Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Terugkijkend: het drama van Wernhout

Gepost door:ForzaRbc // 2014-02-18 00:00:00 // 2893 keer bekeken

Assistent-trainer Gommy Nooijens komt ruim een half uur na de wedstrijd tussen Wernhout en RBC uit de bestuurskamer van de thuisploeg gelopen. Hoofdtrainer Erwin van der Woerdt zet een aantal stappen naar voren en vraagt: En!? Nooijens laat zijn hoofd zakken en schudt ermee: Geen enkele discussie mogelijk. Maar heb je dan niet... Voordat Van der Woerdt zijn zin kan afmaken grijpt Nooijens alweer in: Nee, nee, nee. Van der Woerdt draait zich om, kijkend naar boven en vraagt zich vast af: Waar hebben we dit in godsnaam aan verdiend?

Ruim een uur geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Na vijftig minuten voetbal kon Anouar el Khassim simpel de 0-2 binnen tikken. De thuisploeg, die nog een kans had op de tweede periodetitel, kreeg geen moment de tijd om aan voetballen te denken. Van der Woerdt had een elftal het veld in gestuurd dat helemaal in balans was. Ivo Vergouwen werd als balvaste speler in de spits gezet en de uitstekend spelende Redouan el Allaoui werd op tien geposteerd. Daarachter Nicky Duyvelaar en Mike Magielse, de twee voetballende stofzuigers die elke tweede of derde bal wisten te veroveren. De verdediging, die nogal wat steken liet vallen het gehele seizoen, hield de deur stevig dicht. Het sloot goed aan bij het middenveld als RBC in de aanval was, en zodra de deur op een kier kwam te staan werd deze hardhandig dicht gesmeten.

Na een uur spelen slaat echter het noodlot toe als Anouar el Khassim een rode kaart krijgt. Vlak voor het einde krijgt ook Nick Smit rood. Ik vond de rode kaart van Anouar zwaar overdreven, zo stelt Van der Woerdt tegenover RBCFans.nl. Dat was een optelsom van het duel ervoor en de reactie van de bank van Wernhout. Het was misschien wel een overtreding, maar echt niet excessief. Geel had zeker volstaan. Nick Smit zag ik een beweging maken met zijn arm, maar dat was meer een duwende beweging van: Joh, ga eens weg, dan dat het een slaande beweging was. Het meest bizarre is dat degene die Nick een duw geeft een gele kaart krijgt, terwijl wij onze tweede rode kaart ontvangen. Dat is meten met twee maten.

Naast de twee spelers die rood kregen, mocht ook teammanager Corn Veraart achter de omheining gaan staan: Ook een onbegrijpelijke beslissing. Ik ging in de rust vragen of de scheidsrechter misschien zelf mee kon lopen in plaats van elke diepe bal als buitenspel te laten beoordelen door de grensrechter van de tegenpartij. Er was geen ruimte voor discussie en het kader moest het voorbeeld geven. Ik heb niet gescholden, niet kleinerend gedaan, ben niet cynisch geweest, maar heb gewoon een hele normale vraag gesteld waarop niet werd geantwoord. Corn heeft alleen gezegd dat het niet normaal was dat elke diepe bal werd afgefloten, meer niet.

Het elftal van Van der Woerdt had er, na de enorme ravage die het team de laatste dertig minuten onderging, flink de p in. Door het irritante gedrag van de spelers van Wernhout ontstond er nog een handgemeen na het duel. Met provocerend gejuich ging de thuisploeg de kleedkamer in. In de kleedkamer van RBC waren zeker twintig minuten na het duel nog steeds enorme scheldkanonnades te horen. De groep baalt verschrikkelijk. Ze beseffen ook dat dit de zoveelste tegenvaller is, gezien de uitslagen van de clubs boven ons. We hadden twee punten kunnen inlopen. Aanstaande zondag begint de derde periode en RBC is door de schorsingen flink verzwakt. Ik ben meteen gaan kijken wie we missen door schorsingen en hoe we dat in kunnen gaan vullen. Het is te hopen dat iedereen slechts n duel schorsing krijgt. We zullen dinsdagavond de wedstrijd nabespreken en dan moeten we er een streep onder zetten en ons richten op de derde periode.

Aanvoerder Eric Lankers beleefde het duel vanaf de bank, maar viel in de tweede helft voor Glenn van Meer in. Ik ben vrij positief ingesteld, maar hier is geen chocola van te maken. De scheids maakte er zondag een potje van. Dat frustreerde de wedstrijd en uiteindelijk ook de sfeer. Ook de grensrechter van de tegenpartij had hierin een negatieve rol vond ik, door een aantal keren opzichtig onterecht te vlaggen. Maar het is nu eenmaal bekend dat clubgrensrechters niet altijd objectief vlaggen. Dat kun je verwachten. Van een onafhankelijke scheidsrechter verwacht je beter, zo stelt de aanvoerder. Toch steekt hij ook de hand in eigen boezem: Die twee rode kaarten waren onnodig. Vooral bij een 0-2 voorsprong moet je slim zijn en niet in situaties komen die de wedstrijd kunnen doen kantelen. In beide gevallen gebeurde het ook nog eens op de helft van de tegenstander. Daarnaast kwamen we goed weg dat de scheids niet voor een penalty floot na de overtreding van Jesse (Verbraak red.) in eigen strafschopgebied. Daar hadden we geluk. Ook al floot de scheids verder bedenkelijk, dan is het niet slim om zo openlijk verhaal te gaan halen bij hem in de rust. Daarin moeten we zelf slimmer en professioneler worden.

Na afloop van het duel liepen de emoties hoog op bij de RBC-supporters, die vonden dat hen onrecht was aangedaan. Vice-voorzitter Jos Hack sprak de hevig gemotioneerde en gefrustreerde aanhang toe om de situatie te kalmeren. Als bestuurslid is het niet gepast iets te zeggen of te vinden over de arbitrage. Wij hebben deze mensen nodig om onze sport te kunnen bedrijven. Maar deze keer heb ik slechter geslapen dan anders en ben ik maandagmorgen ook weer met een rotgevoel opgestaan. Het houdt je bezig. Dat zegt denk ik al meer dan genoeg over hoe ik het heb beleefd. Normaal weet ik dingen gemakkelijk te relativeren. Dat heeft nu iets langer geduurd. In Wernhout heb ik in het belang van RBC met andere bestuursleden van ons en de mensen van Wernhout alleen maar geprobeerd te voorkomen dat het nog verder zou escaleren. Ook al zit je zelf vol emoties, dat moet je op zon moment overboord gooien, zo stelt Hack senior.

RBC start de derde periode dus met een uitgedund elftal. Gemakkelijker wordt het er nu niet op. Een week voor de start van de derde periode had dit niet op een slechter moment kunnen gebeuren. Met zijn allen hebben we de laatste tijd zo hoopvol uitgekeken naar het slot van de competitie. Door de goede resultaten van na de winterstop was daar ook alle aanleiding toe. Dat optimisme krijgt ineens een flinke knauw omdat er door schorsingen weer te veel spelers voor n of meerdere wedstrijden wegvallen. En het zijn maar negen wedstrijden waarin je niet teveel punten mag verspelen. Die wedstrijd in Wernhout is wat dat betreft wel degelijk van invloed op de derde periode. Het onderstreept ook weer eens dat spelers in het veld soms beter moeten nadenken over dingen die ze doen, al vond ik de rode kaart van Anouar veel te zwaar gestraft. Kortom: het middagje Wernhout is een hele dure les voor RBC. Laten we hopen dat het elftal dat er zondag staat kan stunten. Dan komt het misschien toch allemaal nog goed.

RBC kan ook niets meer doen tegen de beslissingen. De reglementen van de KNVB zijn helder. Die bieden nauwelijks of helemaal geen ruimte tot protest. Tot overmaat van ramp hebben wij zondagavond ook nog ontdekt dat er op het wedstrijdformulier een gele kaart voor Eric Lankers staat genoteerd, terwijl niet hij maar Glenn van Meer die kaart heeft gekregen. Eric zat zelfs op dat moment nog op de bank, want hij is later in het veld gekomen voor Glenn. Als die kaart van Eric blijft staan, is ook hij tegen Advendo geschorst. Met de KNVB hebben wij maandagmorgen al contact gehad over deze vergissing van de scheidsrechter, maar het valt nog te bezien of die fout nog wordt rechtgetrokken. Dat kan er dan ook nog wel bij. Later deze week krijgen wij daar meer over te horen, zo besluit de vice-voorzitter.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd