Voorbeschouwing Fortuna Sittard-RBC

Gepost door:Remy // 2009-11-04 00:00:00 // 2752 keer bekeken

RBC is een van de minst scorende ploegen in de Jupiler League. De laatste weken weten de Roosendalers vaak genoeg voor het vijandige doel te komen, maar ontbreekt het soms aan scherpte of een beetje geluk. Als het de ploeg van Rini Coolen lukt om net zoveel kansen te creren als in de wedstrijden tegen TOP Oss en De Graafschap, dan moeten de doelpunten een keer gaan vallen en kunnen er eindelijk resultaten geboekt worden. Vooral tegen de lager geklasseerde clubs moeten punten gepakt worden om aansluiting te vinden bij het linkerrijtje. Zon wedstrijd staat vrijdag op het programma, als RBC afreist naar Sittard voor de confrontatie met Fortuna.

Ook de Limburgers weten het doel maar moeilijk te vinden. Net als RBC scoorde Fortuna pas 15 keer in 14 duels. Wel hebben de Roosendalers verdedigend de zaken een stuk beter op orde (20 tegentreffers tegenover 31 voor Fortuna). De ploeg van Roger Reijners won dit seizoen pas twee keer, beide keren in eigen huis. Haarlem werd met 5-1 verslagen en tegen Volendam werd het 3-2. Hoewel Fortuna Sittard alle zeilen bij moet zetten om degradatie naar de topklasse te voorkomen, zal de huidige nummer negentien blij zijn dat het berhaupt nog actief is in het profvoetbal. Nadat een fusie met Roda JC was afgeketst besloot de KNVB in mei van dit jaar immers de licentie in te trekken vanwege de penibele financile situatie van de club. Fortuna spande hierop een kort geding aan, omdat de toekomst er volgens de club positiever uitzag nadat de stichting Trots op Fortuna erin slaagde de schuld van 5,3 miljoen terug te brengen naar minder dan 1 miljoen. De rechter stelde Fortuna in het gelijk. De voetbalbond zag uiteindelijk af van hoger beroep.

Angelo Simone was de enige speler met een doorlopend contract, waardoor Fortuna Sittard in allerijl op zoek moest naar spelers om de selectie rond te krijgen. Al snel toonde de ene na de andere speler zich bereid zijn aflopende contract te verlengen. Daarnaast wist Fortuna onder meer Di Lallo, Mbou en Verdonck aan te trekken.

Vorige speelronde
Fortuna Sittard ging op bezoek bij Excelsior en keerde met een 1-0 verlies huiswaarts. In de 17e minuut kopte de volledig vrijstaande Schet het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Fortuna mocht van geluk spreken dat de score niet verder opliep, want de Rotterdammers waren duidelijk beter en zelf kreeg het bijna geen kansen.

RBC kreeg na de wedstrijd tegen De Graafschap wel de complimenten, maar niet de punten. De Roosendalers hadden in de eerste helft een licht overwicht en waren vooral met afstandsschoten gevaarlijk. In de tweede helft kwamen de bezoekers sterker opzetten, maar toch kwam de 0-1 een kwartier voor tijd uit de lucht vallen. De RBC-defensie greep onvoldoende in toen Buijs met de bal ging lopen en het strafschopgebied binnenging. De verdediger liet vervolgens doelman Koetsier kansloos. Een slotoffensief van RBC leverde geen treffer op.

Vorige ontmoeting
RBC-Fortuna Sittard was de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop van het seizoen 2008/2009. In een bar slechte wedstrijd wisten de Roosendalers werkelijk niets af te dwingen. Spits Sjoerd Ars werd niet n keer met een fatsoenlijke bal bereikt. In de tweede helft dacht RBC uit het niets te scoren, maar de goal werd afgekeurd. Stojanovic probeerde een omhaal op een voorzet van rechts, maar de Servir miste de bal. Ars stond wel op de goede plaats en kopte raak, maar scheidsrechter Liesveld floot voor gevaarlijk spel van Stojanovic. Vlak voor tijd werd het drama compleet, toen Olondo boven een RBC'er uit torende en zijn kopbal over Erwin Friebel heen zeilde: 0-1.

Ex-spelers
Na 2,5 jaar en enkele incidenten verliet Mels van Driel Fortuna Sittard. De verdediger/middenvelder tekende voor anderhalf jaar bij RBC. De Rotterdammer werd aanvoerder en verlengde zijn contact met twee seizoenen. Deze zomer raakte hij zijn aanvoerdersband en zijn basisplaats kwijt en na een kritisch interview aan de krant werd hij zelfs enkele weken naar Jong RBC verbannen. Inmiddels is Van Driel terug bij de selectie en kwam hij drie competitieduels in actie.

Arjan Christianen was twee jaar vaste keus van Fortuna, voordat hij bij RBC de concurrentie aanging met Erwin Friebel. De keeper uit Oud Gastel won die strijd, maar raakte na 16 duels zwaar geblesseerd. Dit seizoen maakte hij zijn rentree, maar na zes wedstrijden liep hij een nieuwe kwetsuur op, waardoor momenteel Melvin Koetsier het Roosendaalse doel verdedigt.

Fortuna Sittard-RBC Roosendaal
Datum: 4 november 2009
Tijd: 20:00 uur
Plaats: Fortuna Stadion
Scheidsrechter:
Gzbyk
Assistent-scheidsrechters: Bexkens en Geutjes
Vierde official: Van Wijk




Reacties

Er zijn nog geen reacties toegevoegd