Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

74%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

26%

Stemmen: 27

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

De carri?re van... Ebou Sillah

Gepost door:Remy // 2008-10-19 00:00:00 // 3955 keer bekeken

Hij speelde in Belgi, Rusland en Isral en stond bovendien twee periodes onder contract bij RBC. Geliefd bij supporters, verguisd door clubbestuurders en zaakwaarnemers. Er werd al eens een arbitragezaak tegen hem aangespannen en meerdere keren was onduidelijk of de international van Gambia al dan niet een transfervrije status had. Een terugblik op de opmerkelijke carrire van Ebou Sillah tot nu toe.

Ebrima Ebou Sillah werd geboren op 12 april 1980 in Bakau (Gambia). De linkerspits voetbalde bij Real de Banjul FC in de hoofdstad van zijn vaderland, voordat hij in 1996 naar Belgi verhuisde. Na een jaar bij Blankenberge kon hij al aan de slag bij het grote Club Brugge. Daar waren de eerste twee seizoenen echter niet veel speelminuten voor hem weggelegd. Club verhuurde Sillah daarom aan Harelbeke, dat in het seizoen 1999/2000 veertiende werd in de Eerste Klasse. De Gambiaan scoorde vier keer in 23 wedstrijden voor Harelbeke, dat overigens in 2002 failliet is gegaan.

Naam:Ebrima Sillah
Geboortedatum:12 april 1980
Geboorteplaats:Bakau (Gambia)
Positie:aanvaller
--

-

-

seizoenclub

duels

goals

1997/1998Club Brugge

2

0

1998/1999Club Brugge

5

0

1999/2000RC Harelbeke

23

4

2000/2001Club Brugge

14

2

2001/2002Club Brugge

20

3

2002/2003RBC Roosendaal

25

3

2003Rubin Kazan

12

2

2004Rubin Kazan

19

1

2005Rubin Kazan

15

1

2005/2006

RBC Roosendaal

20

7

2006/2007FC Brussels

14

1

2006/2007Hapoel Petach Tikva

11

0

2007/2008MVV

27

5

2008/2009MVV

6

2


In Brugge kwam hij vervolgens meer aan spelen toe, voornamelijk als invaller. Ook de latere RBCers Tim Smolders en Birger van de Ven maakten destijds deel uit van de selectie van Club Brugge. De ploeg werd twee jaar achtereen tweede in de Belgische competitie en Sillah kwam in die periode tot 34 duels en vijf goals. Desondanks werd hij een jaar later opnieuw uitgeleend. Nu was RBC de gelukkige. De Roosendalers bespraken op dat moment een samenwerkingsverband met Club Brugge en de huur van Sillah was de eerste concrete stap.

Op 16 augustus werd de overgang afgerond en s avonds speelde de Gambiaan met Belgisch paspoort de hele wedstrijd tegen Zwolle, het openingsduel van het seizoen 2002/2003. Al na een paar minuten werd zijn naam gescandeerd, want de trukendoos ging meteen helemaal open. Tegen Heerenveen (3-0 zege) vond de aanvaller voor het eerst het net, maar al na vijf wedstrijden raakte hij vrij ernstig geblesseerd. Tijdens de training brak hij zijn kuitbeen net boven de enkel. Het herstel vergde twee maanden. De rest van het seizoen bleef hij indruk maken, waardoor RBC opnieuw met Club Brugge rond de tafel ging. De Belgen wilden echter alleen verkopen, terwijl RBC Sillah graag opnieuw wilde huren.

Beschoten in Rusland
Het naar de Russische Premjer-Liga gepromoveerde Rubin Kazan kwam wel met geld over de brug, waardoor Sillah voor 2,5 jaar naar Rusland vertrok. Ik verdiende er goed, maar het leven was er een ramp, zou hij later bekennen. Sillah werd voortdurend geconfronteerd met discriminatie. Ik kon er niet op straat komen zonder beledigd te worden. We werden zelfs beschoten na een incident in een nachtclub. Een zwarte vriend van me werd uitgescholden door een aantal Russen en er ontstond een gevecht. De Russen werden buitengezet en toen we naar huis gingen, hebben ze ons achtervolgd met een wapen. Ik had een Lada, maar die nacht heb ik ermee gereden als met een sportwagen, terwijl we nageschoten werden.

In 2004 leek het erop dat Vitesse hem van Rusland zou verlossen, maar de Arnhemmers konden de gevraagde transfersom niet opbrengen. Een jaar later, Sillah was inmiddels transfervrij, nodigde Vitesse hem uit voor een proefperiode. Hoewel de vleugelaanvaller al enkele seizoenen in beeld was bij die club kreeg hij er geen contract. Volgens Vitesse kwam hij namelijk niet in aanmerking voor de positie van centrumspits

Sillah vroeg zijn zaakwaarnemer contact op te nemen met RBC en met dank aan ruim twintig sponsors werd de Gambiaan in december 2005 terug naar Roosendaal gehaald. De eredivisionist verkeerde in zwaar weer en kon wel wat versterking gebruiken. Sillah was met zeven goals in twintig duels doeltreffender dan ooit, maar aan degradatie was niet meer te ontkomen. Met zijn goede spel had de aanvaller zichzelf wel in de etalage gezet en meerdere clubs toonden belangstelling.

Onbetrouwbare Afrikaan
In maart 2006 ontstond echter een ware soap rond zijn persoon. ADO Den Haag beweerde dat het een mondelinge overeenkomst had over een driejarig contract met Sillah en zijn zaakwaarnemer Edwin Gorter. Sillah wilde echter niet naar ADO en bovendien claimde de Belg Willy Hox dat hij de enige was die namens de speler zaken mocht doen. Sillah zou Gorter hebben gezegd niets meer met Hox te maken te hebben. Gorter reageerde furieus: Ik zal je zeggen wat er echt achter deze affaire zit. Sillah heeft een aanbieding gekregen uit Dubai, nadat hij akkoord was gegaan met Den Haag. En daar zit ook meneer Hox niet tussen, maar een derde zaakwaarnemer. Geloof me, het is gewoon een onbetrouwbare Afrikaan. Het verhaal werd nog gekker toen bekend werd dat Sillah samen met Hox een afspraak met RBC had staan om over contractverlenging te praten, nota bene op de dag dat hij eigenlijk medisch gekeurd zou worden in Den Haag. Daarnaast beweerde zowel Hox als RBC-voorzitter Jan Pollemans dat Sillah ondanks een aflopend contract niet transfervrij was. Het gesprek met RBC werd overigens uitgesteld. ADO Den Haag riep de speler ondertussen per brief op de verbintenis te komen ondertekenen en dreigde met een arbitragezaak.

Nadat het competitieseizoen ten einde was besloot Sillah wat salaris in te leveren, zodat hij niet meer mee hoefde te trainen en van een paar weken extra vakantie kon genieten. Verder zette hij zijn handtekening onder een contract voor drie jaar bij FC Brussels. Of RBC nog een vergoeding heeft ontvangen, werd niet bekend gemaakt. ADO legde de zaak voor aan de arbitragecommissie, maar tot ongeloof van de Hagenaars werd Sillah in het gelijk gesteld, omdat van een arbeidsovereenkomst geen sprake zou zijn geweest.

Zijn verblijf bij FC Brussels was weinig succesvol. Bovendien kreeg hij opnieuw te maken met racisme. Tijdens de wedstrijd tegen Roeselare wilde hij van het veld stappen en de scheidsrechter legde het duel even stil vanwege spreekkoren. Roeselare werd later vrijgesproken door een gebrek aan bewijs. Na een goede competitiestart viel Brussels ver terug. De excentrieke voorzitter Johan Vermeersch was duidelijk in zijn commentaar: Ebou Sillah bakt er niks van. Overigens heeft Vermeersch een bedenkelijke reputatie. Hij kreeg al eens een stadionverbod van de Belgische bond omdat hij op het veld verhaal kwam halen bij de scheidsrechter. Vorig jaar kwam hij in opspraak toen hij tegen een Congolese aanvaller zei dat die in een boom moest kruipen om een tros bananen te eten. De speler en de hoofdsponsor verbraken daarop het contract met Brussels.

Maaskant redt
Na veertien wedstrijden (n doelpunt) was er voor Sillah geen perspectief meer bij Brussels. Hij zou rond zijn met het Turkse Bursaspor, maar werd uiteindelijk voor een half jaar verhuurd aan Hapoel Petach Tikva uit Isral. Terug bij Brussels kwam de aanvaller in het tweede elftal terecht. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt bood MVV uitkomst. De eerstedivisionist huurde Sillah voor de rest van het seizoen, waardoor hij voor de derde keer kon samenwerken met trainer Robert Maaskant. In Maastricht kwam hij - ondanks een knieoperatie die hem een maand kostte - tot vijf treffers in 27 duels.

MVV was tevreden over zijn verrichtingen en deze zomer tekende Sillah, die ervan uitging dat hij transfervrij was, een tweejarige verbintenis. Brussels weigerde de speler vrij te geven, omdat hij daar nog een jaar onder contract zou liggen. Uiteindelijk bereikte Sillah met Brussels overeenstemming over ontbinding van het contract. In verband met een nieuwe knieblessure kon MVV echter niet direct beschikken over de linkerspits. Tegen Den Bosch speelde hij als invaller zijn eerste wedstrijd van het seizoen en na een kwartier was ook zijn eerste doelpunt een feit.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd