Persbericht Supportersvereniging RBC: 30 mei 2011

Gepost door:Remy // 2011-05-30 00:00:00 // 3041 keer bekeken

De Supportersvereniging RBC betreurt het door de Roosendaalse gemeenteraad genomen besluit om RBC niet de helpende hand te reiken bij het oplossen van de financile problemen die RBC kent ten zeerste. In de afgelopen jaren is door de RBC-directie keihard gewerkt om de schulden te saneren die waren ontstaan in de jaren dat RBC in de Eredivisie actief was en in het seizoen daarna. Ondanks dat de RBC-organisatie significant is afgeslankt, er inmiddels al jaren bescheiden (spelers)salarissen worden uitbetaald en er op een financieel verantwoorde manier wordt bestuurd, is door de financile molensteen die vanuit het verleden om de nek hangt, een laatste zetje nodig om RBC weer financieel volledig op de rails te krijgen. De trouwe sponsoren en supporters die RBC heeft kunnen dit echter niet alleen, maar dreigen wel de dupe te worden van financieel wanbeleid dat inmiddels jaren geleden kortstondig is gevoerd door een aantal bestuursleden dat reeds uit beeld verdwenen is.

Het is cru om te zien dat andere gemeenten hun Betaald Voetbal Organisatie (BVO) wel in het hart dragen en het belang van de club voor de stad beamen. Zo heeft de gemeente Maastricht eerder dit jaar een schuld van MVV ter hoogte van 1,7 miljoen euro kwijtgescholden en hebben gemeenten als Den Bosch, Leeuwarden, Deventer en Veendam hun steentje bijgedragen aan het voortbestaan van de trots van hun stad: de lokale BVO. Dit lijstje valt met vele gemeenten en provincies uit te breiden, maar niet met de naam Roosendaal. Een gemiste kans.

De gemeente houdt zich momenteel namelijk bezig met stadspromotie. Het winkelhart van Roosendaal moet de stad op de kaart zetten. Een initiatief dat valt te loven, maar winkels zijn er in elke stad, hoe zeer wij de hardwerkende ondernemers die onze stad kent ook welgemeend waarderen! Evenementen als de Draai van de Kaai en een betaald voetbalclub als RBC zijn veel unieker. Sport neemt een belangrijke positie in binnen de Nederlandse cultuur en maatschappij. Topsport bindt Nederlanders en goede prestaties bieden een gevoel van trots. Het is die trots waar het de Roosendaler juist in grote mate aan ontbreekt, aldus nota bene onze eigen burgemeester Niederer! Ondanks de magere sportieve prestaties van RBC in de laatste jaren (vanzelfsprekend grotendeels veroorzaakt door de financile teruggang) kan iedereen zich herinneren hoe trots de inwoners waren toen RBC twee keer wist te promoveren naar de Eredivisie.

Voor alles wat RBC de stad in haar 99-jarig bestaan heeft geschonken, had de Supportersvereniging een positievere houding van de gemeenteraad verwacht en toegejuicht. Natuurlijk is het een opgave om gemeenschapsgeld te investeren in een Betaald Voetbal Organisatie, maar er is een duidelijke reden waarom andere gemeenten dit wel op grote schaal hebben besloten te doen. RBC biedt tweewekelijks vele bedrijven een uniek platform om tot samenwerking te komen en geeft jaarlijks tienduizenden liefhebbers uit Roosendaal en de regio enorm veel plezier. Daarnaast is de club maatschappelijk zeer actief te noemen, door haar samenwerking met het Franciscus Ziekenhuis, scholen en diverse instellingen die de belangen van mensen met een lichamelijke beperking behartigen. Bovendien hebben we het hier nog altijd over een garantstelling, zodat RBC ook nog eens elke cent moet terugbetalen. De club heeft de stad namelijk nog nooit een cent gekost, maar heeft uitsluitend geld en publiciteit opgeleverd.

Het grote probleem lijkt hier de publieke opinie, die zich mede door de jarenlange negatieve bijdragen vanuit BN/DeStem op grote schaal tegen RBC heeft gekeerd. Negen op de tien mensen die je in de stad spreekt, denkt dat RBC al miljoenen vanuit de kant van de gemeentelijke overheid heeft ontvangen. Het tegendeel is waar! Daardoor bestaat bij velen een verkeerd beeld ten aanzien van de financile banden tussen de gemeente en de BVO, waardoor onder veel Roosendalers die slechts zijdelings van de werkelijke situatie op de hoogte zijn een negatieve houding ten aanzien van mogelijke steun aan RBC resulteert.

De vergelijking met instellingen als schouwburg De Kring en Museum Tongerlohuys mag daarbij best worden gemaakt. De eerste instelling strijkt al jarenlang een subsidie van meer dan een miljoen euro per jaar op, waar de tweede instelling jaarlijks circa twee ton mag bijschrijven en het afgelopen jaar zelfs negen ton kreeg toegeschoven voor een verbouwing. En dat terwijl met name het Tongerlohuys een zeer beperkt aantal bezoekers trekt. Natuurlijk: het betreft hier non-profit instellingen, maar van de miljoenensubsidie die wordt verstrekt worden duur betaalde artiesten ingehuurd. Youp van t Hek, Frans Bauer en het circus worden zo door de gemeente gefinancierd, onder het mom van cultuur.

RBC mag niet op steun rekenen, want dat is een bedrijf. Een bedrijf waar mensen tegenwoordig een minimumloon verdienen, of net iets meer dan dat. Noem ons een ander bedrijf waar tweewekelijks minimaal 2.500 mensen binnen de muren van de vestiging staan te juichen en dat de Roosendaler zoveel eigenwaarde verschaft? Mede daardoor is men binnen andere gemeenten niet huiverig om in de bres te springen als hun BVO met tegenslag te kampen krijgt. Geen enkel ander bedrijf binnen die gemeenten verwacht van de gemeenteraad eenzelfde behandeling te krijgen als voor de plaatselijke BVO geldt, hetgeen in Roosendaal vaak als (drog)reden wordt aangevoerd.

Vaak hebben wij in de laatste weken kortzichtige reacties moeten lezen, zelfs van personen die objectief zouden moeten denken en handelen: wethouders en raadsleden. Er zou niet voldoende draagvlak voor RBC zijn. Zou RBC het dan 99 jaar hebben volgehouden? En de gemeente wacht bezuinigingen, waardoor geen geld voorhanden zou zijn om RBC bij te staan. Zolang er echter geld is voor miljoenensubsidies aan culturele instellingen met vele malen lagere bezoekersaantallen en er geld is voor megalomane bouwprojecten die door de belastingbetaler worden gefinancierd (meest recente voorbeeld: het zogenaamde Spoorhavenplan, waar op kosten van de belastingbetaler een nieuw gemeentehuis moet verrijzen), dan zal een extra garantstelling van een miljoen euro aan RBC de gemeente Roosendaal niet naar een faillissement leiden, zo mogen wij toch rustig concluderen.

De Supportersvereniging doet vanwege het grote belang dat RBC vertegenwoordigd een laatste beroep op het bedrijfsleven in de regio. Er is nog altijd tijd, hoe beperkt die ook is, om de ondergang van n van de meest markante elementen van de Roosendaalse geschiedenis te verhinderen en ervoor te zorgen dat Roosendaal niet op de kaart komt te staan als saaie dertien in een dozijn provinciestad die uitsluitend nog positief bekend staat om hardwerkende winkelondernemers en de Draai van de Kaai en veel meer negatief in het nieuws komt door onder meer lekkende viaducten, lekkende parkeergarages, lekkende raadsleden en het verdwijnen van grote industrie en de functie als relevante spoorstad.

Mocht het alsnog misgaan met de door ons zo geliefde club, dan gaan onze gedachten vooral uit naar de medewerkers van RBC en de vrijwilligers die zich jarenlang, volstrekt belangeloos, hebben ingezet voor hun club en alle supporters en sponsoren die de club al decennialang trouw zijn gebleven. Wij kijken dan uit naar het moment dat de beeltenissen van RBC-spelers worden geplaatst tegenover de beeltenissen van de Trommelaere van Roosendaal, een eerder illuster gezelschap dat om zeep is geholpen en waarvan niets anders rest dan een aantal beelden op n van de lelijkste pleinen die Nederland rijk is: de Roosendaalse Nieuwe Markt.

Bestuur Supportersvereniging RBC




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd