Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

72%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

28%

Stemmen: 29

Speler van de week

Naam:
Anass el Gamali
Leeftijd
30
Positie:
Middenvelder

Interviews
Meest recente interviews

'RBC kan doorstart maken in hoofdklasse'

Gepost door:Remy // 2011-06-01 00:00:00 // 2942 keer bekeken

Als RBC failliet gaat, kan de Roosendaalse voetbalclub een doorstart maken in de hoofdklasse. Dat zegt Tonny Dijkhuizen van de amateursectie van de KNVB in Zeist. "Een profclub verliest bij een faillissement de licentie betaald voetbal, maar mag wel doorstarten op het op een na hoogste amateurniveau."

Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, aldus Dijkhuizen. "RBC moet in dat geval een structuurswijziging ondergaan. Van een betaald voetbalorganisatie naar een amateurclub met een verenigingsstructuur. Daar wordt in het eerste seizoen dispensatie voor verleend. RBC krijgt dus een jaar de tijd voor die wijziging."

Het dreigende faillissement van RBC heeft gevolgen voor veel meer voetbalclubs. Als de Roosendalers inderdaad op de fles gaan, keert het in mei gedegradeerde Almere City wellicht terug in de eerste divisie. "Het bestuur betaald voetbal moet daar dan een besluit over nemen, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting", zegt Marloes van der Laan van de profsectie van de KNVB.

De plek die dan openvalt in de topklasse wordt ingenomen door een extra club die nu nog meedoet in de promotie/degradatiestrijd tussen topklasse en hoofdklasse. RBC mag dan de vacante plek in de hoofdklasse innemen.

Dijkhuizen: "Mits RBC dat wil natuurlijk. Als een club bij een doorstart de hoofdklasse te hoog gegrepen vindt, kan ze ook instromen op het allerlaagste niveau. Dat is in district Zuid 1 de vijfde klasse. En RBC kan natuurlijk ook helemaal afzien van een doorstart."

In die laatste twee gevallen wordt de promotie/degradatieregeling van de topklasse tot en met de vijfde klasse aangepast, zegt Dijkhuizen. "Dat betekent wel dat de KNVB tijdig moet weten of RBC een doorstart wil maken. Want een week voor de nieuwe competitie kunnen we niet alle speelschema's meer gaan aanpassen."

Mocht RBC volgend seizoen inderdaad doorstarten in de hoofdklasse, dan kan de club binnen twee jaar dus weer terug zijn in de eerste divisie. "Sinds vorig jaar is dat mogelijk", bevestigt Dijkhuizen.

Hij wijst erop dat er ng een alternatief is voor RBC na een faillissement. De club kan ook fuseren met een al bestaande amateurvereniging. "Die nieuwe club stroomt dan in op het niveau waarop die oude amateurclub actief was." Dat gebeurde vorig jaar met Haarlem, dat na het faillissement samenging met zaterdagtweedeklasser Kennemerland. De fusieclub die daardoor ontstond speelt zijn wedstrijden overigens nog steeds in het oude stadion van Haarlem, dat gehuurd wordt van de gemeente. Of RBC bij een eventuele doorstart gebruik blijft maken van het eigen stadion, dat bij een faillissement naar de gemeente Roosendaal gaat, is nog maar de vraag.

Clubdirecteur Jeffrey Kooistra wilde gisteren niet op het dreigende bankroet vooruit lopen. De Roosendaalse wethouder Toine Theunis liet al eerder weten een faillissement van RBC te betreuren. "De club bestaat immers al 99 jaar. Maar laten we wel wezen, geen 99 jaar als profclub. En RBC zou ook nu na een faillissement verder kunnen als amateurclub. Als ze dan niet in het stadion willen of kunnen spelen, hebben wij nog genoeg mooie amateursportparken in Roosendaal."

Bron: BN/DeStem




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd