RBCFans.nl kieskompas voor gemeenteraadsverkiezingen

Gepost door:ForzaRbc // 2014-03-17 00:00:00 // 3264 keer bekeken

Aanstaande woensdag staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Ook in de gemeente Roosendaal kan op 19 maart gestemd worden op in totaal twaalf (lokale) partijen. RBCFans.nl vroeg aan alle fracties in Roosendaal om een reactie met betrekking tot het ruimtegebrek waar RBC mee te kampen heeft. Wat kunnen zij doen voor RBC op dit vlak?

Alle partijen waren zo vriendelijk hun visie te geven en uiteraard hadden zij allen het beste voor met RBC. Toch waren er wel wat verschillen waarneembaar in hun antwoorden. Natuurlijk draait het bij de verkiezingen om meer en belangrijkere zaken dan voetbal, maar wellicht zijn onderstaandecitaten toch iets om in het achterhoofd te houden als u in het stemhokje staat. Doe er mee wat u wilt!

Een veelgehoord standpunt is dat de partijen zich willen inzetten voor de breedtesport. Ton Schijvenaars (Nieuwe Democraten): Als het gaat over de voetbalvereniging RBC dan geldt hiervoor hetzelfde als voor de vele andere sportverenigingen. De Nieuwe Democraten zijn voor het goed faciliteren van de breedtesport. En dat de Nieuwe Democraten een sporthart hebben blijkt wel uit het feit dat vier van de kandidaten direct dan wel indirect zeer nauw betrokken zijn bij sport in het algemeen. Ook GroenLinks wijst erop dat RBC dezelfde behandeling krijgt als andere verenigingen. En een oplossing voor de accommodatieproblematiek? Er is de koepel van alle verenigingen (Roosendaalse Voetbal Federatie) die u daarvoor kunt aanspreken. Er is vast wel ruimte voor samenwerking met andere clubs, zo stelt fractievoorzitter Klaartje Koenraad.

Het CDA belooft extra middelen beschikbaar te stellen voor het verenigingsleven. Wij willen een sterk en zo breed mogelijk verenigingsaanbod in stand houden, zo begint fractievoorzitter Sandra van den Nieuwenhof haar relaas. Dat betekent dat wij niet verder meer willen bezuinigen op verenigingen. Het huidige subsidiebeleid en de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. Wij willen ook een extra budget van 200.000 tot 300.000 euro, dat flexibel in te zetten is voor activiteiten van verenigingen. Dankzij een initiatief van het CDA Roosendaal is het Roosendaals Treffen, waar alle verenigingen zich van hun beste kant kunnen laten zien, weer terug van weggeweest. De partij gaat echter niet specifiek in op de case met betrekking tot het ruimtegebrek.

Namens de ChristenUnie benadrukt Gerda Testers het belang van sporten voor de jeugd. Wij zullen dat ook zoveel mogelijk steunen in de gemeente. Mijn kleinzoons zijn ook actieve voetballertjes in hun eigen woonplaats. Dus begrijp ik hoe belangrijk het voor kinderen is om getraind te worden of om gewoon lekker te voetballen zonder topprestaties. Ik hoop dus voor jullie dat je in de toekomst meer trainingsvelden zult kunnen bemachtigen. Het is de moeite waard om dit in de gemeente te realiseren.

PeP (Praktisch en Pragmatisch) heeft en soortgelijk standpunt. Als PeP hebben wij ons ingezet voor de verkoop aan de heer Hermsen. In ons programma wordt RBC niet expliciet genoemd, wel dat PeP nog steeds vindt dat sport moet worden gestimuleerd, een bewegende gemeente is een gezonde(re) gemeente. Sport voor de jeugd tot twaalf jaar hoort voor iedereen bereikbaar te zijn, aldus fractievoorzitter Marella Lute. In mei 2011, bij het debat waarin een overgrote meerderheid van de gemeenteraad tegen een garantstelling voor de profclub RBC Roosendaal stemde, was Lute nog actief lid van de VLP. Er stemden destijds vier raadsleden voor de garantie. En daarvan was ik.

De Roosendaalse Lijst is een partij die is voortgekomen uit het verenigingsleven, zo vertelt fractievoorzitter Ronald Niehot. Ook de belangen van alle voetbalverenigingen worden in de gemeenteraad aantoonbaar behartigd. RBC heeft als Roosendaalse vereniging recht op een goede sportaccommodatie direct in de buurt. De Roosendaalse Lijst spant zich ook in voor RBC. De huidige sportwethouder doet dit ook en heeft RBC de afgelopen twee jaar geholpen waar mogelijk was. De huidige sportwethouder is Toine Theunis, maar ondanks dat het contact goed is tussen RBC en de wethouder is het in drie jaar tijd niet gelukt om gemeentelijke accommodatieruimte te realiseren voor de oranje-witten. Overigens is voetballiefhebber Eric de Regt vice-fractievoorzitter van de Roosendaalse Lijst. De Regt, tevens voorzitter van Cluzona, maakte zich vorig seizoen niet populair bij een deel van de RBC-aanhang vanwege de tweet Wat een overdreven gedoe rondom dat kampioenschap 5e klasse, naar aanleiding van berichtgeving van BN De Stem over de door RBC behaalde titel.

D66 was de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen niet van de partij en daarmee was het ook afwezig bij de eerdere genoemde raadsvergadering in 2011. Vergeleken met de eerder genoemde partijen gaat D66 concreter in op het oplossen van het ruimtegebrek. Wij zien als D66 Roosendaal een belangrijke rol voor de gemeente weggelegd als schakelpunt tussen vraag en aanbod in de gemeente Roosendaal. Die rol zien we graag bijvoorbeeld als het gaat om het vinden van een match tussen leegstaande panden en het gebruik hiervan door (culturele) instellingen. Evenzogoed zien we die rol als het gaat om het optimaal laten gebruiken van de aanwezige capaciteit op sportgebied. Dat kan volgens ons actiever dan nu het geval is. Dat vraagt van de gemeente een proactieve houding en dat vraagt van alle verenigingen een coperatieve houding ten opzichte van elkaar. Daarvoor zullen verenigingen over de drempels van gevoeligheden heen moeten stappen. De gemeente kan het niet alleen oplossen.

Waar door andere partijen werd aangehaald dat RBC voor hen gelijkstaat aan alle andere verenigingen is afdelingsvoorzitter Hugo Polderman van de SP van mening dat de gemeente zker voor RBC de verantwoordelijkheid draagt om voldoende velden ter beschikking te stellen. De gemeente staat nog bij RBC in het krijt. Het was immers vooral het belang van de gemeente om het avontuur van het nieuwe stadion aan te gaan. De gemeente wilde zo nodig Kalsdonk aanpakken en had daarvoor het oude RBC-terrein nodig aan de Voltastraat. Daarbij zijn onverantwoorde risicos genomen zoals we achteraf hebben gezien. Daarom vindt de SP dat RBC in zijn huidige status alle ruimte moet krijgen om de club weer op te bouwen. Daarbij horen fatsoenlijke trainingsfaciliteiten. Vanwege die geschiedenis heeft de gemeente, meer dan bij de andere voetbalverenigingen, bij RBC een grote verantwoordelijkheid. Met name de trainingsmogelijkheden van de jeugd moeten goed geregeld worden, want onze jeugd is onze toekomst. Trainen moet dus in Roosendaal mogelijk zijn.

Een volledig nieuwe partij, PVC (Pleijdooi voor Cultuur), komt met een wel erg opmerkelijke oplossing. Met het idee van Jaap Pleij had zelfs het faillissement van de profclub voorkomen kunnen worden. Ik denk dat het zover niet had hoeven komen indien een financieel beroep was gedaan op de juiste persoon. In mijn optiek was dat Pierre van Hooijdonk. De man is multimiljonair, in die periode had hij net een rechtszaak met als inzet 1 miljoen euro gewonnen, dus hij had best wat terug mogen doen voor de club die hem de kans heeft gegeven om uiteindelijk zon groot fortuin te vergaren. Waarom zou hij dat voor de amateurvereniging RBC niet willen of kunnen doen? Klop eens bij hem aan, leg jullie problemen op tafel en het moet wel gek lopen wil hij daar niet voor openstaan.

De lokale takken van de partijen uit het landelijke kabinet, VVD en PvdA, wijzen beide op mogelijkheden die het zogenoemde mini-Papendal in de toekomst biedt. Dat project, uit de koker van Toine Theunis, moet voorzien in een turnhal voor Dynamo op sportpark Vierhoeven. Atletiekvereniging THOR, nu gevestigd bij het Red Band Sportpark, zal er vanaf medio 2015 gehuisvest worden. Als voetballiefhebber volg ik RBC al jaren, van vaste supporter op de Luiten tot de wederopstanding van nu met de amateurtak die zich aan het opwerken is tot wellicht een terugkeer naar het profvoetbal, zo stelt PvdA-lijsttrekker Michael Yap. In Roosendaal zetten we ons al jaren in op top- en breedtesport. Het ruimtegebrek van sportverenigingen hebben we een aantal jaren geleden opgelost met de sportcarrousel. Nu RBC te kampen heeft met ruimtegebrek in Roosendaal moet bezien worden of er een samenwerking mogelijk is met andere sportverenigingen. Wellicht is sportpark Vierhoeven een mogelijkheid, gelet op de plannen om dit om te vormen tot een mini-Papendal.

Door de realisatie van de plannen op sportpark Vierhoeven ziet VVD-fractievoorzitter Jeroen van der Beemt juist ruimte ontstaan bij het Red Band Sportpark. Op de korte termijn maakt deze partij zich er hard voor om ondersteuning aan verenigingen op peil te houden en waar mogelijk te verhogen. Binnen een jaar moet er een nieuw plan voor de subsidies op tafel liggen. Als zwembad De Stok verkocht wordt, tegen de slechtst denkbare prijs, zou dat alleen al voldoende geld besparen op de gemeentebegroting om vijftien jaar lang de subsidies van alle sport- en cultuurverenigingen meer dan te verdubbelen. Geen verdere achteruitgang van subsidies dus, maar bezien vanuit het nieuwe stelsel wel een vooruitgang voor een aantal clubs, met name die clubs die uniek zijn in de gemeente. Geen verdere verhoging van huren en vermindering van wat de gemeente aan ondersteuning biedt. Op de middellange termijn zien we mogelijkheden door het mini-Papendal bij Vierhoeven. Hierdoor ontstaat er mogelijk ruimte op Red Band Sportpark. Daar heeft RBC op korte termijn niets aan, maar op de iets langere termijn mogelijk wel.

Tot slot het woord aan Arwen van Gestel, vice-fractievoorzitter van de VLP (Vrije Liberale Partij) en ook lid van RBC. Allereerst hebben wij (Rogier Verhoeven, John Hertogh en ikzelf) RBC in twee raadsvergaderingen bijgestaan. In 2010 kregen ze lucht door onze motie Tijd voor RBC en een jaar later sneuvelde iedere poging om de club te redden. Jammerlijk hoe dat is afgelopen, mijns inziens moedwillig door andere partijen (alleen de VLP was voor) is het einde van onze club die avond definitief geworden, zo begint Van Gestel zijn relaas. Waarom zou de RBC-supporter op de VLP moeten stemmen? Als enige partij hebben wij steeds als n man achter RBC gestaan, zowel achter de schermen als in de Raad. Wij als VLP geloven in sport (topsport en breedtesport) wat Roosendaal versterkt en uitstraling geeft, daar willen wij in investeren. Wij leggen graag de accenten op jeugd en jeugdsportbevordering, ook als dat betekent extra accommodatie en velden.

Wij bedanken alle fracties voor hun reactie en wensen u als kiezer veel wijsheid toe.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd