Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Na twee jaar komt RBC weer thuis

Gepost door:Remy // 2013-05-02 00:00:00 // 3322 keer bekeken

RBC keert terug naar huis. Dankzij de aankoop van het stadion door Paul Hermsen gaan de poorten weer open, nadat deze twee jaar gesloten bleven. Op 6 mei 2011 was Melvin de Leeuw de laatste die een goal maakte aan de Borchwerf en het zag er lang niet naar uit hij gaat een opvolger krijgen! Onderstaand een terugblik op alle ontwikkelingen.

Na het faillissement van de profclub RBC Roosendaal blijft het lang onduidelijk wat er met het stadion gaat gebeuren. Eind 2011 heeft zich nog geen enkele potentile koper gemeld bij de curator. In februari 2012 doet vastgoedondernemer Gerard van der Horst een bod dat drie ton zou bedragen, maar dat wordt resoluut van de hand gewezen. De gemeente Roosendaal is hypotheekhouder en wethouder Toine Theunis laat weten dat ieder bod onder de 3,8 miljoen euro (het bedrag aan hypotheekschuld en andere lasten die zijn verbonden aan het stadion) onbespreekbaar is. De gemeente zal dan het hypotheekrecht opeisen. De voormalige voetbaltempel zou een belangrijke rol kunnen spelen in het project Stadsoevers. Er wordt gefilosofeerd over de realisatie van een wielerbaan, eventueel in combinatie met een evenementenhal. Binnen enkele dagen wordt het stadion inderdaad onderhands aan de gemeente verkocht en half mei is de verkoop definitief. De koopsom (1,75 miljoen) wordt verrekend met het geld dat de gemeente nog tegoed had van de failliete club (4,2 miljoen). Een maand later wordt de kunstgrasmat, die nog eigendom was van de leverancier, uit het stadion verwijderd.

Terwijl het heropgerichte RBC inmiddels de thuiswedstrijden afwerkt in het bos van Wouwse Plantage duikt een foto op van het leegstaande stadion, waar het onkruid hard groeit. Het triestige beeld maakt veel los. Bij opvallend veel mensen blijkt de pijn nog aanwezig en de hang naar vroeger wordt versterkt. Als in december het hele project Stadsoever in duigen valt, wil wethouder Theunis tempo maken met het stadion. Het is tijd dat er leven in komt. Dat de lichten er aan gaan en de kachel gaat branden. De boekwaarde is op dat moment nog 1,7 miljoen euro, maar: als er 1,5 miljoen wordt geboden, kunnen we natuurlijk altijd praten

In de loop van maart sijpelen voor het eerst berichten door dat er concrete belangstelling is voor het stadion. Er zouden drie kandidaten zijn, waarvan minimaal n partij RBC een warm hart toedraagt. Een gerucht dat de KNVB interesse heeft in het stadion en het als opleidingscentrum zou willen gebruiken wordt door Theunis ontkracht. Wel bevestigt hij dat er drie kandidaten zijn, die verschillende plannen hebben met het stadion en de omgeving. De wethouder laat weten dat het financile belang voor de gemeente Roosendaal zwaar zal wegen. Er wordt een deadline gesteld op 1 april voor het indienen van businessplannen.

Op 26 maart wordt duidelijk dat Paul Hermsen het stadion graag wil kopen. De directeur van Herstaco BV is de broer van RBC-voorzitter Jos en blijkt medio februari al een bod te hebben uitgebracht. Dat bod is afgewezen, maar Hermsen overweegt een nieuwe poging. Hermsen heeft veel plannen met het stadion, al is het maken van winst geen prioriteit voor hem. RBC haar thuis terugschenken vindt hij het belangrijkst. Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat het gaat lukken. Het stadion is een mooi gebouw en ik gun het RBC van harte.

Enkele dagen later dient Hermsen inderdaad een tweede bod in, dat naar verluidt 1,7 miljoen euro bedraagt. De geruchtenstroom draait op volle toeren en inmiddels zouden meerdere sponsoren zich achter Hermsen hebben geschaard om druk uit te oefenen op wethouder Theunis. Indien de verkoop aan Hermsen niet door zou gaan, zou de schimmige gang van zaken rond het stadion nog eens uitgebreid uit de doeken worden gedaan. Op Twitter plaatst politicus Ton Schijvenaars, die de stukken heeft kunnen inzien, enkele cryptische berichten waaruit kan worden afgeleid dat Hermsen goede papieren heeft. Theunis laat weten druk bezig te zijn met RBC en hij feliciteert de club met de behaalde promotie.

Tijdens het kampioensfeest op 14 april gaan verhalen de ronde dat het bod van Hermsen is overboden, maar dat de RBC-liefhebber alweer een nieuw bod heeft geplaatst van liefst 2,2 miljoen euro. De signalen dat het kwartje de voor RBC goede kant uit gaat vallen worden steeds hardnekkiger en de vraag lijkt niet langer of maar wanneer de deal rond komt. Op 22 april is Theunis echter nog terughoudend. Ik ga op dit moment niets zeggen. Deze week komt er in elk geval nog geen nieuws naar buiten. RBC-supporters moeten nog even geduld hebben. Twee dagen later meldt Schijvenaars binnen enkele dagen groot nieuws te verwachten in de krant, maar dat blijft uit.


Een paar dagen later wordt opgemerkt dat de stadionlampen enkele uren branden. Er duikt tevens een foto op die is gemaakt vanuit het stadion. In het weekend zou Eric de Regt, voorzitter van Cluzona en tevens lid van de Roosendaalse Lijst, al hebben laten vallen dat de verkoop rond is en dat Hermsen zich de nieuwe eigenaar van het stadion mag noemen. Joost van Oosterhout, bestuurslid algemene zaken bij RBC, spreekt de berichten niet tegen, maar stelt dat de officile berichtgeving moet worden afgewacht. Hij verwacht aan het einde van de week duidelijkheid. Van Oosterhout blijkt ook de foto van de brandende verlichting te hebben gemaakt, toen hij samen met Hermsen het stadion bezocht. Op 1 mei wordt ons verzekerd dat de deal in kannen en kruiken is en een dag later in de krant zal worden gemeld. De betrokken partijen willen nog niets bevestigen, maar op vrijdagochtend staat om 11.00 uur een persconferentie gepland aan de Borchwerf op nummer 4.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd