Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

75%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

25%

Stemmen: 28

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Doorstart RBC wordt hels karwei

Gepost door:Nieuwkomer // 2011-06-09 00:00:00 // 2724 keer bekeken

Bij RBC wordt er al nagedacht over een doorstart in de hoofdklasse. Maar daar zitten nog heel wat haken en ogen aan. RBC-watcher Jan Martens maakt in BN/De Stem een analyse.

RBC heeft goede herinneringen aan de hoofdklasse. De Roosendaalse club werd er in 1973 in de toenmalige hoogste afdeling van het amateurvoetbal kampioen bij de zondagamateurs en presteerde er tien jaar later zodanig dat een terugkeer naar het betaalde voetbal kon worden afgedwongen. Na het gisteren uitgesproken faillissement heeft RBC opnieuw de kans om terug te keren in de hoofdklasse. Theoretisch is een doorstart op dat niveau in elk geval mogelijk. De reglementen van de KNVB voorzien erin dat een profclub die failliet gaat een doorstart maakt in de een na hoogste afdeling van het amateurvoetbal. Daarmee ligt een prachtig come back-scenario voor de hand voor het nu zo getroffen RBC: kampioen in de hoofdklasse in 2012, kampioen in de topklasse in 2013 en zo met opgeheven hoofd de eerste divisie en dus het profvoetbal weer binnenwandelen.

Maar hoe reel is een dergelijk droomscenario? RBC raakt door het gisteren uitgesproken faillissement de profspelers, die het nog onder contract had staan, kwijt. Zij worden vandaag ontslagen door de curator. Die spelers zullen daarna in eerste instantie op zoek gaan naar een nieuwe werkgever in het betaalde voetbal of desnoods in de topklasse. Pas als dat niet lukt, wordt een hoofdklasser weer interessant. En ook de amateurspelers die nog aan RBC verbonden waren, zullen nu uit gaan kijken naar een club op een hoger niveau.

RBC moet dus al zijn nieuwe spelers van buitenaf halen of uit de eigen jeugdopleiding, die bij een doorstart wel kan blijven bestaan. De club heeft daarvoor nog precies n week de tijd: tot 15 juni, als de overschrijvingstermijn voor amateurvoetballers eindigt. Die datum is hard, zegt Tonny Dijkhuizen van de KNVB in Zeist. Daarvoor zal ook voor RBC geen uitzondering worden gemaakt. Dat kunnen we niet maken tegenover andere amateurclubs.

Dijkhuizen heeft wel een tip voor RBC. Sinds vorig jaar mogen amateurclubs ook werken met profspelers. Die contracten mogen afgesloten worden tot september. Dat is vooral theorie. RBC zal na een eventuele doorstart moeten gaan werken met een bijzonder bescheiden budget dat geen ruimte voor (dure) profs toelaat, tenzij er nu plots wel geldschieters opstaan. Dat laatste lijkt een utopie.

Amateurs moeten er komen dus. Binnen een week. Maar in de regio Roosendaal speelt geen enkele andere club in de hoofdklasse. En waarom zouden jongens van pakweg Baronie of Dongen, die wel op dat niveau spelen, plots overstappen naar RBC? Het maakt het samenstellen van een hoofdklassewaardige selectie en de bijbehorende doorstart een hels karwei.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd