Voorbeschouwing RBC-Haarlem

Gepost door:Remy // 2008-08-20 00:00:00 // 2710 keer bekeken

Na het ongelukkige verlies tegen Zwolle treedt RBC vrijdag opnieuw aan voor eigen publiek. Ook tegenstander HFC Haarlem is het nieuwe seizoen begonnen met drie punten uit twee duels.

De Haarlemmers waren vorig seizoen hekkensluiter in de Jupiler League en zullen die positie nu koste wat kost willen ontwijken. De laatste plaats kan immers degradatie naar de amateurs betekenen. Vermoedelijk zal Haarlem het toch opnieuw lastig krijgen. In de voorbereiding werd alleen gewonnen van vv Vosmeer, Jong FC Utrecht en Jong SC Heerenveen. Bovendien vertrok topscorer Roel de Graaff (elf goals) naar FC Zwolle en raakte trainer Jan Zoutman Bernard Quainoo kwijt aan FC Den Bosch. Ter versterking van de selectie haalde Haarlem John Nieuwenburg op bij Helmond Sport. Daarnaast werd Hilmi Mihci getest, maar hij kreeg geen contract. De aanvaller was vorig jaar nog in onderhandeling met RBC en bleek toen niet haalbaar.

In eigen stadion begon Haarlem de competitie met een overwinning op TOP Oss. Na een vroege achterstand maakte Wijks gelijk en scoorde Kousemaker in de laatste minuut de winnende treffer. Afgelopen vrijdag werd de ploeg geveld door Fabio Caracciolo, die in de belangstelling staat van ADO Den Haag. De spits van FC Eindhoven trof drie keer doel en daar had Haarlem geen antwoord op: 3-2.

De trainer
Na Roy Wesseling en Gert Aandewiel was Jan Zoutman de derde trainer op rij bij Haarlem die afkomstig was uit het amateurvoetbal. Al op 21-jarige leeftijd koos Zoutman voor het trainersvak. Jarenlang coachte hij de A1 en het tweede elftal van Argon, voordat hij daar in 2004 hoofdtrainer werd. Hij loodste Argon meteen naar het landskampioenschap bij de zondagamateurs. Het jaar erna had Haarlem alle moeite met de ploeg van Zoutman in het toernooi om de KNVB Beker (0-1). In maart 2007 werd hij gepresenteerd als de nieuwe coach van de Haarlemmers. Hij tekende voor twee jaar met een optie voor nog een seizoen. Vervolgens deed hij de cursus Coach Betaald Voetbal, liep hij stage bij AZ-trainer Louis van Gaal en sloot hij zijn periode bij Argon af als algeheel amateurkampioen.

De sterspeler
De 24-jarige Marvin Wijks is begonnen aan zijn derde seizoen bij Haarlem. De rechtsbuiten kwam afgelopen zomer opnieuw in aanmerking voor contractverlenging. In 2005 maakte Wijks zijn debuut in het betaalde voetbal bij Sparta. In totaal scoorde hij zeven keer in 68 competitiewedstrijden.

Vorige ontmoeting
De laatste drie keer dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen, werd het telkens 1-1. In februari van dit jaar nam Haarlem met een discutabel doelpunt de leiding. Keeper Erwin Friebel werd binnen het vijfmetergebied gehinderd, maar Sissing mocht inkoppen. RBC kwam snel op gelijke hoogte, toen Axwijk zijn eigen doelman passeerde. Al na een half uur kreeg Mels van Driel, die toen voor het eerst namens RBC in het Rosada Stadion speelde, zijn tweede gele kaart. De warrig leidende scheidsrechter Ed Janssen kreeg het te horen van het Roosendaalse publiek. Janssen rapporteerde vervolgens kwetsende spreekkoren aan zijn adres, waardoor RBC een voorwaardelijke boete van 7.500 met een proeftijd van twee jaar kreeg opgelegd.

Ex-spelers
Laurens ten Heuvel stond twee jaar bij RBC onder contract. Sinds Rob Meppelink het overnam van Robert Maaskant kwam hij amper nog aan spelen toe. Het laatste half jaar werd hij verhuurd aan Stormvogels Telstar, waar hij met zes uit tien goed presteerde. Nu is hij terug bij Haarlem, waarvoor hij tussen 2004 en 2006 al uit kwam. Tegen TOP Oss was hij goed voor een assist, tegen FC Eindhoven maakte hij zijn eerste doelpunt van het seizoen.

RBC Roosendaal-HFC Haarlem
Datum: 22 augustus 2008
Tijd: 20:00 uur
Plaats: Rosada Stadion
Scheidsrechter: Diks
Assistent-scheidsrechters: Schenkels en Theelen
Vierde official: Tulleners




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd