Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

RBCFans.nl wint advies in van auteursrechtadvocaat

Gepost door:ForzaRbc // 2013-12-18 00:00:00 // 2861 keer bekeken

RBCFans.nl gaat vanaf nu en in de toekomst geen artikelen meer herschrijven die BN De Stem publiceert op de website of in de papieren versie die over het huidige RBC of over het verleden van de club gaan.

Na enkele dreigementen van BN De Stem en later ook moederbedrijf Wegener Media trachtte RBCFans.nl sterk te staan met artikel 15 van de beperking van het auteursrecht, mede ingegeven door de collegas vann van de NAC Breda-fansites: Bsiderats.nl. Nadat ook een jurist dit bevestigde en Voetbalkrant.com in 2000 al eens in een vergelijkbaar geval werd vrijgesproken, geloofde RBCFans.nl in een positieve afloop. Om zeker van de zaak te zijn werd contact opgenomen met een auteursrechtadvocaat. Ik moet jullie helaas minder goed nieuws brengen, zo opent Wim Maas, advocaat bij Deterink advocaten en notarissen. Indien BN De Stem een zogenaamd auteursrechtvoorbehoud heeft gemaakt, kan zij met een beroep op een arrest van 26 juli 2011 van het Hof van Arnhem jullie met succes dwingen om te stoppen met het overnemen van de berichten, zo stelt advocaat Maas.

In dat arrest wordt de zaak behandeld tussen enerzijds NDP c.s., waar onder andere AD Nieuwsmedia, De Nederlandse Dagbladpers, NRC Media, Het Parool en Wegener Media deel van uitmaakten en anderzijds de provincie Flevoland. In de zaak wordt de vervaardiging en verspreiding van een knipselkrant met daarin auteursrechtelijk beschermde werken die in dag- en weekbladen zijn verschenen (met uitzondering van berichten zonder eigen persoonlijk karakter en/of stempel van de maker) behandeld. Op 10 februari 2010 wint de provincie Flevoland de zaak, maar in het hoger beroep op 26 juli 2011 wordt het eerdere vonnis vernietigd.

Helaas is er geen cassatie ingesteld. Dus dit is nu de heersende leer. Dit is de hoogste rechter die iets over deze belangrijke kwestie heeft geoordeeld, zo stelt Maas. Of deze uitspraak dan ook geldt voor een nieuwswebsite, zoals RBCFans.nl zichzelf kwalificeert, is de advocaat helder: Deze regel geldt helaas ook voor persorganen zoals jullie website.

Advocaat Maas komt dan met het volgende advies: BN De Stem kan alle redelijke en evenredige advocaatkosten die zij moeten maken verhalen op jullie, met inroeping van artikel 1019h Rv. Dus ik kan niet anders adviseren dan te stoppen met het letterlijk overnemen van berichten. Doorlinken kan wel.

RBCFans.nl volgt het advies van advocaat Maas graag op. Met het arrest heeft BN De Stem een groot wapen in handen om RBCFans.nl gerechtelijk te dwingen te stoppen met het herschrijven van artikelen van BN De Stem. Ondanks dat er geen cassatie in dat arrest is toegepast en de provincie Flevoland in beginsel geen nieuwswebsite is, is RBCFans.nl niet van plan om een langdurige juridische strijd te gaan voeren met alle mogelijke (financile) gevolgen van dien.

Ondanks de zeer teleurstellende gang van zaken wordt toch nog een opening gevonden, waarmee onder voorwaarden door BN De Stem opgetekende citaten mogen worden overgenomen. De komende weken, maanden en jaren gaat BN De Stem immers verder met het publiceren van artikelen en interviews met RBC-bestuursleden, spelers, technische staf en andere betrokkenen. Is RBCFans.nl gerechtigd om, nadat door de betrokken persoon of personen tegenover de fansite is bevestigd dat zijn, haar of hun citaten mogen worden gebruikt, deze citaten te publiceren op RBCFans.nl in een eigen artikel? Maas: Als diegene of diegenen toestemming geeft of geven en jullie nemen alleen zijn of hun citaten over (en niet de rest of grotere delen van het artikel van BN De Stem) dan mag dat.

Wij willen tot slot alle RBC-supporters en betrokkenen bedanken die RBCFans.nl de afgelopen dagen (openlijk) hebben gesteund. Helaas kunt u berichten over RBC, die namens BN De Stem geschreven zijn, niet meer lezen op RBCFans.nl.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd