Tevreden met de nieuwe selectie?

Ja, zeker!

61%
Ik moet zien wat er nog bij gaat komen

9%
Nee, had meer verwacht

30%

Stemmen: 266

Speler van de week

Naam:
Marouane Hamdoune
Leeftijd
31
Positie:
Basisspeler

Interviews
Meest recente interviews

De wedstrijd van toen: vv Steenbergen - RBC 3-1* en de nasleep

Gepost door:Dennis // 2020-01-25 11:29:26 // 623 keer bekeken

RBC hervat morgen de competitie met een thuisduel tegen vv Steenbergen, de enige club waar de ploeg van hoofdtrainer Koos Waslander deze competitie nog niet tegen heeft gespeeld. De Roosendaalse formatie speelde in de winterstop een oefenduel. De zaterdagtak van USV Hercules was de tegenstander in Utrecht. De Roosendaalers wonnen met 1-3.

RBC verloor de eerste competitiehelft veel punten. Vele wisselingen, formaties en blessures waren daar debet aan. Ondanks dat staat de ploeg van Waslander wel bovenaan de ranglijst met evenveel punten als koploper SC Gastel, dat wel een beter doelsaldo heeft.

Met Steenbergen heeft RBC een negatief verleden. Afgelopen seizoen leek de Roosendaalse club met twee vingers in de neus kampioen te worden van de derde klasse A. Alle concurrenten waren in de tweede seizoenshelft verslagen en bijkomend voordeel was ook nog eens dat die concurrenten nog tegen elkaar moesten spelen. Met negen punten voorsprong reisde de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Henk Vos af naar Steenbergen. De ploeg uit de gelijknamige stad was toen overigens wel de enige club die RBC tot dan toe een nederlaag wist toe te brengen.

vv Steenbergen - RBC 3-1* (6-1) 

Vlak voor het duel werd bekend dat RBC het contract niet zou verlengen met trainer-coach Vos. Zoals altijd slaat nieuws van de Roosendaalse club als een bom in dat door BN De Stem-journalist Dennis Kas flink werd uitgebuit. Het elftal opende sterk in Steenbergen, maar kwam toch op achterstand doordat Anass el Gamali een schot van richting veranderde. Vlak voor rust trok RBC de stand gelijk. Adnane Samra schoot met een puntertje de gelijkmaker in de kruising. Daarvoor had de Roosendaalse ploeg al enkele kansen laten liggen. Er leek niets aan de hand, RBC zou doordrukken in de tweede helft zoals het dat in de gehele competitie al had laten zien.

In de tweede helft ging het echter vreselijk mis. Een sterker RBC moest twee doelpunten toestaan vanuit hoekschoppen, ook voor morgen is de ploeg van Waslander gewaarschuwd voor dit wapen. Met nog ruim dertig minuten op de klok beging Marouane Hamdoune een overtreding. Daarop zou hij later verklaren: "Ik had rood verdiend en misschien wel vijf wedstrijden." Hamdoune trok zijn directe tegenstander Enzo de Haak met een houdgreep naar beneden. Daarop besloot De Haak een elleboogstoot in het gezicht van Hamdoune te planten en daaropvolgend een vuistslag, die gemist werd doordat de linksback van RBC zijn hoofd draaide. De wedstrijd werd gestaakt door de labiel leidende scheidsrechter. Uiteindelijk kregen beide spelers een rode prent. 

De nasleep

RBC en Hamdoune kregen beide een enorm zware straf van de KNVB voor het vergrijp. De Roosendaalse club kreeg vier punten in mindering en met een voorspellende nederlaag in Steenbergen in het verschiet zou dat betekenen dat de voorsprong van negen punten zou verdampen naar twee punten voorsprong op runner up RKVV Roosendaal. Hamdoune kreeg vijf maanden schorsing, niet voor de houdgreep maar voor een vuistslag. Zowel de scheidsrechter als de rapporteur van de KNVB meenden dat zij Hamdoune zagen slaan tijdens de worsteling. Dat Hamdoune slechts vijf maanden schorsing kreeg was omdat de snelle linksback nog nooit iets fout had gedaan van deze aard op een voetbalveld. De eis was namelijk zwaar, heel zwaar: achttien maanden schorsing. "Ik schrok me helemaal kapot toen ik de uitspraak zag," zo liet Hamdoune toen weten. RBC en Hamdoune gingen in beroep en voor Hamdoune ging ook de KNVB in beroep om hem alsnog achttien maanden te kunen schorsen voor iets wat hij niet had gedaan. 

Alles verloren

RBC kreeg twee punten terug van de KNVB en Hamdoune kreeg, ondanks twee beroepen, alsnog een maand extra erbij. Naast geen wedstrijden spelen betekende dat ook nog dat hij niet met de selectie mocht meetrainen. De klap in Steenbergen kwam de Roosendaalse ploeg nooit meer te boven. Met nog negen duels te gaan wist RBC geen enkel duel meer te winnen, zowel in oefenduels, competitie- als nacompetitie werden er louter gelijke spelen behaald of nederlagen geleden. De klap werd nog groter toen later bleek dat tijdens het beroep van Hamdoune de linksback gewoon opgesteld had mogen worden. Het uitgespeelde duel met Steenbergen leverde een 6-1 nederlaag op. Het betekende ook meteen het directe ontslag voor Henk Vos. RBC eindigde uiteindelijk als derde met ruime achterstand op kampioen RKVV Roosendaal. De nacompetitie was ook van korte duur. Waslander, die het toen al had overgenomen, moest het met een door blessures en opgestapte spelers geteisterd RBC doen in Waalwijk. Zelfs Lars de Voogd werd nog opgebeld om naar Waalwijk te komen. Het leverde uiteraard een uitschakeling op. "Dan blijkt toch dat Marouane een enorm belangrijke schakel was van het succes dat we hadden tot het zo mis ging in Steenbergen," zo liet Huub Schuit toen na afloop van het duel weten. 

Eeerherstel

Voor Hamdoune én de club RBC is er morgen kans op eerherstel. Een aantal spelers die er toen ook bij waren verschijnen morgen aan de aftrap in het Herstaco Stadion. Net als toen was voorafgaand aan het duel een groot artikel in BN De Stem verantwoordelijk voor de nodige onrust bij RBC. Kan de spelersgroep nu wél antwoorden?

Reacties

Frank

2020-01-25 14:07:47

Huh? Moet de spelersgroep nu gaan antwoorden op iets waar het bestuur en de organisatie debet aan zijn? 

Adje

2020-01-25 15:05:19

Wat vorig seizoen gebeurd is, is voorbij. Moet je ook niet op terugvallen. Steenbergen is gewoon een hele moeilijke tegenstander voor RBC. Voornaamste nu is om de punten in huis te houden om zo in het spoor van Gastel te blijven. Laten we a.u.b. niet dezelfde fout gaan maken als vorig jaar waar we na de winterstop een zeker kampioenschap vakkundig om zeep hielpen.

EricK

2020-01-25 15:12:40

KOMAAN RBC!! D'RAN MORGEN!!!