Gemeenteraad niet bereid tot garantstelling

Gepost door:Remy // 2011-05-30 00:00:00 // 3201 keer bekeken

De Roosendaalse gemeenteraad heeft maandagavond iedere vorm van steun aan RBC afgewezen. Een tweetal moties van de VLP (het verhogen van de garantstelling met een miljoen euro en aankoop van het stadion) werden met een ruime meerderheid verworpen.

Het verzoek tot een interpellatiedebat over RBC werd ingediend door de partijen PvdA en VLP. Met uitzondering van Nieuwe Democraten stemden alle partijen in met interpellatie. Namens Nieuwe Democraten wilde Ton Schijvenaars dat besluit toelichten, maar dat werd niet toegestaan. Nadat Paul Klaver (PvdA) het verzoek tot interpellatie had voorgelezen (klik hier voor het volledige verzoek
) ging wethouder Toine Theunis in op de eerste vragen.

Hierin stelde hij dat er binnen de gestelde kaders geen mogelijkheden liggen tot het verlenen van steun aan RBC, omdat de raad in het verleden al had aangegeven de garantstelling niet te willen verhogen. Er zouden alleen mogelijkheden zijn indien de kaderstelling werd aangepast. Theunis bevestigde dat de kosten voor de gemeente van een faillissement van RBC 3,5 miljoen bedragen. Roosendaal krijgt dan wel het stadion (exclusief het kunstgrasveld) in bezit. Er liggen al scenarios klaar waarbij het stadion de eerste drie jaar kostendekkend kan worden gexploiteerd.

Verder benadrukte Theunis meermaals dat twee entiteiten moeten worden gescheiden: de stichting RBC Buiten de lijnen en de NV RBC Roosendaal. De stichting zou subsidie kunnen aanvragen en verkrijgen, de NV moet zichzelf kunnen bedruipen. Het verzoek tot een garantstelling van een miljoen euro was gericht op herstructurering van de NV. Theunis gaf toe dat RBC een redelijk goed onderbouwd plan heeft om een crediteurenakkoord te sluiten, maar gaf tevens aan dat het verstrekken van een garantstelling zonder tegenprestatie in strijd is met de Europese regels omtrent staatssteun. Voor eventueel multifunctioneel gebruik van het stadion ligt het initiatief volgens de wethouder bij de eigenaar (RBC).

In de eerste termijn vroeg Klaver zich vervolgens af of de gemeente, RBC en maatschappelijke partners niet samen om de tafel moeten om te spreken over de ontwikkelingsmogelijkheden in het gebied rondom het stadion. Tevens vroeg hij erbij stil te staan wat Roosendaal over heeft voor betaald voetbal in de gemeente, als dit wordt afgezet tegenover andere bestedingen zoals bijvoorbeeld cultuur en fietsenstallingen.

John Hertogh van de VLP opende met een verrassing: projectontwikkelaar Maver zou nog deze middag hebben aangegeven best open te staan voor de aankoop van het stadion. Hertogh vroeg tevens aandacht voor de supporters, die soms al meer dan vijftig jaar iedere twee weken hun club bezoeken. Daarna diende hij twee moties in: 1. Het verzoek tot een garantstelling honoreren en 2. Aankoop van het stadion. De VLP verbond hieraan wel enkele voorwaarden, zoals het bereiken van een volledig crediteurenakkoord, het ontbinden van de huidige raad van commissarissen en toetsingscommissie, de gemeenteraad zou minimaal twee nieuwe bestuurders moeten kunnen benoemen en de loonkosten (niet zijnde spelerssalarissen) zouden met een ton moeten worden teruggebracht. Daarnaast diende er een externe financieel deskundige te worden aangewezen die de situatie van RBC op de voet zou volgen.

Namens het CDA gaf Ad Mol aan dat RBC recht heeft op een serieus debat. Hijzei daarbij direct dat dat niet betekent dat zijn partij bereid zou zijn tot steun verlenen. Maar het gaat erom dat we aandacht besteden aan het probleem, erover praten. Hij complimenteerde de huidige clubleiding voor het harde werk en stond ook stil bij de mensen met clubliefde. Emoties zouden de discussie echter niet mogen beheersen en het CDA zei dan ook voor een zakelijke benadering te kiezen. Tevens wees Mol erop dat het er alle schijn van heeft dat de KNVB doelbewust het betaalde voetbal wil saneren en dat er enkele clubs uit Brabant zullen moeten verdwijnen.

Op een vraag van de SP antwoordde wethouder Theunis dat hij goed op de hoogte is gehouden door RBC en dat er sprake is geweest van een goede, open verstandhouding met directeur Jeffrey Kooistra. Verder meldde hij dat ook de plaats op de ranglijst (degradatiezone) RBC tot een labiele partner maakt. Dat zou ook voor een partij als Maver meewegen.

Arwen van Gestel (VLP) vroeg zich vervolgens af wat de taxatiewaarde van het stadion (waarover OZB betaald wordt) momenteel is. Deze zou zeven miljoen euro bedragen, het dubbele van de huidige garantstelling. Theunis zei daarop al meermaals bij RBC te hebben aangekaart dat zij bezwaar moet aantekenen tegen een te hoge OZB. De werkelijke waarde zou op 3,9 miljoen liggen. Ondanks deze cijfers hield Theunis vol dat in het geval van verhoging van de garantstelling (nu 3,5 miljoen) met een miljoen dit gehele bedrag geen onderpand zou kennen, wat de garantstelling extra risicovol zou maken.

Op een vraag van Klaver (wat is de positie van de Belastingdienst als crediteur?) antwoordde Theunis dat de Belastingdienst gewoon onderdeel uitmaakt van het crediteurenplan, maar dat hij verwacht dat de Belastingdienst medewerking zou weigeren. Het verzoek van RBC om een miljoen voorzag er immers in dat met de fiscus geen akkoord bereikt zou worden, indien dit wel zou gebeuren zou een garantstelling van zeven ton volstaan. Later werd dit door Hertogh bestreden. Hij stelde dat de Belastingdienst ook mee zou moeten als het crediteurenakkoord slaagt.

Na een schorsing van vijf minuten werd de tweede termijn vooral aangegrepen om medeleven te betuigen en vervolgens een keihard nee te verkondigen. Nieuwe Democraten, Roosendaalse Lijst, GroenLinks en PvdA lieten de RBC-supporters weinig hoop. Ook VVD liet weten de moties niet te steunen. Jeroen van den Beemt voegde daar aan toe dat het dossier RBC inmiddels ook een principekwestie was geworden. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd: politici willen wl hun woord houden.

In een slotoffensief wees Hertogh erop dat de gemeente de (te hoge) OZB op het stadion had vastgesteld en geheven, en dat een gesprek tussen Maver en RBC aanstaande was, maar dat daarvoor medewerking van de gemeente was benodigd. Verder wees hij op subsidies voor schouwburg De Kring (1,2 miljoen) en zwembad De Stok (1,6 miljoen), terwijl er geen cent naar RBC gaat. Op zijn vraag hoe de gemeente het stadion de komende drie jaar kostendekkend gaat exploiteren (en waarom het dan niet lukt om RBC er drie jaar te laten voetballen) wilde wethouder Theunis niet concreet ingaan.

Op verzoek van Hertogh werd er hoofdelijk gestemd voor de twee moties. Behalve door hem zelf werden de moties alleen gesteund door zijn vier partijgenoten van de VLP. De overige 29 raadsleden stemden tegen.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd