'Hoger beroep niet mogelijk voor RBC'

Gepost door:Remy // 2011-06-08 00:00:00 // 2784 keer bekeken

'Het faillissement van RBC is onomkeerbaar', zo vertelt advocaat Hans van Oijen tegen Voetbal International. Dat betekent dat de club niet meer in hoger beroep kan gaan en dat het dus definitief over is met betaald voetbal in Roosendaal.

'Er waren vanmiddag twee opties', laat Van Oijen weten. 'De bewindvoerder had een faillissement aan kunnen vragen of de directie had de surseance van betaling kunnen omzetten naar een faillissement. Ik was er vanuit gegaan dat het eerst het geval was. Nu blijkt dat de club zelf de aanvraag heeft ingediend. Dat betekent glashard dat een beroep niet mogelijk is en dat RBC Roosendaal verdwijnt uit het betaalde voetbal.'

Lange tijd hoopte een groep investeerders RBC nog van de ondergang te kunnen redden. Ad van Alebeek, die was aangesteld als crisismanager, vindt het ongelofelijk dat het niet gelukt was.

'Iedereen heeft zo hard zijn best gedaan. We hadden al zestig procent van het totaalbedrag bij elkaar. We gingen uit van 1,3 miljoen euro, dan kan je zelf uitrekenen hoeveel er nog nodig was. Dat er geen beroep meer mogelijk is, komt best hard aan. Er zijn zeker nog partijen die verder hadden willen praten, maar we zijn ingehaald door de tijd. Ik ben er kapot van. Vooral voor al die mensen die bij de club betrokken zijn, is het verschrikkelijk.'


Onderstaand de persverklaring van de advocaat:

De bewindvoerder in de surseance van betaling van NV RBC Roosendaal, advocaat mr A.P.M. Jacobs uit Breda, heeft hedenmiddag aan de rechtbank te Breda verzocht de surseance van betaling van RBC in te trekken onder het gelijktijdig uitspreken van het faillissement. Dit verzoek was gebaseerd op het feit dat sedert het uitspreken van de surseance er geen vooruitzicht is ontstaan dat RBC aan haar schuldeisers een reel aanbod kon worden gedaan, waardoor de schulden konden worden gesaneerd. De directie van RBC heeft kennis genomen van het voornemen van een groep sponsors deze week, onder voorwaarde dat de totale liquiditeitspositie daarmee zou worden opgelost gelden ter beschikking te stellen, maar het door de sponsors genoemde bedrag zou waarschijnlijk al grotendeels moeten worden aangewend om de fiscale schulden te voldoen: de fiscus heeft al voor het uitspreken van de surseance het standpunt ingenomen dat men niet akkoord zou gaan met een akkoord (lees: deelbetaling tegen finale kwijting), nog daargelaten dat de door de sponsors gestelde voorwaarde bij lange na niet kon worden vervuld. Daar waar voorts de inkomstenstroom enerzijds inmiddels geheel was stil gevallen, (mede gelet op de onzekere situatie rond RBC kon geen aanvang worden gemaakt met het verwerven van sponsorinkomsten voor het komend seizoen) maar de kosten anderzijds gewoon doorliepen (salarissen, renteverplichtingen, etc.) restte de bewindvoerder geen enkele andere keus. De directie van RBC kon zich onder de gegeven omstandigheden niet op goede gronden tegen het verzoek van de bewindvoerder tot omzetting in een faillissement verzetten en de Rechtbank Breda heeft hedenmiddag om 14.30 uur het faillissement uitgesproken, waarbij de bewindvoerder is benoemd tot curator. De afkoelingsperiode van twee maanden blijft gehandhaafd, zodat de curator de tijd heeft zich te buigen over de eigendomsrechten van de in het stadion aanwezige zaken, waaronder de aanwezige kunstgrasmat. De curator zal zich daar nu nog niet over uitlaten.

Als curator heeft mr Jacobs de benodigde stappen gezet om tot een opzegging van de arbeidsovereenkomsten over te gaan. De werknemers zijn reeds in een eerder stadium op de hoogte gesteld van de gevolgen van een mogelijk faillissement. De overeenkomsten zullen ook schriftelijk worden opgezegd. Bij RBC zijn 50 mensen in dienst. De curator staat inmiddels in contact met de gemeente Roosendaal die als borg hypotheekrechten heeft op het stadion, dat eigendom is van RBC. Het stadion valt dus in de faillissementsboedel. De curator en de gemeente Roosendaal hebben reeds eerder overeenstemming bereikt over de instandhouding van alarmering en beveiliging. Over de toekomst van het stadion en de plannen om RBC te laten acteren in de Topklasse cq plannen om de jeugdopleiding veilig te stellen kan op dit moment door de curator noch door ondergetekende op dit moment een concrete uitlating worden gedaan.

Dit persbericht is door ondergetekende opgesteld in overleg met de curator.

Hans van Oijen, advocaat RBC




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd