Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

RBC verloor ook zijn overlevingswedstrijd

Gepost door:Nieuwkomer // 2011-06-17 00:00:00 // 2750 keer bekeken

In BN/De Stem schreef Jan Martens in de rubriek Achtergrond een artikel met als titel "RBC heeft ook zijn overlevingswedstrijd verloren." Hieronder een integrale weergave.

RBC heeft geen gebruik gemaakt van de eenmalige kans om door te starten in de hoofdklasse. Daarmee verdwijnt de Roosendaalse club volledig van het toneel.

Zeker, er wordt in Roosendaal gehuild om RBC. Alleen niet genoeg om de club te laten voortbestaan. Het leven gaat gewoon verder in de Spoorstad. Geen massale protesten, geen stille tochten, geen mars van boze supporters richting raadhuis, laat staan rellen.

Het zegt alles over de aard van de RBC-supporter de braafste van Nederland en dat is te prijzen maar ook over de jarenlange afkalvende belangstelling voor de plaatselijke voetbaltrots. Bij het stadion liggen sinds 1 juni drie bosjes bloemen met een rouwkaart. Thats it. Een groot deel van de Roosendaalse bevolking neemt het verdwijnen van RBC voor kennisgeving aan en gaat over tot de orde van de dag.

Die afnemende belangstelling voor de oranje-witten is er ook bij het bedrijfsleven in Roosendaal en omstreken. Waar RBC als betaald-voetbalclub goed vier jaar geleden nog werkte met een begroting van zes miljoen euro, kreeg de club nu nog geen vijf ton bij elkaar voor een doorstart bij de amateurs. Bij lange na niet zelfs. Dat is even bizar als tekenend, maar tegelijkertijd verklaarbaar.

Veel bedrijven die RBC hadden kunnen sponsoren bij een come-back in het amateurvoetbal hebben nog geld te goed van het mislukte profavontuur van de Roosendalers. En dat kunnen ze bij de afwikkeling van het faillissement wel eens mislopen. Die bedrijven passen er voor opnieuw geld in RBC te pompen.

Of, zoals stichtingsvoorzitter Henk Claassens van de nu overleden voetbalclub het verwoordt: Ons draagvlak is te smal geworden. Met een gat van meer dan twee ton tussen verwachte inkomsten en uitgaven besloot Claassens de geplande doorstart woensdag af te blazen. Ik neem geen onverantwoorde risicos. Beter nu ophouden dan halverwege het seizoen failliet gaan. En faillissement voor RBC is immers al te veel.

Een extra reden voor potentile sponsors om niet met hoofdklasser RBC in zee te gaan, was de onduidelijkheid over de plek waar de nieuwe amateurclub zou gaan spelen. Dergelijke geldschieters voelen er immers weinig voor om hun relaties te ontvangen op een achterafveldje zonder tribune. In dat licht is RBC op het verkeerde moment bankroet gegaan.

Bij een faillissement in pakweg januari had de club vijf maanden de tijd gehad om nieuwe sponsors aan zich te binden en had er ook gesproken kunnen worden over de eventuele huur van het stadion. Nu was dat laatste onmogelijk omdat nog niet duidelijk is wie de eigenaar wordt van het stadion, zolang de afwikkeling van faillissement nog gaande is.

Natuurlijk waren er wel sponsors loyalisten noemt Claassens ze die nog wel wat wilden doen. Zo wilde de Halsterse zakenman John Heijnen voor anderhalve ton per jaar de jeugdopleiding in stand houden. Nu dat niet meer hoeft, hevelt Heijnen de C2-jeugd van RBC, waarin zijn zoon speelt, in zijn geheel over naar NAC.

De Bredase club kan dat zelf niet bekostigen, voor Heijnen is deze oplossing uiteindelijk goedkoper dan de hele jeugdopleiding van RBC in stand houden. Zakelijk gezien is zijn keuze logisch, gevoelsmatig ervaren sommige RBCers het als een dolkstoot.

Nu RBC de eenmalige kans om door te stoten in de hoofdklasse heeft laten lopen, heeft de club zijn allesbeslissende overlevingswedstrijd verloren. Theoretisch is er de mogelijkheid ooit opnieuw te beginnen op het laagste niveau. Maar daar voelt in Roosendaal vooralsnog niemand zich toe geroepen.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd