Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

80%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

20%

Stemmen: 25

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Bij het afscheid van Manfred Laros

Gepost door:Nieuwkomer // 2008-09-25 00:00:00 // 3257 keer bekeken

In De Bode van deze week stond een artikel over het vertrek van Manfred Laros. Daarin kwam ook Jan Pollemans aan het woord. Voor degenen die het artikel niet lazen of zagen een integrale weergave.

ROOSENDAAL - Manfred Laros kwam op 1 januari 2007 bij RBC Roosendaal in dienst als algemeen directeur en hij is bezig aan zijn laatste maand. De 31-jarige Boschenaar kijkt terug op een vruchtbare, maar moeilijke periode waarin hij flink moest snijden in de begroting van de club. Hij werd aangenomen om de club weer gezond te krijgen. Dat is deels gelukt en nu daar niet meer de nadruk op ligt, acht Laros het niet meer interessant om bij RBC te blijven. Mijn functie krijgt andere taken waarin ik me minder thuis voel. Ook voorzitter Jan Pollemans gaat een andere rol vervullen, maar zal de club zeker niet verlaten. Twee belangrijke mensen met een groot hart voor voetbal over RBC Roosendaal.

Voor de ondernemer Jan Pollemans is de verandering een stuk minder rigoureus dan die van Laros. De voorzitter krijgt alleen een ander plekje binnen de club. Pollemans is in de nieuwe structuur bij RBC lid van de Raad van Commissarissen geworden, een van de veranderingen van Laros. Dat doet uiteraard niets aan zijn functie af, zegt Laros.

Vijftien

De ondernemer, die al zon vijftien jaar voorzitter is van RBC, hoopt dat hiermee duidelijk wordt dat wat hij doet alleen adviserend is. Uiteindelijk zijn het de professionals die beslissingen nemen. Vroeger deed het bestuur alles voor de club, maar door de jaren heen is alles geprofessionaliseerd. Wij, de vrijwilligers, kijken alleen of zij het werk goed doen en adviseren hen zo mogelijk.

Financin

Laros is al twaalf jaar actief in het betaalde voetbal. Al vanaf zijn twintigste houdt hij zich bezig met de financin van voetbalclubs. Hij begon bij FC Den Bosch. Bij de club uit zijn woonplaats was hij drie jaar administratief medewerker. Hij ging voornamelijk over de financin. Vervolgens ging hij drie jaar naar RBC waar hij office en financieel manager werd.

Sparta

Toen kwam Sparta met een aanbieding die Laros niet kon afslaan. In Rotterdam werd hij financieel manager en later directeur. In januari 2007 kon de Roosendaalse profclub zijn vaardigheden goed gebruiken. De vertrekkende directeur werd aangesteld om de financin weer op orde te brengen. Structuur aanbrengen, financieel gezond worden en de uitbreiding van het stadion. Dat zijn voor mij drie belangrijke taken voor op korte termijn, zei hij in januari 2007 in een interview voor deze krant naar aanleiding van zijn aanstelling. Alleen dat laatste wil maar niet lukken.

Directeur

Doordat Laros de taak had om van RBC een gezonde club te maken, moest hij onder meer snijden in het aantal mensen dat voor de club werkt. Pollemans: Er moest gesaneerd worden, want wij waren natuurlijk vijf jaar eredivisiehuishouding gewend. Als je dan terugvalt naar de eerstedivisie, moet je stappen terug doen. Daarvoor hebben we Manfred in huis gehaald. Zijn kwaliteiten liggen op financieel vlak, saneren en impopulair zijn, lacht Jan. Dat laatste hoort er nu eenmaal bij. Manfred beaamt dit.

Goed gevoel

Hij verlaat met een goed gevoel de club. Het proces is nog niet af. Je kunt niet binnen twee jaar gezond zijn. Dat duurt jaren en daar zal RBC nog heel lang mee bezig zijn. Daarom is het belangrijk voor RBC de voorgeschreven medicijnen van Laros te blijven gebruiken om straks echt helemaal gezond te zijn. Mijn hoofdtaak zit er wel op waardoor de focus zich nu verplaatst naar de inkomstenkant van de club. Het commercile vlak dus. En daar zijn vast betere mensen voor te vinden.

Rol

Ik krijg een andere rol bij de RvC, benadrukt Pollemans die duidelijk wil zijn in het feit dat hij niet vertrekt, maar mee gaat in de structuurverandering binnen de club. Je moet ons zien als de rode draad die hand- en spandiensten doet en soms advies geeft. De professionals maken uiteindelijk de dienst uit. Maar omdat ik al lang bij de club zit, word ik automatisch gezien als aanspreekpunt. Maar je moet bij de directeur zijn, niet bij mij. Ik blijf betrokken bij deze club. Straks als Manfred weg is, komen die taken natuurlijk iets dichter naar je toe, maar de professionele organisatie zal de meeste taken overnemen. Die blijft zoals die staat.

Gemeente

Laros heeft geen hulp van de gemeente Roosendaal mogen ontvangen om de club naar een gezonder niveau te helpen. Pollemans neemt het woord. Hij verwijt niet de gemeente Roosendaal iets, maar meer het landelijke rechtssysteem. Waarom helpt de ene gemeente haar voetbalclub wel en de andere gemeente niet. Ik klaag niet over Roosendaal dat ze ons niets hebben gegeven, maar ik vind dat hier een rechte lijn in moet zijn. Of wel, of niet je voetbalclub financieren. Dat zit mij weleens dwars, steekt hij niet onder stoelen of banken. Een commercile bank geeft ons ook geen lening dus we hebben alles zelf moeten doen.

Pieken en dalen

Het nee van de gemeente was misschien een van de dalen die Laros in zijn twee jaar bij RBC kende, maar er waren ook pieken. We hebben successen geboekt maar ook dieptepunten meegemaakt. Maar daarin hebben wij (Laros en Pollemans, red.) elkaar regelmatig geholpen. Wij hebben altijd goed met elkaar gewerkt. Natuurlijk had je je meningsverschillen, maar dat hoort erbij. Laros heeft nog nooit in het normale bedrijfsleven gewerkt. Maar hij weet zeker dat het daar anders aan toe gaat dan in de voetbalwereld. Volgens hem hebben mensen in de gewone bedrijfstak minder verschillen in deze pieken en dalen. Betaald voetbal is zeer adhoc. Je hebt te maken met veel meningen van mensen, maar ook met emoties. Daar is geen sturing aan te geven. Wat er op het veld gebeurt, heb je ook niet in de hand. Het bedrijfsleven is iets meer voorspelbaar.

Vergelijken

Pollemans ziet dit iets anders. Een ondernemer weet ook niet wat hij die dag zal gaan omzetten. Dat heeft ook te maken met verschillende factoren. Dus in wezen kun je RBC wel vergelijken met een bedrijf. Het resultaat is nooit te benvloeden. Beide bedrijfsvormen hebben een doelstelling, maar of je die haalt, is een tweede. Daar heeft Jan wel een punt, geeft Manfred toe. Pollemans: Het echte verschil is dat een voetbalclub een sociaal maatschappelijke functie heeft. Dus alles wordt uitvergroot en iedereen heeft een mening. Een betaald voetbalclub is van heel Roosendaal, maar een gewoon bedrijf is alleen van die specifieke ondernemer.

Achterban

Jammer genoeg staat de achterban van RBC niet altijd achter haar club, terwijl ze er allemaal wel graag over mee willen praten, doet Pollemans uit de doeken. Ik vind het prima dat mensen een mening hebben, maar ik vind dan ook dat de club iets meer support verdient. Het stadion zou eigenlijk iedere wedstrijd vol moeten zitten. Daar ben ik weleens in teleurgesteld. Aan de andere kant weet ik ook wel dat mensen loyaal zijn aan hun club. Nu gaat het even minder, dus komen er minder mensen. Maar we hebben de afgelopen tien jaar echt boven onze stand geleefd. In die periode, waarin de club twee keer promoveerde, was Laros ook in dienst bij RBC, toen onder algemeen directeur Paul van der Kraan. Alles was toen op orde. RBC was een modelclub. Wij deden het gewoon heel erg goed, terwijl andere voetbalclubs het heel moeilijk hadden.

Nadruk

Onverwacht maar met opgeheven hoofd verlaat Laros de club waarin veel is veranderd en veel is gebeurd. De club is nog niet helemaal gezond, maar staat in financieel opzicht wel weer op de rails. De nieuwe structuur, bestaande uit een Stichtingsbestuur van vijf mensen en een Raad van Commissarissen van acht mensen, waaronder Pollemans, zal RBC helemaal gezond moeten maken. De Bosschenaar hoopt weer op een functie binnen een voetbalclub. Er zijn er genoeg die een financile man nodig hebben om uit de problemen te komen. Ik vind het een hele mooie bedrijfstak om in te werken. Ik doe het ook al heel lang en ben daar na twaalf jaar wel heel erg ervaren in. Ik hoop ergens een nieuwe uitdaging te kunnen vinden. Het is een keiharde wereld, maar wel een erg interessante.

Verrassing

Het was voor ons wel een verrassing dat hij vertelde dat hij ons ging verlaten, maakt Pollemans duidelijk. Maar we begrijpen zijn besluit. Het feit dat hij nu nog niets anders heeft, zegt al genoeg. Hij gaat weg omdat hij zijn nieuwe taken niet volledig of optimaal kan uitvoeren. Hij vindt dus dat het beter is voor de club om te stoppen. Daar heb ik respect voor. Voor Laros is er een hoofdstuk afgesloten. RBC heeft structuur en is financieel gezonder dan twee jaar geleden. Daarin ben ik geslaagd. Alleen de uitbreiding van het stadion moet nog van de grond komen.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd