Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Makhout: "Mijn droom kwam uit toen ik bij het eerste van RBC mocht aansluiten"

Gepost door:ForzaRbc // 2013-11-22 00:00:00 // 3164 keer bekeken

Negen jaar geleden kwam een droom uit van de op dat moment 19-jarige Fouad Makhout. Toen maakte hij zijn profdebuut voor RBC Roosendaal in de Eredivisie, dat toen onder leiding stond van hoofdcoach Jan van Dijk. Anno 2013 speelt hij echter zijn wedstrijden voor Derdeklasser SC Kruisland.

"Het is niet alleen talent of doorzettingsvermogen, dat bepaalt of je slaagt als profvoetballer. Je hebt ook te maken met geluk. Een trainer die het wel of niet in je ziet zitten, dat kan het verschil al maken," zo vertelt Makhout tegenover BN De Stem-redacteur Jan Martens.

De frustratie over de profcarrire die nooit van de grond kwam is inmiddels vervlogen. De inmiddels 28-jarige aanvallende middenvelder is tevreden. Dat was zes jaar geleden wel anders. Drie jaar daarvoor lachte het geluk hem nog toe, toen hij kon dromen over een glansrijke carrire in de Nederlandse Eredivisie. Makhout doorliep de gehele jeugdopleiding van RBC vanaf de E-pupillen, waarna hij door hoofdtrainer Van Dijk bij het eerste elftal werd gehaald. "Mijn droom kwam uit. Zo voelde ik dat toen."

In het seizoen 2004/2005 kreeg de technisch begaafde speler een handvol basisplaatsen en een aantal invalbeurten.Het aantal bleef op tienwedstrijden steken. Door de magere prestaties, mede ingegeven door vele blessures, moest Van Dijk het veld ruimen en kwam Dolf Roks, een Zeeuwse vriend van Rob Meppelink, aan het roer. Die zag het al minder zitten in de geboren Roosendaler. "RBC haalde in die tijd vooral dure, ervaren spelers. Jonge spelers uit de eigen jeugd kregen steeds minderkansen."

Halverwege het seizoen 2005/2006 werd ook Dolf Roks slachtoffer van de erbarmelijke prestaties. Bij de winter had RBC nog geen duel gewonnen, en slechts een aantal punten bij elkaar gesprokkeld door gelijke spelen. Roks werd ontslagen en Robert Maaskant werd aangesteld. "Die zag het helemaal niet in me zitten. Ik mocht af en toe nog een paar minuten invallen vlak voor tijd, maar dat was het."

RBC Roosendaal degradeerde naar de Jupiler League en had meteen haar doelstelling klaar: 'Binnen twee jaar terug naar de Eredivisie'. RBC haalde een flink aantal spelers naar Roosendaal, waaronder Kees Kwakman, Gerry Koning, Peter Jungschlger, Kevin Diaz, Hans Denissen, Sven Delanoy en Edouard Duplan.De enige jeugdspeler van RBC die wel de kans kreeg was Frits Paap, die het jaar daarvoor al 23 wedstrijden in de Eredivisie had gespeeld. Voor Makhout was er geen plaats meer. "Ik trainde nog wel mee bij RBC, maar Maaskant stelde me niet meer op. Op het laatst zat ik niet eens meer op de bank."

Makhout heeft nooit om uitleg gevraagd of gekregen: "Hij heeft me nooit uitleg gegeven. Ik heb er ook nooit om gevraagd, dacht dat ik mijn kans weer zou krijgen als ik me op de training van mijn goede kant liet zien. Ik was nog jong, h." Die kans kreeg hij echter nooit meer. "Terwijl ik volgens mij toch niets anders deed dan in de twee seizoenen daarvoor."

In het begin van het seizoen 2006/2007 is nog getracht Makhout onder te brengen bij een ander club. In het bericht, dat in die tijd door BN De Stem is opgeschreven, valt te lezen dat RBC Roosendaal tevreden is over de ontwikkeling van de technicus, maar door de enorme concurrentie er weinig uitzicht is op een basisplaats. 'Zijn zaakwaarnemer heeft gevraagd of hij kon worden verhuurd. Daar willen we aan meewerken. We kijken ook mee rond voor hem, maar concrete belangstelling is er nog niet', zo vertelde interim-directrice Mascha Simons op 7 augustus 2006 tegenover BN De Stem.

De droom om profvoetballer te worden valt in maart 2007 echter in duigen. RBC Roosendaal besluit het contract van de middenvelder niet te verlengen. "Dat was een enorme klap voor me. Mijn droom spatte uiteen. Ik had het meteen helemaal gehad met de voetballerij."

Makhout keerde het veldvoetbal de rug toe en ging in de zaal voetballen bij Malabata en later bij MMS/United. Bijna twee jaar geleden maakte hij zijn comeback als veldspeler bij RSC Alliance, die hij dit seizoen verruild heeft voor SC Kruisland. "Achmed Didi speelt daar ook. Hij vroeg me om daarheen te komen. Grappig om nu weer met hem samen te spelen. Dat deden we vroeg op straat ook."

Kruisland promoveerde afgelopen seizoen rechtstreeks van de Vierde Klasse naar de Derde Klasse. Komende zondag ontvangt het Cluzona. Makhout wil graag met zijn club bovenin de Derde Klasse acteren. "En als het kan hogerop. Andere, hoger spelende clubs? Als die zich aanbieden, wie weet. Maar ik ga niet zelf op zoek."

Dat zelf niet op zoek gaan deed hij ook toen RBC Roosendaal zijn contract niet verlengde. "Ja, achteraf had ik dat toen misschien wel moeten doen. Ergens met een stage proberen een contract af te dwingen. Als ik nu op televisie jongens zie tegen wie ik toen speelde, denk ik dat wel eens. Maar ik was toen veel te teleurgesteld voor zo'n stap."

Voor het eerst keerde hij, na het vaarwel in2007, terug in het Roosendaalse Herstaco Stadion, waar hij negen jaar geleden nog in uitverkochte thuiswedstrijden in de Eredivisie zijn talent mocht tonen. Zijn neefjes voetballen nu in de jeugd bij RBC. "Wel apart om er binnen te stappen. Maar waarom niet? Ik ben niet boos op RBC. Ik neem niemand iets kwalijk. Zo werkt het nu eenmaal in het profvoetbal."




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd