Voorbeschouwing RKC-RBC

Gepost door:Remy // 2011-04-28 00:00:00 // 2791 keer bekeken

Was het de spanning? Of toch een gebrek aan inzet? Feit is dat RBC een afgrijselijk slechte eerste helft afleverde in de zeer belangrijke wedstrijd tegen AGOVV. Tijdens de rust heeft het behoorlijk gedonderd in het Roosendaalse kleedlokaal, zo werd na afloop toegegeven door Eric Hellemons. De woede-uitbarsting miste zijn uitwerking niet. Ook in de tweede helft was het spel niet al te best, maar RBC vocht voor wat het waard was. Na een snelle aansluitingstreffer (1-2) had de thuisploeg pech dat de gelijkmaker lang uitbleef. Vlak voor tijd maakte Melvin de Leeuw alsnog de dikverdiende 2-2. Zo liet RBC tegen tien AGOVVers twee punten liggen, maar het behaalde puntje zou nog wel eens heel belangrijk kunnen zijn in de aanhoudende strijd tegen degradatie.

In de twee resterende wedstrijden zal RBC het ook vooral moeten hebben van de vechtlust. Voetballen kan de ploeg immers niet. De eerste maanden van dit seizoen slaagden de Roosendalers er nog geregeld in tegenstanders hun wil op te leggen met combinatiespel, maar dat niveau wordt al lang niet meer gehaald. Te veel spelers lijken vooral bang om fouten te maken, waardoor het tempo te laag komt te liggen, er nauwelijks naar voren wordt gevoetbald en de fouten zich juist opstapelen. Men zal zich dan ook moeten vastklampen aan de laatste 45 minuten tegen AGOVV, toen er met heel veel strijd nog een resultaat werd afgedwongen.

Vrijdag staan de mannen van trainer Dean Gorr voor een loodzware opdracht. In Waalwijk is RKC de tegenstander, momenteel verreweg de beste club in de Jupiler League. Binnen een mum van tijd hebben de Waalwijkers een ruime achterstand op koploper FC Zwolle goed gemaakt. Vorige week eindigde de onderlinge confrontatie in Zwolle in 0-3 voor de ploeg van Ruud Brood, waardoor RKC in punten gelijk is gekomen met de Zwollenaren. Op basis van doelsaldo blijft FC Zwolle nog lijstaanvoerder (+42 om +37). RKC heeft er dus niet alleen alle belang bij om te winnen, maar zal er tegen RBC (en een week later tegen Fortuna Sittard) ook alles aan doen om zon hoog mogelijke uitslag neer te zetten.

Met 76 doelpunten in 32 wedstrijden is RKC de meest scorende ploeg in de Jupiler League. Met Boerrigter (18 treffers), voormalig RBCer Donny de Groot (17) en Benson (15) beschikt Brood over een levensgevaarlijke aanvalslinie. Wellicht hoopt RBC op een zelfde wedstrijdverloop als in het uitduel tegen Zwolle, toen met een sterk verdedigend blok verrassend een 0-0 gelijkspel uit het vuur werd gesleept. Volledig vertrouwen op de defensie kan RBC echter niet, aangezien dit seizoen pas viermaal de nul werd gehouden.

Mocht een resultaat in Waalwijk er niet in blijken te zitten, dan is het wel zaak om de koppies niet te laten hangen en te blijven strijden om de schade te beperken. Behalve voor het kampioenschap zouden de doelcijfers namelijk ook nog een rol kunnen gaan spelen in de onderste regionen van de competitie. Met nog twee duels voor de boeg is het rekenen losgebarsten. Daar Almere City FC en Fortuna Sittard het komend weekend tegen elkaar opnemen, kunnen de drie degradatiekandidaten allemaal nog zeggen dat ze het in eigen hand hebben. We schetsen enkele scenarios.

De stand vooraf:

#Club D PDS
16RBC Roosendaal3226-22
17Fortuna Sittard3225-27
18Almere City FC3224-38


i. Almere City FC wint thuis van Fortuna Sittard. Indien de Limburgers vervolgens hun laatste wedstrijd van RKC verliezen, heeft RBC geen punten meer nodig om van lijfsbehoud verzekerd te zijn. Als Fortuna een punt pakt tegen RKC en RBC beide duels verliest, zal het doelsaldo beslissend zijn. En gelijkspel voor RBC zou in dat geval aan alle twijfel een einde maken. Als RBC n van de laatste twee duels wint, is het honderd procent veilig. Bij twee gelijke spelen kan het alleen nog mis gaan als Fortuna met minstens zes goals verschil wint van RKC. Pikant: op de laatste speeldag zou RKC in het stadion van Fortuna kampioen kunnen worden, terwijl de thuisploeg dan mogelijk degradeert.

ii. Fortuna Sittard wint uit van Almere City FC. De ploeg van Wim Dusseldorp is dan veilig. Als Almere vervolgens niet wint op bezoek bij FC Den Bosch, blijft RBC in de Jupiler League. Een punt tegen RKC f FC Dordrecht is ook voldoende, aangezien Almere zelfs bij een overwinning op Den Bosch op basis van het doelsaldo hekkensluiter zal blijven.

iii. Almere City FC en Fortuna Sittard delen de punten. In dit geval moet er nog n keer gewonnen worden om degradatie definitief af te wenden. Ook twee gelijke spelen zullen voldoende zijn, dankzij het betere doelsaldo. Als RBC slechts n punt of zelfs helemaal geen punten meer haalt, dan is het sterk afhankelijk van de resultaten van de concurrenten.

Almere City is met elf punten uit de laatste vijf wedstrijden in de winning mood en het ligt in de lijn der verwachtingen dat de definitieve beslissingen pas op de laatste speeldag gaan vallen. Het staat vast dat RBC het karwei dan tegen FC Dordrecht in eigen huis kan afmaken. Een resultaat tegen RKC zou weliswaar mooi meegenomen zijn, een nederlaag is echter geen catastrofe. Een ruime nederlaag is daarentegen zeer ongewenst.

RKC Waalwijk-RBC Roosendaal
Datum: 29 april 2011
Tijd: 20:00 uur
Plaats: Mandemakers Stadion
Scheidsrechter:
Gzbyk
Assistent-scheidsrechters: Buijk en Zeinstra
Vierde official: Van den Heuvel




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd