar sportpark Vierhoeven. Trainer/coach Rini Coolen spreekt de hoop uit volgend jaar voor een oefenstage naar het buitenland te kunnen trekken. De competitie wordt hervat met een nederlaag tegen de koploper en een belabberde thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het duel met Haarlem wordt afgelast en verzet naar 3 februari.

10 januari, RBC Roosendaal Thools Elftal 6-1 (oefenwedstrijd)
12 januari, RBC Roosendaal vv Baronie 2-0 (oefenwedstrijd)
16 januari, VVV-Venlo RBC Roosendaal 3-1
23 januari, RBC Roosendaal Go Ahead Eagles 0-1


Februari

Net voor het sluiten van de transfermarkt op 2 februari slaat RBC nog een flinke slag. Liefst vijf spelers worden aan de selectie toegevoegd. Jeffrey Vlug en Cees Toet worden gehuurd van Sparta, Arin Pietersma wordt een halfjaar geleend van Willem II, Giuseppe Riolo komt tijdelijk over van Zulte Waregem en Yama Sharifi tekent een amateurcontract. Voor aanvaller Vlug en doelman Pietersma betekent het een terugkeer in Roosendaal. De versterkingen zijn vooral gehaald met het oog op de toekomst. Als ze bevallen is het de bedoeling dat ze ook na het seizoen bij RBC blijven. Verder verzekeren de Roosendalers zich tot de zomer van 2011 van de diensten van Maarten Boddaert. In het contract van het talent uit de eigen opleiding is tevens een optie voor nog een seizoen opgenomen. En er is meer goed nieuws voor de jeugdopleiding. C1-speler Erwin Nuytinck wordt geselecteerd voor een oefenstage met Oranje onder 15.

De KNVB verwacht dat veel clubs als gevolg van de economische recessie in de problemen komen. De Raad van Toezicht beraadt zich op de situatie. Directeur betaald voetbal Henk Kesler voorziet vooral moeilijkheden in de Jupiler League en denkt aan onorthodoxe maatregelen, zoals het inkrimpen van de eerste divisie tot twaalf ploegen. Kesler kan op weinig begrip rekenen van de clubs. Ook Jan Pollemans vindt inkrimping van de eerste divisie een slechte zaak. Daarnaast stoort het hem dat Kesler uitspraken doet in de media, voordat er met de clubs is gesproken.

Lange tijd kunnen artsen niet achterhalen waardoor de pijn bij Patrick Duarte wordt veroorzaakt. Na ruim vier maanden blijkt dat de enkel van de aanvaller is gebroken. Duarte moet het gips in en staat nog maanden buitenspel. Ook het seizoen van Tim Peters is voorbij. Tijdens de training verlaat hij na een onfortuinlijke botsing met Melvin Fleur strompelend het veld. De diagnose: een gebroken kuitbeen en ingescheurde enkelbanden. Sasa Stojanovic houdt aan de wedstrijd tegen BV Veendam een afgebroken tand en een gescheurde lip over. De Servir moet meerdere malen naar de tandarts en mist twee duels. Aanvaller Pius Ikedia wordt uit de selectie gezet en komt niet meer in actie voor RBC. De Nigeriaan wordt onprofessioneel gedrag verweten. Daarnaast vindt men bij RBC dat hij er niet alles aan doet om wedstrijdfit te worden.

Wedstrijden
RBC verliest de inhaalwedstrijd tegen Haarlem en sluit de vierde periode af op een triestige twintigste plaats. Vervolgens worden drie zeges op rij geboekt, waardoor de Roosendalers zowaar kans maken op het winnen van de vijfde periode. Wat dat betreft bewijst RBC zich een slechte dienst in Emmen. Een zwak begin komt de ploeg duur te staan.

3 februari, HFC Haarlem RBC Roosendaal 2-0
6 februari, RBC Roosendaal BV Veendam 2-1
13 februari, FC Zwolle RBC Roosendaal 0-2
20 februari, RBC Roosendaal Telstar 1-0
27 februari, FC Emmen RBC Roosendaal 1-0


Maart

RBC verhuist de jeugdopleiding naar Bergen op Zoom. Na de verkoop van sportpark Vierhoeven denkt RBC in eerste instantie aan het terrein van Alliance, maar dat loopt spaak omdat de gemeente Roosendaal niet bereidt is vijf ton te investeren in de aanleg van een kunstgrasveld. Met ingang van het nieuwe seizoen zullen de jeugdelftallen trainen en hun wedstrijden afwerken op sportpark Meilust, de accommodatie van sv Dosko. Een regionale voetbalopleiding in samenwerking met NAC lijkt van de baan. De overeenkomst die RBC heeft gesloten met de gemeente Bergen op Zoom, scholengemeenschap t Rijks en sv Dosko geldt voor meerdere jaren. Daarnaast lijken NAC en RBC het niet eens te kunnen worden over de locatie van een gezamenlijk opleidingscentrum.

Sjoerd Schrier en Pius Ikedia zullen vertrekken bij RBC. De club maakt geen gebruik van de opties in hun contracten. Ook voor Kevin Stoutjesdijk is geen plaats meer. Verder wordt normaal gesproken afscheid genomen van Melvin Fleur, Frits Paap, Pascal Heije en Sasa Stojanovic. Volgens Rini Coolen moet RBC af van enkele dure bankzitters. Filip Chlup mag Roosendaal ondanks een doorlopende verbintenis verlaten. De Tsjech traint mee bij FC Volendam, maar weet die club niet te overtuigen.

Tholenaar John Schot moet twee weken met zijn voet in het gips. Uit een mri-scan blijkt dat de middenvelder een scheurtje in een pees in zijn voet heeft. Schot raakte geblesseerd tijdens de training. Mels van Driel wordt voor twee wedstrijden geschorst naar aanleiding van een rode kaart tegen sc Cambuur. Zowel de aanvoerder als trainer Rini Coolen zijn het oneens met de beslissing van arbiter Ed Janssen. Toch gaat men, uit vrees voor een hogere straf, niet in beroep. Volgens Van Driel heeft zijn reputatie hem genekt. Het is zijn zevende rode kaart in zijn carrire en zijn tweede in dienst van RBC.

Wedstrijden
RBC knokt voor wat het waard is in het hoge noorden, maar ondermeer door een onterecht afgekeurd doelpunt van Jordan Remacle gaan de Roosendalers ten onder tegen sc Cambuur. De vijfde periodetitel is uit beeld en iedereen is het erover eens dat RBC het in Emmen heeft laten liggen. De wedstrijd tegen TOP Oss, dat genoeg heeft aan een punt voor de periodetitel, draait uit op een spektakel, met RBC als winnaar. Een dag later mogen de Ossenaren alsnog juichen, omdat Emmen er niet in slaagt met zes goals verschil te winnen.

6 maart, sc Cambuur RBC Roosendaal 2-1
13 maart, RBC Roosendaal TOP Oss 3-2
20 maart, Helmond Sport RBC Roosendaal 0-1
27 maart, RBC Roosendaal FC Dordrecht 2-3


April

Volgens Jan Pollemans heeft RBC de financin weer aardig op orde. Hij verwacht dat de club op korte termijn zal promoveren naar de veilige categorie 2 van de KNVB. Daarnaast zegt de directeur in gesprek te zijn met een potentile nieuwe hoofdsponsor. Wel haakt opnieuw een grote geldschieter af. Rosada Factory Outlet, naamgever van het stadion en broek- en mouwsponsor, maakt bekend de sponsoring niet te verlengen. Verder zoekt de club nog naar een trainingslocatie voor het eerste en tweede elftal. Er blijven twee opties over: de aanleg van een kunstgrasveld in het eigen stadion en het uitwijken naar een club buiten de gemeente Roosendaal.

RBC legt jongeling Cuco Martina een meerjarig contract voor. De verdediger zet zijn handtekening onder een verbintenis tot 2011, waarin tevens een door de club te lichten optie voor nog twee seizoenen is opgenomen. RBC gaat ook Mels van Driel een nieuwe aanbieding doen, al zal hij wel wat salaris in moeten leveren. Rini Coolen benadrukt dat hij zeer tevreden is over de voetballer, de aanvoerder en de mens Van Driel. Verder wil de oefenmeester de huurlingen Cees Toet en Gregory Nelson een contract aanbieden. Voor relatief dure krachten als Benny Kerstens en Sven Delanoy is waarschijnlijk geen ruimte meer in het spelersbudget, dat in het nieuwe seizoen opnieuw enkele tonnen lager is. De 27-jarige linksback Melvin Fleur hakt na aanhoudend blessureleed de knoop door en zet een punt achter zijn carrire als profvoetballer. Zijn laatste officile wedstrijd dateert van 23 maart 2007. Na zeven jaar bij RBC zal Fleur een opleiding tot fysiotherapeut starten.

Wedstrijden
Tegen MVV scoort RBC het snelste doelpunt van het seizoen. Jeffrey Vlug jaagt de bal na zon twintig seconden de kruising in. Desondanks gaan alle duels in april verloren. Tegen FC Eindhoven lopen de Roosendalers voor de derde opeenvolgende keer in blessuretijd van een thuiswedstrijd tegen een nederlaag aan.

3 april, RBC Roosendaal Excelsior 1-2
10 april, MVV RBC Roosendaal 4-1
17 april, RBC Roosendaal FC Eindhoven 1-2
24 april, AGOVV Apeldoorn RBC Roosendaal 2-0


Mei

Dat er een kunstgrasmat komt in het stadion staat vast, aldus Jan Pollemans. Het is alleen nog de vraag of de aanleg voor aanvang van het nieuwe seizoen gerealiseerd kan worden. De kosten van een veld dat aan alle normen voldoet bedragen zeven acht ton en de Roosendaalse BVO probeert de financiering zo snel mogelijk rond te krijgen. Kunstgras moet de functionaliteit van het stadion ten goede komen. Voorlopig zullen ook het eerste en tweede elftal voor hun trainingen uitwijken naar Bergen op Zoom. Zij gaan gebruik maken van sportpark Rozenoord.

Met hulp van externe financiers probeert RBC Sven Delanoy te behouden, maar de Belg is inmiddels al in gesprek met andere clubs, waaronder FC Den Bosch en FC Dordrecht. De middenvelder kiest uiteindelijk voor laatstgenoemde club. RBC wordt op haar beurt in verband gebracht met Ivo Rossen. Zeker is dat Rini Coolen erg gecharmeerd is van Marcel van der Sloot en dat de Roosendalers zich bij FC Groningen melden voor verdediger Jeroen Veldmate. Tot transfers komt het echter niet. Onderhandelingen met Willem II om Arin Pietersma opnieuw te huren lopen vast. Wel slaagt RBC er in om de linksbenige middenvelder Marc Corman op amateurbasis vast te leggen. Hij komt over van het belofteteam van Willem II. Felino Jardim, die sinds maart meetraint bij RBC, Jurgen Gijzen en Ralf Seuntjens worden overgeheveld naar de eerste selectie. A-junior Thomas van den Houten krijgt de zogeheten opleidingsplaats toegewezen.

Wedstrijden
Het seizoen 2008/2009 wordt afgesloten met zeven nederlagen op rij en een zestiende plaats in de eindrangschikking. Tegen FC Den Bosch neemt Henk Vos op veertigjarige leeftijd afscheid van het betaald voetbal na 25 jaar en exact 600 duels. Ook de eveneens afzwaaiende Melvin Fleur komt nog een kwartier binnen de lijnen. RBC D2 viert het kampioenschap in de Hoofdklasse A. Het C1-elftal handhaaft zich ternauwernood op het hoogste niveau door een beslissingswedstrijd tegen Willem II in haar voordeel te beslissen.

1 mei, RKC Waalwijk RBC Roosendaal 3-1
8 mei, RBC Roosendaal FC Den Bosch 0-1


Juni

De amateurploegen stemmen in met een (nieuw) voorstel tot het invoeren van een Topklasse. Deze klasse, bestaande uit twee competities van zestien ploegen, moet een brug vormen tussen het betaald voetbal en de Hoofdklasse. Het seizoen 2009/2010 is een overgangsseizoen, waarbij de eerste divisie tevens wordt teruggebracht naar achttien clubs. De onderste twee ploegen degraderen naar de Topklasse.

RBC bouwt ondertussen aan een jeugdig elftal. Cees Toet tekent een tweejarige verbintenis met een optie op nog een jaar en Gregory Nelson stemt in met een contract voor n jaar, met eveneens een eenjarige optie. Het aflopende contract van Mels van Driel wordt met twee jaar verlengd. Rechtsback Wesley Pollemans (zoon van) komt op amateurbasis over van Jong NAC. Doelman Melvin Koetsier (n jaar) en middenvelder Joran Pot (twee seizoenen, met optie voor een extra jaar) zijn afkomstig van Jong FC Twente. Sjaak Polak is de routinier die de jonkies moet aansturen. Hij wordt gehuurd van BV Veendam. Erwin Friebel vreest dat hij ook komend seizoen vooral de bank moet warmhouden en staat open voor verhuur. FC Omniworld toont interesse. RBC wil meewerken, mits het een vervanger kan vinden. Na een korte proefperiode doet de club Kevin Moeliker een aanbieding, maar die legt de doelman naast zich neer. Ook verdediger/middenvelder Angelo Zimmerman krijgt de kans een contract af te dwingen bij RBC, dat op 22 juni begint aan de voorbereiding.

Fysiotherapeut Marijn Ewijk gaat aan de slag bij Feyenoord. De Rotterdammers stellen daarnaast voormalig RBCer Marcel Cas aan als hersteltrainer. Bij RBC worden de taken van Ewijk overgenomen door Jeroen Jansen. De Roosendalers sluiten met jeugdspeler Erwin Nuytinck een zogeheten opleidingsovereenkomst. Dit houdt in dat de club een optie heeft op een arbeidsovereenkomst als contractspeler aan het einde van de voetbalopleiding van de 15-jarige middenvelder, in ruil voor het faciliteren van de volledige opleiding van het talent. De aanleg van een kunstgrasveld in het stadion wordt een jaar uitgesteld, omdat de financiering niet op tijd rond is.

Wedstrijden
Het eerste oefenduel staat gepland op 1 juli. De competitie start vrijdag 7 augustus.


Juli

Het logo van Fonds Gehandicaptensport zal het komende seizoen op de shirts van RBC prijken. De club ontvangt hiervoor geen vergoeding. Wij zijn ervan overtuigd dat we door de positieve impact van dit partnership indirect ook financieel zullen profiteren, verklaart directeur Jan Pollemans. MariFlex Group of Companies verbindt voor drie seizoenen haar naam aan het stadion.

RBC en al haar volgers worden opgeschrikt door het bericht dat Jan Pollemans na een beroerte is opgenomen in het ziekenhuis. Met bloedverdunners wordt een bloedprop uit zijn hoofd verwijderd. Na een week is zijn toestand gelukkig stabiel en kan het herstel beginnen.

Met FC Omniworld wordt overeenstemming bereikt over de verhuur van Erwin Friebel. Doelman Gino Mommers komt op proef en verdient een eenjarig contract. Hij moet de concurrentiestrijd aangaan met Arjan Christianen en de eerder aangetrokken Melvin Koetsier. Ook Angelo Zimmerman slaagt erin een langer verblijf af te dwingen.
Zimmerman tekent voor n seizoen, waarbij RBC een eenzijdige optie heeft bedongen voor het seizoen 2010/2011. Tjaronn Chery is de derde speler die Jong FC Twente verruilt voor RBC. De middenvelder wordt een jaar gehuurd van de Tukkers. Verder is Rini Coolen driftig op zoek naar een scorende schaduwspits, maar de proefspelers Yusuf Sarica en Yassin Alan zijn niet de gewenste versterkingen. De kleine Umut Gndogan toont aan goed te kunnen voetballen, maar Coolen zoekt verder naar iemand met meer lengte en scorend vermogen. Yuri Rose en Cecilio Lopes blijken niet haalbaar. Ondertussen begint de belangstelling voor Nicky Hayen en Sjoerd Ars toe te nemen. Vanuit Belgi en Cyprus is interesse voor Hayen, voor Ars is een club uit de Franse tweede divisie het meest concreet. In beide gevallen geldt dat een transfer bespreekbaar is, zodra het RBC voldoende geld oplevert.

Wedstrijden
RBC werkt een overvol oefenprogramma af. Alleen eredivisionist Heracles Almelo is te sterk. Het duel tegen het Belgische Hoogstraten wordt al na vier minuten gestaakt wegens dreigend noodweer, maar een dag later spelen beide ploegen de wedstrijd alsnog uit. Stagiair Thomas van den Houten breekt tegen HSC28 een middenvoetsbeentje na een forse charge van een tegenstander. De jongeling staat enkele maanden buitenspel.

1 juli, vv DIOZ RBC Roosendaal 0-15 (oefenwedstrijd)
4 juli, HSC28 RBC Roosendaal 0-11 (oefenwedstrijd)
8 juli, vv Goes RBC Roosendaal 1-2 (oefenwedstrijd)
11 juli, RBC Roosendaal FC Omniworld 2-1 (oefenwedstrijd)
13 juli, GVV Eilermark RBC Roosendaal 0-3 (oefenwedstrijd)
15 juli, Heracles Almelo RBC Roosendaal 2-1 (oefenwedstrijd)
18 juli, RBC Roosendaal DOTO 3-0 (oefenwedstrijd)
22 juli, Hoogstraten vv RBC Roosendaal 0-3 (oefenwedstrijd)
24 juli, FC Antwerp RBC Roosendaal 1-2 (oefenwedstrijd)
30 juli, vv Papendrecht RBC Roosendaal 0-6 (oefenwedstrijd)


Augustus

De licentiecommissie van de KNVB deelt RBC in in de zogeheten categorie 2. RBC waarschuwt echter dat dit niet betekent dat de club financieel gezond is. Met name de liquiditeitspositie staat nog zwaar onder druk. De club kondigt de uitgifte van aandelen aan.

RBC contracteert Umut Gndogan alsnog voor n seizoen, met een optie op nog een jaar. De selectie lijkt daarmee rond. Nicky Hayen en Filip Chlup, relatief dure krachten zonder basisplaats, krijgen te horen dat zij gratis mogen vertrekken. Voor Mels van Driel geldt hetzelfde, nadat hij voor een week is verbannen naar de beloften. De voormalig aanvoerder dreigt buiten de basiself te vallen en uit zijn ongenoegen in de media. Waarom leggen ze mij dan voor twee jaar vast voor twee ton per jaar? Het interview schiet trainer/coach Rini Coolen in het verkeerde keelgat. Hoewel Van Driel later toegeeft dat de opmerking over zijn salaris een geintje was, wordt hij tijdelijk uit de selectie gezet. Vervolgens verrekt hij tijdens een oefenwedstrijd met Jong RBC zijn enkelbanden, wat hem een maand kost.

Wedstrijden
De competitiestart is overtuigend, maar de eerste twee thuisduels worden met ruime cijfers verloren. Tegen MVV weet RBC een mogelijk thuiscomplex vooralsnog de kop in te drukken.

7 augustus, FC Emmen RBC Roosendaal 0-4
14 augustus, RBC Roosendaal Go Ahead Eagles 1-3
21 augustus, AGOVV Apeldoorn RBC Roosendaal 0-1
24 augustus, RBC Roosendaal Telstar 0-3
28 augustus, RBC Roosendaal MVV 3-0


September

Op de laatste dag voor het sluiten van de transfermarkt blijft de selectie van RBC intact. KV Kortrijk maakt de belangstelling voor Nicky Hayen niet concreet en RBC kan het niet eens worden met Willem II over een transfer van Sjoerd Ars.

RBC blijkt met een serieus liquiditeitsprobleem te kampen. Afhakende sponsors door de stagnerende economie, tegenvallende recettes en de gespreide binnenkomst van tv- en sponsorgelden zijn de oorzaken. Daarnaast heeft de commercile tak alle moeite om de beoogde inkomsten binnen te harken. RBC schrijft alle sponsors aan met het verzoek een pakket aandelen te kopen ter waarde van 1.000 euro. De club hoopt hiermee een bedrag van drie ton uit de markt te halen.

Wedstrijden
RBC verliest voor het eerst op vreemde bodem en ook de eerste puntendeling van het seizoen is een feit. Daarna volgen nog twee gelijke spelen. Het punt tegen Haarlem is ronduit teleurstellend, maar de 1-1 op bezoek bij titelkandidaat sc Cambuur, door een dikverdiend doelpunt van Gregory Nelson in de laatste minuut, geeft de burger moed. RBC komt de tweede ronde van het bekertoernooi zonder problemen door.

4 september, FC Dordrecht RBC Roosendaal 2-0
11 september, RBC Roosendaal FC Zwolle 0-0
18 september, RBC Roosendaal HFC Haarlem 2-2
22 september, LRC Leerdam RBC Roosendaal 1-5 (bekerwedstrijd)
25 september, sc Cambuur RBC Roosendaal 1-1


Oktober

Sjoerd Ars komt bij een kopduel tijdens de training hard in botsing met Cees Toet. Zijn neusbot raakt daarbij fors beschadigd. De spits kan gewoon in actie komen voor RBC, maar op advies van de behandelend arts draagt hij tegen Den Bosch wel een neusbeschermer.

Doelman Arjan Christianen loopt tijdens de training een voetblessure op. Desondanks staat hij de volgende twee competitieduels onder de lat. Omdat de pijn aanhoudt, ondergaat Christianen een mri-scan, waaruit blijkt dat hij een middenvoetsbeentje heeft gebroken. Na vier weken gips is de breuk nog niet volledig geheeld, waardoor de keeper twee langer in het gips moet en dit jaar niet meer inzetbaar is.

Wedstrijden
Een dubieuze strafschop tegen in de voorlaatste minuut nekt RBC op bezoek bij Excelsior. Door kinderlijk verdedigen verliezen de Roosendalers twee Brabantse derbys met ruime cijfers. Tussendoor wordt wel de eerste overwinning in zeven weken geboekt. In het toernooi om de KNVB beker blijkt Heerenveen een te lastige horde.

2 oktober, Excelsior RBC Roosendaal 2-1
9 oktober, RBC Roosendaal FC Den Bosch 0-3
16 oktober, FC Omniworld RBC Roosendaal 0-2
23 oktober, RBC Roosendaal FC Oss 0-3
28 oktober, sc Heerenveen RBC Roosendaal 4-2 (bekerwedstrijd)
31 oktober, RBC Roosendaal De Graafschap 0-1


November

Er komt naar buiten dat RBC eind oktober is ontsnapt aan beslaglegging door de belastingdienst, die achterstallige betalingen opeist. Voor november dreigt hetzelfde probleem. Verkoop van het stadion is een optie om uit de financile problemen te komen. De club zou daarover al in gesprek zijn met een projectontwikkelaar.

Al snel blijkt dat de situatie zeer nijpend is. RBC maakt bekend voor het einde van het kalenderjaar drie tot vijf ton aan extra liquide middelen nodig te hebben om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De club stelt een plan van aanpak op. Crediteuren wordt gevraagd een deel van hun vordering om te laten zetten in sponsoring of een aandelenpakket en men hoopt dat al het personeel in loondienst een vrijwillige salarisverlaging van twintig procent accepteert. Een twintigtal ondernemers wordt gemobiliseerd om te trachten gezamenlijk een half miljoen aan sponsoring of aandelen af te nemen. Daarnaast probeert RBC het bedrijfsonderdeel horeca te verkopen. Jan Pollemans laat weten dat hij ondanks zijn gezondheidstoestand de reddingsoperatie uit zal voeren en aan het einde van het seizoen zijn functie zal neerleggen. Voor het begin van het seizoen 2010/2011 moet een fulltime algemeen directeur in dienst genomen worden.

Enkele prominente RBC-supporters roepen de stichting Samen voor RBC Roosendaal in het leven. De stichting, aangevoerd door ondernemer Johan Laros, probeert in korte tijd zoveel mogelijk geld op te halen voor de club. Tijdens een initiatievenavond wordt gebrainstormd en al snel worden de eerste acties gestart. Er worden onder meer kerststollen verkocht. De gemeente Roosendaal neemt 750 stuks af.

RBC kondigt aan flink te gaan snijden in de personeelskosten en dat houdt in dat er ook functies zullen verdwijnen. Aanvoerder Sjoerd Ars laat weten dat de spelersgroep bereid is de club te helpen, maar dat het lastig is om twintig procent salaris in te leveren, vooral voor de spelers met een contract tegen het minimumloon. Na overleg met vakbond VVCS wordt een akkoord bereikt over het laten vallen van de winstpremies. Het overige personeel stelt voor af te zien van hun vakantiegeld.

Vanuit de politiek klinken verschillende geluiden. De VVD wil dat de garantstelling aan RBC wordt verhoogd met zes ton, het bedrag dat de club tot nu toe heeft afgelost na de bouw van het stadion. D66 wil een overleg over de gezamenlijke belangen van RBC en andere betrokkenen bij het project Stadsoevers. Hans Verbraak (CDA) vraagt alle raadsleden en het college ieder honderd euro uit eigen zak aan RBC te schenken. Namens de PvdA spreekt Paul Klaver de hoop uit dat de jeugd van RBC terugkeert naar de eigen stad. Hij stelt voor aan de Bosstraat twee kunstgrasvelden aan te leggen.

Mels van Driel wordt definitief naar de beloften verbannen. Na een felle woordenwisseling verklaart trainer/coach Rini Coolen dat hij niet meer met de Rotterdammer kan werken. Onder hem zal Van Driel in ieder geval niet meer aan spelen toekomen. Een vertrek in de winterstop lijkt beide partijen het beste.

Wedstrijden
In de maand november blijft RBC ongeslagen. Tegen Helmond Sport weten de Roosendalers zelfs te winnen ondanks twee gemiste strafschoppen van Sjoerd Ars.

6 november, Fortuna Sittard RBC Roosendaal 0-0
13 november, RBC Roosendaal Helmond Sport 2-1
20 november, BV Veendam RBC Roosendaal 1-1
27 november, RBC Roosendaal FC Volendam 2-2
30 november, FC Eindhoven RBC Roosendaal 1-3


December

Na een paar weken heeft het plan van aanpak zon zes ton opgeleverd, wat genoeg is op de korte termijn. Om structureel uit de problemen te komen wil de club een miljoen euro bij elkaar hebben. Begin januari moet de reddingsoperatie zijn afgerond. De stichting Samen voor RBC Roosendaal organiseert een benefietavond, met muziek, een loterij en een veiling. De opbrengst is ruim 25.000 euro. Een groep supporters bezoekt per fiets het uitduel tegen FC Oss. Ze overbruggen een afstand van 97 kilometer, n kilometer voor elk jaar dat de club bestaat. De ludieke actie levert 3.000 euro op. Ondertussen dreigt de gemeente Bergen op Zoom met beslaglegging, omdat het geld tegoed heeft van RBC. Bij de verhuizing van de jeugdopleiding naar sportpark Meilust zou de gemeente geld hebben voorgeschoten, dat de club (nog) niet kan terugbetalen.

Umut
Gndogan wordt onwel tijdens de training en bij nader onderzoek wordt een gedeeltelijke verdikking van de hartspierwand geconstateerd. RBC wil geen enkel risico nemen met de jonge middenvelder en laat hem verschillende cardiologische onderzoeken ondergaan. Daaruit blijkt dat de afwijking geen belemmering vormt voor het spelen van profvoetbal.

Met Filip Chlup wordt ontbinding van zijn contract overeengekomen. De Tsjech keert terug naar zijn geboorteland. Terwijl FC Oss zich meldt om Mels van Driel en RBC van elkaar te verlossen, legt Rini Coolen ook twee andere spelers een disciplinaire straf op. Angelo Zimmerman en Gregory Nelson melden zich per sms af voor de training, omdat ze vanwege de winterse omstandigheden niet op tijd zouden kunnen zijn. Later blijkt dat de twee een auto-ongeluk hebben verzwegen. Een week later komen ze wederom niet opdagen wegens vervoersproblemen. Volgens Coolen en directeur Jan Pollemans spelen er meerdere zaken rond het tweetal, die de club eerst wil onderzoeken, alvorens er wat over los te laten. Ontslag wordt echter niet uitgesloten.

Wedstrijden
Tegen FC Omniworld komt de ongeslagen reeks ten einde. Een week later worden de fietsende supporters op de valreep beloond, door een treffer van Gregory Nelson in blessuretijd. Winterse omstandigheden maken de grasmat van het MariFlex Stadion onbespeelbaar, waardoor het thuisduel tegen FC Dordrecht wordt afgelast en verplaatst naar 18 januari.

4 december, RBC Roosendaal FC Omniworld 1-2
11 december, FC Oss RBC Roosendaal 0-1




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd