Dichte begroting RBC zegt niet alles

Gepost door:Nieuwkomer // 2011-05-19 00:00:00 // 3169 keer bekeken

Onder de titel Dichte begroting RBC zegt niet alles tempert Karel Pleunis in BN/De Stem het optimisme dat gisteren ontstond na berichtgeving op Omroep Brabant. Hieronder een integrale weergave.

Met een sluitende begroting voor zowel het voorbije als het komende seizoen, wil RBC aantonen dat de bvo nu zuinig leeft. Het tekort van 1,3 miljoen ontbreekt echter in beide begrotingen.

RBC sluit het seizoen 2010-2011 af met een ingecalculeerd verlies. De hoogte wil RBCs algemeen directeur Jeffrey Kooistra niet noemen. Wel zegt hij dat er al voor het begin van de competitie een (gesponsorde) garantstelling voor dat verlies is afgegeven. Daardoor halen we de begroting. Voor het seizoen 2011-2012, zegt hij, is een conceptbegroting opgesteld die budgetneutraal is. De club verwacht dus geen winst, maar ook geen verlies. Inzage in de cijfers geeft Kooistra opnieuw niet. Maar we spreken over een realistische conceptbegroting. Lager dan die van het afgelopen seizoen en zonder onrealistische zaken als bijvoorbeeld een flinke post aan inkomsten door de verkoop van spelers. Van deze begroting denken we 95 procent eigenhandig bijeen te brengen.

Het voorzichtige optimisme over de begrotingen 10-11 en 11-12 verhult niet het liquiditeitstekort (direct beschikbaar kasgeld waarvan salarissen en schuldeisers betaald moeten worden) van 1,3 miljoen euro. Dat hangt nog altijd als een zwaard van Damocles boven het voortbestaan van de bvo. Schuldeisers, zo is bekend, zouden de club moeiteloos naar een faillissement kunnen voeren.

Het tekort baart ook de KNVB grote zorgen. Die strafte RBC n duel voor het einde van de competitie zelfs met drie punten in mindering, waardoor degradatie naar de topklasse dichtbij kwam. Indien RBC er niet in slaagt die 1,3 miljoen (waarvan zes ton is toegezegd) op korte termijn bijeen te brengen om het gat te dichten, kan de KNVB de bvo opnieuw straffen met drie punten aftrek. En enkele maanden later weer met drie punten. Om vervolgens de licentie in te trekken. Half juni is zon ijkpunt. Daarom had die 1,3 miljoen gisteren al aangezuiverd moeten zijn, verwoordt Kooistra het grote probleem.

Om de cijfers over het voorbije en komende seizoen niet rood te doen kleuren, hield en houdt de directeur het tekort van 1,3 miljoen in het verleden veroorzaakt door een uitgavenpatroon dat niet strookte met de bedrijfsinkomsten bewust, maar wel zichtbaar voor iedereen, buiten beide begrotingen. Feitelijk kan dat niet, maar op die manier wil hij inzichtelijk maken dat de bvo RBC zonder die molensteen van 1,3 miljoen euro om de nek, nu wel gezond leeft en dat ook in de toekomst zal doen. Zoals de KNVB dat van ons verlangt. Als ploeg in categorie 1 word je trouwens voortdurend gecontroleerd. Kooistra zegt dat hij alleen het gat van 1,3 miljoen niet kan dichten. Dat moeten we samen doen. Of de verkoop van het stadion aan de gemeente een optie is? We bekijken alle mogelijkheden.




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd