RBC vraagt extra lening

Gepost door:Remy // 2010-06-22 00:00:00 // 2707 keer bekeken

RBC wil een nieuwe lening afsluiten om de ontstane liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden. De club heeft de gemeente Roosendaal gevraagd om medewerking. Om een nieuwe lening aan te kunnen gaan zou de gemeentegarantie namelijk met drie ton omhoog moeten naar 3,7 miljoen euro.

De Roosendaalse BVO heeft dit jaar nog geen aflossingen gedaan en rente betaald over de hypotheek op het stadion. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) inde inmiddels een bedrag van 137.000 euro bij de gemeente Roosendaal, die garant staat voor de hypothecaire lening. Wethouder Toine Theunis eiste daarop toezeggingen van RBC over een terugbetaling.

RBC heeft nu een verzoek ingediend waarbij de gemeente garant moet staan, zodat de club een extra lening van 274.000 euro kan afsluiten. Daarmee kan RBC de gemeente terug betalen en aan de betalingsverplichtingen aan de BNG voor de rest van het jaar voldoen.

Vandaag bespreken burgemeester en wethouders het voorstel. Zij hebben zelf de bevoegdheid om een beslissing te nemen. 'Maar wij zullen het op 8 juli zeker voorleggen aan de gemeenteraad', zegt Theunis in BN/DeStem. 'Dit verzoek van RBC ligt immers wel heel gevoelig.'

Als het college van B&W en de gemeenteraad het voorstel accepteren, zal er geen gemeenschapsgeld naar RBC gaan, zo benadrukt Theunis. 'Alleen de gemeentegarantie gaat omhoog. Maar die blijft wel beneden de 3,9 miljoen euro die ze in eerste instantie was.' RBC had al vijf ton afgelost bij de BNG. Theunis zegt verder de speciale toetsingscommissie voor RBC opdracht te geven de afbetaling van de nieuwe lening en het financile beleid van de club nauwlettend te volgen.

Jan Pollemans verwacht niet dat er wederom problemen opspelen zodra vanaf 2011 ook over de nieuwe lening rente en aflossingen betaald moeten worden. 'Nee, want wij hebben inmiddels allerlei maatregelen genomen om financieel weer gezond te worden. Denk maar aan personele bezuinigingen, loonmatigingen en de aanleg van een kunstgrasveld. Alleen zijn dat allemaal zaken die niet meteen geld opleveren. Daarom zitten wij nu met een liquiditeitsprobleem, maar dat moet over een paar maanden anders zijn.'




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd