Gaat RBC ongeslagen het einde van de competitie halen?

Absoluut!

77%
Nee, hier en daar laten ze het lopen

23%

Stemmen: 26

Speler van de week

Naam:
Glaucio Ventura Tiago
Leeftijd
22
Positie:
Centrale verdediger

Interviews
Meest recente interviews

Eerherstel voor ''Robbertje''

Gepost door:Nieuwkomer // 2011-05-20 00:00:00 // 3521 keer bekeken

Op de website Roosendaal24.nl verscheen vorige week een column met de titel ''RBC Roosendaal: Waar ging het mis?'' Frank Roks denkt het antwoord te weten. Hijmaakt ons daarvan deelgenoot in zijn column Eerherstel voor Robbertje.

Met mijn verhaal van vorige week (RBC Roosendaal: Waar ging het mis?) op de harde schijf blikken we wederom terug naar de eerste helft van het seizoen 2006 2007. RBC had na een jaar dolen, onderin in de eredivisie, trainer Robert Maaskant voor de derde maal in de armen gesloten en er werd weer een voetbalzon in Roosendaal waargenomen. Terug naar vrijdagavond 20 oktober 2006. RBC kon die avond de 2e periodetitel in de Jupiler-league binnen halen, iets wat sinds 1988 niet meer gelukt was. Fst of toch niet? De titel werd inderdaad bijgeschreven, maar feesten ging mooi niet door. Daar stak voorzitter Jan Pollemans persoonlijk een stokje voor.

Zijn reden, dat feesten ongepast was omdat een periodetitel weinig zegt voor een club die voor het kampioenschap gaat, bleek achteraf niet meer dan een drogreden. De ware reden was, dat Jan de Man helemaal niet wilde dat trainer Robert Maaskant zo vroeg in het seizoen alle credits van een eventueel kampioenschap zou krijgen. De loopgraven lagen nog dieper. Er was sprake van een must, want zou Maaskant er niet in slagen het kampioenschap te behalen, dan mocht deze dure gemaal niet eens bij RBC blijven. De eerste haren lagen in de boter en voor de vloot vol zat was het voor de club te laat. Hoe ik dat zo goed weet? Omdat ik ongewild tussen deze soap terecht kwam en het ruwe contour van het granietblok welke schuil gaat in de persoon Jan Pollemans, pal voor me kreeg.

Lees mee. Vooral de supporters geloofden dat RBC voor de derde maal onder leiding van trainer en voetbalgoeroe Robert Maaskant zou terugkeren naar het hoogste voetbalpodium van Nederland. In de euforie rondom dit hoopvolle plaatje waren wij van kunstatelier 2CREA8 gevraagd de club te komen helpen. Graag wilden we belangeloos samen met de selectiespelers een schilderworkshop opzetten, waarna de gemaakte kunstwerken geheel ten bate van de club geveild zouden worden. Vooraf waren we ter orintatie verschillende keren in het RBC-stadion te gast. Als leuke tegenprestatie en omdat het carnaval naderde, bedachten we vanuit het niets een extraatje en met wat muzikale vrienden schreven en zongen we op de klanken van toenmalig tophit Toppertje een ode aan trainer Robert Maaskant, genaamd Robbertje. Puur uit supportersjolijt en het geloof in directe promotie. Het cd-singletje werd professioneel opgenomen en geperst in een eerste oplage van 500 stuks. Een enthousiaste hoofdsponsor schoot de onkosten, t.w. 1500 euro, spontaan voor. Alles nog zonder medeweten van de selectie, staf n Jan Pollemans. Het moest een grote verrassing worden. We stonden niet helemaal alleen, want professionele commercile mensen binnen de vereniging begeleidden ons surpriseproject. Alles met alleen maar goede bedoelingen en ten voordele van de krappe clubkas, want bij verkoop van de eerste persing zou er 1000 euro netto in het laatje liggen. Ook landelijk werd deze goodnewsshow goed ontvangen en zelfs Wilfred Genee, die avond in het RBC-stadion aanwezig namens Tien, wilde, indien RBC de periodetitel won, zendtijd aan de cd-presentatie verlenen. Helemaal te gek!

Doch hadden we buiten de superdeboere-speurneus van Jan Pollemans gerekend. s Ochtends voor de wedstrijd ontdekte hij de surprise en i.p.v. gecharmeerd was hij hartstikke pissig. Jan bulderde dat geen enkele trainer groter was dan de club. Zelfs Robert Maaskant met een unieke missie als deze niet! Bij de club was alles smen en niemand verdiende lof op eigen naam. De jaloersheid droop er van af want stiekem vond hij dat alle eer hm, de doortastende gulle voorzitter, toe kwam. Hij stelde verder dat de cd-single nooit uitgebracht mocht worden. Met een aantal kinderachtige patserzetten liet hij verder zien wie de grote machthebber binnen de club was. Persoonlijk liet hij de cd-single uit de handel halen door deze door RBC op te laten kopen en in de clubkluis te parkeren. Verder strafte hij op een kleinzielige manier alle betrokkenen binnen RBC, verbood het openlijk vereren van Robert Maaskant en bedong dat er die avond, titel of geen titel, in Roosendaal net gefeest zou worden. Wij als initiatiefnemers die ondertussen aardig wat tijd in het project gestoken hadden stonden totaal perplex, maar voor ons kunstenaars was de koek nog niet op. We werden op zijn bureau ontboden, waar plots een collegiaal arme plaatselijke kunstenares, uit de hoge hoed getoverd werd met wie hij toevallig al een eerdere afspraak had, waardoor niet wij, maar zij de schilderworkshop mocht gaan doen. Al onze voorbereidingen en inkoop ten spijt. We kregen de gemaakte onkosten terug en konden gaan.

En de baas hield woord. Er werd na het winnen van de titel niet gefeest. Zekere geldelijke winst kostte de club nu 1500 euro. Peanuts voor Jan. Eergevoel staat niet op een kassabon. Voor mij was dit een breekpunt in de RBC-geschiedenis, want het verdere vervolg en de teloorgang van deze mooie club zijn bekend. Een jaloerse kift werd eenzijdig beslist en maakte vroeg in het seizoen onnodig schade. Door alle machtsperikelen werd het voetbal er niet beter op en RBC liet steeds meer steken vallen waardoor een grote voorsprong zienderogen slonk. Toen Rob Meppelink vanonder de oksels van Jan Pollemans zijn zelfbevredigingstocht binnen de vereniging inzette, werd het mes dieper in Maaskants rug gewrongen en zo kwam een sprookjes gewaand huwelijk eind februari 2007 tot een scheiding. Uiteindelijk strandde RBC het seizoen als derde met 13 punten achterstand op leider De Graafschap. Geen kampioenschap en later ook geen promotie. Op afstand voelde Robbertje met zijn selectie en Roosendaal mee. Hij had zijn huzarenstukje niet op zijn wijze kunnen, of beter, mogen afmaken. RBC zakte na dit seizoen jaarlijks verder weg en is dit seizoen met een voorlaatste plaats en een enorme schuldenlast, net niet gedegradeerd naar de amateurs.

Ik ben uit op eerherstel voor Maaskantje. Wat mij betreft mag het cd-singletje Robbertje nu eindelijk uit de kluis. Dan maar een gele of rode kaart. Via de hedendaagse technische mogelijkheden en Roosendaal24 kan, vijf en een half jaar na dato, iedereen alsnog het genoegen smaken van een verlate premire.

Luister hier 'Robbertje': Robbertje

Een ode aan Robbertje, een grootheid binnen het trainersgilde, want afgelopen week werd hij met Wisla Krakow landskampioen van Polen. Dat deze column tot diep in de zuidelijk Poolse stad mag doorklinken. Ik denk dat ik namens alle echte RBC-supporters spreek als ik hier aan toevoeg: Proficiat Robert, en nog een gemeend sorry van toen.

Frank Roks, Roosendaal24.nl




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd