Kees Vermunt overleden

Gepost door:Dennis // 2019-09-16 08:30:41 // 781 keer bekeken

Vannacht is RBC clubicoon en erelid Kees Vermunt op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie deze ochtend bekend gemaakt. In april 2018 werd Vermunt getroffen door een herseninfarct wat hem uiteindelijk in een zorgcentrum deed belanden. Daar streed Vermunt de afgelopen maanden zijn laatste strijd, een strijd die hij uiteindelijk niet kon winnen.

Kees Vermunt speelde maar liefst 750 wedstrijden voor RBC en scoorde daarin 125 goals, nog steeds een clubrecord. Hij debuteerde in 1946 op 15-jarige leeftijd tegen Zwaluw VFC. Na 18 jaar in het oranje-wit te hebben gespeeld, nam hij in 1964 op 34-jarige leeftijd afscheid als voetballer van RBC. Tijdens zijn carrière bij RBC promoveerde hij in 1949 naar de Eerste Klasse, ging met RBC in 1954 naar het betaald voetbal, werd in 1957 kampioen van de Tweede Divisie en speelde daarna nog 8 seizoenen in de Eerste Divisie. Ondanks aanbiedingen van Limburgia, Willem II en NAC bleef hij RBC altijd trouw. In 1950 werd Vermunt opgeroepen voor een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken. Oranje won in het Olympisch Stadion met 8-1 en Vermunt scoorde twee keer. Daarnaast speelde hij diverse jeugdinterlands en wedstrijden voor het militair elftal.

Na zijn voetballoopbaan richtte Kees Vermunt zijn focus op het trainersvak. Na een start bij SC Gastel, TSC en Veerse Boys werd Vermunt in 1972 voor de eerste maal trainer van RBC. De oranje-witten waren een jaar daarvoor uit het betaald voetbal gezet en inmiddels op de terugweg in de Eerste Klasse beland. Onder de bezielende leiding van Vermunt werd RBC kampioen en pakte meteen de landstitel bij de zondagamateurs. Maar zijn honger was daarmee nog niet gestild. Ook het seizoen daarna maakte hij RBC kampioen in de Eerste Klasse, promoveerde naar de nieuwe Hoofdklasse en pakte een jaar later ook daar de titel. In 1976 vertrok hij en werd trainer van Unitas en Vlissingen, maar in 1979 keerde hij weer voor vier jaar terug op het oude nest. Met het inmiddels naar de Eerste Klasse gedegradeerde RBC promoveerde hij weer direct naar de Hoofdklasse. In 1983 bracht hij RBC terug naar het betaald voetbal. Zelf vertrok hij daarna naar RKC waarmee hij een jaar later hetzelfde kunststukje uithaalde. Ook zijn volgende club, Vlissingen, bracht hij in 1988 naar het betaald voetbal. Daarna trainde Vermunt nog bij Baronie, Rozenburg, Middelburg, weer Rozenburg en als laatste bij SC Gastel, de club waar hij zijn trainerscarrière was begonnen. In 1997 keerde Vermunt voor de derde keer terug bij RBC. Nu in de rol als hoofd jeugdopleiding om een lastige reorganisatie te leiden. Toen dat in 1999 naar behoren was afgerond, vond hij het welletjes en ging voortaan als toeschouwer en supporter naar wedstrijden van RBC.

Met Kees Vermunt verliest RBC een clubman pur sang. In november 2017 ontving hij uit handen van schrijver Eddy Jansen het eerste exemplaar van het boek 'Meer dan een eeuw oranje', dat werd uitgegeven vanwege het 105-jarig bestaan van de club. In het hoofdstuk wat aan Kees Vermunt was gewijd, liet hij door Jansen optekenen dat "als je de absolute wil hebt om te winnen, je vanzelf maar zelden wordt overwonnen." Een uitspraak die Vermunt typeert hoe hij als sportman en RBC'er in het leven stond. En zo keek hij ook aan tegen de strijd die RBC nu aan het voeren is om recht te zetten wat met het faillissement teniet werd gedaan. En Vermunt had er vertrouwen in: "Als ik zie wie er zich op dit moment allemaal voor het huidige RBC inzetten, zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet. Allemaal bijters en goede jongens. Ik gun ze die toekomstige successen van harte.

De hele RBC-gemeenschap wenst de familie Vermunt heel veel sterkte en kracht toe in de komende tijd. 

Kees, rust zacht.   
Reacties

Ouwegetrouwe

2019-09-16 13:03:14

De ultieme Mr RBC is niet meer. Kees vermunt oud collega van Koninklijke van Poll, succestrainer bij RBC, graag geziene gast in de bestuurskamer bij RBC, en sinds de oprichting van de SV lid van onze vereniging. Mooie herinneringen aan Kees, op maandag bij van Poll altijd de vraag: Hoe was RBC gisteren? Uiteraard praten over de club, kreeg ik weer op me donder van de bedrijfsleider waar ik die tijd was... Uhh koffie halen voor de afdeling.. Kampioenschappen, net uit de 2e divisie gezet, 4x kampioen op rij waaronder het landskampioenschap bij Elinkwijk. met 14 bussen naar Utrecht en wachten op die andere uitslag, complete ontlading ja landskampioen! jaren later op de rand van de afgrond in de 1e klasse. Kees komt terug pakt een aantal jeugdspelers bij de groep, de Molenaars, Houtepen, Bouwman en Voets. Meteen kampioen en terug naar de hoofdklasse. Daar mooie jaren en de stap naar het betaald voetbal gemaakt. Kees naar RKC en Vlissingen om daar dezelfde stunt uit te halen. De basis van dat elftal speelde in 1986 de bekerfinale. Kees kon RBC niet loslaten, later hoofd opleidingen. En later als supporter met een duidelijke en vooral onderbouwde mening. Werken aan het jublieumboek met Kees, een genot om er bij te mogen zitten. Een waardig gast in de bestuurskamer waarbij de tegenpartij aan z'n lippen hing. Helaas moest Kees zijn RBC los laten zijn na herseninfarct. Nu moeten we Kees los laten, maar niet na een waardig en massaal afscheid. Kees als oud collega en RBC supporter bedankt voor alles. En in onze gedachte ben je elke wedstrijd aanwezig. heel veel sterkte aan de familie.

namens mijzelf en de SV RBC

Arthur Verbraak  

voorzitter SV RBC

Adje

2019-09-16 13:47:20

Wat  n prachtig overzicht van deze oer-rbcer Arthur.

Zuidzijde

2019-09-16 14:06:07

Zeer goed verwoord    

Kees Vermunt tribune of toernooi ???

Zuidzijde

2019-09-16 14:10:40

Gecondoleerd  familie

EricK

2019-09-16 16:13:51

Arthur, prachtig eerbetoon, dank!!

Kland

2019-09-16 17:02:52

Geweldig opgetekend Arthur. Toch moet mij nog iets van het hart. RBC heeft Kees afgelopen zaterdag tot erelid benoemd  staat in Bndestem. Deze man had zo'n verdienste voor de club dat dit naar mijn mening veel eerder had moeten gebeuren bijvoorbeeld bij de boekuitreiking met Eddy Janssen. Clubiconen eer je niet pas op het sterfbed. Ik vind dat Kees daar tijdens zijn leven van had mogen genieten. 

Kees, bedankt voor alles.

Sterkte familie en vrienden. 

Ger van der Hoeven

2019-09-16 19:16:14

Helemaal niets aan toe te voegen Arthur.

Inderdaad heel mooi onder woorden gebracht.

Ik wens de familie en vrienden veel sterkte.