Komend seizoen toch degradatie uit eerste divisie

Gepost door:Remy // 2008-07-30 00:00:00 // 2597 keer bekeken

De club die komend seizoen als laatste eindigt in de Jupiler League zal toch degraderen naar de hoofdklasse. Dat heeft het bestuur betaald voetbal van de KNVB bepaald. De gedegradeerde club wordt in principe geplaatst in de hoofdklasse in de regio van die club. Daarnaast is het voor amateurclubs mogelijk te promoveren naar het betaalde voetbal.

De algemeen amateurkampioen heeft het recht om te promoveren naar de eerste divisie. Dit recht is overdraagbaar aan n van de andere kampioenen van de hoofdklasse. Voor de promovendus geldt een dispensatieregeling met betrekking tot licentie-eisen. Voor de degradantbestaat een (financile) overgangsregeling.

Op 2 juni werd tijdens de algemene vergadering betaald voetbal al besloten om degradatie in te voeren, nadat eerder de komst van een Topklasse onder de eerste divisie was afgewezen door de amateurclubs. De Coperatie Eerste Divisie (CED), de overkoepelendeorganisatie vanJupiler League clubs, vond het 'ondoordacht en onverstandig' om in de plannen mee te gaan zolang er onduidelijkheid bestond over de mogelijkheid tot promotie van amateurclubs.

Paul Lansaat van de CED zei destijds het volgende: 'Daarom werken we aan een alternatief, waaruit alle onduidelijkheden zijn verdwenen en waarin iedereen zich kan vinden. Bovendien denken de amateurs toch weer aan een vorming van de Topklasse, die over een jaar in kan gaan. Een goede degradatieregeling kan daar moeiteloos op aansluiten.'

Volgens de KNVB is het echter onzeker of de CED in staat is de eerste divisie zelf te saneren. Wel wil men luisteren naareen eventueel plan van de clubs. 'Het bestuur betaald voetbal spreekt de intentie uit deze degradatieregeling te willen heroverwegen indien de saneringsplannen van de CED een gezonde basis vormen voor de beoogde sanering en ook het sportieve uitgangspunt van promotie en degradatie in de daarop volgende seizoen geen geweld wordt aangedaan. Deze voorstellen dienen uiterlijk 15 oktober bij de KNVB te zijn ingediend', staat op de site van de bond te lezen.

'De KNVB heeft deze beslissing genomen primair op sportieve gronden', aldus een woordvoerder van de KNVB. 'Bij topsport hoort de mogelijkheid te kunnen promoveren en te kunnen degraderen. Dat is recent ook nog eens door het FIFA-congres in Sydney vastgesteld. De FIFA bekritiseerde het gesloten - en internationaal achterhaalde - systeem in Nederland. Ons land is het enige serieuze voetballand waar een strikte scheiding tussen amateurvoetbal en betaald voetbal nog van toepassing was.'




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd