BN De Stem dreigt RBCFans.nl met gang naar de rechter

Gepost door:ForzaRbc // 2013-12-12 00:00:00 // 3159 keer bekeken

RBCFans.nl is in augustus 2006 online gegaan met de bedoeling om de bezoekers van de website zo goed mogelijk op de hoogte te houden over alles wat met RBC te maken heeft. Via het reactiesysteem is het voor supporters en andere bezoekers mogelijk om te reageren en te discussiren, zo staat aangegeven in het menu bij informatie.

In de afgelopen jaren en nog steeds maakt RBCfans.nl, buiten het plaatsen van eigen nieuws, dankbaar gebruik van andere bronnen die interviews, achtergronden en artikelen plaatsen over deze mooie club. Een van die bronnen is RBCFans.nl inmiddels als een enorme bedreiging gaan zien. Op 6 december jongstleden kwam de allereerste waarschuwing binnen van BN De Stem via het contactformulier van RBCFans.nl. Een bestuurslid van RBC werd door de hoofdredactie van De Stem gedirigeerd de fansite een waarschuwing uit te delen met betrekking tot het plaatsen van artikelen die geschreven zijn door BN De Stem.

Het is niet toegestaan artikelen 1 op 1 over te nemen, hoewel jullie de bron er wel bij vermelden, zo valt te lezen. Precies, RBCFans.nl plaatst artikelen van BN De Stem, waarin duidelijk weergegeven wordt dat deze afkomstig zijn van de regiokrant. De bron wordt namelijk altijd cursief aangegeven. Daarnaast worden alle artikelen herschreven, behalve citaten van personen, en worden alleen de artikelen geplaatst die RBC-gerelateerd zijn. De Gestapo-hoofdredactie van BN De Stem zou de komende tijd RBCFans.nl heel goed in de gaten gaan houden.

Met deze waarschuwing op zak, nam RBCFans.nl contact op met de collegas van n van de NAC Breda-fansites, Bsiderats.nl. Dat bericht komt ons niet onbekend voor, zo opent Levien (Da Pope), webmaster van de fansite van de club uit Breda. We hebben meerdere malen een vergelijkbaar bericht ontvangen. De laatste keer heb ik ze gewezen op het feit dat we binnen de grenzen van de Auteurswet (Artikel 15 red.) blijven. Daarop heb ik geen reactie meer ontvangen. Het lijkt er erg op, dat ze willen dat je links naar hun website opneemt om zo meer verkeer te genereren. Ze hebben geen poot om op te staan en hopen jullie zo een beetje bang te maken. Ik zou me geen zorgen maken dus.

Levien deelt daarnaast nog een pluim uit aan RBCFans.nl: Ik vind het alleen maar tof dat jullie je hobby niet opgegeven hebben. Journalist hobbyisten dwarszitten is blijkbaar voor sommige mensen een zinvolle dagvulling. Ik begrijp het ook niet helemaal. Ik weet in ieder geval zeker dat jullie (net als wij) niets fout doen. Dus zelfs al zouden we maar twee bezoekers hebben, dan nog kunnen ze de boom in. Jullie heel veel succes en ik hoop dat er weer een derby komt, omdat jullie het weer tot de Eredivisie hebben geschopt, en niet omdat wij ook zonder betaald voetbal verder moeten.

RBCFans.nl neemt daarna contact op met de adjunct-hoofdredacteur van BN De Stem, Henk van Ingen en vraagt hem om welke artikelen het precies gaat. Van Ingen komt met het interview van voormalig RBC-speler Fouad Makhout en zegt dat deze letterlijk overgenomen is, om zich daarna te corrigeren tot met name de citaten. Hij kleineert RBCFans.nl daarna om te stellen dat het niet zo kan zijn dat RBCFans.nl met de verhalen van BN De Stem aan de haal gaat om de eigen fansite van artikelen te voorzien. Hij stelt daarna dat, mocht RBCfans.nl hiermee doorgaan, er stappen ondernomen gaan worden.

RBCFans.nl heeft dan inmiddels artikel 15 van de beperking van de auteurswet gevonden:

Artikel 15


1 Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd het overnemen van nieuwsberichten, gemengde berichten, of artikelen over actuele economische, politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke onderwerpen alsmede van werken van dezelfde aard die in een dag-, nieuws- of weekblad, tijdschrift, radio- of televisieprogramma of ander medium dat eenzelfde functie vervult, zijn openbaar gemaakt, indien:

1 het overnemen geschiedt door een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift, in een radio- of televisieprogramma of ander medium dat een zelfde functie vervult;
2 artikel 25 in acht wordt genomen;
3 de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijke wijze wordt vermeld; en
4 het auteursrecht niet uitdrukkelijk is voorbehouden.

2 Ten aanzien van nieuwsberichten en gemengde berichten kan een voorbehoud als bedoeld in het eerste lid, onder 4 niet worden gemaakt.
3 Dit artikel is mede van toepassing op het overnemen in een andere taal dan de oorspronkelijke.

Inmiddels heeft BN De Stem moederbedrijf Wegener Media ingeschakeld om de grote commercile dreiging van RBCFans.nl te doen stoppen. Dit keer worden er serieuze bedreigingen geuit aan het adres van RBCFans.nl door meneer Geurt Bos: Aan journalistieke arbeid hangt een prijskaartje. Het maken van teksten, fotos en illustraties is een tijdrovend proces. Dat niet alleen: er is vakkennis, ervaring en gevoel voor de regio voor nodig. Gratis hergebruik staan wij van BN De Stem niet meer toe. Collega's wijzen mij erop dat u regelmatig artikelen van ons overneemt. Wilt u daar per direct mee stoppen. In voorkomende gevallen zijn we genoodzaakt om over te gaan op juridische opvolging.

In de afgelopen zeven jaar zijn er meerdere keren strubbelingen geweest tussen RBCFans.nl en BN De Stem, en dan vooral vanuit de kant van RBCFans.nl. Meerdere keren zijn er, door middel van columns, flink uitgehaald door redacteuren van RBCFans.nl en RBC-supporters. Een aantal keer zijn er ook acties gehouden door supporters van RBC op de Voltaside om de enorme stemmingmakerij te doen stoppen over RBC. De laatste strubbeling tussen beide partijen is afgelopen mei geweest toen het stadion in handen kwam van Paul Hermsen. Toen meldde een bestuurslid van RBC dat RBCFans.nl het eerste medium zou zijn dat op de hoogte gesteld zou worden van een eventuele deal. BN De Stem brak echter het embargo en besloot al, zonder een enkele reactie van de twee partijen, tot plaatsing over te gaan. Ondanks dat s ochtends toen excuses kwamen van het bestuurslid, kon die persoon er helemaal niets aan doen. BN De Stem wilde maar al te graag via alle landelijke dagbladen genoemd worden als Het medium dat het als eerste meldde. Daar moeten afspraken overboord voor worden gegooid.

RBCFans.nl hoopt nu en in de toekomst gewoon artikelen van BN De Stem en andere bronnen te kunnen herschrijven over RBC, met uitzondering van citaten van personen. Dit doen wij voor de RBC-supporters en andere genteresseerden die geen abonnement op BN De Stem hebben, niet in de regio of in de stad Roosendaal wonen of in het buitenland verblijven om hen zo van extra informatie te voorzien over het wel en wee van de club.





Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd